CRISTINA CHIRIAC, CONAF: "Implicarea experţilor în implementarea de măsuri pentru reducerea abandonului şcolar, punct forte al Pactului"

M.C.
Politică / 17 ianuarie 2023

"Implicarea experţilor în implementarea de măsuri pentru reducerea abandonului şcolar, punct forte al Pactului"

Implicarea experţilor şi partenerilor în implementarea de măsuri pentru reducerea abandonului şcolar reprezintă unul dintre punctele forte ale Pactului pentru Tineri, a afirmat preşedintele Confederaţiei Naţionale pentru Antreprenoriat Feminin (CONAF), Cristina Chiriac, conform Agerpres.

CONAF va organiza pe 19 ianuarie, la Centrul de Afaceri şi Expoziţii "Mircea Cancicov" din Bacău, începând cu ora 12:00, cea de-a patra dezbatere a proiectului naţional "Pactul pentru Tineri", în parteneriat cu Ministerul Educaţiei, Ministerul Familiei, Tineretului şi Egalităţii de Şanse, Ministerul Muncii şi Solidarităţii Sociale, UNICEF şi Banca Mondială, un proiect susţinut de către OMV Petrom.

Prima dezbatere din acest an a proiectului "Pactul pentru Tineri" va continua să colecteze, să identifice cauzele abandonului şcolar şi să analizeze măsurile care pot reduce fenomenul.

Agenda conferinţei, care include perspectivele autorităţilor naţionale şi locale, ale UNICEF şi ale mediului privat asupra fenomenului, descrie intensitatea îngrijorării societăţii româneşti faţă de efectele negative ale abandonului şcolar atât în viaţa copiilor vizaţi de proiect, cât şi în societate şi în economie.

"Paradoxal, atât cauzele cât şi efectele abandonului şcolar se extind asupra economiei şi afectează structura socială. La nivel naţional, contemplăm imaginea îngrijorătoare a două generaţii şcolare care nu vor avea o diplomă de liceu, compromiţând productivitatea, creşterea economică în viitor şi abilitatea inovatoare şi antreprenorială de a ridica nivelul de dezvoltare economică a ţării. În dezbaterile anterioare, am identificat o serie de impulsuri ale abandonului şcolar, dar şi proiecte şi programe naţionale care pot limita fenomenul. Trebuie însă să gândim strategii care să răspundă la întrebarea: ce facem cu sutele de mii de copii care au părăsit şcoala? Este clar că trebuie să gândim un sistem educaţional de recuperare a educaţiei pierdute prin abandon. Învăţământul vocaţional în care profesorii, mentorii şi mediul privat colaborează pentru educaţia tinerilor este una din soluţiile care poate rezolva ecuaţia complicată a efectelor abandonului şcolar", a afirmat Cristina Chiriac.

În opinia acesteia, fenomenul abandonului şcolar nu poate fi analizat strict ca o problemă a sistemului educaţional sau ca un eşec al familiei copilului rămas fără educaţie.

"Reducerea abandonului şcolar este o problemă complexă care necesită o abordare cu mai multe faţete şi de aceea este esenţial ca toată lumea din comunitate, de la părinţi şi profesori, la lideri de afaceri şi oficiali guvernamentali, să se angajeze, să se asigure că toţi elevii au şansa de a reuşi în şcoală şi în viaţă. Ultimele propuneri de modificare a legii învăţământului preuniversitar arată deschiderea Ministerului Educaţiei în implementarea programelor de tip 'A doua şansă', atât pentru învăţământul primar, cât şi pentru învăţământul gimnazial şi liceal, pentru persoanele care au depăşit cu cel puţin 5 ani vârsta corespunzătoare clasei, indiferent de momentul şi motivele abandonului", a susţinut Chiriac.

Ea a subliniat că "A doua şansă" este un proiect discutat încă din noiembrie cu premierul, ca prioritate strategică pentru un cadru educaţional incluziv, care se poate concretiza într-un program implementabil.

"Întreg boardul 'Pactul pentru Tineri' a susţinut la acea dată nevoia de a da o şansă reală celor care au fost nevoiţi să abandoneze sistemul. Cele 3 evenimente de la Iaşi, Piatra Neamţ şi Botoşani ne-au ajutat să consolidăm şi să centralizăm o parte din nevoile copiilor care abandonează şcoala sau sunt în risc de abandon şcolar. Mai sunt extrem de mulţi paşi de făcut şi tocmai de aceea cred că implicarea experţilor şi partenerilor în implementarea de măsuri pentru reducerea abandonului şcolar reprezintă unul dintre punctele forte ale Pactului pentru Tineri", a conchis Cristina Chiriac.

Confederaţia Naţională pentru Antreprenoriat Feminin (CONAF) este cea mai puternică confederaţie din România ce reuneşte interesele antreprenorilor în spiritul european al egalităţii de gen şi egalităţii de şanse.

CONAF reprezintă cea mai mare entitate de acest gen din România, o organizaţie care promovează şi susţine antreprenoriatul românesc, lucru fără precedent, care deschide orizonturi de colaborare şi cooperare atât pe plan intern cât şi internaţional.

CONAF a luat fiinţă ca urmare a necesităţii de a crea o cultură antreprenorială modernă, sustenabilă şi echitabilă, nu numai pentru antreprenoriatul feminin, ci şi pentru întregul mediu de business. CONAF are în componenţa sa 2 federaţii, 10 patronate, 5 asociaţii, 24 sucursale şi peste 3.200 de companii.

Comanda carte
veolia.ro
Apanova
rpia.ro
danescu.ro
Mozart
Schlumberger
arsc.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

18 Oct. 2024
Euro (EUR)Euro4.9724
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.5865
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.2949
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.9815
Gram de aur (XAU)Gram de aur399.9201

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
Teatrul Național I. L. Caragiale Bucuresti
citiesoftomorrow.ro
cnipmmr.ro
thediplomat.ro
hipo.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb