DIN CAUZA DEPRECIERII LEULUI ŞI A CREŞTERII COSTULUI MATERIILOR PRIME, Profitul Alro coboară cu 17%, în primul semestru

A.I.
Ziarul BURSA #Companii / 13 august 2018

Profitul Alro coboară cu 17%, în primul semestru

Producătorul de aluminiu Alro Slatina (ALR) a înregistrat, la nivel de grup, în primul semestru al acestui an, o cifră de afaceri de 1,56 miliarde de lei, în creştere cu 13% faţă de cea obţinută în aceeaşi perioadă a anului trecut, în timp ce profitul net a scăzut cu 17,5%, până la 154,15 de milioane de lei, ca urmare a deprecierii leului şi a creşterii costurilor cu materiile prime, a informat emitentul la finalul săptămânii trecute, printr­-un raport remis Bursei de Valori Bucureşti (BVB).

Marian Năstase, preşedintele Consiliului de Administraţie al Alro, a declarat: "Prima jumătate a anului 2018 a fost caracterizată de un context pozitiv pe pieţele internaţionale, cu o creştere constantă a cotaţiilor aluminiului. Creşterea cererii şi a producţiei a fost, însă, contrabalansată de alţi factori de piaţă, precum deprecierea cursurilor de schimb şi creşterea costurilor materiilor prime, care au afectat întreaga piaţă europeană. Strategia Alro pe termen lung de control al costurilor şi atenţia sporită acordată creşterii eficienţei operaţionale a limitat impactul negativ asupra rezultatelor financiare, ajutând compania să obţină profit pentru acţionarii săi".

În primul semestru al anului curent, vânzările realizate de Grupul Alro, în valoare de 1,56 miliarde de lei, au cons­tat în produse cu valoare adăugată mare şi foarte mare, atât în segmentul primar, cât şi în cel procesat, informează emitentul.

Vânzările de aluminiu primar au ajuns la 67.000 de tone în primele şase luni din 2018, de la 62.000 de tone în primele şase luni ale anului 2017, în timp ce vânzările de aluminiu procesat au fost de 56.000 de tone.

Costul bunurilor vândute de Alro a urcat cu 17,18%, până la aproape 1,21 miliarde de lei, iar cheltuielile generale, administrative şi de desfacere au crescut cu 19,31% până la 146,24 milioane de lei.

Rezultatul operaţional EBITDA (profitul înainte de impozitare, alte câştiguri şi pierderi financiare, amortizare şi depreciere), a scăzut cu 5,6%, până la 275,21 milioane de lei.

La finalul lunii iunie 2018, valoarea activelor totale, la nivel de grup se ridica la 2,48 miliarde de lei, în scădere cu 2,37% faţă de cea înregistrată la începutul anului, în timp ce datoriile totale au urcat cu 10,57%, până la 1,46 miliarde de lei, cea mai mare parte din această sumă, de un miliard de lei, fiind dată de datoriile pe termen lung.

"Programul de investiţii al companiei aprobat pentru întregul an a fost de 61 milioane dolari, iar în primul semes­tru al acestuia, doar Alro, a efectuat cheltuieli de capital în valoare de peste 33 milioane dolari (127 milioane lei) la Slatina, în proiecte strategice, cum ar fi modernizarea cuvelor de electroliză care, pe termen mediu, vor contribui la reducerea consumului specific de energie, menţinând în acelaşi timp aceeaşi producţie/cuvă/zi", se arată în comunicatul emitentului.

În primul semestru al anului 2018, cotaţia medie a aluminiului la Bursa Metalelor de la Londra (LME) a ajuns la 2.209 dolari/tonă, comparativ cu 1.880 dolari/tonă, înregistrată în primul semestru din 2017.

La finalul primului semestru al aces­tui an, oferta publică secundară de vânzare pentru un pachet de cel mult 53,77% din acţiunile ALR, lansată de Vimetco şi Conef, acţionari a combinatului din Slatina, a căzut, din pricina condiţiilor nefavorabile de piaţă, potrivit informaţiilor transmise de emitent.

Grupul Vimetco NV, înregistrat în Olanda şi controlat de miliardarul rus Vitali Machitski deţine 84,19% din producătorul de aluminiu, în timp ce Conef are o participaţie de 3,77%, iar Fondul Proprietatea (FP) deţine 10,21% din emitent.

În anul 2017, producătorul de aluminiu a obţinut un profit net de 391 de milioane de lei, de peste cinci ori mai mare faţă de cel din 2016, când rezultatul net a fost de 72 de milioane de lei.

Valoarea de piaţă a companiei la BVB este de circa 2,63 miliarde de lei.

Cotaţii Internaţionale

vezi aici mai multe cotaţii

Bursa Construcţiilor

www.constructiibursa.ro

Comanda carte
Fix la cos
transilvaniainvestments.ro
IBC SOLAR
danescu.ro
arsc.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

17 Sep. 2024
Euro (EUR)Euro4.9738
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.4662
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.2921
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.9047
Gram de aur (XAU)Gram de aur369.6415

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
Teatrul Național I. L. Caragiale Bucuresti
hipo.ro
citiesoftomorrow.ro
govnet.ro
energyexpo.ro
thediplomat.ro
roenergy.eu
notorium.ro
rommedica.ro
prow.ro
aiiro.ro
oaer.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb