"Creşterea economică bazată pe consum este riscantă"

A consemnat OCTAVIAN DAN
Ziarul BURSA #Macroeconomie / 21 decembrie 2018

"Creşterea economică bazată pe consum este riscantă"

Bogdan Roşu, Director Next Capital îi invită pe antreprenorii autohtoni la prudenţă, identificând mai multe probleme legate de piaţa muncii, creşterea economică bazată pe consum şi lipsa unor investiţii pe termen mediu şi lung, care să asigure protecţie în perioade de recesiune.

(Interviu cu Bogdan Roşu, Director Next Capital )

Reporter:  Anul acesta v-a crescut cifra de afaceri, cărui fapt se datorează?

Bogdan Roşu: Creşterea se dato­rează în principal portofoliului actual de clienţi, dar şi zonei de new business, unde avem un avans de 12%, faţă de anul trecut. Cei mai mulţi clienţi care optează pentru finanţări de factoring vin din domeniile IT&C, BPO şi, evident, FMCG, 70% din volumele de finanţare prin factoring le realizăm cu producători români care se află în relaţii comerciale cu Key Accounts. Pe langă aceştia, încă 20% din finanţări le derulăm cu distribuitori autohtoni, din diferite domenii.

Reporter: Cum credeţi că va evolua piaţa de business în următorii ani?

Bogdan Roşu: Din păcate, creşterea economică bazată pe consum este destul de riscantă, (mai ales când aceasta se bazează mult pe importuri şi nu pe producţia autohtonă), întrucât acesta se poate contracta foarte brutal, punând în dificultate foarte multe companii furnizoare. Din păcate, evoluţia pozitivă a consumului nu a fost însoţită şi de creşterea cheltuielilor de capital, care asigură derularea unor proiecte mari de investiţii pe termen mediu şi lung şi care reprezintă o ancoră solidă în vreme de recesiune, ca atare viitorul nu este asigurat. 

Reporter: Care este cea mai bună soluţie în perioadele de recesiune?

Bogdan Roşu: Cea mai bună protecţie pentru antreprenorul român, cu eficacitate dovedită în anii 2008-2010, este prudenţa comercială (cât vinde, cui anume şi la ce termene de plată), completată de un parteneriat cu un creditor care îi înţelege bine afacerea şi îi poate fi alături atât cu finanţarea de care are nevoie, cât şi cu consultanţă, inclusiv în vremuri complicate.

Reporter: Cât de complicată este situaţia pe piaţa muncii?

Bogdan Roşu: Piaţa muncii din România este într-o continuă scădere având în vedere faptul că investiţiile şi intrările de fonduri europene sunt foarte reduse, dobânda cheie, cursul de schimb şi inflaţia au potenţial de creştere, în timp ce populaţia aptă de muncă s-a redus cu 3,4 milioane în ultimii 10 ani.Toate aceste elemente la nivel macro economic ar trebui să ne îngrijoreze pentru că sunt ingrediente de manual pentru o «furtună perfectă».

Reporter: Vă mulţumesc!

Opinia Cititorului ( 4 )

  1. Era necesar ca romanii sa avanseze cu nivelul de trai. Si consumul aduce venit. Investitiile vor urma o cale fireasca in viitor.

    1. Tiriplicii astia vorbesc despre cei 3,4 milioane de romani plecati, dar vor sa dezvolte piata muncii cu salarii mici. :)

      N-are recunoaste ca pesedeaua le-a pastrat forta de munca in țară, obligandu-i sa majoreze salariile. 

    Sunt total dezamagit din anumite puncte de unde am ajuns, nu avem bursa de marfuri nu avem bvb si nici educatie financiara!

    Fie ca lumina sarbatorilor sa nu va apara si in factura de curent!

Cotaţii Internaţionale

vezi aici mai multe cotaţii

Bursa Construcţiilor

www.constructiibursa.ro

Comanda carte
danescu.ro
arsc.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

14 Aug. 2024
Euro (EUR)Euro4.9761
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.5124
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.2344
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.7993
Gram de aur (XAU)Gram de aur358.8318

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
Teatrul Național I. L. Caragiale Bucuresti
hipo.ro
hipo.ro
energyexpo.ro
roenergy.eu
rommedica.ro
prow.ro
aiiro.ro
oaer.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb