Investitorii individuali sunt din ce în ce mai încrezători în potenţialul criptoactivelor, în ciuda corecţiei pieţei din acest trimestru, noile date de pe platforma eToro relevând o creştere a numărului de criptoactive deţinute în ultimul trimestru (T2).
Poate surprinzător, ADA Cardano a depăşit bitcoin pentru a deveni cea mai deţinută criptomonedă în al doilea trimestru al anului 2021, înregistrând o creştere de 51% faţă de trimestrul anterior. Bitcoin, care a condus creşterea criptoactivelor pe pieţele financiare la începutul anului, a rămas popular - cu o creştere de 42% a cererii, însă a fost eclipsat de ADA şi a coborât de pe primul pe al doilea loc.
Simon Peters, analist al pieţei criptoactivelor la eToro, a declarat: "În timpul celui de-al doilea trimestru, Cardano a oferit o foaie de parcurs mai clară pentru viitorul hardfork "Alonzo" - aflat în prezent în faza de testare. Dacă va avea succes, acesta va aduce funcţionalitatea contractelor inteligente, permiţând scrierea şi implementarea de contracte inteligente pentru prima dată pe blockchain-ul Cardano. Această actualizare va fi semnificativă, deoarece va permite dezvoltatorilor să construiască proiecte pe reţea, ajutând Cardano să se poziţioneze ca un "concurent" real pentru cei ca Ethereum. Preţul ADA a urcat cu 15% în ultimul trimestru, ceea ce sugerează optimismul investitorilor în jurul hard fork-ului Alonzo şi capacitatea Cardano de a fi un competitor pentru Ethereum pe termen lung."
Ethereum, al cărui preţ a crescut cu 220% în acest an, a câştigat şi el în popularitate, înregistrând o creştere de 79% a numărului de investitori care deţin acest activ. Acest lucru se întâmplă înaintea foarte aşteptatului hardfork "London", programat pentru luna iulie, care va aduce funcţionalităţi sporite reţelei şi va pregăti actualizarea Serenity (ETH 2.0), programată pentru 2022. De asemenea, va avea loc actualizarea EIP-1559, care va schimba modul în care se plătesc taxele de gaz pe Ethereum 1.0 în viitor. Astfel, taxele de bază vor fi ajustate la ratele pieţei, cu opţiunea de a accelera tranzacţiile prin acordarea de bacşişuri minerilor.
Simon Peters a declarat: "Criptoactivele au avut un an interesant, au atins etape importante în ceea ce priveşte mişcările de preţ şi creşterea investiţiilor instituţionale, ceea ce indică o mai mare adoptare din partea ecosistemului tradiţional de servicii financiare.
Această clasă de active emergente continuă să revoluţioneze multe aspecte ale serviciilor financiare, iar fundamentele pe termen lung rămân puternice. Cu toate acestea, după cum am văzut în ultimele luni, vor exista hopuri pe parcurs şi ne aşteptăm ca volatilitatea să continue. Am văzut cum aspecte precum consumul de energie au devenit subiecte de discuţie importante, iar în următoarele câteva luni vom asista probabil la alte evoluţii interesante. Este foarte posibil să vedem o proporţie mai mare de surse de energie regenerabilă care să susţină minerii şi alte ţări care să ia locul Chinei ca principal miner de active, în urma interdicţiei recente din această ţară.
Indiferent de titlurile de pe prima pagină a ziarelor, îi îndemnăm pe investitorii individuali să fie conştienţi de riscuri atunci când investesc în criptoactive şi să se documenteze înainte de a investi."
Investitorii îşi diversifică portofoliile în căutarea "următorului bitcoin"
În ciuda faptului că atenţia se concentrează în principal asupra criptoactivelor cu cele mai mari capitalizări de piaţă, cele mai mari mişcări din al doilea trimestru au venit de la criptomonedele mai mici, Tron (TRX) şi Ethereum Classic (ETC) fiind în frunte. Tron (TRX), în special, a înregistrat câştiguri impresionante, cu o creştere de 163% a numărului de utilizatori globali care deţin acest activ în trimestrul al doilea, comparativ cu primul trimestru al acestui an, iar Ethereum Classic a înregistrat o creştere de 151% faţă de Q1 şi un câştig de 247% faţă de anul trecut.
Simon Peters, a adăugat: "În loc să se concentreze doar pe bitcoin şi ether, unde mulţi investitori pot deţine doar o fracţiune dintr-o monedă, observăm o cerere din ce în ce mai mare pentru monede cu preţuri mai mici. Având în vedere că majoritatea investitorilor individuali nu pot deţine un bitcoin, mulţi caută alternative mai ieftine, cum ar fi ADA, MIOTA şi TRX, toate acestea având un preţ de aproximativ 1 dolar. Cu recompensele pentru staking disponibile pe eToro pentru Tron şi Cardano, investitorii au acum posibilitatea de a obţine recompense pentru deţinerea acestor active pe termen lung, ceea ce contribuie la creşterea cererii.
Apariţia şi popularitatea tot mai mare a altcoins înseamnă că ecosistemul devine mai puternic, cu o diversitate mai mare şi din ce în ce mai multe cazuri de utilizare. Este minunat să vedem că investitorii privesc dincolo de depozitele de valoare şi îşi deschid portofoliile către active despre care cred că vor ajuta nu numai la protejarea împotriva unor probleme în creştere, cum ar fi inflaţia, ci vor oferi soluţii la probleme cu care alte active s-ar putea confrunta."