CRISTIAN ROŞU (ASF): Tendinţe pe piaţa asigurărilor în 2019

V.I.
Bănci-Asigurări / 21 mai 2019

Cristian Roşu

Cristian Roşu

În cadrul evenimentului "Insurance Market Trends" din cadrul FIAR (Forumul Internaţional Asigurări - Reasigurări) organizat de către Media Xprimm, vicepreşedintele ASF - Cristian Roşu a declarat:

"Ce înseamnă tendinţe? În DEx sunt multe răspunsuri la acestă întrebare, dar cel mai potrivit pentru noi, cred că este "Ce se mai poartă în asigurări în 2019?"

Sunt multe care ar putea face subiectul discuţiilor, dar voi trece în revistă succint principalele elemente care eu cred că vor marca anul 2019. Oricum, majoritatea temelor vor fi dezbătute în extenso în cadrul conferinţelor tematice ce vor avea loc în aceste zile.

Deci, spuneam ce se poartă:

1. Dacă vorbim de asigurări, vorbim de auto şi evident că şi în anul 2019 se poartă RCA.

Din datele preliminare la sfârşitul trim. I 2019, putem spune că pe total piaţă, valoarea PBS a crescut în trim. I 2019 versus trim. I 2018 cu aproximativ 7% (2,72 miliarde lei versus 2,53 miliarde lei ) din care doar RCA a crescut cu 5% (de la 926,7 milioane lei la 969,8 milioane lei). Numărul de contracte RCA a crescut cu 5% (de la 5,5 la 5,78 mil. contracte).

Se constată o creştere a ratei daunei, cu aproximativ 11% în trim. I 2019 vs. trim. I 2018, dar şi o creştere a tarifului de referinţă cu aproximativ 10%, el fiind diferit pe clase şi grupe de maşini. Dar dintr-o analiză amănunţită a tarifelor de primă, precum şi a încadrării în grupele superioare de bonusare din grila de bonus-malus a autovehiculelor asigurate, nu se constată creşteri ale preţurilor ce ar putea crea îngrijorări.

Îngrijorările sunt create de unele disfuncţionalităţi apărute între asigurători şi service-urile reparatoare, disfuncţii ce în ultimă instanţă duc la nemulţumirea consumatorului.

Aceste neconformităţi au fost identificate şi împreună cu cei implicaţi încercăm să găsim cele mai bune soluţii, astfel încât să nu se creeze presiune pe preţuri (de multe ori artificială), iar consumatorul să fie mulţumit de serviciile primite pe tot lanţul de viaţă al produsului (de la vânzarea poliţei şi până la încasarea despăgubirii, dacă riscul s-a produs).

2. Se mai poartă asigurările mutuale.

La sfârşitul lunii aprilie a fost promulgată Legea Asigurărilor mutuale, lege care creează cadrul necesar pentru constituirea unor societăţi de asigurare ce vor putea să aibă mai multă flexibilitate şi transparenţă în funcţionare faţă de membrii săi şi să şi vină în sprijinul acestora, având în vedere că scopul lor principal nu este obţinerea de profit, ci acoperirea riscurilor cu costuri minimale faţă de membrii societăţilor mutuale.

3. Se mai poartă asigurările de locuinţe.

Am observat în ultimele luni că schimbările climaterice sunt foarte clare şi produc din ce în ce mai multe necazuri unor comunităţi din ce în ce mai mari.

Se produc şi cutremure în regiuni în care până de curând se auzea expresia "de ce să-mi asigur casa la cutremur, că la noi nu este?" (a se vedea Sălajul).

Am avut schimbări de opinii, dezbateri, uneori aprinse, cu mulţi factori implicaţi în protecţia la dezastre.

Am identificat principalele elemente ce ar trebui modificate legislativ, astfel încât aceste tipuri de asigurări să devină atractive. Atractive, atât la vânzare (asigurători, PAID, brokeri), cât şi la cumpărare (proprietari de locuinţe).

Sperăm ca odată cu modificările ce vor surveni în legislaţie să apară şi modificări de mentalitate. Şi aici mă refer, în special, la proprietarii de imobile care ar fi bine să nu mai aştepte ajutor de la stat (primării, guvern, etc ) ci printr-o simplă poliţă care valorează 10 sau 20 euro, adică echivalentul a 3 respectiv 6 pachete de ţigări pe an, poţi beneficia de banii necesari să-ţi construieşti chiar altă casă.

A se vedea inundaţiile din ultima vreme !!

Şi pentru că am tot fost întrebat foarte mult, în ultima vreme, de modificările ce vor fi incluse în noua legislaţie, le voi puncta doar succint :

Introducerea riscului de furtună;

Posibilitatea încheierii poliţei PAD de asigurători, intermediari sau PAID;

Instrumentarea şi lichidarea daunelor de asigurători şi/sau PAID;

Emiterea de către asigurători în coasigurare cu PAID a poliţei obligatorie şi a celei facultative;

Deschiderea acţionariatului PAID către orice persoană fizică şi/sau juridică cu ridicarea pragului de deţinere de la 15% la 25 %, dar nu mai mult de 30 % din capitalul social;

Şi alte mici corecţii, dar care vin din consecinţa legii şi nu au impact semnificativ.

4. Se mai poartă asigurările de viaţă şi de sănătate.

Tot din datele preliminare, la trim. I 2019 vs. trim. I 2018, asigurările de viaţă au înregistrat o creştere de 9% (de la 529 mil. lei la 575 mil. lei).

Având în vedere că, în România, asigurările de viaţă reprezintă 21,2 % din piaţa de asigurări, iar în Europa această grupă de asigurări depăşeşte 50 %, constatăm că există un loc suficient de mare de dezvoltare cu implicaţii multiple, atât în economie, cât şi în dispersia riscului de concentrare pe piaţă a asigurărilor generale.

Asigurările de sănătate îşi vor păstra trendul crescător din anii precedenţi, cu o, probabil, tendinţă majorată de creştere, generată de ultimele modificări referitoare la coplata din reţelele private, prin acoperirile de la Casa de Asigurări de Sănătate a unor servicii, deci creşterea potenţială a business-ului din reţelele private.

5. Se mai poartă asigurările cibernetice, dar se vor purta şi va fi chiar funny implementarea tehnologiilor inovative în asigurări.

Adoptarea unor tehnologii emergente, în scopul îmbunătăţirii business-ului, vor fi încurajate, însă acest lucru va trebui făcut în mod raţional.

Eu cred în câteva tehnologii care vor fi viitorul acestei pieţe şi vor face diferenţa.

· Internet of things - reţea formată din dispozitive fizice, electronice, software-uri şi senzori, interconectate care fac schimb de date. Multe companii de asigurări-reasigurări au început să fie interesate de această tehnologie şi dacă o coroborăm cu o alta, şi anume 5G, constatăm că este o variantă de lucru extrem de atractivă.

· Automatizarea - tehnologia prin care un proces sau o procedură se desfăşoară fără asistenţă umană. Această tehnologie şi-a facut apariţia inclusiv pe piaţa de asigurări din România, dar încă este în stadiul de pionierat şi cam atât.

· Inteligenţa artificială - se află încă la început din punctul de vedere al dezvoltării, însă devine, cu siguranţă, un subiect de interes.

Aplicaţii ale sistemelor de Inteligenţă artificială şi-au gasit implementarea şi la nivelul companiilor de asigurare, inclusiv de la noi.

Revin, suntem încă la început de drum.

· Tehnologiile Blockchain - un registru Blockchain este un registru digital, o bază de date distribuită, care poate fi diseminată într-o reţea de computere situate în diferite locuri şi zone geografice. O copie identică a registrului este deţinută de toate persoanele care fac parte dintr-o reţea blockchain.

Această tehnologie Blockchain ar putea deschide în domeniul financiar, posibilitatea dezvoltării unor aplicaţii care pot ajuta la creşterea eficienţei operaţionale, îmbunătăţirea experienţei furnizorului de servicii financiare sau îmbunătăţirea calităţii şi siguranţei informaţiilor schimbate cu terţii.

Peste toate aceste tehnologii trebuie să domine asigurările de riscuri cibernetice, fără de care pierderile cauzate de eventualele atacuri cibernetice reuşite, vor face ca toate tehnologiile, cât vor fi ele de revoluţionare, să nu fie puse în operă şi dezvoltarea să fie mult încetinită, dacă nu chiar oprită".

Opinia Cititorului ( 3 )

  1. Domnule Rosu, daca tot prezentati rapoarte privind asigurarile (doar asa sa apareti in ziar, caci datele sunt afisate pe site-ul ASF si cei interesati le vad acolo; probabil e "batalia" aparitiilor publicistice in CASF) reintroduceti domne in rapoarte (ca pe vremea CSA) ponderea persoanelor fizice si juridice in primele brute de asigurare per total, pe categorii de asigurari sa vedem o statistica aprofundata.

    1. ASF exista doar pentru ca un barbos impostor universitar sa fie presedinte sau "celebra cancanista" Cristina Bădănoiu sa aiba 5000 de euro pe luna ca sa ii duca pranzul lui Wlassopol. Da? Aveti mufarina aia de Dragnea dar sunteti baiat mai inteligent decat Leo. Am spus "mai inteligent", nu Inteligent. Totusi vorbiti de blockchains si in ASF, la asigurari jumatate de acolo nu stiu sa deschida un Excel, dar iau 100 de mil lunar. Ia sa ii speriati putin cu un test din Solvency II facut de Simona (pentru connoisseurs). Trist si amuzant.

      Si daca tot nu am ce face apropos de Teodorovici care vrea sa dea afara bugetarii (aici e corect ca sunt multi inutili) ia sa va taie cineva varful nasului cu "ASF autonoma autofinanta"..ca zici ca faceti ciorapi si ii vindeti pe profit in economia de piata...asa o trambitati cu autofinantarea" aia...numai daca dati afara Muta (prim-vicepresedinta, ungurul, impostorul universitar, Coca-Constantinescu ;), trepiedul olgutian, Tara si pe gabita gradinaru' si se economisesc la bugetul de stat peste 100.000 de euro !!! LUNAR. (ei sunt alesi pentru 5 ani).

Cotaţii Internaţionale

vezi aici mai multe cotaţii

Bursa Construcţiilor

www.constructiibursa.ro

Comanda carte
Fix la cos
IBC SOLAR
rpia.ro
danescu.ro
arsc.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

26 Sep. 2024
Euro (EUR)Euro4.9759
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.4629
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.2641
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.9642
Gram de aur (XAU)Gram de aur382.8727

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
Teatrul Național I. L. Caragiale Bucuresti
citiesoftomorrow.ro
energyexpo.ro
cnipmmr.ro
roenergy.eu
notorium.ro
rommedica.ro
prow.ro
aiiro.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb