CRISTIAN PÂRVAN, AOAR: "Încasările reduse din impozitul pe venit trebuie să ne îngrijoreze"

EMILIA OLESCU
Ziarul BURSA #Macroeconomie / 28 februarie 2014

"Încasările reduse din impozitul pe venit trebuie să ne îngrijoreze"

Blănculescu: "Ne îndreptăm către un boom economic"

Valoarea redusă a încasărilor realizate în luna ianuarie din impozitul pe venit trebuie să ne îngrijoreze, potrivit lui Cristian Pârvan, secretarul general al Asociaţiei Oamenilor de Afaceri din România (AOAR), care s-a arătat îngrijorat de execuţia bugetară din prima lună a anului în curs.

Domnia sa ne-a declarat: "Prima realitate a acestui an este execuţia bugetară din ianuarie, care arată că veniturile obţinute din impozitele pe venit sunt extrem de mici, înregistrând o creştere de doar 1%, în condiţiile în care salariile bugetarilor au fost reîntregite, în 2013, cu 15%. Acest lucru trebuie să ne îngrijoreze, pentru că ori a scăzut numărul angajaţilor, ori ceva s-a întâmplat în acest domeniu".

Cristian Pârvan susţine că este nevoie de stimularea consumului de produse autohtone, prin reducerea TVA la produsele de bază. De asemenea, profitul reinvestit ar trebui scutit de impozit, în vederea stimulării consumului public.

Blănculescu: "România se îndreaptă spre modelul italian, unde politicul joacă în curtea lui, iar economicul merge mai departe"

Ţara noastră se îndreaptă spre modelul italian, "unde politicul joacă în curtea lui, iar economicul merge mai departe, deconectat de la evenimentele de pe scena politică", este de părere Ionel Blănculescu, consilierul onorific al premierului Victor Ponta, subliniind că investitorii nu iau în seamă tensiunile politice.

"Suntem pe o ciclicitate economică ce conţine patru faze, iar acum ne aflăm în faza de relansare, îndreptându-ne către boom economic, în perioada 2015-2018", apreciază Ionel Blănculescu, opinând că "nimeni nu ţine cont de această legitate economică şi de aceea creşterile cum ar fi cea de anul trecut surprind".

"Aceasta ciclicitate a fost demonstrată din 1990 până în prezent, când economia a trecut prin două astfel de cicluri, iar acum suntem într-o fază în care, şi dacă am vrea să mergem înapoi, nu am putea, pentru că economia aşa funcţionează", ne-a explicat domnul Blănculescu.

Faptul că, recent, au intrat în ţară fonduri europene de peste 1 miliard de euro, în doar două zile, înseamnă că aceşti bani se vor multiplica de 2,5 ori pe orizontala economiei, mai spune domnia sa, susţinând că, întotdeauna, consumul este efectul creşterii economice: "Dacă avem o economie sănătoasă, consumul va creşte cu siguranţă. Doar că nu trebuie să ne raportăm la consumul din 2007-2008, care a fost unul artificial. Un consum mai redus este mai sănătos".

GfK: "Comisia Europeană anticipează o redresare semnificativă a consumului privat şi a cheltuielilor guvernamentale"

Comisia Europeană anticipează o redresare semnificativă atât a consumului privat, cât şi a cheltuielilor guvernamentale, arată studiul GfK "Climatul de consum Europa pentru al patrulea trimestru al lui 2013".

Acesta subliniază că, în ciuda creşterii continue din ultimii câţiva ani, România rămâne una dintre cele mai sărace naţiuni din Europa, cu toate că nivelul de trai începe să crească treptat.

Acest lucru reiese şi din datele privind puterea de cumpărare, potrivit GfK: "În 2013, puterea de cumpărare per capita era, în medie, de 3.491 de euro. Această cifră reprezintă numai 27,1 procente din media europeană. Având în vedere redresarea treptată înregistrată în UE, speranţa consumatorilor români de a avea mai mulţi bani pentru cumpărături majore în lunile care urmează este şi ea în creştere". Dacă sfârşitul anului a venit cu semne bune pentru majoritatea ţărilor europene, România cunoaşte un uşor regres faţă de trimestrul al treilea din 2013, de la -12, la -14 puncte.

Studiul GfK menţionează: "În cazul României, nu se poate vorbi despre o revenire, ci mai degrabă de o conservare a aşteptărilor privind veniturile - indicatorul a scăzut la -9 de la -8".

Creşterile de 2,5% şi 3,5% estimate de FMI pentru anii 2015 şi, respectiv 2018 sunt atribuibile, în primul rând, cererii ridicate de pe pieţele externe pentru produse româneşti, arată GfK, subliniind că Europa iese din recesiune.

Aşteptările consumatorilor privind starea economiei şi veniturile au crescut în aproape toate ţările, ambele fiind mai ridicate la sfârşitul lui 2013 decât în anul precedent. Dorinţa de cumpărare continuă să înregistreze fluctuaţii considerabile, însă prezintă şi ea o tendinţă uşor ascendentă, potrivit studiului citat.

Comisia Europeană (CE) este optimistă în ceea ce priveşte viitorul, şi în acest an anticipându-se o creştere solidă pentru Europa. Cu toate că CE preconizează o creştere zero pentru 2013 în ansamblu, pentru anul în curs este prevăzută o creştere de 1,4 procente, aceasta urmând chiar să ajungă la 1,9 procente în 2015. Există însă, în continuare, diferenţe majore între diferitele state membre ale UE. Deşi consolidarea bugetelor şi reformele structurale au pus bazele redresării, rata şomajului nu va scădea imediat, conform raportului citat.

Ernst&Young: "Unul dintre cele mai mari riscuri ce ar putea periclita consolidarea fiscală este o redresare economică mai lentă"

Unul dintre cele mai mari riscuri ce ar putea periclita consolidarea fiscală din ţara noastră este o redresare economică mai lentă în 2014, faţă de cea estimată, situaţie în care veniturile realizate din colectarea de taxe şi TVA vor fi mai mici, arată un studiu realizat de Ernst & Young România.

Acesta arată: "Experţii UE consideră că România trebuie să întărească disciplina fiscală şi să crească nivelul de colectare, care, în prezent, reprezintă 31-32% din PIB, faţă de media de 40% din UE. "Redresarea economică din România ar trebui să continue cu mai multă forţă în 2014, perspectivele pentru susţinerea nivelului exporturilor dovedindu-se destul de solide pe măsură ce asistăm la o creştere a cererii venind dinspre principalii parteneri comerciali din Zona Euro", mai susţine studiul Ernst & Young.

Raportul arată că societăţile comerciale care au rezistat crizei sunt mai bine pregătite să facă faţă riscurilor actuale. Cu toate acestea, doar 56% dintre directorii de companii respondenţi au declarat că intenţionează să rămână pe piaţă până când aceasta se va stabiliza: "Este un semnal important, care arată orientarea către oportunităţi".

Referitor la acest lucru, Ionel Blănculescu este de părere că oamenii de afaceri investesc dacă există premize de profit pe o nişă de piaţă.

Ernst&Young: "Riscurile globale emergente afectează atât guvernele, cât şi stakeholderii din toate sectoarele de business"

Riscurile globale emergente afectează atât guvernele, cât şi stakeholderii din toate sectoarele de business, arată Ernst&Young.

Potrivit acestuia, evoluţiile din mediul economic, geopolitic, social şi tehnologic au atras după sine oportunităţi economice fără precedent, dar interconexiunile dintre ele au implicat, de asemenea, mari riscuri sistemice.

Crizele fiscale din economiile unor ţări importante, cum ar fi SUA, rata crescută a şomajului structural şi rata scăzută de ocupare a forţei de muncă din ţări aflate în dificultate (cum este cazul Spaniei) sunt considerate ca fiind cele mai grave după efectele sociale, economice şi politice generate de criza financiară.

Primele cinci riscuri clasate pentru 2013 şi 2015 sunt asemănătoare: presiunea pe preţuri, reducerea de costuri şi presiunea pe profit, riscurile de piaţă, riscul macroeconomic, managementul talentului şi deficitul de aptitudini.

Chiar dacă prognozele implică o anumită doză de risc, ţările sau companiile care nu reuşesc să privească în perspectivă şi să înfrunte riscurile vor fi devansate de cele care vor şti să valorifice oportunităţile şi să atingă performanţe de top, arată studiul Ernst&Young.

Acesta subliniază că, de acum înainte, este esenţial, atât pentru ţări, cât şi pentru companii, să înveţe cum să facă faţă marilor riscuri sistemice şi riscurilor la scară mai mică, până la nivel de unitate de business. În acest sens, atât sistemul, în ansamblu, cât şi fiecare din părţile sale componente trebuie să devină mai rezistente la risc.

Opinia Cititorului ( 8 )

  1. Pozitia lui Blanculescu este periculoasa pentru Ponta. El va lua de bune premonitiile dubioase ale lui Blanculescu si va decompresa eforturile de evitare a recesiunii ce va urma.

    CAT TIMP CONSUMUL E MAI MARE CA PRODUCTIA DE BUNURI SI SERVICII ... TOATE PREMONITIILE BLANCULESCIENE SUN FALSE 

    1. Ca sa intelegem prezentul, trebuie sa nu uitam trecutul: cel in care onorificul era numit "trompetzica".

      -Miliardul de euro incasat de la UE reprezinta rambursari din fonduri deja

      avansate si cheltuite asa ca nu mai are un efct nou de multiplicare 

      -reducerea TVA nu duce automat la cresterea consumului si productiei 

      interne deoarece aproape toate bunurile

      de consum de folosinta indelungata sunt din import si un procent important din produsele alimentare 

    TVA redus la 19%, neimpozitarea profitului reinvestit si reducerea cu 5% CAS sunt singurele masuri care pe termen mediu si lung vor relansa consumul! Restul sunt GOGORITE!

    1. Cat se poate de CORECT!

      Dar din ce bani? E mult mai ieftin sa vorbim frumos asa incat sa nu ne inteleaga nimeni, decat sa nu furam si sa facem treaba.

      Poate ne dam si noi seama si copiem ce fac bulgarii in materie fiscala , si mai adaptam la specificul nostru , am putea da utilaje in agricultura cu rambursare in produse( in cantitati rezonabile din ceea ce se obtine si pe o perioada mai lunga de timp ) asa ne asiguram mancarea din tara si se mai creeaza ceva locuri de munca in industrie .

      si anume ca majoritatea platformelor industriale care isi consolideaza rezultatele financiare in litere chirilice sau latine au singura ocupatie de a putea oferi piata de desfacere , exploatare a resurselor naturale sau sustinerea economiei din tarile de origine prin crearea de profit necesar holdingului. Aceasta se face doar prin largirea bazei activelor sau prin finantarea unui deficit nesustenabil. Combinatele de otelarie, platforma petrochimica nu au devenit altceva decat muzee industriale, iar scolarii sunt in stare sa recunoasca mai bine decat Columbo profesorul corupt...

    Liviu Tudor şi Grupul de la Bacău au fost artizanii unei incredibile inginerii financiare prin care au reuşit să-şi umple conturile cu zeci de miliarde. REGELE IMOBILIARELOR,Magnatul din Real Estate, Guru financiar Liviu Tudor, a fost scos în faţă, în 1996, de cunoscutul Grup de la Bacău, coordonat de Viorel Hrebenciuc şi Corneliu Iacubov, pentru a pune temelia Băncii Comerciale Unirea (BCU). Scopul a fost unul singur: spălarea banilor şi obţinerea unor profituri ilicite uriaşe. Modul de acţiune al celor care deţin sediul în care îşi desfăşoară activitatea a fost scos la iveală de “Evz” şi este specific crimei organizate: “Dacă nu-ţi vei ţine gura, ai grijă că există gloanţe calde şi gloanţe reci. Nu ţi-am spus că nu mi-e frică de nimeni în ţara asta, ca am bani să cumpăr pe oricine?”, îşi ameninţa Liviu Tudor asociatul.

    Falimentul de la Banca Unirea 

    În anul 1996, prin subscripţie publică, se înfiinţa Banca Comercială Unirea, având la bază Grupul de la Bacău, aflat sub oblăduirea lui Viorel Hrebenciuc şi a lui Corneliu Iacobov. Aceiaşi Tudor şi Iacob controlau 49,77% din capitalul social, ceilalţi asociaţi importanţi fiind Societatea de Investiţii Financiare II Moldova (condusă de Corneliu Iacobov), cu 24,65% din acţiuni şi CNSLR “Frăţia”, cu 12% din acţiuni. Restul era deţinut de unele persoane fizice printre care se număra şi actualul preşedinte al României, Traian Băsescu. În scurt timp, prin multiple manevre de culise, fondurile instituţiei financiare au fost plimbate dintr-un cont într-altul, până când Banca Populară Română a ajuns acţionar majoritar, iar director al Băncii Unirea a devenit Emil Botea. 

    Totul a mers bine până când Banca Naţională a României a făcut un control la Unirea, pentru a descurca iţele unei aşa-zise majorări de capital cu 50 de miliarde de lei. Aşa s-a ajuns la concluzia că respectiva majorare a fost făcută din bani publici, iar 33 de miliarde de lei au ajuns în conturile unor firme dubioase şi ale unor persoane fizice, în fruntea acestora aflându-se Liviu Tudor. În plus, Banca Unirea a ajuns acţionar majoritar la DIGICOM SA, firma aceluiaţi Liviu Tudor. 

    Spălare de bani şi falimentarea premeditată a unei bănci 

    Revenind la activitatea de început a Băncii Unirea, vom scoate în evidenţă modul în care s-au plimbat banii dintr-un cont într-altul, pentru a fi spălaţi. În calitate de împuternicit, Liviu Tudor reprezenta “toate interesele legate de acţiunile pe care SC BEST OIL SRL le deţine în cadrul Băncii Unirea SA (în curs de constituire)”. Astfel, BEST OIL vărsa prin intermediul Bancorex suma de 295 de milioane de lei, către Banca Unirea SA, la 16.07.1996. Alţi 606 milioane de lei ajung de la Banca Agricolă la Unirea, în aceeaşi lună, precum şi alte sume virate prin intermediul Băncii Columna ori a Băncii Internaţionale a Religiilor. De menţionat că atât Banca Agricola, Columna, Bancorex cât şi BIR au ajuns între timp în stare de faliment. Desigur, aceeaşi soarta a avut-o şi Banca Unirea, care a fost cumpărată în ultimul moment de nişte ruşi. Ultimul director al Băncii Unirea, Emil Botea, a declarat în mai multe rânduri că unul dintre cei care conduc Nova Bank, şi anume preşedintele Alexei Voskoboy, ar fi avut o poziţie oficială în KGB. Ruşii de la Nova Bank, cumpărătorii Bancii Unirea, n-au comentat în niciun fel această informaţie. Cert este că, totuşi, BNR a instituit la Unirea un regim de decontare specială, care a durat un an şi patru luni. După această perioadă, la 22 august anul trecut, Băncii Unirea i s-a retras licenţa de funcţionare. 

    Alte sume importante de bani au fost scoase din Banca Unirea prin contracte de prestări servicii deosebit de avantajoase pentru furnizori. Unul dintre acestea se referă la livrarea către banca a şase echipamente de comunicaţii prin satelit VSAT şi a tot atâtea “licenţe software terminal şi 1 licenţă software HUB TCP-IP”. Cum era de presupus, beneficiara contractului n-a fost alta decât SC DIGICOM SA, firma controlată de acelaşi Liviu Tudor. Valoarea iniţială a contractului s-a ridicat la suma de 206.500 USD. 

    Ulei din Rezervele de stat 

    Fără a se implica aparent în politică, Liviu Tudor controlează direct sau prin interpuşi mai multe societăţi comerciale, printre care se numără: IIRUC SA, PREFABRICATE VEST SA, VESTCO INDUSTRIES SA, DIGICOM SA, IIRUC – DIGICOM GRUP SA, ID HOLDING SRL, IIRUC SERVICE SA, CONCORDIA ALIMENTARA 4 SA, ID REAL ESTATE SA, IIRUC TRADE SA, DIGINET SA şi altele. Până nu demult a deţinut şi fabrica de ulei Muntenia, pe care a falimentat-o începând cu finele anului 2002, la sfatul unor prieteni apropiaţi din Guvern. Printre aceştia se numără Viorel Hrebenciuc şi Şerban Mihăilescu. Cu cel din urmă a pus chiar la cale vânzarea către pensionari de ulei, orez şi zahăr – câte două kilograme de fiecare – în sistem “economat”, adică la preţ de fabrică. Numai că uleiul provenea de la Rezervele de stat (1.400 de tone). Pentru a nu se declansa un scandal de proporţii, fabrica Muntenia a fost devalizată, după care s-a declanşat procedura falimentului. 

Cotaţii Internaţionale

vezi aici mai multe cotaţii

Bursa Construcţiilor

www.constructiibursa.ro

Comanda carte
Fix la cos
transilvaniainvestments.ro
IBC SOLAR
danescu.ro
arsc.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

17 Sep. 2024
Euro (EUR)Euro4.9738
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.4662
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.2921
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.9047
Gram de aur (XAU)Gram de aur369.6415

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
Teatrul Național I. L. Caragiale Bucuresti
hipo.ro
citiesoftomorrow.ro
govnet.ro
energyexpo.ro
thediplomat.ro
roenergy.eu
notorium.ro
rommedica.ro
prow.ro
aiiro.ro
oaer.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb