CRISTINA CHIRIAC, PREŞEDINTELE CONAF: "Trebuie să valorificăm toate posibilităţile de finanţare europeană ca să consolidăm afacerile şi să creăm bunăstare"

Miscellanea / 6 iunie 2022

"Trebuie să valorificăm toate posibilităţile de finanţare europeană ca să consolidăm afacerile şi să creăm bunăstare"

CONAF organizeaza Conferinţa "Antreprenor EU. Oportunităţi de finanţare pentru dezvoltare durabilă"

Confederaţia Naţională pentru Antreprenoriat Feminin - CONAF împreună cu Patronatul Femeilor Antreprenor şi Universitatea de Vest organizează prima conferinţă din seria "Antreprenor EU. Oportunităţi de finanţare pentru dezvoltare durabilă", în data de 9 iunie 2022, conform unui comunicat remis redacţiei. Evenimentul va avea loc la Universitatea de Vest din Timişoara în Amfiteatrul A01, începând cu ora 11:00.

"În contextul incertitudinii care domină economia lumii în acest moment, trebuie să valorificăm oportunităţile programelor de finanţare europeană. Nu avem doar şansa Planului Naţional de Redresare şi Rezilienţă, prin care vom primi de la UE granturi în valoare de 14,2 miliarde de euro şi împrumuturi în valoare de 14,9 miliarde euro în cadrul Mecanismului de Redresare şi Rezilienţă (MRR). Mai avem posibilitatea de a accesa alte 13 miliarde de euro până la finalul anului viitor, fonduri neconsumate din exerciţiul financiar 2014-2020. Trebuie să valorificăm toate posibilităţile de finanţare europeană pentru a consolida afacerile şi pentru a crea bunăstare. Pentru a face asta, trebuie să ne unim eforturile, să decriptăm ofertele şi să simplificăm accesul la finanţare", a spus Cristina Chiriac, preşedinta CONAF.

Potrivit sursei citate, conferinţa care debutează la Universitatea de Vest din Timişoara va avea ca scop o analiză a modului în care putem accelera absorbţia fondurilor europene, recunoscând şi atenuând în acelaşi timp asimetriile apărute între diverse domenii sau între diferite regiuni ale ţării. Conferinţa va reuni perspectivele factorilor de decizie politică, a cadrelor universitare, a liderilor în afaceri şi finanţe, precum şi a economiştilor din diferite instituţii din sectorul privat şi public.

România are o şansă unică de a consuma bani europeni atât din PNRR, cât şi din programele "clasice" de finanţare europeană. Însă, pentru eficienţă, trebuie să identificăm sursele absorbţiei deficitare şi să găsim soluţii care să fluidizeze consumarea fondurilor alocate şi aceasta este o temă de reflecţie şi de dezbatere în cadrul conferinţei.

Unul dintre blocajele absorbţiei fondurilor europene, mai ales pentru firmele mici şi mijlocii, a fost intensitatea şi rigiditatea birocraţiei. Noul cadru oferă mai puţină birocraţie şi modalităţi mai simple de solicitare a plăţilor (în special pentru întreprinderile şi antreprenorii care beneficiază de sprijinul UE). Cum se va atinge acest obiectiv la nivelul României? Ce instrumente/modalităţi de simplificare a atragerii fondurilor europene şi respectiv de implementare a proiectelor sunt avute în vedere? Iată câteva întrebări cărora le vom afla răspunsurile în cadrul conferinţei, subliniază sursa citată.

Programele europene de finanţare deschid un nou ciclu de creditare a IMM-urilor şi CONAF consideră că este recomandat ca băncile să regândească procedurile de acordare a împrumuturilor pentru firmele mici şi mijlocii, de aşa manieră încât atât afacerile cât şi creditorii să beneficieze de noile oportunităţi. Nu avem o evaluare la nivel naţional a nevoii de finanţare a afacerilor mici şi mijlocii locale, dar potrivit unui raport al Băncii Mondiale, microîntreprinderile, întreprinderile mici şi mijlocii din lume au nevoi financiare nesatisfăcute de aproximativ 5,2 trilioane de dolari pe an, de aproximativ 1,5 ori mai mult decât piaţa actuală de creditare pentru astfel de afaceri. Alături de reprezentanţi ai mediului bancar, autorităţi locale şi centrale, antreprenori şi alţi factori de decizie din România vom căuta să găsim soluţii pentru fluidizarea creditării afacerilor mici şi mijlocii, care să susţină atragerea banilor europeni.

Accesul la finanţarea europeană este esenţial în sprijinirea redresării economice, dar unele zone ale ţării au rămas în urmă din perspectiva dezvoltării şi nu toate se pot redresa în acelaşi ritm. De aceea, CONAF va organiza conferinţe pe aceeaşi temă în mai multe oraşe ale ţării, pentru a transmite antreprenorilor informaţii esenţiale şi pentru a înţelege problemele şi sursele blocajelor în absorbţia fondurilor europene, a căror sinteză va fi prezentată autorităţilor competente. Progresele în ceea ce priveşte digitalizarea şi tranziţia energetică depind în mod decisiv de abilitatea antreprenorilor locali de a accesa banii europeni.

"Economia românească nu funcţionează independent de contextul european, iar activitatea mediului de afaceri nu poate funcţiona desprinsă de deciziile guvernamentale", a spus Cristina Chiriac, preşedinta CONAF, se mai arată în comunicat.

Cotaţii Internaţionale

vezi aici mai multe cotaţii

Bursa Construcţiilor

www.constructiibursa.ro

Comanda carte
danescu.ro
arsc.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

16 Aug. 2024
Euro (EUR)Euro4.9754
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.5278
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.2123
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.8414
Gram de aur (XAU)Gram de aur358.6134

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
Teatrul Național I. L. Caragiale Bucuresti
hipo.ro
hipo.ro
energyexpo.ro
roenergy.eu
rommedica.ro
prow.ro
aiiro.ro
oaer.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb