CRISTIAN AGALOPOL, CITIBANK: "Trebuie să convingem Parlamentul să renunţe la legea prin care companiile statului nu pot fi listate"

A.I.
Ziarul BURSA #Piaţa de Capital / 25 noiembrie 2021

Cristian Agalopol, Head Of Securities Services pentru Europa Centrală şi de Est, în cadrul Citibank

Cristian Agalopol, Head Of Securities Services pentru Europa Centrală şi de Est, în cadrul Citibank

"România este singura piaţă din Europa Centrală şi de Est care permite împrumuturile de acţiuni" "Prin împrumuturile de acţiuni încercăm să mutăm o parte din portofoliile custozilor globali, dar şi ale fondurilor de pensii, către brokeri internaţionali, pentru ca aceştia să creeze diverse titluri sintetice"

Legea privind interzicerea vânzării de acţiuni pe care statul le deţine la companii şi societăţi naţionale, pe o perioadă de doi ani, a fost un argument pentru ca agenţia de rating MSCI să întârzie procesul de clasificare al pieţei din ţara noastră, care în prezent este în categoria pieţelor de frontieră, a afirmat ieri Cristian Agalopol, Head Of Securities Services pentru Europa Centrală şi de Est, în cadrul Citibank, cu ocazia conferinţei "FinConf România", organizată de BusinessMark.

Cristian Agalopol a spus: "Astăzi, România este undeva între două clasificări. Pe de o parte, FTSE Russell în raportul de ţară pe care l-a emis anul trecut, a clasificat România ca piaţă secundară emergentă. Pe de altă parte, cei de la MSCI, au decis să păstreze România în categoria pieţelor de frontieră. Ce a creat practic această divergenţă? Dacă România a îndeplinit toate criteriile calitative de eligibilitate pentru a intra în categoria pieţelor emergente, atât în cazul celor de la FTSE cât şi al MSCI, în cazul criteriilor cantitative, de lichiditate, suntem puţin în urmă".

Reprezentantul Citibank a adăugat: "Noi, la Asociaţia Română a Băncilor, am încercat prin diverse moduri să comunicăm cu guvernările precedente, pentru a convinge Parlamentul să retragă acea lege prin care se sistează listarea companiilor de stat, pentru o perioadă de doi ani de zile. Am constatat că nu aduce beneficii nici pieţei de capital din România şi nici Statului Român, ci dimpotrivă restricţionează capacitatea sa de a utiliza optim pieţele de capital pentru finanţarea cheltuielilor publice, finanţarea economiei, a investiţiilor, dar şi pentru capitalizarea companiilor de stat. S-a dovedit în timp că eficienţa şi profitabilitatea companiilor listate la bursă s-au îmbunătăţit semnificativ. Iar această lege care a stopat practic listarea companiilor de stat a fost un argument pentru cei de la MSCI, ca să întârzie procesul de clasificare al pieţei din România. Din păcate, există o altă iniţiativă înaintată de un alt partid politic, care se află la nivelul Camerei Deputaţilor din câte ştiu, cu privire la o nouă lege, care să prelungească cu încă cinci ani această suspendare".

Conform lui Cristian Agalopol, România este singura piaţă din Europa Centrală şi de Est care permite împrumuturile de acţiuni, operaţiuni prin care se poate creşte lichiditatea bursei.

"Pe de altă parte, pentru că trebuie să scoatem în evidenţă şi lucrurile pozitive care s-au făcut în ultimii ani, România este singura piaţă din Europa Centrală şi de Est care permite împrumuturile de acţiuni. Prin împrumuturile de acţiuni practic putem creşte lichiditatea la bursa de valori. La ora actuală, portofolii în valoare de 7-8 miliarde de dolari sunt deţinute de investitorii internaţionali, portofolii de 5-6 miliarde de euro sunt deţinute de fondurile de pensii, iar toate aceste deţineri pe termen lung au făcut ca free-float-ul pieţei de capital din România să se subţieze. Prin împrumuturile de acţiuni, practic încercăm să mutăm o parte din portofoliile custozilor globali, dar şi ale fondurilor de pensii, către brokeri internaţionali, pentru ca aceştia să creeze diverse titluri sintetice pentru a le tranzacţiona", a spus reprezentantul Citibank.

Conform domniei sale, există câteva iniţiative pentru dezvoltarea pieţei de capital din ţara noastră, iar câteva au fost deja implementate. "Dar, cred că cea mai importantă iniţiativă este să reuşim să convingem Parlamentul să renunţe la acea lege, prin care companiile deţinute de statul român nu pot fi listate, pentru doi ani de zile.

Cotaţii Internaţionale

vezi aici mai multe cotaţii

Bursa Construcţiilor

www.constructiibursa.ro

Comanda carte
veolia.ro
Apanova
digi.ro
aages.ro
danescu.ro
librarie.net
Mozart
Schlumberger
arsc.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

21 Noi. 2024
Euro (EUR)Euro4.9766
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.7317
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.3535
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.9743
Gram de aur (XAU)Gram de aur405.9099

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
Mirosul Crăciunului
Teatrul Național I. L. Caragiale Bucuresti
petreceriperfecte.ro
targuldeturism.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb