Cristian Buşoi reuneşte factorii de decizie din UE, autorităţile statelor membre şi industria, în lupta împotriva hidrofluorocarburilor de pe piaţa neagră


Politică / 25 noiembrie 2021

Cristian Buşoi reuneşte factorii de decizie din UE, autorităţile statelor membre şi industria, în lupta împotriva hidrofluorocarburilor de pe piaţa neagră

În cadrul evenimentului Comerţul ilegal cu HFC: bune practici din statele membre UE, organizat în data de 23 noiembrie de Comitetul Tehnic European pentru Fluorocarburi (EFCTC), factorii de decizie din Instituţiile Uniunii Europene (UE) şi din statele membre, precum şi liderii din industrie au discutat despre cum pot stopa contrabanda cu hidrofluorocarburi (HFC), potrivit unui comunicat remis redacţiei. Discuţiile au fost moderate de europarlamentarul Cristian-Silviu Buşoi, preşedintele Comisiei pentru Industrie, Cercetare şi Energie (ITRE).

Contrabanda a crescut în UE, în ultimii ani, din cauza aplicării neuniforme a reglementărilor Uniunii Europene referitoare la cotele de fluor pentru produse HFC. Evenimentul a reprezentat o oportunitate de a face schimb de experienţă şi de a identifica soluţii pentru a opri comerţul ilegal, crima organizată şi subminarea politicii UE în materie de climă.

Experţii au ajuns la concluzia că nu există o singură modalitate de a combate contrabanda cu HFC şi că autorităţile trebuie să fie foarte agile: "Trebuie să ţinem pasul cu traficanţii. Sunt foarte inteligenţi în a găsi noi oportunităţi de a face profituri în mod ilegal," a declarat Ernesto Bianchi de la Oficiul European de Luptă Antifraudă, OLAF.

Bente Tranholm-Schwarz, Şef Adjunct de Unitate, Direcţia Generală Politici Climatice, Comisia Europeană, a adăugat: "Comisia îşi propune să spună stop acestei probleme cu ajutorul noului regulament privind gazele fluorurate, ce va fi propus anul viitor."

Recent, unele state membre au luat măsuri eficiente pentru abordarea aceastei probleme. Konstantinos Aravossis, Secretar General pentru Mediu Natural şi Apă în cadrul Ministerului Mediului şi Energiei din Grecia a vorbit despre hotărârile recente adoptate de ţara sa, pentru combaterea contrabandei cu HFC. Pärtel Niitaru de la Ministerul Mediului din Estonia a prezentat şi măsurile planificate în ţara sa, care includ amenzi mai mari şi interzicerea deţinerii şi vânzării containerelor de unică folosinţă.

Din cauza naturii complicate a contrabandei cu HFC autorităţile trebuie să identifice modalităţi variate de abordare a problemei. "Amenzile mai mari sunt doar o parte a puzzle-ului, dar avem nevoie şi de o aplicare fermă," a adăugat Pärtel Niitaru. Alte măsuri menţionate includ dotarea autorităţilor vamale cu instrumentele şi informaţiile potrivite verificării importurilor de agent frigorific.

Schimbul de informaţii între autorităţile statelor membre a fost invocat ca o altă modalitate de a rămâne cu un pas înaintea traficanţilor de HFC. Experţii au sugerat colectarea informaţiilor şi datelor, din mai multe surse, pentru a înţelege mai bine şi a combate comercializarea ilegală a HFC-urile la intrarea în UE. Cooperarea ar asigura, de asemenea, aplicarea de măsuri ferme la toate frontierele UE, astfel încât organizaţiile criminale să nu se mai poate reorienta către alte puncte de intrare în ţară sau alte rute comerciale.

Potrivit sursei citate, europarlamentarul Cristian-Silviu Buşoi a încheiat discuţia cerând deputaţilor europeni să mediatizeze această problemă, în ţările lor de origine, prin transmiterea către colegi şi prin încurajarea presei să scrie despre subiect.

Cristian-Silviu Buşoi, a declarat: "Comisia ar trebui să ofere statelor membre orientări mai clare în acest domeniu şi ar trebui să urmărim o mai bună aplicare a legislaţiei viitoare pentru a asigura integritatea pieţei unice."

Murli Sukhwani, Preşedintele EFCTC pentru date şi investigaţii şi director principal pentru politici UE al Chemours Company, a declarat: "Cu toate că se fac progrese notabile în lupta împotriva HFC-urilor importate ilegal, trebuie făcut mai mult pentru a opri contrabanda. Discuţiile constructive purtate astăzi de oficialii guvernamentali pentru intensificarea măsurilor împotriva contrabandei cu HFC sunt încurajatoare. Aştept cu interes ca mai multe state membre să le urmeze exemplul şi să creeze condiţii echitabile pentru toţi actorii din lanţul valoric. Traficanţii nu ar trebui să aibă unde să se ascundă."

Bente Tranholm-Schwarz, Şef Adjunct de Unitate, Direcţia Generală Politici Climatice, Comisia Europeană, a adăugat: "Nu există nici un glonţ de argint sau o autoritate unică care să poată preveni importurile ilegale în UE, aşadar coordonarea, schimbul de informaţii şi o înţelegere clară a reglementărilor sunt esenţiale. Prevenirea importurilor ilegale reprezintă o prioritate pentru Comisie şi facem tot posibilul pentru a respecta normele actuale privind gazele fluorate şi regulile vamale. În viitor, verificările vor deveni mai automatizate şi ne propunem să le facem şi mai eficiente în conformitate cu noile reglementării privind gazele fluorurate pe care Comisia le va propune în primăvara anului 2022."

Ernesto Bianchi, Directorul pentru venituri şi operaţiuni internaţionale al Oficiului European de Luptă Antifraudă şi Director General Adjunct interimar (OLAF) a declarat: "În misiunea sa de investigaţie, OLAF evaluează în detaliu toate informaţiile pe care le primeşte de la autorităţile vamale, agenţiile de aplicare a legii şi părţile interesate private. În contextul activităţilor sale care vizează importurile ilicite de agent frigorific, OLAF colectează informaţii din diferite surse, inclusiv din Linia de Acţiune EFCTC. Raportarea comportamentelor suspecte a condus la mai multe confiscări de transporturi ilegale de HFC în toată Europa."

Konstantinos Aravossis, Secretarul general pentru Mediu Natural şi Apă al Ministerului Mediului şi Energiei din Grecia, a declarat: "Registrul HFC prevăzut în decizia ministerială a Greciei este cheia pentru combaterea contrabandei cu HFC. Lupta eficientă împotriva comerţului ilegal cu HFC este posibilă numai prin armonizarea programului de eliminare a HFC cu protocolul de la Montreal şi amendamentul de la Kigali."

Pärtel Niitaru, Ofiţer superior la Ministerul Mediului din Estonia, a declarat: "Ca parte a măsurilor planificate în Estonia, va exista, printre altele, o creştere a amenzilor şi interzicerea deţinerii şi vânzării de containere de unică folosinţă. Autorităţile de aplicare vor beneficia, de asemenea, de noi modalităţi prin care vor găsi mărfurile interzise şi vor lua măsuri. Sperăm că hotărârile viitoare vor acţiona ca un factor de descurajare pentru comerţul ilegal cu HFC."

Opinia Cititorului ( 1 )

  1. Bravos, domnu Busoi! Sigur te votez. Te implor, candideaza! La orice, nu conteaza, doar candideaza!

Cotaţii Internaţionale

vezi aici mai multe cotaţii

Bursa Construcţiilor

www.constructiibursa.ro

Comanda carte
danescu.ro
arsc.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

16 Aug. 2024
Euro (EUR)Euro4.9754
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.5278
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.2123
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.8414
Gram de aur (XAU)Gram de aur358.6134

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
Teatrul Național I. L. Caragiale Bucuresti
hipo.ro
hipo.ro
energyexpo.ro
roenergy.eu
rommedica.ro
prow.ro
aiiro.ro
oaer.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb