Creşterea capacităţilor de producţie din industria de apărare şi, în special, creşterea producţiei de muniţie, reprezintă obiective prioritare pentru Comisia Europeană în contextul prelungirii războiului din Ucraina şi de aceea factorii decidenţi de la Bruxelles iau în calcul reducerea cu 50% a sumei alocate pentru achiziţiile comune de armament şi muniţie destinate autorităţilor de la Kiev, potrivit unor surse din cadrul instituţiei europene citate de site-ul euractiv.com.
Astfel, alocarea pentru fondul EDIRPA ar urma să scadă de la 500 milioane euro la 250 milioane de euro, în condiţiile în care Comisia Europeană va acorda prioritate modernizării pe termen lung a capacităţilor de producţie din cadrul industriei de apărare a blocului comunitar european.
EDIRPA a fost propusă de Comisia Europeană în iulie 2022 şi a avut în vedere stimularea achiziţionării comune, urgente, de armament şi muniţie de către statele membre ale UE pentru a-şi reumple stocurile şi pentru a continua sprijinul militar pentru Ucraina. Actuala propunere include un buget de 500 milioane euro pentru doi ani, dar Comisia Europeană se gândeşte la reducerea acestuia, deoarece au apărut noi evoluţii în industria de apărare europeană.
Propunerea Comisiei de a reduce fondul la jumătate la 250 milioane euro pe parcursul unui an are loc în contextul în care există mai multe probleme cu regulamentul de implementare, întârzieri în negociere, dar şi necesitatea unui răspuns urgent privind nevoile de aprovizionare ale statelor membre UE.
Cu toate acestea, mai mulţi oficiali UE au declarat pentru sursa citată că, dacă va interveni înjumătăţirea sumei alocate iniţial, programul propus pentru a răspunde nevoilor urgente de apărare ale Ucrainei nu îşi va îndeplini obiectivul principal - reaprovizionarea urgentă a stocurilor şi furnizarea de arme către Kiev.
În plus, întrucât nevoile Kievului rămân acute, dar acum se concentrează în principal pe muniţie, ţările UE au convenit să trimită şi să achiziţioneze în comun muniţie în valoare de 4 miliarde euro luna trecută - chiar dacă planul se blochează asupra definiţiilor legale - satisfăcând nevoile urgente pe care EDIRPA le-ar putea avea.
Din păcate, întârzierile în negocieri au împiedicat statele membre să pregătească proiecte comune de achiziţii, au declarat reprezentanţii industriei de apărare pentru sursa citată. Un proiect negociat în prezent ar fi achiziţionarea în comun a rachetei Mistral de la MBDA, produsă de o companie franceză, au declarat două surse din industria europeană de apărare pentru cei de la Euractiv.
La începutul acestui an, Comisia Europeană a afirmat că este nevoie de intensificarea rapidă a investiţiilor în capacităţi de producţie de muniţie pentru sustenabilitatea pe termen mediu şi scurt a industriei europene de apărare, care s-ar baza pe bugetul alocat de UE care a mai rămas disponibil. Comisarul pentru Piaţa Internă, Thierry Breton, care este responsabil şi pentru industria de apărare şi spaţiu, a efectuat un turneu în statele membre în ultimele săptămâni, inclusiv în România, pentru a identifica capacităţile de producţie şi urmează să trimită un plan de investiţii către Consiliul UE.
În acest context, Comisia Europeană este aşteptată să propună un Program european de investiţii în apărare (EDIP) care urmăreşte să stimuleze producţia pe termen lung de muniţie. Planul urma să fie prezentat în iunie, dar probabil va fi amânat spre ultimul trimestru al anului, pentru ca 250 milioane euro eliberate de la EDIRPA să fie redirecţionate în EDIP, pentru finanţarea creşterii producţiei de muniţie, mai arată sursa citată.
1. fără titlu
(mesaj trimis de anonim în data de 20.04.2023, 15:05)
ce ziceam eu ceva tim in comenturi se adevereste... isi cresc pibul nominal pe militarizare si consum...
S c cret
2. fără titlu
(mesaj trimis de anonim în data de 20.04.2023, 15:26)
Pe militarizare numai cât permite USA
3. ?
(mesaj trimis de ?????? în data de 20.04.2023, 22:20)
& Care nu au încheiat de decontat furăciunile continuă să se înarmeze de apărare, ?