Criteriile de eligibilitate pentru construcţia de spitale, pe masa Guvernului

I.GHE.
Ziarul BURSA #Politică #Sănătate / 10 octombrie 2022

Criteriile de eligibilitate pentru construcţia de spitale, pe masa Guvernului

Guvernul ar putea să aprobe săptămâna aceasta criteriile de eligibilitate pentru proiectele ce vizează construcţia de spitale cu finanţare prin PNRR, a anunţat, într-o conferinţă de presă la Braşov, ministrul Sănătăţii, Alexandru Rafila.

Ministrul Sănătăţii a precizat că, pe baza criteriilor ce vor fi stabilite, dintre cele 49 de proiecte de pe lista scurtă vor fi selectate, până la sfârşitul anului, un minimum de 25 de obiective.

"După ce Guvernul va aproba criteriile de eligibilitate pe care baza cărora se va face alegerea celor 25 din 49, probabil că în cursul săptămânii viitoare va face acest lucru, astfel încât toţi cei 49, care sunt pe lista preselectată de guvernul precedent să poată să-şi depună aplicaţia şi să intre la evaluare, iar până la sfârşitul anului, să avem o listă aprobată de guvern şi să putem trece la încheierea contractelor de asistenţă financiară prin PNRR", a afirmat Alexandru Rafila, la finalul săptămânii trecute.

Potrivit ministrului, termenul până la care trebuie construite viitoarele spitale este 30 iunie 2026.

Amintim că metodologia de prioritizare a spitalelor regionale care vor fi construite prin intermediul fondurilor alocate prin Planul Naţional de Redresare şi Rezilienţă (PNRR) a fost pusă în consultare publică de Ministerul Sănătăţii în cursul lunii iulie, iar documentul respectiv a atras criticile partidelor de opoziţie, ai căror reprezentanţi au afirmat că oraşe mari din ţară riscă să rămână fără aceste unităţi medicale de interes vital pentru zonele respective.

Metodologia respectivă includea iniţial opt criterii pentru respectarea cărora proiectele pentru viitoarele unităţi sanitare primesc puncte. Primul criteriu era legat de interesul pe care îl are unitatea sanitară; investiţiile de interes naţional primeau 10 puncte, cele de interes regional 5 puncte, în timp ce investiţiile de interes local primeau 2 puncte. Al doilea criteriu privea patologia primară, punctele fiind acordate astfel: câte 10 puncte pentru cardiologie şi chirurgie cardiovasculară, oncologie, pediatrie/neonatologie, boli infecţioase, psihiatrie. Alte patologii nu sunt punctate. Investiţiile care includ mai multe tipuri de specialităţi/patologii primare vor fi punctate o singură dată cu maximum 10 puncte. Criteriul al al treilea viza bugetul investiţiei, în euro fără TVA. Proiectele cu buget până în 150 milioane euro primeau, conform metodologiei, 20 puncte, iar cele cu buget între 151-206,87 milioane euro primeau 5 puncte. Factor de corecţie punctaj este un alt criteriu, în baza căruia proiectele pentru spital regional în judeţ vor avea 15 puncte, iar altă investiţie majoră, în localitate, pentru care se face aplicaţia de finanţare este evaluată cu 5 puncte. Dacă investiţia era situată într-o localitate a unui centru universitar medical primea un punct, iar dacă investiţia nu era situată într-o localitate a unui centru universitar medical urma să fie notată cu 5 puncte, conform documentului citat.

Cel de-al şaselea criteriu se referea la maturitatea proiectului/etapele proiectului - criteriu ce viza existenţa dreptului de proprietate sau a altui drept asupra terenului, existenţa certificatului de urbanism şi avizelor şi acordurilor necesare în cadrul procedurii de emitere a autorizaţiei de construire, şi care era notat cu 10 puncte.

Următorul criteriu se referea la numărul de paturi de spitalizare, iar ultimul criteriu - al optulea - privea respectarea cerinţelor de eficienţă energetică (NZEB).

Investiţia totală pentru cele 25 de spitale, ce ar urma să fie construite sau dotate până la 31 decembrie 2026, se ridică la peste 1,7 miliarde euro, fonduri ce provin din PNRR.

Mai menţionăm că săptămâna trecută, cu prilejul lansării celei de-a 20-a ediţii a Cartei Albe a IMM-urilor, Marcel Ciolacu - preşedintele PSD - declara că ţara noastră nu deţine capacitatea administrativă pentru a ridica/moderniza toate spitalele prevăzute în PNRR.

Cotaţii Internaţionale

vezi aici mai multe cotaţii

Bursa Construcţiilor

www.constructiibursa.ro

Comanda carte
veolia.ro
Apanova
digi.ro
aages.ro
danescu.ro
librarie.net
Mozart
Schlumberger
arsc.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

21 Noi. 2024
Euro (EUR)Euro4.9766
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.7317
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.3535
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.9743
Gram de aur (XAU)Gram de aur405.9099

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
Mirosul Crăciunului
Teatrul Național I. L. Caragiale Bucuresti
petreceriperfecte.ro
targuldeturism.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb