JANDARMII ŞI-AU TESTAT NOUL ARSENAL Planul diabolic al puterii: gaze şi bastoane pentru Diaspora

GEORGE MARINESCU
Ziarul BURSA #Politică / 13 august 2018

Planul diabolic al puterii: gaze şi bastoane pentru Diaspora

Mitingul românilor din Diaspora care a avut loc în acest weekend este un bun prilej să reflectăm asupra a ceea ce se întâmplă în actualul guvern. Trecând peste partizanatele politice ale unora sau altora şi peste opiniile care au apărut în spaţiul public, nu ne rămâne decât simpla vorbă românească: unde nu-i cap, vai de picioare! Proverb neaoş care se potriveşte perfect politicienilor din arcul guvernamental, care, în săptămâna premergătoare mitingului, au provocat cetăţenii ce se întorceau acasă, i-au jignit, i-au batjocorit pe paginile de socializare şi, mai grav, i-au aşteptat cu gaze lacrimogene, cu tunuri cu apă şi cu lovituri de bastoane.

Înainte de vă prezenta filmul evenimentelor din acest weekend, menţionăm un singur lucru: nici coaliţia de guvernare, nici Diaspora, nici partidele de opoziţie nu au reuşit să scoată în stradă un milion de oameni fiecare. Cetăţenii simpli se mulţumesc să stea la televizor şi aşteaptă să le schimbe alţii soarta. Chiar dacă sunt nemulţumiţi de situaţia din spitale, de costul întreţinerii, de facturile la utilităţi, de creşterea preţurilor alimentelor, de uciderea porcilor şi găinilor, de pârjolirea culturilor, românii de rând s-au obişnuit să stea în casă şi să aştepte ca persoanele participante la un miting sau altul să rezolve situaţia sau problemele. Această stare de lucruri nu diferă cu nimic faţă de aceea de la inundaţii, când locuitoriii satelor au aşteptat să vină pompierii ca să le desfunde rigolele de scurgere şi gurile de canalizare.

10 august, vinerea neagră a democraţiei

Mii de oameni au început să protesteze încă de vineri dimineaţă în Piaţa Victoriei. Mulţi dintre aceştia s-au cazat la hotelurile din Bucureşti. Cine a avut curiozitatea să treacă vineri dimineaţă prin dreptul hotelurilor din apropierea Gării de Nord, ar fi văzut în parcări foarte multe autoturisme înmatriculate în Marea Britanie, Germania, Austria, Belgia, Franţa, Spania şi Italia, care aveau la geamuri mai multe drapele ale României.

La primele ore ale dimineţii, aceşti oameni erau veseli. Stăteau pe terasele unităţilor de cazare, unii dintre ei erau îmbrăcaţi în tricouri tricolore, discutau, la o cafea, despre ţară şi despre ce se întâmplă cu politicienii care ne conduc. Toţi aceşti oameni aveau planuri de viitor: cât vor mai sta să muncească peste hotare, când se vor întoarce definitiv acasă şi cum văd ei România peste zece, douăzeci, treizeci de ani.

În jurul orei 14:00, a început afluirea către Piaţa Victoriei. Pentru că era foarte cald, mulţi dintre românii din Diaspora au preferat să stea la umbra oferită de clădirea muzeului Grigore Antipa şi să aştepte ca dogoarea soarelui să se mai potolească înainte de a intra în perimetrul aflat în centrul pieţei. Pe lângă cei din Diaspora, au sosit şi alţi oameni din ţară. Peste tot puteau fi zărite pancarte cu numele oraşelor sau judeţelor de unde au venit persoanele respective: Lunca Bistriţei, Suceava, Vaslui, Dorohoi, Tulcea, Constanţa, Braşov, Argeş, Timişoara, Vâlcea, Cluj etc. La acestea se adăugau cele ale românilor din Diaspora: Milano, Viena, Munchen, Madrid, Araganda del Rey, Roma, precum şi steaguri. Cele mai multe drapele erau ale României, cu sau fără stemă, ale României republicane sau României monarhiste, cărora li se alăturau steagurile Uniunii Europene, Austriei, Italiei, Irlandei, Marii Britanii, Franţei, Olandei, Belgiei, Germaniei, Spaniei, Norvegiei, Suediei, Portugaliei, Danemarcei, SUA şi Canadei.

Practic, la acest miting au venit românii din toate ţările civilizate ale lumii, au venit oameni paşnici, nemulţumiţi de modul în care este condusă ţara şi de modificările făcute de coaliţia PSD-ALDE la legile justiţiei şi la legislaţia penală.

Toată această masă de oameni liniştiţi a fost provocată de jandarmi încă de la începutul protestului. Când spun că a fost provocată, îmi asum acest lucru, pentru că am fost martor la evenimentele din piaţă, unde am ajuns în jurul orei 16:20, adică în momentul în care jandarmii tocmai îşi aruncaseră primele jeturi de gaze lacrimogene către mulţime.

La ora 16:40, pe partea către ieşirea de la metrou înspre Piaţa Aviatorilor, Jandarmeria a folosit pentru prima dată gazele. Menţionăm că în acel moment nu era nicio presiune din partea mulţimii, oamenii se aflau foarte aproape de garduri, mulţi dialogau cu reprezentanţii instituţiei de forţă a statului, dar jandarmii care purtau buteliile cu gaz au decis - la ordinul cui şi de ce ar trebui să afle Parchetul Militar - să instige mulţimea. Nu a contat că în faţa lor se aflau copii, bătrâni, femei însărcinate, oameni cu dizabilităţi locomotorii aflaţi în cărucioare, persoane paşnice: jandarmii trebuia să utilizeze echipamentele nou achiziţionate de către ministrul Carmen Dan şi să epuizeze norma de gaze pregătită pentru ziua respectivă. Am văzut cetăţeni îngenuncheaţi, cu ochii în lacrimi, ditamai munţii de oameni din Maramureş care încercau să scape de gazele aruncate în ochi, fără discernământ, de către jandarmi. Am simţit mirosul înţepător al gazelor în momentul în care am încercat să mă apropii de gard ca să surprind imagini cu oamenii paşnici agresaţi de Jandarmerie. În acel moment, un jet puternic a fost aruncat înspre noi şi am fost nevoiţi să ne retragem către centrul pieţei. Jandarmii nu au ţinut cont nici măcar de reprezentanţii presei.

Diaspora, nemulţumită de Guvern şi de modificarea legilor penale

Nici la ora 16:40, nici ulterior şi nici la momentul în care au evacuat Piaţa Victoriei, jandarmilor nu le-a păsat că acolo se aflau reporteri care îşi făceau meseria, care încercau să relateze evenimentele aflate în desfăşurare. În febrilitatea dementă care i-a cuprins pe unii reprezentanţi ai acestei arme, au fost agresaţi şi jurnalişti străini, printre care şi cei austrieci, faptă care a iscat reacţia cancelarului Austriei ce a solicitat explicaţii autorităţilor de la Bucureşti.

Un domn de 57 de ani, din Târgu Mureş, care lucrează în apropierea oraşului italian Milano, ne-a spus: "Am venit la protest, pentru că simt că nu se întâmplă nimic bun cu ţara asta. Au schimbat Codul Penal ca să scape ei de puşcărie, au pus mâna pe tot ce mişcă în ţara asta şi mai au să ne ia şi aerul pe care îl respirăm. Iar ministrul de externe, Teodor Meleşcanu nu înţelege de ce protestăm. Ori e prost, ori e rău intenţionat".

Un maramureşan, în vârstă de 36 de ani, care lucrează în Franţa, ne-a mărturisit: "Am plecat din ţară din cauza lor, ca să îmi fac un rost. Sunt apreciat acolo unde muncesc, iar din banii agonisiţi am reuşit să îmi fac o casă mai acătării în satul de unde mă trag. Muncim peste hotare ca să ne ajutăm şi familiile de acasă pentru ca să poată trăi în condiţii normale. Ce fac guvernanţii noştri este lipsă de respect. Din două una: ori îs proşti şi atunci e musai să plece de la guvernare, ori o fac cu intenţie şi atunci e musai să intre la puşcărie".

O femeie care stă de 20 de ani în Munchen, Germania, ne-a zis: "Am ajuns de râsul Europei cu prim-ministrul Viorica Dăncilă. La fiecare ieşire peste graniţe, ne face de râs ca naţie. Apoi, în fruntea Parlamentului se află un condamnat penal şi un urmărit penal. În Europa civilizată, asemenea oameni cu probleme penale îşi prezintă pe loc demisia. Numai la noi rămân la putere şi fac legi ca să scape ei de puşcărie. Despre ministrul de externe, spun doar atât: s-a ramolit şi nu îl duce capul mai mult".

Cert este un singur lucru: înaintea violenţelor din partea unor manifestanţi instigatori - veniţi sau aduşi din Capitală, primii care au instigat mulţimea au fost jandarmii. La ora 16:40 nu exista niciun motiv pentru ca gazele lacrimogene să fie folosite în zona dinspre Piaţa Aviatorilor.

Violenţa naşte violenţă

Scopul acestei instigări a fost atins odată cu apropierea serii. Mai ales că "ţestoasele" sau scutierii Jandarmeriei tot mutau perimetrul dintr-un colţ într-altul al Pieţei Victoria. La ora 18:00 l-am fotografiat pe unul dintre aceşti jandarmi ţinânt în mână o bucată mare şi groasă de lemn şi un sac. Nu credem că vreun manifestant a venit cu ditamai lemnul de acasă, pentru că nu ar fi fost lăsat de jandarmi să intre cu el în piaţă. Mai ales că jandarmii se aflau la garduri, în zonele de acces, şi orice asemenea armă ar fi fost lesne observată, iar posesorul ei ar fi fost reţinut imediat. Probabil că lemnul respectiv trebuia să constituie drept dovadă care să justifice intervenţia ulterioară, în forţă, a angajaţilor statului.

Din acel moment, lucrurile au început să se precipite. La ora 20:00 a crescut aglomeraţia la staţia de metrou Piaţa Victoriei, pentru că tot mai mulţi bucureşteni au decis să participe la mitingul Diasporei. O jumătate de oră mai târziu, Metrorex şi Jandarmeria au decis închiderea acestei staţii pe tot parcursul protestului, lucru care i-a iritat din nou pe manifestanţi, pentru că toţi cei care doreau să se alăture protestului au fost nevoiţi să vină pe jos tocmai de la Piaţa Aviatorilor, de la Gara de Nord şi de la Piaţa Romană. Acesta a fost momentul în care bulevardul Gheorghe Magheru, strada Calea Victoriei, strada Iancu de Hunedoara, Nicolae Titulescu, bulevardul Kiseleff s-au aglomerat pentru că zeci de mii de persoane au venit la miting. Protest care, vineri seara, la un moment dat, a strâns, numai în Bucureşti, aproape 120.000 de oameni. Cărora li s-au adăugat cei care protestau în ţară la Cluj-Napoca, Braşov, Sibiu, Timişoara, Constanţa, Iaşi, Suceava, Arad, Oradea, Târgu Mureş, etc.

De la ora 21:00, înspre strada Iancu de Hunedoara au început primele incidente între manifestanţi şi jandarmi. Unii dintre protestatari, care purtau cagule sau măşti, pentru a nu fi recunoscuţi, au apărut în zona respectivă odată cu lăsarea serii. În loc să fie legitimaţi, izolaţi sau scoşi din rândul mulţimii paşnice, oamenii din grupul respectiv au beneficiat de ochii închişi ai jandarmilor care i-au lăsat să îi agreseze verbal până în momentul în care au trecut la fapte mai grave: garduri împinse către forţele de ordine, garduri luate şi aruncate peste capetele jandarmilor, mobilier stradal rupt şi aruncat, pietre şi borduri, toate au constituit arsenalul recalcitranţilor care au venit la miting în zona respectivă după ora 21:00.

Nici măcar atunci jandarmii nu au intervenit în forţă pentru a-i izola şi a-i reţine pe agresori. I-au lăsat pe aceştia să se disperseze în mulţime, pentru a legitima intervenţia în forţă, ordonată după ora 23 de prefectul capitalei, Speranţa Cliseru, fosta consilieră a primarului Gabriela Firea Pandele.

Către ora 2:00 a început evacuarea pieţei, indiferent că era vorba despre manifestanţi paşnici sau violenţi. Jandarmii nu au mai ţinut cont: au lovit ce au prins, fără somaţie: bătrâni, femei, copii, tineri, ziarişti, consilieri parlamentari şi chiar parlamentari.

Bilanţul: 452 de persoane rănite în prima seară de protest, la care se adaugă trei jandarmi, dintre care unul a fost internat, în stare iniţială gravă, la spitalul Floreasca.

Victimizarea Jandarmeriei

După măcelul din noaptea de vineri spre sâmbătă, în cursul zilei reprezentanţii Jandarmeriei au organizat o conferinţă de presă în care accentul a fost pus pe intervenţia legală la care au fost nevoiţi să recurgă şi pe victimizarea instituţiei statului care a înregistrat 11 victime. Nicio vorbă despre ceilalţi 441 cetăţeni răniţi de-a valma de către forţele de ordine. Mai mult, în viziunea lui Marius Militaru şi lui Georgian Enache - purtători de cuvânt ai Jandarmeriei - cetăţenii paşnici, loviţi aiurea de forţele de ordine, şi-au asumat violenţele exercitate asupra lor de forţele de ordine în momentul în care nu au părăsit piaţa după somaţiile făcute de reprezentanţii instituţiei. Somaţii care au fost doar luminoase şi nicidecum prin portavoce, megafoane sau alte instrumente care să poată fi auzite în vacarmul din Piaţa Victoriei.

Potrivit celor doi purtători de cuvânt, vineri seară 452 de persoane au fost asistate medical, iar 70 dintre ele au fost transportate la spital, între acestea fiind şi 11 jandarmi.

Purtătorul de cuvânt Marius Militaru a afirmat că "autorităţile nu vor tolera astfel de atitudini şi nu vor sta pasive. Ne-am stabilit efectivul pentru a interveni gradual, în raport de violenţe". El a mai susţinut că intervenţia Jandarmeriei a fost justificată. Potrivit reprezentantului Jandarmeriei, la ora 23.00 prefectul Capitalei a emis ordinul ca Jandarmeria să intervină în forţă. Din acel moment şi până la ora 02.00 s-au luat măsuri astfel încât să fie evacuată zona, a spus purtătorul de cuvânt al Jandarmeriei Române.

Purtătorul de cuvânt al Jandarmeriei Bucureşti, Georgian Enache, a declarat: "Toată acţiunea de aseară a fost supravegheată de un procuror militar, care poate constata încălcarea legii de către forţele de ordine. Intenţiile noastre au fost clare de la început, lucrurile să rămână civilizate".

Printre cei 11 jandarmi spitalizaţi s-a numărat şi o femeie de 20 de ani care a fost bătută cu bestialitate de trei indivizi ce au fost căutaţi şi reţinuţi de Poliţie sâmbătă, după evenimentele din cursul nopţii.

Referitor la acest eveniment, Marius Militaru a declarat: "Oamenii de la un fast-food din apropierea Pieţei Victoriei au avut un apel pe 112 şi au cerut intervenţia pentru că se devastau vitrinele. Într-o primă intervenţie, au fost colegii noştri de la Poliţie, dar au fost atacaţi de nişte huligani. Apoi a fost trimis un dispozitiv de jandarmi în care se afla şi colega noastră, sergent major, de 20 de ani. Se ataca din foarte multe locuri. A fost scoasă în viaţă de acolo datorită colegilor noştri". Imaginile video de la faţa locului demonstrează însă că au existat şi cetăţeni care au apărat-o pe jandarmeriţă de loviturile agresorilor.

Femeia jandarm a suferit mai multe traumatisme, dar din fericire niciunul care să îi afecteze grav coloana vertebrală, iar starea ei este stabilă.

Pentru a ascunde incompetenţa celor care au condus operaţiunea de la faţa locului sau pentru a proteja conducerea Jandarmeriei, cei doi purtători de cuvânt au prezentat un comunicat de presă, au răspuns la câteva întrebări, după care, atunci când au fost chestionaţi despre cele 452 de victime şi despre jurnaliştii agresaţi, au preferat să încheie rapid conferinţa. Nu înainte de a spune că este posibil ca şi în cursul protestelor de sâmbătă, 11 august, să se petreacă aceleaşi violenţe.

În lipsa instigării din partea Jandarmeriei, protest liniştit

Spre dezamăgirea multora dintre capetele înfierbântate din coaliţia PSD-ALDE şi din Jandarmerie, protestul de sâmbătă nu a mai fost marcat de violenţe. Să fi fost de vină ce s-a întâmplat cu o seară înainte sau faptul că jandarmii nu au mai instigat mulţimea prin folosirea nejustificată a gazelor lacrimogene?

Oamenii au revenit în Piaţa Victoriei, bandajaţi, cu urmele luptelor ce avuseseră loc cu o noapte înainte, cu pancarte la adresa Jandarmeriei şi cu mesaje în care cuvântul "ruşine" era adresat instituţiei de forţă.

O doamnă în vârstă de 55 de ani, care munceşte de 10 ani în Austria, ne-a spus: "Este ruşinos ce s-a întâmplat aseară. Ce au făcut jandarmii se numeşte abuz. Abuz de putere, de cea mai joasă speţă. S-au comportat cu noi, de parcă am fi fost animale. Muncim de atâţia ani peste hotare, din vina politicienilor, aducem miliarde de euro, anual, în ţară şi acesta este respectul pe care statul român a înţeles să ni-l ofere: bastoane şi gaze lacrimogene. Este inadmisibil".

Un bărbat de 40 de ani, care locuieşte de 8 ani în Viena a ţinut să menţioneze: "Atitudinea jandarmilor este incalificabilă. Ne-au provocat tot timpul, nu le-am răspuns. Au aruncat cu gaze şi noi am continuat să protestăm paşnic. Pentru câteva incidente care s-au petrecut în altă parte a pieţei, au decis să ne evacueze pe toţi, în şuturi şi în lovituri de bastoane. Sper ca Parchetul să stabilească persoanele care au dat acest ordin de intervenţie şi să fie demise. Pentru că nu se poate să fim trataţi aşa în condiţiile în care am contribuit din plin la bugetul acestei ţări".

În cursul nopţii, preşedintele Klaus Iohannis a emis un comunicat de presă în care atacă dur intervenţia în forţă a Jandarmeriei, de vineri seară, şi în care a cerut Parchetului Militar să deschidă o anchetă cu privire la derularea evenimentelor.

În comunicat se arată: "Preşedintele Klaus Iohannis condamnă cu fermitate actele de violenţă, indiferent de cine le comite şi împotriva cui sunt îndreptate. Sub nicio formă şi nicio circumstanţă nu poate exista justificare pentru lovirea cu bestialitate a unui alt om, iar cei care se fac vinovaţi de asemenea comportamente de o brutalitate excesivă trebuie aspru pedepsiţi. Românii au demonstrat în ultimii ani că au simţ civic şi protestează paşnic pentru apărarea democraţiei şi susţinerea statului de drept. (...) Este inexplicabil de ce Jandarmeria nu a izolat şi reţinut grupurile de indivizi cu atitudine huliganică şi violentă, permiţându-le acestora să deturneze protestul cu consecinţe dintre cele mai dramatice. Jandarmii ştiu foarte bine că violenţa generează şi mai multă violenţă, iar odată declanşată o asemenea spirală este aproape imposibil de controlat sau de stopat".

Totodată, preşedintele a solicitat Ministrului de Interne, Carmen Dan, să-şi asume responsabilitatea pentru modul în care a gestionat situaţia din timpul protestelor şi să prezinte un raport detaliat privind modul în care forţele de ordine au acţionat şi mai ales la ordinul cui.

Referitor la solicitarea lui Klaus Iohannis, ministrul Carmen Dan a declarat, sâmbătă, cu prilejul unei conferinţe de presă: "Din punctul meu de vedere, instigărilor la violenţe din ultimele zile li se va răspunde pe măsură. Apreciez că reacţia de aseară a domnului preşedinte de a caracteriza ca brutală acţiunea Jandarmeriei a fost prematură. Despre legalitatea acţiunii Jandarmeriei, nu domnul preşedinte trebuie să se pronunţe, ci Parchetul Miliar. Îmi doresc şi sper că aprecierea domnului preşedinte nu va influenţa imparţialitatea care trebuie să caracterizeze un act de justiie, penrtu că aşa ar fi normal într-un stat de drept în care nu ar trebui să existe ingerinţe politice în anchetele judiciare".

Sâmbătă, Parchetul Militar a comunicat că a deschis un dosar penal în care ar fi întrunite elementele infracţiunii de purtare abuzivă din partea unor jandarmi.

Referitor la evenimentele de vineri seară, preşedintele PNL, Ludovic Orban, a declarat că avocaţii din cadrul partidului se pun gratis la dispoziţia tuturor victimelor acţiunii în forţă a jandarmilor, pentru a fi traşi la răspundere penală şi materială toţi cei care s-au dedat la abuzuri şi violenţe, inclusiv şefii acestora.

Apelul preşedintelui PNL a găsit ecou şi în rândul avocaţilor simpli, care, pe paginile de socializare, au postat şi ei mesaje referitoare la asistenţa juridică gratuită oferită tuturor victimelor din Piaţa Victoriei.

Partidele de opoziţie au început să strângă semnături pentru convocarea Parlamentului în sesiune extraordinară pentru constituirea unei comisii de anchetă cu privire la intervenţia forţelor de ordine în noaptea de 10-11 august în Piaţa Victoriei.

Opinia Cititorului ( 40 )

  1. LASATI gargara voi astia din diaspora ca tot a romani mirositi.Acolo in tarile unde ati plecat pentru mai multi talanti nu suflati o vorba si cand va intoarceti in TARA aruncati chistoacele si ambalajele pe unde apucati.NU VENITI CU NIMIC nou tot a COCALARI mirositi.Am fost in toata EUROPA si am vazut ca sunteti slugi de mana 15.Veniti inapoi si rezolvati voi problemele TARII.Dar ca idee nu v-ati schimbat cu nimic ,sunteti mai ciumpalaci decat ati plecat si foarte mult spalati pe creier.

    1. Numai un nenorocit poate vorbi in felul asta despre compatriotii lui instrainati. Nenorocitule!

      Nu ma intereseaza ca esti postac al PSD, nu ma intereseaza ca esti platit sa scrii asta si ca o faci pentru bani, ca ai nevoie si ca esti silit. 

      Nenorocitule! 

      Nu exista nici o scuza pentru ceea ce faci, poti sa fii si muritor de foame si tot n-ai voie sa-ti scuipi compatriotii instrainati. 

      Nenorocitule!

      G unoiule! 

      si cumva trebuie pupati .toti pleaca cu un scop Ba prostule in capitalism totul se reduce la bani .sI AIA CARE AU VENIT PESTE NOI AU VENIT SA FACA BANII USOR.Esti prea prost ca sa inveti regulile capitalismului .lectiile de umanism le inveti ca sa fiii mai prost decat esti ,orice in lumea asta este razboi,in care unii conduc sii altii sunt slugi si ca sa nu iti spun ca esti GUNOI iti spun ca esti inainte sa te nasti uN FEL DE LES, ADICA CADAVRU ,care ca multi faci umbra ZENITULUI

      Acum mai esti si filosof!

      Inainte sa te elimin de pe site, trebuie sa te informez ca, atunci cind ti-am zis gunoi, te-am laudat. 

      nu sunt stilul sa ma dezbrac de caracter si nu am vrut sa jignesc pe nimeni dar realitatile astea sunt.NICIODATA nu am simpatizat cu cineva din politica romaneasca.Citesc acest ziar de 28 de ani si poate am invatat multe lucruri,dar nu suport aroganta ca noi astia din diaspora suntem superiori .Daca sunt asa cum cred sa vina cu solutii d-le Make nu cu fite de 2 bani.ORICUM REZIST FOARTE MULT LA TAVALEALA,un lucru trebuie sa stiti regulile economice si legile economice sunt obiective si ele rezolva atat fitele ,arognta daca nu ne potolim cu mofturile bune sau rele pe care le are orice om.Este atat de usor sa ajungi in colaps

      iEsti si incoerent si de rea credinta :sa vii cu solutii intr-o tara dominata de penali e cam greu. Diaspora , cu bune si rele , a venit sa spuna si ea cit de strimb traim iar noi am sarit cu parul , altii cu gura .Si cu ce solutii ai venit dumneata , ma rog , pina acum , asa cum esti plin de caracter

      Asa este si subscriu .Diaspora este ca un resort din plastic ca sa nu folosesc un cuvant vulgar , care este intins ,cracanat,desfacut pe oriunde apuca politicienii de exemplu asa au facut ultimii 2 presedinti care nu au avut si nu au nicio stofa de presedinti dar vedeti ca presedintii nostrii trebuie sa placa altora nu societatii romanesti ,iar acel resort a fost si este satisfactia celor 2 presedinti care inca mai este folosit din plin cu succes .

      Nenorocit este putin spus. Asa gandesc gunoaiele astea fasciste din PSD - in termeni stalinisto-securisti de mitraliera, calcat in picioare, manipiularea opiniei publice, bastoane, mineriade, interventii in forta etc. Nu pot intelege democratia, drepturile fundamentale, libertaea de exprimare, diversitatea, omenia si omenirea. Sunt, in genral, oameni manivela de tipul "mitrea" si efectiv creierul lor nu poate mai mult. Sunt condusi de nevoile primare si nicidecum de ratiune. Din pacate astia ajung in functii de decizie si asa apar catastrofele sociale.

      Make, iarasi a intrat "pe fir" propagansa din gulag (calaii internetului liber). Propaganda rosie pro socialism si dictatura.

      Si tu ce esti? Stropul dinauntru?

      ... Acest ...anonim... se vede de la o posta ca este ...Debil Mintal...asa ca lasati-l .....sa fabuleze.

      Iarta-l Make, ce poti astepta de la un nenorocit. 

      L-a ajutat badea (da, cu b mic) badea ala care face de rusine(nenorocitul /gunoiul, vorba ta), expresia de "bade/badea de la tara" acel bade care a dus Romania inainte prin veacuri . 

      Acum vine scursura de la Antena 3 si pupa in cur guvernarea de tot rahatul.

      Gunoiul! nu postacul, saracul.(  

      Subscriu.

      Compatriotii astia asa cum ii vezi tu, ne-au sustinut bugetul din 2000 incoace, de cand guvernul Isarescu a inceput sa accelereze reformele, disponibilizand angajati din intreprinderi de stat care nu aveau ce sa le dea de lucru, sa le salveze de la faliment.

      Ramasi fara locuri de munca, au plecat cum au putut prin strainatate, au lucrat ce au gasit, multi nemancati si dormind pe afara zile la rand, sa trimita un ban acasa familiei. Pe truda si disperarea lor si a altora din tara s-a tinut Romania pe linia de plutire in toata aceasta perioada.  

      Tot pe truda lor au prosperat scursurile aflate la putere, sustinuti de asistati sociali si unii angajati la stat care paraziteaza Romania.

      Faci cumva parte dintre ei? Sa-ti stea in gat tie si familiei tale. 

      Ce vorbesti mai? Poate un presedinte care ar placea romanilor: ex Dragnea?

      Dragnea, de ce nu vii in P Victoriei sa-ti lansezi candidatura la presedentie? 

      L-a evaluat psihologul care a angajat si jandarmii aia care loveau oameni pasnici .E plin de gunoaie fara creier si printre psdisti si printre iohanisti .Mai grav e ca nu au nici suflet.Cum drak sa dai in oameni fara aparare ca sunt o mana de tembeli infiltrati printre ei ? Tembelii din galerii erau grup compact la venire usor de izolat.Niste genii militare au dat cu gaz ca aia sa se imprastie mai bine in masa de protestari. Genii nu alta.

    maculatura, nimic altceva!!

    Care diaspora?Batausi aceia?Diaspora a fost poate 5% din total,majoritatea au fost membrii a unor partide etc.Ar fi bine sa mai terminati cu minciunile,mai ales cand sunt foarte vizibile.

    1. Esti orb tata! Majoritatea "au fost" (esti ruda cu Vasilica) oameni de buna credinta din diaspora. Restul (adica sub 5%) a fost alcatuit din batausiii tocmiti de PSD ca sa justifice interventia ulterioara a jandarmilor in frunte cu brigada antitero!!!! Ne indreptam spre dictatura unor lichele, dar tu exti orb si nu poti vedea asta.

      Tati , oligofreni daca erau trebuia actionat conform Legii ! Nu ai voie ca jandarm sa te cobori la nivelul brutalitatii pietei pt ca tu APERI LEGEA ! Folosesti forta ok dar respectand legea nu lovind nevinovati aiurea.Ce drak de pregatire e asta.Dobitocul ala a lovit un jandarm in cap venind zece metri in fuga din fata si nu a fost in stare sa pareze ! Ce oameni au scos in strada ? Sa bata muieri ? Sa dea cu gaz aiurea de frica ?

    Articolul prezinta un punct de vedere partisan si nu o analiza la rece a acestei

    manifestari nefericite. 

    1. Aceasta apreciere este partisana, iar nu o analisa la rece etc.

    Diaspora reprezinta aproape 10 miliarde de euro, REALI, pompati in Romania, ei echilibreaza balanta de plati a tarii!

    După părerea mea, firul s-a rupt odată cu două evenimente cheie: pe de o parte a doua condamnare a lui Dragnea, pe de altă parte decizia Curții Constituționale care i-a impus lui Iohannis demiterea Laurei Kovesi.

    Impresia mea este că până la momentul respectiv, Dragnea a tot încercat să negocieze cu băieții din sistem, a dat bani pe armament, buget gros la servicii, ș.a.m.d. Odată cu a doua condamnare, pus cu spatele la zid, a intrat inevitabil în logica lui care pe care. 

    Invers, ăștia din așa-zisul stat paralel și-au dat seama că nu mai pot să reziste la nesfârșit, fără să mai și câștige alegeri. Momentul demiterii lui Kovesi a fost unul crucial: alternativa, pe care se pare că Iohannis a luat-o în considerare timp de vreo lună, era refuzul de a pune în aplicare hotărârea Curții Constituționale. Dar și-a dat – și-au dat – seama că costurile dinamitării ordinii constituționale ar fi mult prea mari. Iar atunci le-a rămas o singură alternativă: maidanul. 

    În mod cât se poate de evident, pentru oricine mai are ochi să vadă, organizarea protestului a fost asociată de la bun început cu incitări explicite la violență și cu întreținerea unui climat al lipsei de civilitate a cărui legătură cauzală cu violența fizică doar naivii, imaturii sau ipocriții nu pot sau refuză să o vadă. Deja de pe la ora 16:00, era clar că lucrurile vor degenera. De fapt, cred cu tărie că obiectivul urmărit de la bun început a fost forțarea demisiei guvernului prin violență, mizându-se fie pe frica guvernanților, fie pe scandalul și presiunea emoțională generate de soarta victimelor represiunii. Povestea e veche: a fost nevoie să moară oameni ca să… 

    După cum am spus, la bază se află criza de soluții a opoziției, paralelă și oficială, frustrarea generată de incapacitatea de a mai câștiga alegeri parlamentare de aproape un deceniu și subsecventa incapacitate de a mai ține, la nesfârșit, PSD-ul în șah prin parchete și servicii. Sloganul – – – – PSD, întețirea și înăsprirea atacurilor la adresa asistaților care n-ar trebui să voteze, regresia în vulgaritate și agresivitate verbală sunt simptomele acestei neputințe și frustrări care, asemeni oricărui fenomen de acest tip, nu poate sfârși decât în resemnare/depresie sau violență. Decizia CCR care impunea revocarea Laurei Kovesi și reculul lent dar sigur al luptei anticorupție a reprezentat un mesaj clar că opoziția și strada au nevoie de „guvernul lor”, că nu mai pot continua așa. Soluția era relativ simplă: să mai câștige și ei niște alegeri parlamentare, ca să-și pună ministrul lor la justiție, și așa lupta anticorupție ar fi mers liniștită înainte. Doar că sunt incapabili să o facă – cauza acestei incapacități meritând o discuție separată mai amplă- și nu sunt deloc semne că vor avea mai mult noroc în 2020. Și atunci, așa cum am spus, rămânea o singură soluție: maidanul.

    Cred că recenta tăiere a bugetului serviciilor secrete, refuzul ministrului justiției de a alege unul dintre noii candidați pentru șefia DNA sunt doar aspecte ale acestui conflict fundamental dintre partid și structurile de forță (parchete + servicii) ale cărui momente cruciale din ultima perioadă, ce au dus la transformarea conflictului într-un război total de nimicire a adversarului, au fost condamnarea lui Dragnea și decizia Curții Constituționale referitoare la rolul președintelui în revocarea șefului DNA. Probabil că și Legea Offshore joacă un rol foarte important dar, cum am spus, aș specula dacă aș încerca să stabilesc niște legături clare între aceste vârfuri de iceberg ieșite la suprafață. 

    1. Subscriu in totalitate acestei analize. Felicitari. Asa gindesc inca foarte multi in tara asta spre dezamagirea adeptilor noii doctrine filosofice a muismului liiceanist si cartianist intr-o tara eminamente crestina. Bravo ptr autorul analizei,

      Pana la urma protestul afost ilegal(chiar daca CODRIN (PSD) SUSTINE CA NICI IN 89,n-a fost legal.AFOST O REVOLUTIE.Cand o revolutie da gres ,ar trebui ca participantii sa raspunda(ca si inTURCIA) ,NU PLANGANDU-SE PROCURATURII.Problema politica este complicata in ROMANIA.PNL-ul ,inainte,de infectarea cu virusul PDL era un partid aritocratic Acum este un partid de golani si tate DRAGNEA incearca sa acrediteze ideia ca PSD AR PUTEA deveni un partid care serveste interesul majoritati dar si faptul ca este mai elegant decat PNL-ul USR-ul e un partid de derbedei EU CU CINE VOTEZ?

      MAJORITATII - NU MAJORITATI

      Citesc BURSA de pe vremea cand sustineai cu infocare -mai putin cu argumente -introducerea actiunilor la purtator .In urma evolutiei ,de fapt , involutie.pe care o manifesti in ultimul timp ,a afilierii la o dreapta ilogica si scandalagie , a nervilor si isteriei pe mcare nu le mai strunesti nu-mi ramane decat sa te las in plata domnului alaturi de partea de pegra a diasporei .Aferim !.

      Imi pare rau ca am esuat in privinta ta. Laureatul Premiului Nobel, Joseph Stiglitz, a apreciat argumentatia mea in favoarea actiunilor la purtator, considerind-o logic intemeiata si rotunda teoretic, fara fisura.

      Suspectez ca dispune de un grad mai inalt de intelegere decit tine, asa cum si expertii World Bank si OECD par sa se priceapa ceva mai bine ca tine la teoria pietei de capital si totusi m-au invitat in citeva ocazii sa-mi expun teoria, inclusiv la un seminar destinat comisarilor de valori mobiliare din Asia. 

      Suspectez invarianta nivelului tau de intelegere, indiferent ca ar fi vorba despre piata de capital, fenomenologie social-politica, moralitate si/sau patriotism.

      Osana! 

      Salut Cristi C. Lupul iis chimba parul, dar naravul (pardon stapanul) ba (ramane tot agent rosu la culoare).

      Ai uitat a precizezi cine a avut nevoie de voilenta. Johannis, ca sa dinamiteze un miting care era anti-PSD? In niciun caz. Dragnea si PSD? Cu siguranta ca da pentru a scapa de acest miting si singura cale era dispersarea lui in forta, insa pentru asa ceva avea nevoie de un motov - iar motivul, ca si la primul miting anti-PSD (dupa ordonanta la miez de noapte) a fost agresarea jandarmilor de catre "maniestanti" - care in realitate au fost elemente infiltrate tocmai cu acest scop - provocarea jandarmilor. Cum iti explici prezenta brigazii antitero? Simplu, pentru ca se stia scenariul ce avea sa urmeze.  

      Pai dacă ai o idee atât de tare despre acțiunile la purtător incat a spus Stiglitz ca e fără cusur, de ce nu ne faci și noua demonstrația asta? Sa vedem și noi necredincioșii minunea! Scrie un articol la zi cu asta sa vedem și noi ce l-a convins pe Stiglitz și cu ce i-ai cucerit pe cei din Asia. Aștept proba. Pana atunci nu pot sa spun decât ca ai fost convins de Sima care te-a cam tras în piept. Și nivelul de înțelegere a lui Sima este cu mult sub a lui Stiglitz. Hai! Asteptam un articolul cu actiunile la purtător și ne așteptăm la ceva concret cu aplicații în practica fără pretentii de filosofie

      Te inseli, Cristi C. nu este capabil de astfel de analize, el nu face scenarii, ci da citate din Tudorel Toader.

      Pai, amice, i-am convins cu ce am publicat deja, articolele cu care nu te-am convins pe tine. Ia colectia ziarului pe care l-ai citit si mai citeste-l o data, poate acum ai mai imbatrinit si reusesti sa pricepi. Si poate reusesti sa pricepi si chestia cu Sima, saracu', cum din ditamai presedintele de bursa, l-am facut ronin si l-am lasat pe drumuri, cu un simplu interviu. Oare e vreo sansa sa pricepi? Nu cred, desi interviul este publicat in ziarul Bursa de acum sase ani, pe care zici ca l-ai citit. Sau vrei sa ti-l mai public si pe asta, inca o data?

      Asteptam un articolul actualizat cu actiunile la purtător și ne așteptăm la ceva concret cu aplicații în practica fără pretentii filosofice!

      este un comentariu de pe internet

      PSD-ul este un partid elegant?! Cu "oameni mitraliera"? Alo, esti treaz? PSD-ul este un partid de baroni locali infometati care de 20 de ani acapareaza incet dar sigur toate activele judetelor (adica fura din buzunarele noastre, prostovane). Acum PSD-ul si liderul dragnea (secondat de sclavii lui) controleaza Parlamentul, Guvernul, administratia locala si face eorturi pentru preluarea jutitiei,i a erviciilor. Ne indreptam spre partidul unic, spre socialismul cu fata umana, spre dictatura unui infractor, spre un regim totalitar (ce s-a intamplat in piata o demontreaza din plin) i spre dictatura unui infractor cu 7 clase (am mai avut unul si ne-a costat enorm sa scapam de el). Te intrebi cu cine votezi dar ne sugerezi suficent de clar cu cine trebuie sa votam. Initial am crezut ca esti prost, dar nu-i asa. Esti un alt fel de Cristi C. Esti agent rosu pentru spatiul cibernetic si intoxici netul romanesc cu propaganda pro partidul bolsevist PSD!

    Nu prea mi se pare ok ca prefectul să dea ordin la jandarmi. Nefiind de specialitate îmi dau cu presupusul.

    Din asta înțeleg că jandarmi răspund la comanda politicului? 

    Domnul din Viena spune un adevăr crud.

    Ce se alegea de România dacă cei plecați nu trimiteau bani acasă? 

    1. Schimba legea 550 / 2004

      Art. 34. - 

      (1) Intervenția în forță se dispune în scris de către prefectul sau înlocuitorul acestuia din municipiul București, respectiv din județul în care s-a produs una dintre situațiile prevăzute la art. 29.

      Acum arunca toata vina pe tanti aia.Oare tanti aia invata unii jandarmi sa dea in persoane inofensive? Daca i-or fi spus ca e plin de violenti in piata a semnat ca primaru . Jandarmi incapabili sa se apere pe ei si oamenii inofensivi de o mana de huligani si-au descarcat nervii pe cine au prins.Neprofesionisti.

      Intervenția în forță o hotărâreste seful jandarmilor din teren înainte de 2 somari verbale.

      Sef de jandarmi ar trebui să fie cu 20 de ani de "teren" în picioare. 

      După ce i-ai somat pe oameni, pot să sară ca popcornul. 

      Ce calificare are prefectul? 

      Legile sunt făcute de prosti, pilosi? 

      Prefectul e membru PSD-Alde? 

      Ce pregătire are prefectul? 

      Sper ca nu jurnalist că primarita miticariei. 

Cotaţii Internaţionale

vezi aici mai multe cotaţii

Bursa Construcţiilor

www.constructiibursa.ro

Comanda carte
Fix la cos
transilvaniainvestments.ro
IBC SOLAR
danescu.ro
arsc.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

18 Sep. 2024
Euro (EUR)Euro4.9746
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.4657
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.3003
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.9056
Gram de aur (XAU)Gram de aur368.9924

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
Teatrul Național I. L. Caragiale Bucuresti
hipo.ro
citiesoftomorrow.ro
govnet.ro
energyexpo.ro
thediplomat.ro
roenergy.eu
notorium.ro
rommedica.ro
prow.ro
aiiro.ro
oaer.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb