CRISTIAN CÂRSTOIU, EY ROMÂNIA:  "Peste 70% dintre băncile din toată lumea experimentează Blockchain"

R.A.
Ziarul BURSA #Bănci-Asigurări / 13 august 2018

Tehnologia Blockchain (alături de AI) este "copilul teribil" al ultimilor ani şi a fost în special remarcată în sectorul serviciilor financiare, sub faimosul patronaj al Bitcoinului - o aplicaţie a tehnologiei Blockchain, nu tehnologia însăşi, susţine Cristian Cârstoiu, partener în cadrul Departamentului de Asistenţă în Afaceri, EY România.

Domnia sa a afirmat: "O reprezentare simplificată a tehnologiei Blockchain este o bază de date sigură, online, ce conţine tranzacţii ce vizează orice fel de documente, precum contracte imobiliare, active financiare şi fixe, contracte comerciale, poliţe de asigurări, evenimente IoT sau tranzacţii digitale şi care pot fi validate, stocate şi partajate în reţea prin intermediul cloud-ului.

Conform experţilor în cyber-security, tehnologia Blockchain este, în general, considerată a fi sigură - adică este intrinsec rezistentă la modificări. Pentru a conferi greutate acestor afirmaţii, subliniez că tehnologia Blockchain este întâlnită chiar şi în spaţiul guvernamental. De exemplu, guvernul local din Dubai a lansat o strategie Blockchain din 2016, cu misiunea de a deveni prima administraţie Blockchain din lume până în 2020. Viena a implementat recent o platformă Blockchain pentru a le permite cetăţenilor săi să valideze şi să îşi securizeze documentele partajate în cadrul iniţiativei Open Data".

Conform domniei sale, deşi tehnologia nu este încă matură, multe studii de piaţă afirmă că tehnologia Blockchain reduce semnificativ costurile băncilor cu infrastructura, astfel că peste 70% dintre băncile din toată lumea experimentează Blockchain cu permisiune.

Principalele argumente în favoarea Blockchain au fost că această tehnologie ar putea reprezenta panaceul pentru numeroasele provocări cu care se confruntă băncile în operaţiunile de finanţare, în procesele de integrare a clienţilor noi, în decontări şi compensări sau identităţi digitale, a mai spus domnia sa.

Reprezentantul EY România susţine, însă, că în realitate, deşi optimismul bancherilor este încă puternic în privinţa impactului pozitiv al digitalului asupra sectorului bancar, doar 48% dintre companii fac investiţii semnificative în construirea unui ecosistem digital.

Cristian Cârstoiu a declarat: "Băncile au şi opţiuni. Până la urmă, ele sunt cele care deţin clienţii, iar reformarea modelelor lor de afaceri şi integrarea tehnologiilor financiare (Fintech) şi a altor produse şi servicii inovatoare (precum aplicaţii construite pe baza tehnologiei Blockchain) vor schimba percepţia pieţei şi vor crea alte avantaje competitive.

Din punctul meu de vedere, acum asistăm la a doua etapă a transformării digitale, în care implementarea tehnologiilor emergente, alături de valul Fintech, devine vizibilă. Prima fază a digitalizării din perioada 2011-2014 a permis multor bănci să se bucure de o creştere solidă şi de o largă transformare".

Domnul Cârstoiu opinează că putem analiza oportunitatea adoptării aplicaţiilor Blockchain din perspectiva a trei obiective: îmbunătăţirea eficienţei operaţionale, majorarea veniturilor şi reducerea riscului operaţional şi al fraudelor.

Patru factori cheie pot accelera adoptarea tehnologiei Blockchain în sectorul bancar din România: elaborarea de scenarii de utilizare care să vizeze cele trei obiective: comercialul şi IT-ul trebuie să colaboreze pentru a identifica puncte nevralgice clare, care ar putea fi tratate prin intermediul tehnologiei Blockchain - nu este necesară migrarea unor procese întregi, prin urmare, colaborarea este esenţială, iar implicarea din timp a Băncii Naţionale este recomandată, pentru a depăşi obstacolele reglementărilor; un nivel mai mare de îndrumare din partea Băncii Naţionale cu privire la modelul de guvernanţă al unor astfel de registre descentralizate şi acordarea permisiunii de a experimenta pe anumite teme agreate; disponibilitatea uneia sau mai multor bănci mari de a implementa şi a iniţia diverse programe pilot - acest demers nu numai că ar valida tehnologia, ci şi rentabilitatea şi valoarea adăugată creată; cooptarea de parteneri specializaţi pe tehnologie, care să ofere consultanţă pe infrastructură şi securitate, să ajute la crearea unui potenţial de business mai larg şi să vină cu o perspectivă de nivel internaţional asupra guvernanţei şi interoperabilităţii datelor, mai arată specialistul.

Cristian Cârstoiu spune că este convins că, într-un mediu în curs de maturizare, aşa cum este industria bancară autohtonă, vom vedea programe pilot care să utilizeze tehnologie Blockchain cu permisiune în următorul an.

În următorii doi-trei ani se vor înregistra proiecte în timp real care să combine infrastructura Blockchain publică şi privată, care ar permite băncilor şi IMM-urilor să îşi desfăşoare activitatea la costuri reduse, cu beneficiile aferente legate de securitate, trans­parenţă şi interoperabilitate, a conchis reprezentantul EY România.

Comanda carte
danescu.ro
boromir.ro
Mozart
Schlumberger
arsc.ro
domeniileostrov.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

19 Dec. 2024
Euro (EUR)Euro4.9749
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.7790
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.3324
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină6.0430
Gram de aur (XAU)Gram de aur402.9466

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
petreceriperfecte.ro
novaplus.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb