Cristian Ghinea a depus jurământul de învestire în funcţia de ministru al Fondurilor Europene

Laura Boico
Ziarul BURSA #Politică / 27 aprilie 2016

Sursa: Facebook/ Cristian Ghinea

Sursa: Facebook/ Cristian Ghinea

Actualizare 22:37 AOAR: "Atragerea fondurilor UE trebuie să devină o prioritate absolută pentru activitatea din următoarele luni ale anului"

Asociaţia Oamenilor de Afaceri din România (AOAR) atrage atenţia că bugetul de stat pe 2016 prevede ca aproape 50% dintre investiţiile publice majore să fie realizate în acest an cu finanţare din bugetul UE 2014 - 2020, în condiţiile în care, după patru luni, nu a fost decontat niciun euro şi cere Guvernului ca atragerea fondurilor UE să devină o prioritate absolută pentru activitatea viitoare, potrivit unui comunicat trimis redacţiei.

"AOAR urmăreşte cu maxim interes acţiunile guvernamentale legate de creşterea volumului fondurilor europene atrase şi valorificate efectiv în proiectele de interes naţional sau regional, în anul 2016. AOAR a susţinut constant necesitatea adoptării de măsuri care să sprijine firmele care au câştigat apelurile de proiecte finanţate prin POS CCE, proiecte ce creează aprecieri pentru creşterea competitivităţii companiilor, în mod deosebit, a firmelor productive şi cu activitate de export", se arată în comunicat.

Potrivit AOAR, numărul mare de proiecte de succes arată că, acolo unde proiectele au fost bine pregătite, IMM-urile sau companiile mari au valorificat oportunităţile oferite de POS CCE în perioada 2007 - 2013, îmbunătăţindu-şi semnificativ performanţa economică.

"Un fapt negativ cu repercusiuni grave îl reprezintă, în acest moment, aplicarea brutală şi incorectă a unor «corecţii financiare» de până la 100%, motivată de identificarea unor «condiţii artificiale». Aceste «noi condiţii» sunt invocate la 2-3 ani de la finalizarea proiectelor, proiecte verificate şi decontate integral, fără obiecţiuni din partea autorităţilor competente ale statului", precizează AOAR.

(S.A.)

------------

Actualizare 20:00 Ghinea: ''MFE trebuie să se concentreze pe modernizare, nu pe verificatul de hârtii''

Închiderea în condiţii optime a programelor operaţionale 2007 - 2013, lansarea în cel mai scurt timp a apelurilor pe noua perioadă de programare 2014 - 2020 şi eficientizarea unor proceduri cu impact pe termen mediu şi lung, constituie priorităţile noului ministru al Fondurilor Europene, Cristian Ghinea, potrivit unui comunicat al acestuia.

El este de părere că fondurile europene sunt o şansă de modernizare a ţării, iar ministrul fondurilor europene trebuie să îşi focalizeze energia şi atenţia spre acest lucru şi nu pe verificatul hârtiilor.

Priorităţile pe care le va urmări ministrul se axează pe două direcţii principale: rezolvarea problemelor urgente, esenţială pe termen scurt, şi eficientizarea unor proceduri, cu impact pe termen mediu şi lung, menţionează comunicatul de presă trimis redacţiei.

"Miercuri, 27 aprilie, domnul Cristian Ghinea a fost învestit în funcţia de ministru al Fondurilor Europene. Priorităţile pe care le va urmări ministrul se axează pe două direcţii principale: rezolvarea problemelor urgente, esenţială pe termen scurt, şi eficientizarea unor proceduri, cu impact pe termen mediu şi lung. Problemele urgente pe care se va concentra activitatea ministerului se referă la închiderea în condiţii optime a programelor operaţionale 2007 - 2013 şi lansarea în cel mai scurt timp a apelurilor pe noua perioadă de programare 2014 - 2020", se specifică în comunicat.

"Voi aplica principiul debirocratizării şi simplificării procedurilor şi în domeniul fondurilor europene, principiu pe care l-am abordat prin iniţiativele demarate la Cancelaria Prim-Ministrului. Vom introduce costuri simplificate pentru un număr cât mai mare de cheltuieli, astfel încât statul să nu mai consume resurse pentru a controla hârtii, ci să se concentreze pe urmărirea impactului proiectelor. Fondurile europene sunt o şansă de modernizare pentru România şi acest minister trebuie să se concentreze pe modernizare, pe ce lăsăm în urmă, nu pe verificatul de hârtii. Propunem un parteneriat societăţii şi beneficiarilor: să dezvoltăm împreună România. Sunt conştient de întârzierile acumulate, promit oamenilor predictibilitate: vom discuta împreună un calendar realist al lansărilor de ghiduri şi ne vom ţine de acel calendar', a subliniat ministrul Cristian Ghinea.

Acesta a mai menţionat faptul că în perioada următoare va pune bazele unui mecanism de transparenţă şi monitorizare prin care societatea civilă şi mediul academic să urmărească fiecare proiect de dimensiune mare, implementat de instituţiile publice, conformei sursei.

Cristian Ghinea a lucrat ca expert în peste 20 de proiecte în domeniile: politici europene anticorupţie, integritate publică, reprezentarea României la nivelul Uniunii Europene, iniţiative pe relaţia cu Republica Moldova

De asemenea, el s-a remarcat ca expert în politici europene în calitate de fondator şi director al think-tank-ului Centrul Român de Politici Europene (CRPE). A scris editoriale pentru revista Dilema Veche pe teme de politică europeană şi internaţională. CRPE a publicat, sub conducerea sa, numeroase analize şi rapoarte pe diferite teme din zona afacerilor europene, spre exemplu: "Suntem în grafic la investirea banilor UE? 2010: primul bilanţ"; "Bugetul UE: Ce se schimbă, ce rămâne şi ce câştigă România"; "Dezvoltare regională: România are nevoie de zone urbane funcţionale".

(L.B.)

------------

Actualizare 19:10 Iohannis, către Ghinea: "Lucrurile nu s-au mişcat suficient de repede în privinţa fondurilor europene; ştiţi ce aveţi de făcut"

Preşedintele Klaus Iohannis a afirmat astăzi că în privinţa fondurilor europene lucrurile nu s-au mişcat suficient de repede şi i-a urat noului ministru Cristian Ghinea să aibă suficientă energie pentru a implementa proiectele pentru actuala perioadă bugetară.

"Am avut o experienţă nu neapărat nefericită, dar care ne-a arăt în perioada 2007-2013 că anumite lucruri trebuie rezolvate foarte repede, trebuie gândite mult mai profund decât se vede acum. Eu cred că toată lumea a învăţat ceva din acea etapă bugetară şi toţi care ştiu despre ce este vorba se aşteaptă să ne apucăm un pic mai repede de implementat proiectele pentru perioada bugetară în care ne aflăm acum. O parte din muncă s-a făcut, însă lucrurile nu s-au mişcat suficient de repede, este mai mult decât evident că aceeaşi părere a avut-o şi domnul prim-ministru care a dorit să aibă o echipă cu un suflu nou prin propunerea dumneavoastră. Ştiţi ce trebuie făcut, ştiţi cu cine trebuie făcut, ştiţi cum trebuie făcut, eu vă doresc să aveţi suficientă energie să puneţi în practică aceste lucruri", a declarat Iohannis, la ceremonia de depunere a jurământului de învestitură de către noul ministru al Fondurilor Europene, potrivit Administraţiei Prezidenţiale.

Preşedintele a subliniat că fondurile europene pe care le poate accesa România sunt o mare oportunitate pentru ţara noastră.

"Aceste fonduri vin să suplinească resursele noastre în zone vitale, în zone unde prin forţe proprii nu am putea nici repede, nici profund să restructurăm lucrurile şi să le ducem la bun sfârşit", a arătat Iohannis.

(S.A.)

----------

Cristian Ghinea a depus, astăzi, jurământul de învestire în funcţia de ministru al Fondurilor Europene, în cadrul unei ceremonii care a avut loc la Palatul Cotroceni, în prezenţa preşedintelui Klaus Iohannis.

La ceremonie au mai participat şi premierul Dacian Cioloş, membri ai cabinetului său, precum şi preşedintele Camerei Deputaţilor, Valeriu Zgonea, consilieri prezidenţiali.

De asemenea, în cadrul evenimentului, şeful statului a semnat decretul privind numirea lui Cristian Ghinea în această funcţie. El o înlocuieşte pe Aura Răducu care şi-a depus demisia luni la solicitarea premierului.

Cristian Ghinea, consilier de stat la Cancelaria prim-ministrului, a fost propus de premierul Dacian Cioloş, marţi.

Cotaţii Internaţionale

vezi aici mai multe cotaţii

Bursa Construcţiilor

www.constructiibursa.ro

Comanda carte
danescu.ro
arsc.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

16 Aug. 2024
Euro (EUR)Euro4.9754
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.5278
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.2123
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.8414
Gram de aur (XAU)Gram de aur358.6134

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
Teatrul Național I. L. Caragiale Bucuresti
hipo.ro
hipo.ro
energyexpo.ro
roenergy.eu
rommedica.ro
prow.ro
aiiro.ro
oaer.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb