CRISTIAN POPA, MEMBRU ÎN CONSILIUL DE ADMINISTRAŢIE AL BNR:  "Cred că este nevoie de liberalism economic, de reformă pe partea ofertei"

ANDREI IACOMI
Ziarul BURSA #Macroeconomie / 15 aprilie 2022

Cristian Popa

Cristian Popa

Este nevoie de liberalism economic, de rezolvarea problemelor din lanţurile de producţie, a problemelor din pieţele energiei, pentru a lupta mai eficient cu inflaţia, a spus ieri Cristian Popa, membru în Consiliul de Administraţie al BNR, cu ocazia evenimentului ce a marcat lansarea oficială a primului ghid de raportare a rezultatelor de mediu, social şi de guvernanţă (ESG) pentru companiile listate, organizat de Bursa de Valori Bucureşti (BVB).

Cristian Popa a afirmat: "Poate mai mult ca oricând, cred că este nevoie de liberalism economic, de reformă pe partea ofertei. Vedem că, atunci când vorbim de inflaţie, problemele vin mai degrabă de pe partea ofertei. Am avut şocuri în piaţa electricităţii, gazelor, combustibililor. Acum avem şocuri din partea cerealelor, probleme în lanţurile de producţie. Iar prin autoreglementarea posesorilor de capital, a acţionarilor şi a pieţelor de capital, adică prin autoreglementarea pe care şi-o fac pieţele singure, cred că sunt într-o poziţie mai bună să analizeze atât costurile cât şi beneficiile. Cred că această metodă este preferabilă măsurilor impuse de legiuitor şi reglementatori, care ar putea fi prea zeloşi uneori".

Oficialul BNR a adăugat: "Inflaţia este la maxime ale ultimelor decenii cam peste tot în lume, şi aş face o mică paralelă cu anii "70. Paul Volcker (n.r. fost preşedinte al Rezervei Federale) s-a luptat cu inflaţia, însă politicile lui au fost susţinute şi de politicile lui Regan şi Thatcher, politici liberale. Am văzut ieri o opinie a lui Lucian Croitoru (n.r. consilier al guvernatorului BNR) în care spunea aşa: «liberalismul crescând, a permis operaţiuni ferme, dar necesare, pentru readucerea inflaţiei la niveluri stabile şi joase» - se referă la anii "70. Mai avem acest liberalism .. ? Eu cred că nu şi asta nu ne ajută, pentru că avem nevoie ca partea de ofertă să îşi facă treaba. Avem nevoie de rezolvarea problemelor din lanţurilor de producţie, rezolvarea problemelor din pieţele energiei, pentru a lupta mai eficient cu inflaţia".

Bursa de valori Bucureşti a lansat, ieri, primul ghid de raportare a rezultatelor de mediu, social şi de guvernanţă (ESG) pentru companiile listate, dezvoltat cu asistenţa tehnică a Băncii Europene pentru Reconstrucţie şi Dezvoltare (BERD).

Ghidul de raportare ESG pentru emitenţi a fost realizat alături de firma de consultanţă în sustenabilitate Steward Redqueen cu scopul de a fi un instrument definitoriu pentru companiile ce vor să contribuie la reducerea emisiilor de carbon în ţara noastră.

Cotaţii Internaţionale

vezi aici mai multe cotaţii

Bursa Construcţiilor

www.constructiibursa.ro

Comanda carte
Fix la cos
transilvaniainvestments.ro
IBC SOLAR
danescu.ro
arsc.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

18 Sep. 2024
Euro (EUR)Euro4.9746
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.4657
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.3003
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.9056
Gram de aur (XAU)Gram de aur368.9924

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
Teatrul Național I. L. Caragiale Bucuresti
hipo.ro
citiesoftomorrow.ro
govnet.ro
energyexpo.ro
thediplomat.ro
roenergy.eu
notorium.ro
rommedica.ro
prow.ro
aiiro.ro
oaer.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb