Creşterea capacităţilor de producţie din industria de apărare - obiectiv prioritar pentru Comisia Europeană

G.M.
Ziarul BURSA #Politică / 20 aprilie 2023

Creşterea capacităţilor de producţie din industria de apărare - obiectiv prioritar pentru Comisia Europeană

Creşterea capacităţilor de producţie din industria de apărare şi, în special, creşterea producţiei de muniţie, reprezintă obiective prioritare pentru Comisia Europeană în contextul prelungirii războiului din Ucraina şi de aceea factorii decidenţi de la Bruxelles iau în calcul reducerea cu 50% a sumei alocate pentru achiziţiile comune de armament şi muniţie destinate autorităţilor de la Kiev, potrivit unor surse din cadrul instituţiei europene citate de site-ul euractiv.com.

Astfel, alocarea pentru fondul EDIRPA ar urma să scadă de la 500 milioane euro la 250 milioane de euro, în condiţiile în care Comisia Europeană va acorda prioritate modernizării pe termen lung a capacităţilor de producţie din cadrul industriei de apărare a blocului comunitar european.

EDIRPA a fost propusă de Comisia Europeană în iulie 2022 şi a avut în vedere stimularea achiziţionării comune, urgente, de armament şi muniţie de către statele membre ale UE pentru a-şi reumple stocurile şi pentru a continua sprijinul militar pentru Ucraina. Actuala propunere include un buget de 500 milioane euro pentru doi ani, dar Comisia Europeană se gândeşte la reducerea acestuia, deoarece au apărut noi evoluţii în industria de apărare europeană.

Propunerea Comisiei de a reduce fondul la jumătate la 250 milioane euro pe parcursul unui an are loc în contextul în care există mai multe probleme cu regulamentul de implementare, întârzieri în negociere, dar şi necesitatea unui răspuns urgent privind nevoile de aprovizionare ale statelor membre UE.

Cu toate acestea, mai mulţi oficiali UE au declarat pentru sursa citată că, dacă va interveni înjumătăţirea sumei alocate iniţial, programul propus pentru a răspunde nevoilor urgente de apărare ale Ucrainei nu îşi va îndeplini obiectivul principal - reaprovizionarea urgentă a stocurilor şi furnizarea de arme către Kiev.

În plus, întrucât nevoile Kievului rămân acute, dar acum se concentrează în principal pe muniţie, ţările UE au convenit să trimită şi să achiziţioneze în comun muniţie în valoare de 4 miliarde euro luna trecută - chiar dacă planul se blochează asupra definiţiilor legale - satisfăcând nevoile urgente pe care EDIRPA le-ar putea avea.

Din păcate, întârzierile în negocieri au împiedicat statele membre să pregătească proiecte comune de achiziţii, au declarat reprezentanţii industriei de apărare pentru sursa citată. Un proiect negociat în prezent ar fi achiziţionarea în comun a rachetei Mistral de la MBDA, produsă de o companie franceză, au declarat două surse din industria europeană de apărare pentru cei de la Euractiv.

La începutul acestui an, Comisia Europeană a afirmat că este nevoie de intensificarea rapidă a investiţiilor în capacităţi de producţie de muniţie pentru sustenabilitatea pe termen mediu şi scurt a industriei europene de apărare, care s-ar baza pe bugetul alocat de UE care a mai rămas disponibil. Comisarul pentru Piaţa Internă, Thierry Breton, care este responsabil şi pentru industria de apărare şi spaţiu, a efectuat un turneu în statele membre în ultimele săptămâni, inclusiv în România, pentru a identifica capacităţile de producţie şi urmează să trimită un plan de investiţii către Consiliul UE.

În acest context, Comisia Europeană este aşteptată să propună un Program european de investiţii în apărare (EDIP) care urmăreşte să stimuleze producţia pe termen lung de muniţie. Planul urma să fie prezentat în iunie, dar probabil va fi amânat spre ultimul trimestru al anului, pentru ca 250 milioane euro eliberate de la EDIRPA să fie redirecţionate în EDIP, pentru finanţarea creşterii producţiei de muniţie, mai arată sursa citată.

Opinia Cititorului ( 3 )

  1. ce ziceam eu ceva tim in comenturi se adevereste... isi cresc pibul nominal pe militarizare si consum...

    S c cret 

    Pe militarizare numai cât permite USA

    & Care nu au încheiat de decontat furăciunile continuă să se înarmeze de apărare, ?

Cotaţii Internaţionale

vezi aici mai multe cotaţii

Bursa Construcţiilor

www.constructiibursa.ro

Comanda carte
Fix la cos
transilvaniainvestments.ro
IBC SOLAR
danescu.ro
arsc.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

17 Sep. 2024
Euro (EUR)Euro4.9738
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.4662
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.2921
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.9047
Gram de aur (XAU)Gram de aur369.6415

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
Teatrul Național I. L. Caragiale Bucuresti
hipo.ro
citiesoftomorrow.ro
govnet.ro
energyexpo.ro
thediplomat.ro
roenergy.eu
notorium.ro
rommedica.ro
prow.ro
aiiro.ro
oaer.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb