CRISTIAN AGALOPOL: "Riscăm să fim puşi pe lista de downgrade de către FTSE, în 2021"

A.I.
Ziarul BURSA #Piaţa de Capital / 30 iunie 2020

Cristian Agalopol a declarat: "Statutul de piaţă emergentă cu siguranţă va fi obţinut în septembrie anul acesta, însă există o mare problemă din partea asociaţiilor internaţionale de rating, şi anume cei de la FTSE Russell, care deja au luat cunoştinţă cu privire la iniţiativa care a fost adoptată în Parlament, cea de sistare a listării companiilor româneşti la Bursa de Valori".

Cristian Agalopol a declarat: "Statutul de piaţă emergentă cu siguranţă va fi obţinut în septembrie anul acesta, însă există o mare problemă din partea asociaţiilor internaţionale de rating, şi anume cei de la FTSE Russell, care deja au luat cunoştinţă cu privire la iniţiativa care a fost adoptată în Parlament, cea de sistare a listării companiilor româneşti la Bursa de Valori".

"Prioritatea numărul zero este menţinerea statutului de piaţă emergentă"

Piaţa noastră de capital riscă să fie pusă pe lista de downgrade de către agenţia de rating londoneză FTSE Russell în septembrie anul viitor, în cazul în care nicio companie de stat nu va fi listată la Bursa de Valori Bucureşti (BVB) până în vara anului 2021, a declarat, ieri, Cristian Agalopol, reprezentantul Camerei de Comerţ Româno- Americane (AmCham), în cadrul şedinţei plenare a Coaliţiei pentru Dezvoltarea României (CDR), conform Agerpres.

Cristian Agalopol a prezentat rezultatele grupului de lucru pentru piaţa de capital din cadrul CDR, cea mai mare organizaţie patronală din ţara noastră.

Domnia sa a declarat: "Prioritatea numărul zero este menţinerea statutului de piaţă emergentă a pieţei de capital. La ora actuală statutul de piaţă emergentă cu siguranţă va fi obţinut în septembrie anul acesta, însă există o mare problemă din partea asociaţiilor internaţionale de rating, şi anume cei de la FTSE Russell, care deja au luat cunoştinţă cu privire la iniţiativa care a fost adoptată în Parlament, cea de sistare a listării companiilor româneşti la Bursa de Valori. Din punctul meu de vedere, cu tot respectul, această iniţiativă a PSD mi-a adus aminte de sloganul din anii "90 al FSN, «Noi nu ne vindem ţara!»".

Proiectul de lege apărut în contextul crizei Covid-19, ce a primit votul Camerei Deputaţilor impune, între altele, interdicţia înstrăinării de pachete minoritare deţinute de stat în companii naţionale pe o perioadă de doi ani.

"Este o iniţiativă extrem de nocivă pentru piaţa de capital din România şi este o iniţiativă prin care, vă spun cu cea mai mare sinceritate, pentru că am discuţii cu cei de la FTSE Russell şi cu cei de la MSCI, România va risca, dacă nu va privatiza sau dacă nu va lista nicio companie până în vara lui 2021, în septembrie 2021 FTSE Russell să ne pună pe lista de downgrade. România ar fi, din acest punct de vedere, o premieră, este o situaţie pe care nu ne-o dorim, şi este o situaţie care pune la risc toate eforturile pieţei financiare şi toate eforturile pieţei de capital din ultimii 5-10 ani", a spus Cristian Agalopol.

Reprezentantul AmCham şi al CDR a afirmat că majoritatea problemelor de administrare ale companiilor de stat sunt rezolvate în urma listării la Bursă.

"Statistica listărilor companiilor de stat s-a dovedit diferită faţă de punctele de vedere ale multor grupuri politice din Parlament. Pentru toate companiile de stat care au fost listate la Bursa de Valori în ultimii cinci - şapte ani de zile, prin listare s-a obţinut o eficienţă mai mare, o productivitate mai mare, şi o transparenţă mult mai mare pe tot ceea ce înseamnă partea de corporate governance. Partea de corporate governance este o problemă pe care ne-o dorim rezolvată, în special la companiile de stat, şi credem că prin listarea unor companii de stat la Bursa de Valori, foarte multe dintre aceste probleme ar fi rezolvate. Dacă ne uităm la companii care au fost listate până acum - Petrom, Transgaz, Romgaz, Transelectrica, Electrica, toate acestea sunt astăzi mult mai avansate din punct de vedere al eficienţei şi al productivităţii faţă de ceea ce erau în momentul când au fost listate", a adăugat Cristian Agalopol.

FTSE Russell a confirmat, în primăvara acestui an, că România este pe cale să fie inclusă în indicii FTSE de pieţe emergente în cadrul revizuirii din septembrie 2020.

Săptămâna trecută Adrian Tănase, directorul general al Bursei de Valori Bucureşti, a precizat în cadrul videoconferinţei "Piaţa de capital în timpul pandemiei COVID-19 / Prejudicii şi oportunităţi" organizată de Ziarul BURSA, că Banca Transilvania (TLV) şi Nuclearelectrica (SNN) au şanse foarte mari, de aproape 100%, ca în luna septembrie să fie incluse în indicii de piaţă emergentă ai FTSE Russell - al doilea mare furnizor de indici în patru ţări din segmentul emerging market.

Directorul BVB a spus: "Va fi un moment foarte important pentru piaţa locală. Pentru prima oară companii româneşti vor fi prezente în aceşti indici. Ne dorim ca reprezentativitatea României în aceşti indici să crească, să avem mai multe companii în anii ce vor urma în indicii FTSE Russell. Ne mai dorim să fim promovaţi la statutul de piaţă emergentă şi de către cel mai mare furnizor de indici din spaţiul emerging markets, MSCI, iar pentru ca acest lucru să se întâmple sunt necesare mai multe listări la BVB. IPO-ul Hidroelectrica ar fi un important factor pentru ca această promovare să se întâmple".

Recent, conducerea Bursei de Valori Bucureşti a opiniat că statul trebuie să fie un partener care să încurajeze prezenţa companiilor româneşti la bursa locală, iar îngheţarea listărilor de pachete minoritare pe piaţa de capital contravine intereselor ţării noastre. 

De asemenea, mai multe asociaţii precum cea a analiştilor financiar-bancari din România (AAFBR) şi cea a analiştilor CFA (CFA România) din ţara noastră, precum şi Fondul Proprietatea (FP), au avut poziţii publice prin care s-au exprimat împotriva proiectului de act normativ, afirmând că interzicerea vânzării de pachete minoritare deţinute de stat în companii naţionale pe o perioadă de doi ani va afecta dezvoltarea pieţei locale de capital.

Furnizorul global de indici FTSE Russell a anunţat, pe 26 septembrie 2019, că România a fost promovată de la statutul de Piaţă de Frontieră la statutul de Piaţă Emergentă Secundară, iar decizia va deveni efectivă începând cu septembrie 2020.

Opinia Cititorului ( 1 )

  1. riscam

Cotaţii Internaţionale

vezi aici mai multe cotaţii

Bursa Construcţiilor

www.constructiibursa.ro

Comanda carte
Fix la cos
transilvaniainvestments.ro
IBC SOLAR
danescu.ro
arsc.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

18 Sep. 2024
Euro (EUR)Euro4.9746
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.4657
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.3003
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.9056
Gram de aur (XAU)Gram de aur368.9924

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
Teatrul Național I. L. Caragiale Bucuresti
hipo.ro
citiesoftomorrow.ro
govnet.ro
energyexpo.ro
thediplomat.ro
roenergy.eu
notorium.ro
rommedica.ro
prow.ro
aiiro.ro
oaer.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb