Autorităţile trebuie să fie atente la modul în care se va dezvolta piaţa asigurărilor de sănătate, altfel riscăm în câţiva ani să creăm o nouă piaţă a RCA-ului în această zonă, a declarat joi vicepreşedintele Autorităţii de Supraveghere Financiară (ASF) Cristian Roşu, la conferinţa "Quo Vadis piaţa de asigurări în 2020".
"Trebuie să fim însă foarte atenţi la modul în care se va dezvolta şi va evolua această piaţă a asigurărilor de sănătate pentru că în felul în care o vom construi de la început vom avea o piaţă solidă şi corectă. Altfel, o vom dezvolta haotic şi vom face o nouă piaţă a RCA-ului, de data acesta în zona de asigurări de sănătate. Şi acest lucru nu se va întâmpla târziu, ci în câţiva ani. Deci, dacă vom pune lucrurile corect între toţi participanţii la acest sistem - şi aici când mă refer la sistem vorbesc de asigurători şi de reţelele private sau publice -, astfel încât operaţiunile să se desfăşoare corect încă de la vânzarea produsului, modului de derulare, existenţa contractelor şi a convenţiilor de colaborare concrete şi corect din punct de vedere al business-ului, lucrurile se vor aşeza bine. Dacă nu, vom avea foarte multe disfuncţii care vor duce în ochii consumatorului la un nou produs pe care fie nu-l va înţelege, fie va spune ca de multe alte ori: 'este un produs în care nu dau decât banii şi nu mi se întâmplă nimic'. Acest lucru trebuie să-l evităm", a spus Cristian Roşu.
El a afirmat că asigurările de sănătate, alături de asigurările de viaţă, sunt segmentele care vor putea să aducă o plus-valoare adevărată în piaţa asigurărilor, să creeze un nivel de stabilitate şi de fonduri care pot fi utilizate în economia reală.
"Despre asigurările de sănătate putem vorbi foarte mult. Există şi în gândirea guvernamentală o anumită aplecare către această zonă a asigurărilor de sănătate, nu intru în discuţiile care nu mă privesc, vizavi de privat - public, public - privat. Pe mine nici nu mă interesează această discuţie. Discuţia este doar dacă asigurările de sănătate pot să vină şi să sprijine dezvoltarea atât a sistemului public, cât şi a sistemului privat, prin investiţiile pe care le pot face societăţile de asigurări la modul indirect", a precizat Roşu.
Potrivit acestuia, asigurările de viaţă au înregistrat o creştere, iar compania dominantă pe piaţă este NN, cu o cotă de 38%.
De asemenea, vicepreşedintele ASF a făcut referire la asigurările de malpraxis şi a precizat că în cazul acestui tip de poliţe, în condiţiile generale, se află foarte multe excluderi pe care mulţi dintre beneficiari nu le citesc cu atenţie înainte, ci atunci când se întâmplă, şi astfel apar multe nemulţumiri.
Cristian Roşu a explicat că, pentru acest tip de asigurare, Colegiul Medicilor este cel care stabileşte specializările medicale pentru care se emit poliţele şi limitele de responsabilitate. În cazul medicilor cu două specializări, trebuie achiziţionate două poliţe.
În opinia sa, este puţin probabil să aibă loc concomitent o daună pe cele două specializări şi, din acest motiv, ar trebui să existe o poliţă cu "acoperirea cea mai mare".