ZIARUL BURSA

13 august 2018
Ediţia din 21.01.2025
Fotografie de MAKE

"În 1997, dobânda Lombard a crescut de la 50% la 674%, într-o noapte"

Bănci-Asigurări / 13 august 2018

(Interviu cu Radu Graţian Gheţea, Preşedinte - Director General CEC Bank) 

În activitatea bancară riscurile sunt foarte multe şi de aceea băncile trebuie să fie flexibile şi să aibă o expunere cât mai diversă, care să ţină cont de piaţă în momentul respectiv, este de părere Radu Graţian Gheţea, Preşedinte - Director General CEC Bank. Domnia sa ne-a spus, într-un interviu: "Noi trebuie să ne adaptăm la ceea ce se întâmplă în piaţă şi trebuie să facem în aşa fel încât să meargă şi activitatea economică, dar şi cea a băncii. Dacă mergem pe ideea că vrem să eliminăm toate riscurile, atunci nu mai facem nimic. De exemplu, noi am fost şi suntem o bancă ce finanţăm intens agricultura, care înseamnă şi zootehnie. Acum câţiva ani, expunerea noastră pe sectorul avicol era destul de mare, iar când a venit gripa aviară am avut de acoperit unele credite neperformante din acest sector. După ce s-a terminat cu gripa aviară, ne confruntăm cu pesta porcină. Ce să facem, să nu mai dăm credite?"

Reporter: În ultima perioadă, au apărut opinii ale unor specialişti care spun că urmează un val de credite neperformante dintre cele contractate prin Programul Prima Casă. Cum comentaţi aceste afirmaţii?

Banca Transilvania, profit mai mare cu o treime

Banca Transilvania, profit mai mare cu o treime

ANDREI IACOMIBănci-Asigurări / 13 august 2018

La nivel de grup, profitul BT a urcat cu 68%, la finalul lunii iunie  

Banca Transilvania (BT), emitentul cu cea mai mare lichiditate de la Bursa de Valori Bucureşti (BVB) a raportat, după primele şase luni ale acestui an, un profit net la nivel de bancă de 662,7 milioane de lei, cu 33,6% peste cel obţinut în aceeaşi perioadă a anului trecut, în urma creşterii veniturilor operaţionale cu 13,51%, până la 1,423 miliarde de lei, pentru acelaşi interval de raportare, reiese din raportul semestrial al societăţii bancare.

Planul diabolic al puterii: gaze şi bastoane pentru Diaspora

JANDARMII ŞI-AU TESTAT NOUL ARSENAL Planul diabolic al puterii: gaze şi bastoane pentru Diaspora

GEORGE MARINESCUPolitică / 13 august 2018

Mitingul românilor din Diaspora care a avut loc în acest weekend este un bun prilej să reflectăm asupra a ceea ce se întâmplă în actualul guvern. Trecând peste partizanatele politice ale unora sau altora şi peste opiniile care au apărut în spaţiul public, nu ne rămâne decât simpla vorbă românească: unde nu-i cap, vai de picioare! Proverb neaoş care se potriveşte perfect politicienilor din arcul guvernamental, care, în săptămâna premergătoare mitingului, au provocat cetăţenii ce se întorceau acasă, i-au jignit, i-au batjocorit pe paginile de socializare şi, mai grav, i-au aşteptat cu gaze lacrimogene, cu tunuri cu apă şi cu lovituri de bastoane.

ANPC, cu ochii pe cesiunile OTP Bank

Următoarea ţintă, după Bancpost ANPC, cu ochii pe cesiunile OTP Bank

Emilia OlescuBănci-Asigurări / 13 august 2018

Băncile au intrat în colimatorul Autorităţii Naţionale pentru Protecţia Consumatorilor (ANPC), care analizează cesiunile de creanţe. După ce Bancpost a fost sancţionată drastic de către ANPC pentru creditele fără restanţe cesionate în afară ţării, Autoritatea şi împrumuturile externalizate de alte bănci, precum OTP Bank şi Credit Europe Bank, după cum scriu debitorii pe pagină de Facebook a Grupului Clienţilor cu Credite în CHF. Aceştia au transmis o serie de sesizări ANPC, care se pare că se apropie de final cu analiză ce priveşte OTP Bank. Conform informaţiilor apărute în presă, perioada asupra căreia se concentrează instituţia este de şase ani, timp în care clienţii împrumutaţi la OTP Bank ar fi plătit societăţii către care le-au fost cesionate creditele dobânzi şi comisioane în valoare de peste 200 de milioane de euro.

ANPC a sesizat Guvernul şi BNR, în urmă cu câteva luni, cu privire la creditele fără restanţe cesionate de Bancpost şi OTP Bank în entităţi din Olanda, potrivit unui document apărut în spaţiul public.

Recent, ziarul BURSA a publicat cazul unui client împrumutat la OTP Bank, care ne-a transmis că OTP Financing Solutions, căreia OTP i-a vândut împrumutul cu plata la zi, nu funcţionează ca o entitate financiară autorizată. Răspunsul Băncii centrale olandeze pentru debitorul OTP Bank arată: "OTP Financing Solutions nu este sub supravegherea Băncii Naţionale a Olandei. Această nu are licenţă să desfăşoare activităţi bancare în interiorul Olandei. OTP Financing Solutions este o subsidiară a TMF Group HoldCoBV".

OPINII BNR ştia de scamatoriile Bancpost?

Cristian DogaruBănci-Asigurări / 13 august 2018

Îmi amintesc că falimentul FNI care lăsa în urmă câteva sute de mii de înşelaţi a avut pe banca acuzării, printre alţii, pe lângă "infama" SOV Invest şi mai cucernicele AVAS (s-a substituit CEC-ului) şi CNVM, care au fost obligate în final la plata unor despăgubiri. Acum, când Bancpost ar putea fi obligată să plătească oalele sparte în urma cesionarii unui vast portofoliu de credite către un SRL olandez, trebuie să ne întrebăm dacă ştia domnul Isărescu că o firmuliţă obscură din străinătate era pregătită să încaseze dobânzi şi penalităţi aferente unor credite acordate în România, împrumuturi care, în unele cazuri, erau la zi cu plata obligaţiilor către banca ce le vindea, şi asta fără să aibă dreptul, deoarece SRL-ul în cauza nu era bancă? Iar dacă nu ştia, de ce mai poartă BNR în piept cocarda cu "instituţie de supraveghere"? Ar putea rămâne liniştită cu reglementarea... În cazul în care ştia, de ce n-a reacţionat la timp, înainte ca respsectivul SRL să stoarcă debitorii din România de dobânzile şi penalităţile astronomice strecurate prin contracte ani la rând?

PENTRU PRIMUL SEMESTRU AL ANULUI Profitul Conpet coboară cu 40%

A.I.Companii / 13 august 2018

Transportatorul de ţiţei şi produse petroliere Conpet Ploieşti (COTE) a raportat un profit net de 21,62 de milioane de lei, în primele şase luni ale acestui an, în scădere cu 39,54% faţă de cel din aceeaşi perioadă a anului trecut, în contextul creşterii cheltuielilor din exploatare cu 8,97%, până la valoarea de până la 176,72 milioane de lei, reiese din raportul emitentului publicat pe site-ul Bursei de Valori Bucureşti (BVB).

La finalul primelor şase luni ale anului curent, veniturile din exploatare au scăzut cu 1,3%, până la valoarea de 199,98 milioane de lei, faţă de nivelul de 202,6 milioane de lei, înregistrat în aceeaşi perioadă a anului 2017.

"Engie", interesată să preia o companie din Brazilia

"Engie", interesată să preia o companie din Brazilia

Companii / 13 august 2018

Subsidiara braziliană a companiei franceze de utilităţi "Engie" SA ia în considerare depunerea unei oferte pentru preluarea firmei energetice locale "CESP Companhia Energetica de Sao Paulo", a anunţat Eduardo Sattamini, director general al "Engie Brasil Energia" SA, transmite Reuters.

"Este un activ interesant", a declarat Eduardo Sattamini, potrivit Agerpres, adăugând că negocierile exclusive dintre "Engie" şi compania petrolieră controlată de stat "Petroleo Brasileiro" SA pentru achiziţia operatorului de gazoducte "Transportadora Associada de Gas" (TAG) a fost suspendată în urma deciziei Curţii Supreme, care a cerut ca toate privatizările să fie aprobate în prealabil de Congres.

O nouă bursă, inaugurată în Mexic

O nouă bursă, inaugurată în Mexic

A.V.Internaţional / 13 august 2018

O nouă bursă a fost lansată luna trecută în Mexic, în încercarea de a atrage investitori americani.

Bolsa Institucional de Valores (BIVA) este a doua piaţă mexicană destinată investitorilor, iar deschiderea sa a venit la cinci ani de la momentul planificării sale.

Rodrigo Velasco, directorul de operaţiuni al BIVA, declară că "este fericit" să înceapă să concureze pe segmentul financiar dominat odinioară de Bolsa Mexicana de Valores (BMV).

HNA iese din acţionariatul "Radisson"

HNA iese din acţionariatul "Radisson"

Alina VasiescuInternaţional / 13 august 2018

Conglomeratul chinez "HNA Group" Co., care se confruntă cu probleme financiare, a decis să vândă "Radisson Holdings" Inc. către un consorţiu condus de grupul chinez de ospitalitate "Jin Jiang International Holdings" Co., potrivit anunţului făcut săptămâna trecută de "Radisson".

Vânzarea vine în condiţiile în care HNA înstrăinează active, în special imobiliare, ca să-şi reducă datoriile masive pe care le-a acumulat în urma achiziţiilor făcute în ultimii ani, informează Reuters.

Ca parte a afacerii, consorţiul cumpără 51,15% din acţiunile "Radisson Hospitality" AB, societate listată la Nasdaq Stockholm, la un preţ de 35 de coroane suedeze (3,87 dolari) pe titlu sau un total de aproximativ 3 miliarde de coroane suedeze (332 de milioane de dolari). Preţul oferit este cu 5% mai mic decât cotaţia acţiunilor "Radisson" la închiderea sesiunii bursiere din 9 august.

Consorţiul condus de "Jin Jiang" va mai cumpăra o participaţie suplimentară de 18,5% din "Radisson Hospitality", pe care HNA Suedia a promis să o transfere unui creditor ca garanţie pentru un împrumut.

După cumpărarea acţiunilor, consorţiul va dobândi, de asemenea, 100% din "Radisson Holdings" Inc., pentru o sumă nedezvăluită.

Cemacon - cel mai rentabil titlu de la BVB

CEL MAI BUN PLASAMENT ÎN PERIOADA 2 - 9 AUGUST Cemacon - cel mai rentabil titlu de la BVB

A.I.Investiţii Personale / 13 august 2018

Cu o creştere de 25,92%, în raport cu moneda europenă, în intervalul 2 - 9 august, acţiunile producătorului de sisteme de zidărie Cemacon (CEON) reprezintă titlurile cu cel mai mare randament de la Bursa de Valori Bucureşti (BVB), din perioada menţionată.

Pe data de 8 august, compania şi-a publicat rezultatele financiare pentru primul semestru al acestui an, emitentul raportând un profit net de 13,7 milioane de lei, în creştere cu 160% faţă de cel realizat în aceeaşi perioadă a anului trecut, în contextul unei cifre de afaceri de 54,85 milioane de lei, cu 41% peste cea obţinută la finalul primelor şase luni ale anului trecut.

Valoarea activelor totale se ridica, la data de 30 iunie 2018, la 193,29 milioane de lei, în creştere cu 7% faţă de cea înregistrată la finalul anului trecut, în timp ce datoriile totale au scăzut cu 2%, până la 70,3 milioane de lei, pentru acelaşi interval de raportare.

Piaţa a reacţionat, cotaţia CEON înregistrând, în acea zi, un salt de 12,78%, pe fondul unui volum de aproape 3,92 de milioane de acţiuni, cel mai mare rulaj consemnat de acţiunile companiei de la finalul anului 2016 şi până în prezent.

Prăbuşirea casei Dragnea

CRISTIAN PÎRVULESCUEditorial / 13 august 2018

CRISTIAN PÎRVULESCU

Nuvela Prăbuşirea Casei Usher de Edgar Allan Poe, de la care am parafrazat titlul articolului de faţă, un model al literaturii gotice, istoriseşte - dacă nu ne aventurăm dincolo de nivelul analizei superficial psihologice - efectele devastatoare ale teorie conspiraţiei malefice asupra celor care o practică. E ceea ce pare să se întâmple astăzi şi cu membrii Casei Dragnea, care, invocând atât de mult spectrul malefic al "statului paralel", au ajuns într-un punct în care nu mai pot discerne adevărul de fantasmă. În nuvela lui Poe, atunci când situaţia devine haotică, Roderick Usher, personajul principal, începe să recite poemul "Palatul bântuit", aşa cum astăzi membrii casei Dragnea recită monologul "Statului bântuit". De altfel, ultima strofă din poezia lui Poe - scrisă şi publicată mai devreme în 1839 şi apoi inserată în celebra nuvelă - este elocventă pentru viziunea conspiraţională: "Azi drumeţii acelor locuri/Prin ferestre roşii, văd/Spectri-n năzdrăvane jocuri/Duşi pe muzici de prăpăd,/Şi-n portal, puhoi de jale,/Gloate ce c-un hohot hâd/Nencetat îşi taie cale,/Dar pe veci nu mai surâd".

Temperarea inflaţiei, doar o iluzie pe termen scurt?

Temperarea inflaţiei, doar o iluzie pe termen scurt?

Calin RecheaPiaţa de Capital / 13 august 2018

Calin Rechea

Guvernatorul Băncii naţionale a României Mugur Isărescu a anunţat, încă de la prezentarea deciziei de politică monetară de la începutul săptămânii trecute, că vom asista la o scădere a inflaţiei.

Alţi oficiali ai BNR s-au grăbit să proclame că "în vara acestui an dezinflaţia a luat locul inflaţiei", pe fondul unor probabile scăderi lunare ale preţurilor şi în lunile următoare, în condiţiile în care "rata lunară, şi nu cea anuală, exprimă mişcarea curentă a preţurilor".

Mai trebuie să amintim şi modul triumfalist în care a fost primită de autorităţile guvernamentale această veste minunată?

După câteva zile, cu ocazia prezentării raportului BNR asupra inflaţiei, guvernatorul Isărescu ne-a asigurat, din nou, că "inflaţia vine în jos", cu două zile înainte de prezentarea datelor oficiale de la INS privind evoluţia preţurilor în iulie 2018.

AnuntBursa.ro
ConstructiiBursa.ro
Evenimentele BURSA
Suplimentele BURSA

Electroaparataj - venituri în scădere, la semestru

C.P.Companii / 13 august 2018

Electroaparataj a raportat, vineri, un profit net de 216,53 lei, pentru primul semestru al acestui an, faţă de 442,676 lei, în aceeaşi perioadă din anul precedent.

"Societatea este în revenire după pierderea înregistrată la finalul anului...

MACRO NEWSLETTER - 13 August 2018

MACRO NEWSLETTER - 13 August 2018

Miscellanea / 13 august 2018

Preţurile de consum din SUA şi-au accelerat creşterea anuală în iulie 2018, până la 2,9%, de la 2,8% în luna precedentă, pe fondul unei creşteri lunare de 0,2%, după un avans de 0,1% în luna anterioară.

Scăderi pe linie pentru indicii bursei

BVB Scăderi pe linie pentru indicii bursei

A.I.Piaţa de Capital / 13 august 2018

Circa 30% din rulaj dat de acţiunile Fondul Proprietatea  

Picaj de peste 5% pentru titlurile Alro, după publicarea rezultatelor financiare pentru primul semestru

Piaţa principală a Bursei de Valori Bucureşti (BVB) a încheiat în...

Profitul "Carbochim" a crescut cu 310% în primul semestru

A.V.Companii / 13 august 2018

Producătorul de materiale abrazive "Carbochim" SA din Cluj-Napoca a înregistrat o cifră de afaceri netă de 18,01 milioane de lei în prima jumătate a acestui an, mai mare cu 11,8% faţă de perioada similară din 2017, când a atins 16,11...

Tradeville vinde Vanguard Asset Management

A.I.Piaţa de Capital / 13 august 2018

Societatea de brokeraj Tradeville a semnat contractul de vânzare privind cesionarea integrală a participaţiei deţinute la SAI Vanguard Asset Management, administratorul fondului Fondului Des­chis de Investiţii ETF - BET Tradeville (simbol...

Comanda carte
danescu.ro
arsc.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

20 Ian. 2025
Euro (EUR)Euro4.9765
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.8238
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.2821
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.8800
Gram de aur (XAU)Gram de aur420.2344

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

oaer.ro
greenenergyexpo-romenvirotec.ro
Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
solarenergy-expo.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo