Crima organizată, în spatele furturilor certificatelor de emisii?

ALINA TOMA VEREHA
Ziarul BURSA #Companii #Energie / 1 februarie 2011

DIICOT caută certificatele furate de la Holcim în Italia, Marea Britanie, Liechtenstein, Belgia şi Israel

Grecii susţin că hoţii sunt din România

Crima organizată ar putea fi responsabilă de furturile de certificate de emisii din Uniunea Europeană, iar autorităţile naţionale lucrează cu Europol pentru recuperarea lor. "Investigaţiile sunt acum în derulare la nivelul statelor membre UE şi este implicat şi Europol. Investigaţiile vizează toate punctele de unde ar putea fi identificate dovezi", a declarat Jos Delbeke, director general pentru mediu în cadrul Comisiei Europene, citat de Bloomberg.

Seria de atacuri informatice în urma cărora au fost furate certificate de emisii de zeci de milioane de euro a început în noiembrie, în ţara noas-tră. Ieri, DIICOT a anunţat că efectuează cercetări sub aspectul săvârşirii infracţiunilor de acces fără drept la un sistem informatic şi transfer neautorizat de date dintr-un sistem informatic. Pe 26 noiembrie 2010, "Holcim" România a sesizat DIICOT cu privire la faptul că, în cursul zilei de 16 noiembrie 2010, au fost iniţiate 10 operaţiuni de transfer neautorizat de certificate de emisii de gaze cu efect de seră din două conturi atribuite acestei societăţi, des-chise la Registrul Naţional al Emisiilor de Gaze cu Efect de Seră (Registrul Naţional GES). În total, au fost transferate neautorizat un număr de 1.600.000 de certificate, în valoare de aproximativ 24 milioane de euro (valoarea de piaţă a unui certificat este de circa 15 euro).

Procurorii DIICOT au dispus începerea urmăririi penale "in rem" şi au obţinut autorizaţii în vederea efectuării de percheziţii asupra unor sisteme informatice, arată un comunicat remis redacţiei. Astfel, au fost transmise cereri de comisie rogatorie către autorităţile judiciare competente din Italia, Marea Britanie, Liechtenstein, Belgia şi Israel, în vederea obţinerii de date şi informaţii necesare soluţionării cazului.

Un oficial din poliţia greacă a declarat, citat de Reuters, că sursa atacurilor informatice care au condus la furtul certificatelor de emisii este din România. Poliţia a identificat între opt şi zece IP-uri utilizate de hackeri pentru a ataca registrul naţional al Greciei. "IP-urile sunt din România şi am anunţat şi interpolul", a mai spus sursa citată. Potrivit unei surse Wall Street Journal, li s-a luat urma hackerilor care au încercat să dea lovitura în Grecia şi aceştia urmează să fie arestaţi în următoarele zile.

În ianuarie, au apărut atacuri informatice şi asupra altor registre de emisii. Aceste noi furturi au determinat Comisia Europeană să suspende operaţiunile registrelor din 30 de ţări. Astfel, au devenit imposibile şi tranzacţiile cu certificate de emisii pe pieţele spot. Suspendarea operaţiunilor şi lipsa tranzacţiilor spot durează de 12 zile.

Valoarea furturilor a fost estimată la circa 30 milioane de euro (2 milioane de certificate). Criminalii sofisticaţi din atacul informatic din ianuarie ar putea fi legaţi de "fraudele tip carusel" sau de atacurile informatice tip "phishing", a spus Rob Wainwright, director în cadrul Europol. Hoţii care fură certificate de emisii încearcă să le vândă pe pieţele spot înainte ca păgubiţii să-şi dea seama.

Cotaţii Internaţionale

vezi aici mai multe cotaţii

Bursa Construcţiilor

www.constructiibursa.ro

Comanda carte
danescu.ro
arsc.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

16 Aug. 2024
Euro (EUR)Euro4.9754
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.5278
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.2123
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.8414
Gram de aur (XAU)Gram de aur358.6134

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
Teatrul Național I. L. Caragiale Bucuresti
hipo.ro
hipo.ro
energyexpo.ro
roenergy.eu
rommedica.ro
prow.ro
aiiro.ro
oaer.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb