Creşterea economiei Chinei a accelerat în perioada aprilie - iunie 2014, pentru prima oară în ultimele trei trimestre, după ce Guvernul de la Beijing a adoptat noi măsuri de stimulare.
În perioada aprilie - iunie 2014, PIB-ul Chinei, a doua mare economie mondială, a înregistrat o creştere de 7,5%, în ritm anual, după un avans de 7,4% în primele trei luni din anul curent. Analiştii aşteptau un avans de 7,4%.
Autorităţile chineze s-au angajat să accelereze reformele economice prin acordarea unui spaţiu mai larg capitalului privat, liberalizarea sistemului financiar, consolidarea cererii interne şi printr-o atenţie deosebită acordată investitorilor străini.
Conform datelor oficiale publicate ieri, producţia industrială a Chinei a urcat cu 9,2% în iunie, comparativ cu perioada similară din 2013, depăşind estimările analiştilor, care anticipau un avans de 9%. Totodată, vânzările retail din ţara asiatică au consemnat un avans de 12,4%, iar estimările arătau un plus de 12,5%.
Investiţiile în active fixe au crescut cu 17,3% în primele şase luni ale anului, faţă de o prognoză de 17,2%.
În opinia analiştilor, datele anunţate de China sunt destul de bune, iar Guvernul va continua să sprijine sectoarele cheie ale economiei, dar nu va extinde sprijinul către alte domenii.
Guvernul de la Beijing plănuieşte să vândă obligaţiuni în valoare de 150 de miliarde de yuani (24 de miliarde de dolari), anul acesta, pentru stimularea construcţiilor de căi ferate şi, totodată, va crea un fond de dezvoltare de 200 - 300 de miliarde de yuani pe an pentru majorarea surselor de finanţare necesare construirii de căi ferate.