Criza actuală nu a creat foarte mulţi şomeri, iar firmele încearcă să-şi menţină personalul, conform lui Cristian Pârvan, secretar general al Asociaţiei Oamenilor de Afaceri din România (AOAR). Acesta ne-a precizat că agricultura va trage în jos PIB-ul anul acesta.
Pârvan ne-a declarat: "Dacă ne uităm la încasările bugetare, ţinând cont şi de înlesnirile făcute de Finanţe, mediul de afaceri şi-a plătit datoriile şi bugetul a fost doar cu foarte puţin mai mic decât anul trecut. Asta arată că mediul de afaceri performează.
Avem acum posibilitatea să lucrăm pentru că vremea ne lasă şi am putea lucra în construcţii mult mai mult, bani sunt, proiecte sunt, totul este să se lucreze şi asta ar putea să ajute. Dar rămâne minus pe HoReCa, probabil minus pe agricultură care trage în jos anul ăsta, şi o cădere majoră, majoră, de care vorbeşte puţină lume, în ceea ce priveşte producţia industrială. Scădere care este îngrijorătoare şi acesta este al treilea an consecutiv de scădere. Nu poate fi acuzată aici numai criza de la Covid. Industria, industria prelucrătoare, scade an de an (în 2018 şi 2019 recesiunea din industrie a venit din războaiele comerciale internaţionale - n.r.) ceea ce este un pericol, mai ales că România nu are mare producţie industrială. (...) În principiu şomeri nu sunt foarte mulţi, lumea încearcă să-şi menţină personalul. Tot INS a dat prognoza pe următoarele luni, nu se prevede o creştere a locurilor de muncă dar nici o scădere. Asta în industria prelucrătoare, bineînţeles în construcţii va exista o mică scădere pentru că vine sezonul rece şi vor fi influenţaţi de asta, comerţul rămâne cam la fel datorită HoReCa în principal, iar serviciile, de asemenea, nici nu dau afară şi nici nu angajează".
Acesta consideră că, în 2021, principala problemă va veni din relaţiile şi posibilele tensiuni dintre state şi din scăderea investiţiilor.
"Pentru la anul, principala problemă pe care o vedem este care este situaţia geopolitică, europeană şi mondială. Dacă vă uitaţi la cifrele INS-ului pe producţia industrială, ce producţie a scăzut? Producţia de bunuri de capital. Deci investiţiile stagnează. Dacă nu vom avea investiţii, economia în general va merge pe consum", a spus Pârvan.
Acesta a adăugat: "Trimestrul patru ar trebui să fie unul pozitiv. Deşi producţia industrială a scăzut an de an înregistrează în ultimele luni creştere. Dacă producţia industrială înregistrează creşteri este un semn pozitiv. Va fi slab cu agricultura şi cu serviciile, pandemia va afecta serviciile, HoReCa şi nu numai".
1. Trimestrul 4
(mesaj trimis de Cristian în data de 16.11.2020, 07:44)
Trimestrul 4 e "ușor pozitiv" pentru că cumpără lumea ca nebuna de Black Friday (singura bucurie care i-a mai rămas de la neomarxisti), nu din alte motive. Plus că vin Sărbătorile în pușcăria statului un nou motiv de comenzi pe internet.
2. fără titlu
(mesaj trimis de anonim în data de 16.11.2020, 19:18)
Care firme?
Ca eu am dat afara 30 de oameni in constructii si renovari.
Guvernul nu a injectat fondurile la tot, isi baga nasul in afacerea mea pe banii dati de ajutor, ma forteaza sa fac cu firma me ce vor ei.
Am contracte cu intarziere la plata inca din varalui 2019... mirosea urat inca de atunci.
Prea multa frenezie si preturi aberante!
Salturile la materiale si manusi de constructii imi pusese capac!