USR a depus la Curtea Constituţională o sesizare de neconstituţionalitate în privinţa numirii lui Alexandru Stănescu în Comitetul de reglementare al ANRE, a anunţat, astăzi, deputatul USR Cristina Prună, vicepreşedinte al Camerei Deputaţilor, potrivit Agerpres.
"Vreau să anunţ depunerea sesizării de neconstituţionalitate în ceea ce priveşte numirea lui Alexandru Stănescu în funcţia de membru al Comitetului de reglementare al ANRE. Domnul Stănescu nu îndeplineşte condiţiile cerute de lege, anume minim 5 ani în poziţii de management în instituţiile publice centrale sau în companii de energie. Evident, dacă ne uităm în CV-ul domnului Stănescu, vedem că a fost 3 ani preşedinte al Comisiei de agricultură şi mai are un an şi un pic vicepreşedinte, tot la Comisia de agricultură, nu mai spun că nu are absolut nicio legătură cu domeniul energiei. Sperăm ca cei de la CCR să dea dovadă de imparţialitate şi să recunoască faptul această numire este complet neconstituţională", a afirmat Prună la Parlament.
Ea a spus că USR are o miză din a face ANRE să funcţioneze mai bine.
"Vreau să îi anunţ pe parlamentarii din actuala majoritate şi pe cei de la ANRE că noi, cei de la USR, am făcut o miză din a face această instituţie să funcţioneze mai bine. Am văzut de fiecare dată un simulacru de dezbatere, cum PSD îşi pune membri ai familiei în funcţii cheie ale instituţiilor statului şi mai ales în această instituţie, ale căror decizii, până la urmă, au influenţă şi asupra facturilor pe care oamenii le plătesc la energie şi gaze naturale şi asupra investiţiilor în sectorul energetic, pe care nu le-am mai văzut de ani de zile. Trebuie să terminăm cu ipocrizia, carnetul de partid nu te califică să ocupi o funcţie la ANRE", a adăugat deputatul USR.
Cristina Prună a menţionat că proiectul privind instituirea audierilor obligatorii a candidaţilor pentru Comitetul de reglementare al ANRE a fost adoptat de plenul Camerei la presiunea USR.
"Astăzi, în plenul Camerei, a fost adoptat, la presiunea USR, proiectul nostru privind instituirea audierilor obligatorii în ceea ce priveşte numirea membrilor în Comitetul de reglementare al ANRE. Este un lucru cât se poate de bun simţ şi iată că şi astăzi proiectul nostru a fost adoptat, se va duce în continuare la Senat. Un alt proiect a fost respins, care prevedea responsabilizarea conducerii ANRE în faţa Parlamentului, anume dacă se respinge raportul de activitate şi dacă membrii conducerii ANRE nu respectă legislaţia europeană, să fie demişi", a amintit Prună.
Alexandru Stănescu, propus de grupul PSD, a fost ales, marţi, de plenul comun al Parlamentului în funcţia de membru al Comitetului de reglementare al Autorităţii Naţionale de Reglementare în domeniul Energiei.
Stănescu va ocupa locul rămas vacant în urma demisiei lui Marian Neacşu.
Camera Deputaţilor a adoptat, astăzi, un proiect de lege potrivit căruia candidaţii propuşi pentru Comitetul de reglementare al ANRE să fie obligatoriu audiaţi în comisiile parlamentare de specialitate, înainte de acordarea avizului pentru numirea în plenul Parlamentului. Totodată, deputaţii au respins un proiect de lege care prevedea încetarea de drept a mandatelor membrilor Comitetului de reglementare al ANRE în cazul respingerii de către Parlament a raportului anual de activitate al autorităţii.
1. fără titlu
(mesaj trimis de anonim în data de 15.12.2021, 14:58)
Stanestii ăștia se chinuie să intre la pușcărie. Poate vor reuși cândva, cumva !