Cristina Prună, deputată USR şi vicepreşedinte al Comisiei pentru industrii şi servicii din Camera Deputaţilor, îl acuză pe ministrul Sebastian Burduja că nu face nimic pentru ca România să producă mai multă energie, dovedind, asemenea predecesorilor săi, aceeaşi viziune îngustă şi apetenţă pentru proiecte faraonice şi dictatura birocraţiei. "Între timp, România are cele mai preţuri la energie din Uniunea Europeană. Vorbim de valori mult mai mari decât ţările vest-europene şi de 3-4 ori mai mari decât în ţările nordice", conform unui comunicat de presă remis Redacţiei.
"Vedem efectele lipsei acute de investiţii din sistemul energetic. Proiectele regenerabile avansează cu viteza melcului, iar prosumatorii au devenit la ANRE duşmanii poporului. Sistemul energetic are nevoie de stocare, dar aceasta lipseşte aproape cu desăvârşire. Soluţii legislative există, pe unele le-am depus şi promovat chiar eu, dar domnul Burduja are alte preocupări. Asta în timp ce piaţa e blocată, în aşteptarea banilor europeni care vin greu spre deloc, din cauza birocraţiei guvernanţilor. Şi, astfel, producţia de energie bate pasul pe loc şi, ca atare, preţurile urcă la cer", declară Cristina Prună.
Deputata USR atrage atenţia că, pentru a compensa în parte necesarul de energie, termocentralele pe cărbune şi gaz produc în aceste zile mai mult decât de obicei. Iar acest lucru are o influenţă asupra preţului, deoarece acest tip de energie încorporează şi preţul certificatelor de carbon, care a ajuns la un nivel ridicat.
Pentru a completa restul de energie de care are nevoie, România se bazează pe importuri. Bulgaria are însă o oprire planificată până în iunie a unei centrale nucleare şi se confruntă şi ea cu preţuri ridicate. La rândul său, Ungaria şi-a redus exporturile din cauza opririi temporare a unor reactoare nucleare şi a intrării în mentenanţă a unei capacităţi de producţie pe bază de gaz. Astfel, România se confruntă şi cu o ofertă regională mai mică şi la un preţ mai mare pentru importul de energie.
"Sebastian Burduja se ocupă însă de tunelurile subterane din Bucureşti, în timp ce România reală are cel mai preţ la electricitate din UE. Nu ne putem feri complet de fluctuaţiile preţurilor la energie, dar le putem reduce foarte mult. Pentru asta e nevoie să avem în România o producţie mai mare. Viziunea domnului Burduja este însă la fel de îngustă ca a predecesorilor săi: proiecte faraonice şi dictatura birocraţiei. Să iasă să spună care e situaţia pe absorbţia fondurilor europene pe energie din PNRR: câte contracte au fost semnate pe eolian, solar şi hidrogen, la câte s-a solicitat prelungirea datei de implementare şi până când, dar şi câte plăţi s-au făcut până acum", subliniază Cristina Prună.
1. fără titlu
(mesaj trimis de anonim în data de 21.05.2024, 16:15)
Burduja cistiga la pas
2. fără titlu
(mesaj trimis de anonim în data de 21.05.2024, 16:34)
mai erau unii inainte de 89 ce la fel strigau, cresteti productia tovarasi :)
2.1. fără titlu (răspuns la opinia nr. 2)
(mesaj trimis de anonim în data de 22.05.2024, 07:14)
Aceasta PRUNA,un fel de tuica de PRUNE,isi da cu parerea despre toti si despre toate,desi ,cred ca ea ,se pricepe cel mai bine la altceva. Este totusi si ea femeie.!