Planul Naţional de Redresare şi Rezilienţă va fi făcut public integral în 2 iunie, anunţă ministrul proiectelor europene Cristian Ghinea, care prezintă calendarul discutării şi depunerii planului, precizând că România va fi printre puţinele state UE care publică întregul document, informează news.ro.
El menţionează că, în urma dialogului cu opoziţia, va fi făcut mai clar în PNRR principiul distribuirii echitabile geografic a fondurilor.
"Guvernul României a prezentat astăzi în Parlament situaţia la zi a negocierilor pentru Planul Naţional de Redresare şi Rezilienţă (PNRR). Bugetul pe componente şi reformele asumate reflectă situaţia de astăzi, 26 mai. Dialogul politic cu reprezentanţii opoziţiei parlamentare a inclus prezentarea acestor detalii şi clarificarea unor aspecte ridicate de opoziţie. În urma acestui dialog, vom face mai clar în PNRR principiul distribuirii echitabile geografic a fondurilor, principiul descentralizării şi rolul autorităţilor locale, acolo unde este cazul. De asemenea, vor fi clarificate rolul mecanismului de coordonare interministerială precum şi instituirea unui comitet public de monitorizare a PNRR unde vom invita partenerii sociali şi societatea civilă", afirmă ministrul proiectelor europene Cristian Ghinea.
El precizează că prezentarea pentru prima oară a componentelor PNRR în Comisia de Afaceri Europene, în data de 9 martie, accesul opoziţiei la documente de lucru şi prezentarea în plen a unor negocieri încă deschise reprezintă o dovadă de deschidere din partea Guvernului pentru a constitui un plan naţional cu baze consensuale.
"Ne aflăm în ultimele zile de consultări cu Comisia Europeană înainte de depunerea oficială, diseară avem programată o videoconferinţă cu premierul Florin Cîţu şi vicepreşedintele Comisiei Europene, Margrethe Vestager, joi şi vineri avem programate negocieri tehnice pe clarificarea etichetării investiţiilor verzi şi a celor digitale. Bugetul prezentat public astăzi poate suferi ajustări în urma acestor negocieri pe etichetarea investiţiilor", anunţă ministrul.
Programul de definitivare şi comunicare a PNRR este următorul:
27-28 mai: negocieri tehnice cu Comisia
28-30 mai: definitivarea textului, ţinând cont de ultimele negocieri
31 mai: depunerea oficială a PNRR în sistemul informatic al CE. Se vor depune 30 de documente separate, câte unul pentru fiecare capitol transversal şi pentru fiecare componentă.
1 iunie: reunirea textelor într-un format pentru publicare
2 iunie: publicarea integrală şi prezentarea PNRR către publicul larg şi jurnalişti.
"Am luat decizia de a publica întreg planul României, vom fi printre puţinele state membre UE care publică întregul document", conchide Ghinea.
1. fără titlu
(mesaj trimis de anonim în data de 26.05.2021, 18:11)
Bre,ce gluma buna.
Acest plan trebuia dezbatut inainte de catre toti actorii implicati ai acestei tari si nu tinut la secret,Molly.
Sa nu fie precum contractele nepublicate de USR care nici acum nu sunt publice dar voi strigati in gura mare ca sunteti transparenti.
1.1. fără titlu (răspuns la opinia nr. 1)
(mesaj trimis de anonim în data de 26.05.2021, 19:42)
pe langa cum proceda psd astia sunt cat de cat mai ok,si au miscat ceva pana acum
1.2. fără titlu (răspuns la opinia nr. 1)
(mesaj trimis de anonim în data de 27.05.2021, 10:10)
BAI GHINEA,SPURCATULE. Ce faci ba crezi ca Romanii sunt atat de prosti incat sa iti asculte tie IDIOTENILE de care esti in stare sa le scoti pe gura ta spurcata.? Pai pe 2 iunie,romanii vor afla ce contine PNRR de pe Siteul Comisiei Europene,ca voi o sa il depuneti pana atunci. Ba SCARBA ORDINARA,nici atunci nu vor sti romanii ce contine in totalitate PNRR,intrucat ,dupa ce tu si CATU ati fost la Comisia europeana,ati facut intelegeriOCULTE cu STAPANII ROMANIEI,si aia,vor face publice doar acele masuri pe care le vor ei in urma intelegerii voastre. Daca romanii tac si nu ies in strada,inseamna ca,SUNTEM un POPOR de RAME care ne meritam SOARTA.!
2. ÎNAINTE ÎN CLAR - OBSCUR
(mesaj trimis de anonim în data de 26.05.2021, 20:00)
TRANSPARENȚA = CĂTUȘE !!!
3. Tot ce e secret
(mesaj trimis de anonim în data de 26.05.2021, 23:46)
Tot ce e secret e ticăloșie! Poporul trebuie informat corect cine va plati factura tranziției la "economia verde"
Romania are, din păcate, un nivel de trai foarte precar pentru a putea suporta într-un mod echitabil o astfel de tranziție.
4. fără titlu
(mesaj trimis de emil în data de 27.05.2021, 06:16)
numai minciuni, nu mai vede Romania bani de la UE in veci dupa prabusirea autostrazii Deva-Sibiu prin care Romania trebuie sa inapoieze toti banii Uniunii E si cu banii ei sa demoleze si sa reconstruiasca autostrada ....dar cum nu sint bani decit pentru salarii si pensii mai vedeti voi,romanii, autostrazi. Proiectul autostrazii nu a fost respectat, firma italiana constructoare s a desfiintat la 2 saptamini de la receptia autostrazii.....ia mergeti dlor,parlamentari si cu masina, nu numai cu avioanele platite de partid, pe autostrada cu kilometri intregi cu limita de 40 km/h si daca nu te tii de volan zbori de pe ea.
5. Ar trebui sa platesca
(mesaj trimis de anonim în data de 27.05.2021, 08:06)
Ce face guvernul locurilor 2 si 3 este devastator pentru viitorul romaniei. Ei nu au avut nevoie de firme pentru ca s-au imprumutat pe spinarea noastra. Firmele nu sunt parteneri pentru ei. Ei ii au parteneri pe cei care i-au adus la guvernare, pe cei de la care imprumuta si cei carora le dau ce a mai ramas din industria noastra strategica. Vanzatori de tara care trebuie sa plateasca.
6. fără titlu
(mesaj trimis de Ban.Cher.Vali în data de 27.05.2021, 08:58)
dupa ce PNRR intra in functiune IN POFIDA INTERESELOR ROMANIEI (!) urmeaza disparitia UE (oricand) pana in 2029 - fapt celebru in Istorie - care va creea oportunitatea denuntarii oricarui acord (inclusiv PNRR) facut pe genunchi de dusmanii Romaniei carora nu le cade bine sa ne vada tara urcand atat de rapid si de mult fata de alte tari (si s-au gandit ei ce fain ar fi sa puna un jug pe Romania pe urmatorii 30 de ani).
nu ai cum sa tii o tara puternica asa cum e Romania jos, sub nivelul apei, doar pentru ca asa s-au gandit niste oameni ai trecutului din vestul Europei.
UE se indreapta accelerat spre disolutie in urmatorii 8 ani (maxim).
Romania se indreapta accelerat catre o urcare si o dezvoltare fulminanta DUPA un moment critic extrem. . . si cu siguranta ca vom vorbi de o alta clasa politica la momentul respectiv.
ORICINE A FOST IN ACTUALA CLASA POLITICA NU VA MAI FI IN CLASA POLITICA VIITOARE. NICI EI , NICI RUDELE AMICII SAU PARTENERII LOR.
sa tineti minte ce v-am zis ca e pe timp lung predictia.
si (invariabil) e corecta.
6.1. fără titlu (răspuns la opinia nr. 6)
(mesaj trimis de Ban.Cher.Vali în data de 27.05.2021, 09:14)
" urmeaza disparitia UE (oricand) pana in 2029"
desigur vor aparea si oportunitati privind reevaluarea juridica a conditiilor diverselor privatizari realizate intr-un mod mai clar sau mai obscur , cu oportunitatea realizarii nationalizarilor.
sa tineti minte acest detaliu ca e important (si cu impact asupra pietelor locale de capital)... tineti minte - dupa disparitia UE ...deci dupa momentul disparitiei UE care poate aparea oricand, dar cel tarziu 2029...asadar risc de nationalizari si etc... alte balarii de genul asta poate sa apara (rscul) in perioada 2029-2032 (totul pe fondul unui regim politic departe de a fi considerat democratic).
Libertatea va deveni o marfa mai degraba rara.
La fel intimitatea individului.
6.2. fără titlu (răspuns la opinia nr. 6.1)
(mesaj trimis de anonim în data de 27.05.2021, 10:22)
mister, nu mai cobi atat de profund si precis!
6.3. fără titlu (răspuns la opinia nr. 6.2)
(mesaj trimis de Ban.Cher.Vali în data de 27.05.2021, 13:11)
nu cobesc, sunt dezvoltarile cu potentialul cel mai inalt de realizare.
7. Ce contează ???
(mesaj trimis de anonim în data de 28.05.2021, 21:57)
Implementarea proiectelor și cei 5.000.000 de lucrători de afară să genereze la buget.