Deputatul USR Cristina Prună susţine că România ar fi devenit exportator net de energie dacă ar fi funcţionat Centrala de la Iernut, menţionând că aceasta "stă să adune praf, în condiţiile în care este finalizată în proporţie de 90%", informează Agerpres.
Prună, vicepreşedinte al Comisiei pentru industrii şi servicii a Camerei Deputaţilor, a afirmat, vineri, că importul net de energie electrică în perioada ianuarie - octombrie 2021 a fost de 1,43 TWh, conform datelor ANRE, iar funcţionarea Centralei de la Iernut în aceeaşi perioadă ar fi însemnat o producţie de cel puţin 2 TWh.
"Compania de stat Romgaz, aflată în portofoliul Ministerului Energiei, are bugetat pentru anul 2022 viramente către statul român din impozite de 7,4 miliarde de lei. Vorbim de peste 1 miliard de euro încasat de statul român prin supra-impozitare. În acelaşi timp, această companie nu este în stare să finalizeze o investiţie aproape gata. Vorbim despre Centrala de la Iernut care stă să adune praf în condiţiile în care este finalizată în proporţie de 90%. Dacă acest proiect ar fi fost dus la capăt, aşa cum era prevăzut, România era exportator net de energie", a explicat Cristina Prună, potrivit unui comunicat al USR transmis AGERPRES.
Potrivit deputatului USR, ministrul Energiei a minţit că această centrală va fi finalizată până la sfârşitul anului.
"Mulţi vorbesc de independenţa energetică a României, dar nu fac nimic. Ministrul Energiei ne-a minţit în aprilie 2021 că centrala va fi finalizată 'până la sfârşitul anului'. În ianuarie anul acesta a anunţat un nou termen 'finalul anului 2022'. Câte minciuni mai trebuie spuse şi câţi români mai trebuie să înfrunte explozia facturilor la energie până când noua centrală pe gaz de la Iernut va fi gata?", a completat Prună.
USR a depus la Camera Deputaţilor o moţiune simplă împotriva ministrului Energiei, Virgil Popescu, care va fi dezbătută şi votată săptămâna viitoare.
1. fără titlu
(mesaj trimis de anonim în data de 04.02.2022, 16:06)
Cine plateste pentru toata aceasta pierdere uriasa?
2. fără titlu
(mesaj trimis de anonim în data de 04.02.2022, 17:42)
Cate investitii ,care puteau produce curent electric ,au fost incepute si neterminate?Probabil de acolo nu acolo nu au iesit comisioane.Cred ca nu prostia a fost de vina.
3. Dacă centrala funcționează cu gaz
(mesaj trimis de Pet în data de 04.02.2022, 18:35)
Prețul gazelor au crescut, atunci logica ma duce ca curentul electric va avea același preț ca cel importat.
Unde e câștigul romanilor la factura?
4. fără titlu
(mesaj trimis de anonim în data de 04.02.2022, 18:41)
Aceasta habarnista arunca "cugetari" fara baza. In prezent deficitul de putere a sistemului este de cca 1500MW si va urca la 2500 MW cand intra in reparatii grupul 1 de la Cernavoda sau in revizie centrala in cogenerare a Petrom de la Brazi Desigur un plus de 350 MW de la Iernut ar fi fost bine venit. Dna deputata intaleg ca face pe specialista in domeniul energetic dar de fapt este pe post de politruc.
Pentru a intra in normal sunt necesare investitii de cca 2mld euro pe an in urmatorii 10 ani.
5. fără titlu
(mesaj trimis de anonim în data de 04.02.2022, 18:50)
Acum doi ani centrala de la Iernut era gata in proportie de 90%. Anul trecut au anuntat ca centrala este finalizata in proportie de 80 %. Urmeaza probabil sa anunte ca in acest an cetrala de la Iernut va fi realizata in prportie de 70%. Consider ca este un ritm acceptabil. Multe capacitati de productie din divrse domenii, au fost "finalizate" in proportie de 0% in 2-3 ani(adica au fost inchise complet).
6. Dacă ,dacă , dacă ....???
(mesaj trimis de anonim în data de 05.02.2022, 08:32)
Dacă avea ,, baba " un COI era ministru de RĂSBOI ... fugi PUTIN ....