• Daniel Dăianu şi Adrian Cioroianu nu se regăsesc pe lista PNL pentru europarlamentare
• Liberalii l-ar putea susţine pe Dăianu pentru conducerea BNR
Potrivit liderului PNL, Crin Antonescu, lista de candidaţi a fost aprobată cu 44 de voturi pentru şi 21 împotrivă. Două personalităţi importante care nu se regăsesc pe listă sunt Daniel Dăianu şi Adrian Cioroianu.
Preşedintele PNL a declarat: "În legătură cu domnul Daniel Dăianu noi avem, în continuare, toată preţuirea pentru competenţa sa profesională, pentru dimensiunea academică a activităţii domniei sale. Între un partid politic şi un reprezentant al său trebuie, însă, să existe un tip de asociere minimală fără de care colaborarea nu poate continua. Există diferenţe fundamentale şi de viziune politică şi de viziune de politică economică între noi şi Daniel Dăianu".
Antonescu a afirmat, însă, că liberalii l-ar susţine pe Dăianu pentru conducerea Băncii Naţionale, întrucât această instituţie este apolitică.
Liderul PNL a declarat: "Păstrăm tot respectul pentru domnul Daniel Dăianu ca profesionist, ca om, încetăm aici colaborarea parlamentară şi dacă PNL va putea în diverse împrejurări să-l susţină, spre exemplu pentru conducerea Băncii Naţionale, o va face cu mare plăcere pentru că acolo domnul Dăianu nu va reprezenta un partid şi va putea să îşi pună în valoare toată competenţa sa".
Întrebat care este diferenţa între Daniel Dăianu şi Renate Weber, Antonescu a vorbit despre modul diferit în care cei doi comunică cu partidul.
Crin Antonescu a declarat: "Renate Weber a înţeles şi a acceptat faptul că reprezintă un partid, o doctrină politică, faptul că reprezintă o familie politică. Domnul Daniel Dăianu a avut o altă poziţie pe care o respect, dar pe care ca partid nu putem să o asumăm".
La rândul său, europarlamentarul PNL Daniel Dăianu, a declarat că ar dori să-şi continue activitatea de europarlamentar pentru un nou mandat, iar dacă acest lucru nu se va întâmpla, va continua să aibă o prezenţă publică în ţară şi în Europa, informează Agerpres.
Daniel Dăianu a infirmat că ar fi existat vreo înţelegere între el şi fosta conducere a PNL, pe baza căreia să fi obţinut actualul mandat de europarlamentar, afirmând că înţelegerea ar fi fost cu partidul, nu cu anumite persoane.
În altă ordine de idei, întrebat dacă îşi doreşte postul de viceguvernator al Băncii Naţionale, Daniel Dăianu a evitat un răspuns tranşant.
Potrivit liderului liberal, PNL doreşte să obţină circa 20% dintre voturi la alegerile europarlamentare, adică 7-8 mandate în PE.