Cristian Adomniţei, demis de la Educaţie

C.D.
Ziarul BURSA #Politică / 8 octombrie 2008

Cristian Adomniţei, demis de la Educaţie

Premierul Călin Popescu Tăriceanu l-a destituit, ieri, din funcţia de ministru al Educaţiei şi Cercetării, pe Cristian Adomniţei.

Tăriceanu i-a imputat acestuia că nu şi-a asumat suficient responsabilitatea de a susţine în Parlament punctul de vedere al Guvernului referitor la proiectul de lege privind creşterea cu 50% a salariilor cadrelor didactice.

Purtătorul de cuvânt al primului ministru, Camelia Spătaru, a anunţat că ""înlocuirea lui Adomniţei este şi un avertisment pentru ceilalţi secretari de stat din Ministerul Educaţiei, Cercetării şi Tineretului, care au gestionat defectuos această situaţie"".

Camelia Spătaru a menţionat că ministrul nu a susţinut mai mult punctul de vedere al Ministerului Finanţelor, dând astfel ""speranţe nejustificate"" profesorilor, în condiţiile în care ""ştia consecinţele unei astfel de majorări"".

Premierul l-a propus în locul lui Adomniţei pe preşedintele Autorităţii Naţionale pentru Cercetare Ştiinţifică, Anton Anton.

Acesta s-a declarat "onorat" de nominalizare, întrucât "funcţia propusă este una deosebit de importantă pentru un profesor".

Călin Popescu Tăriceanu a explicat decizia de demitere a ministrului Educaţiei: "O serie de lucruri care s-au acumulat în ultimul timp m-au făcut să iau această decizie. Fără îndoială, ministrul Educaţiei avea responsabilitate în prevenirea şi gestionarea situaţiei legate de creşterile salariale necontrolate şi iresponsabile din Parlament. Este obligaţia ministrului de resort să monitorizeze dezbaterile din comisiile parlamentare, să fie prezent la aceste dezbateri, el sau ministrul pentru relaţia cu Parlamentul, să evite derapajele de acest fel"".

Premierul a reiterat faptul că demiterea lui Adomniţei este şi ""un avertisment foarte serios"" şi pentru secretarii de stat din ministerul de resort.

Tăriceanu a negat, însă, că la baza deciziei sale s-ar fi aflat şi faptul că ministrul Educaţiei a folosit un elicopter al MIRA pentru a se deplasa la propria nuntă.

Premierul a explicat: ""N-aş spune că avut un rol. Nu acesta a fost elementul determinant. Dar, sigur, că mi se pare inacceptabil, chiar dacă explicaţiile pe care le-am primit ar avea o anumită logică. Mi-a spus că nu a plecat la nuntă cu elicopterul, că mergea ministrul David. Chestiunile acestea le pot înţelege, dar sunt convins că opinia publică nu este dispusă să le accepte".

Tăriceanu a subliniat, citat de Agerpres, că situaţia din Parlament a fost scăpată de sub control.

PSD cere şi demiterea lui Vosganian

Dacă Guvernul l-a demis pe ministrul Educaţiei, pentru a rezolva criza din Educaţie, ar trebui să-l demită şi pe ministrul Finanţelor, a afirmat, ieri, Cristian Diaconescu, purtătorul de cuvânt al PSD, citat de Agerpres.

Domnia sa a explicat: "Dacă soluţia premierului Călin Popescu Tăriceanu pentru a rezolva criza din învăţământ este demiterea ministrului Educaţiei, atunci ieşirea din criza financiară ar fi demiterea ministrului Finanţelor.

Într-o situaţie deosebit de dificilă în raport cu criza financiară mondială, este clar că avem nevoie de cel puţin un nou management administrativ la nivelul Ministerului Finanţelor. Avem nevoie de o persoană mai atentă, mai responsabilă, cel puţin în privinţa declaraţiilor care influenţează piaţa financiară".

Tăriceanu: "România nu are probleme cu sistemul bancar"

Premierul Călin Popescu Tăriceanu a anunţat, ieri, la Palatul Victoria temele ce vor fi abordate pe agenda de lucru a Consiliului European de săptămâna viitoare.

Potrivit primului ministru, printre acestea se regăsesc criza financiară internaţională, pachetul energie-schimbări climatice sau securitatea energetică a Uniunii Europene.

Premierul a susţinut că "România nu poate să fie complet izolată" de consecinţele crizei financiare internaţionale, dar a subliniat că "ţara noastră nu are probleme cu sistemul bancar".

"Efecte similare cu cele din Statele Unite nu pot fi întâlnite în România", a apreciat premierul, citat de Agerpres.

"Datorită faptului că multe ţări din Uniunea Europeană vor intra într-o fază de criză sau recesiune, iar România are 70% din exporturile sale dirijate către ţările membre ale UE, este posibil să constatăm o oarecare încetinire a volumul de exporturi şi, implicit, a activităţii economice", a conchis domnia sa.

A.G.R.

Cotaţii Internaţionale

vezi aici mai multe cotaţii

Bursa Construcţiilor

www.constructiibursa.ro

Comanda carte
Fix la cos
IBC SOLAR
rpia.ro
danescu.ro
arsc.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

26 Sep. 2024
Euro (EUR)Euro4.9759
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.4629
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.2641
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.9642
Gram de aur (XAU)Gram de aur382.8727

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
Teatrul Național I. L. Caragiale Bucuresti
citiesoftomorrow.ro
energyexpo.ro
cnipmmr.ro
roenergy.eu
notorium.ro
rommedica.ro
prow.ro
aiiro.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb