CREŞTERI SOLIDE ÎN TRIMESTRUL AL TREILEA Marile bănci americane au profituri peste aşteptări

V.R.
Ziarul BURSA #Internaţional / 19 octombrie 2021

Marile bănci americane au profituri peste aşteptări

Cele mai mari bănci din SUA au raportat, recent, profituri peste aşteptări pentru trimestrul al treilea din acest an, mult mai mari decât în aceeaşi perioadă din anul anterior, rezultatele arătând că instituţiile financiare continuă să se redreseze.

Şase dintre cei mai mari creditori din Statele Unite - JPMorgan Chase & Co., Bank of America Corp., Wells Fargo & Co., Citigroup Inc., Morgan Stanley şi Goldman Sachs Group Inc. - au înregistrat, în perioada iulie -septembrie 2021, profituri solide, lansând totodată estimări optimiste privind continuarea redresării economiei americane, chiar dacă există incertitudini cu privire la răspândirea coronavirusului (varianta Delta), inflaţia în creştere persistă, la fel şi problemele din lanţurile de aprovizionare.

"Dacă ne uităm la situaţia economică, aceasta se îmbunătăţeşte, oamenii cheltuiesc mai mult, iar companiile vor trebui să înceapă să investească", declară, potrivit New York Times, Paul Donofrio, directorul financiar al Bank of America, adăugând: "Suntem optimişti cu privire la viitor".

Profitul Bank of America a crescut cu 58% în trimestrul al treilea

Bank of America, a doua mare bancă din SUA, a consemnat un profit de 7,7 miliarde de dolari în cele trei luni încheiate în septembrie anul acesta, clienţii săi cheltuind mai mult cu cardurile de credit şi de debit. Câştigul este cu 58% mai mare faţă de trimestrul al treilea din 2020, când băncile încă îşi constituiau provizioane solide pentru pierderile din credite, în contextul pandemiei.

Profitul pe acţiune a fost de 85 de cenţi, în vreme ce analiştii preconizau 71 de cenţi.

Veniturile Bank of America au crescut cu 12% în perioada de raportare, la 22,87 miliarde de dolari. Rezultatele băncii au fost susţinute de eliberarea de rezerve în sumă de 1,1 miliarde de dolari. Veniturile nete din dobânzi au crescut cu 10%, la 11,1 miliarde de dolari, depăşind estimările, care erau de 10,6 miliarde de dolari.

"Am raportat rezultate solide pe măsură ce economia a continuat să se îmbunătăţească, iar afacerile noastre şi-au recâştigat impulsul de creştere organică pe care l-am avut înainte de pandemie", a declarat directorul executiv al Bank of America, Brian Moynihan, menţionând: "Creşterea depozitelor a fost solidă, iar soldurile împrumuturilor au crescut pentru al doilea trimestru consecutiv, ducând la o îmbunătăţire a venitului net din dobânzi, chiar dacă ratele dobânzilor au rămas scăzute".

JPMorgan: câştiguri în urcare cu 24%

Profitul JPMorgan a crescut 24% în perioada iulie-septembrie 2021, la 11,7 miliarde de dolari sau 3,74 dolari/acţiune, faţă de 9,4 miliarde de dolari ori 2,92 dolari/titlu în aceeaşi perioadă din 2020. Dacă se exclud rezervele eliberate de bancă şi un beneficiu din taxa pe venit, profitul celei mai mari bănci din SUA a fost de 9,6 miliarde de dolari sau 3,03 dolari/acţiune. Analiştii anticipau un câştig de 3 dolari/titlu.

Veniturile JPMorgan au sporit cu 2%, la 30,4 miliarde de dolari, analiştii preconizând 29,8 miliarde de dolari.

"Banca a înregistrat rezultate solide în condiţiile în care economia continuă să aibă o creştere bună, în pofida efectelor răspândirii variantei Delta a coronavirusului şi a problemelor din lanţurile de aprovizionare", spune directorul executiv al JPMorgan, Jamie Dimon, adăugând: "Am eliberat rezerve pentru pierderi din credite de 2,1 miliarde de dolari, dat fiind că perspectivele economice continua să se îmbunătăţească şi, în consecinţă, şi scenariile noastre s-au îmbunătăţit".

Profitul Citigroup, majorat cu 48%

Citigroup a raportat, pentru trimestrul al treilea din anul curent, un câştig net de 4,64 miliarde de dolari sau 2,15 dolari/acţiune, mai mare cu 48% faţă de cel de 3,15 miliarde de dolari sau 1,36 dolari/titlu înregistrat în acelaşi interval din 2020. Rezultatele au fost impulsionate de veniturile din tranzacţii şi de eliberarea de rezerve. Analiştii aşteptau 1,65 dolari/acţiune.

Veniturile Citigroup au atins 17,15 miliarde de dolari, în scădere cu 1% faţă de anul precedent, însă mai mari decât aşteptările analiştilor, de 16,97 miliarde de dolari.

Jane Fraser, directorul executiv al Citigroup, a declarat:

"Redresarea după pandemie continuă să stimuleze încrederea companiilor şi a consumatorilor, şi creează un angajament foarte activ al clienţilor, după cum se poate vedea din rezultatele noastre solide de pe segmentul de investment banking şi cel de pieţe de capital, care au crescut, fiecare, cu aproximativ 40% faţă de anul anterior".

Wells Fargo: câştiguri crescute cu 59%

Profitul Wells Fargo a sporit cu 59% în trimestrul al treilea din 2021, alimentat de eliberarea rezervelor constituite pentru pierderile din credite. Câştigul net a totalizat 5,12 miliarde de dolari, faţă de 3,2 miliarde de dolari în acelaşi interval din 2020. Profitul pe acţiune a fost de 1,17 dolari/acţiune, faţă de 0,70 dolari/titlu în aceeaşi perioadă din 2020. Analiştii aşteptau 99 de cenţi/acţiune.

Veniturile băncii au însumat 18,83 miliarde de dolari, faţă de 19,31 miliarde de dolari în trimestrul al treilea din 2020. Analiştii aşteptau 18,35 miliarde de dolari.

"Măsurile pe care le luăm pentru a îmbunătăţi eficacitatea operaţională şi randamentele financiare se oglindesc în rezultatele noastre, în plus faţă de beneficiile pe care le avem din redresarea economică", afirmă directorul executiv al băncii, Charlie Scharf.

Profitul Goldman Sachs, mai mare cu 63%

Profitul băncii de investiţii Goldman Sachs a crescut peste aşteptări în perioada iulie-septembrie 2021, în baza valului record de fuziuni şi achiziţii, respectiv de oferte publice iniţiale.

Câştigul băncii a ajuns la 5,28 miliarde de dolari, mai mare cu 63% faţă de cel de 3,23 miliarde de dolari din trimestrul al treilea din 2020. Profitul pe acţiune a fost de 14,93 dolari, comparativ cu 8,98 dolari în intervalul iulie-septembrie 2020. Analiştii anticipau 10,18 dolari/titlu.

Veniturile Goldman Sachs au sporit cu 16% în perioada de raportare, în ritm anual, la 15,4 miliarde de dolari.

"Rămân optimist cu privire la oportunităţile viitoare", afirmă directorul executiv al Goldman Sachs, David Solomon, menţionând: "Nivelurile de activitate rămân ridicate, în special în domeniul de investment banking".

Morgan Stanley - câştiguri în urcare cu 38%

Morgan Stanley a raportat un profit de 3,58 miliarde de dolari sau 1,98 dolari/titlu pentru trimestrul al treilea din anul în curs, cu 38% mai mare faţă de cel de 2,6 miliarde de dolari sau 1,66 dolari/titlu din anul anterior. Avansul s-a datorat rezultatelor record de pe segmentul de investment banking şi management al activelor. Analiştii aşteptau 1,68 dolari/acţiune.

Veniturile au ajuns la 14,75 miliarde de dolari, de la 11,72 miliarde de dolari, analiştii aşteptând 14 miliarde de dolari.

Directorul executiv al băncii, James Gorman, afirmă: "Banca a avut încă un trimestru cu rezultate solide şi eficienţă îmbunătăţită. Am avut performanţe remarcabile pe segmentul de investment banking, iar pe partea de gestionare am înregistrat active nete noi în valoare record, de 135 de miliarde de dolari".

Băncile americane investesc în titluri de stat

O analiză publicată în luna august de către New York Times arăta că băncile din SUA au niveluri ridicate de depozite, însă clienţii lor contractează tot mai puţine împrumuturi, ceea ce face ca instituţiile în cauză să fie nevoite să cumpere datorii de stat, chiar dacă acestea nu le aduc profituri mari. Prin plasarea depozitelor clienţilor lor în investiţii precum împrumuturi sau valori mobiliare, cum sunt titlurile de trezorerie, băncile obţin banii necesari pentru plata dobânzilor aferente depozitelor clienţilor lor şi ca să realizeze un oarecare profit.

Randamentele obligaţiunilor au o dinamică opusă preţurilor obligaţiunilor, iar atât timp cât băncile au puţine alternative la dispoziţie, vor continua să cumpere astfel de titluri, lucru care ar putea contribui la plafonarea dobânzilor titlurilor în viitor.

Gennadiy Goldberg, analist senior pentru piaţa obligaţiunilor guvernamentale la TD Securities din New York, declară: "Aceste achiziţii reprezintă unul dintre motivele care menţin dobânzile mai mici. Este puţin probabil ca dinamica să se schimbe până când companiile şi antreprenorii nu vor avea un sentiment de certitudine cu privire la condiţiile economice viitoare, lucru pe care varianta Delta îl împiedică în acest moment". În opinia sa, companiile ar dori să investească mai mult, dar, având în vedere constrângerile din lanţul de aprovizionare şi dificultăţile în găsirea de lucrători calificaţi, nu au motive "să pună banii la lucru".

Opinia Cititorului ( 1 )

  1. Ciclul “Rata de Economisire ca procent din GDP” pentru USA a intrat pe crestere.

    Nu putem spune acelasi lucru pentru Romania! 

    Se vede destul de evident cine culege randamentele din piete. 

    semnat comenturi “cretine” 

Cotaţii Internaţionale

vezi aici mai multe cotaţii

Bursa Construcţiilor

www.constructiibursa.ro

Comanda carte
fngcimm.ro
danescu.ro
raobooks.com
boromir.ro
Mozart
Schlumberger
chocoland.ro
arsc.ro
domeniileostrov.ro
leonidas-universitate.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

20 Dec. 2024
Euro (EUR)Euro4.9764
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.7908
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.3538
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.9910
Gram de aur (XAU)Gram de aur401.4137

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

erfi.ro
Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
petreceriperfecte.ro
novaplus.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb