CRITICI DURE DE LA COMISIA EUROPEANĂ, CU UN WEEKEND ÎNAINTE DE VOTUL DIN PLENUL SENATULUI Piperea: "Legea dării în plată este bună, mai ales dacă va restrânge creditarea"

EMILIA OLESCU
Ziarul BURSA #Bănci-Asigurări / 29 februarie 2016

Piperea: "Legea dării în plată este bună, mai ales dacă va restrânge creditarea"

Comisia Europeană (CE) s-a pronunţat vineri asupra Legii dării în plată, avertizând că aceasta poate genera risc sistemic, în condiţiile în care iniţiativa urmează să intre de astăzi la vot în plenul Senatului.

Legea este o provocare pentru stabilitatea financiară, arată specialiştii de la CE în Raportul pentru România, manifestând îngrijorare pentru efectele pe care le va avea legea, restrângerea creditării fiind unul dintre acestea.

"Mai multe dispoziţii din proiectul de lege privind stingerea datoriilor, aprobat recent de Parlament, ridică preocupări serioase cu privire la impactul lor potenţial asupra economiei şi a stabilităţii financiare", subliniază Comisia Europeană.

Avocatul Gheorghe Piperea, care a iniţiat legea promovată de deputatul liberal Daniel Cătălin Zamfir, consideră că publicarea Raportului de ţară de către CE cu doar un weekend înainte ca senatorii să se pronunţe pe textul legii nu este deloc întâmplătoare.

"Acum se vede de ce s-a tras cu dinţii să nu se discute legea în plen - se ştia că trebuie să vină acest raport. Însă, dacă parlamentarii se mai întorc din drum, atunci sunt nişte sinucigaşi", ne-a spus domnul Piperea.

Domnia sa nu consideră că restrângerea creditării este un lucru rău şi explică: "Toţi specialiştii spun că se apropie o criză uriaşă. Deja firmele au început să plătească anticipat creditele şi nu se mai împrumută la bănci. Aceste lucruri se simt. S-a creat o baltă uriaşă de lichiditate, iar Legea dării în plată le vine mănuşă băncilor, pentru că pot spune oamenilor să-şi ia acum credite, întrucât mai târziu vor creşte avansurile şi nu se vor mai putea împrumuta. În prima lună din an, persoanele fizice au luat de la bănci 2,5 miliarde lei. În proporţie de 91%, creditele ipotecare din sistemul bancar sunt contractate prin programul "Prima Casă", însă când va ajunge ROBOR la 3%-5%, atunci şi rata de default va creşte.

De aceea, de fapt, este foarte bine să scadă creditarea, pentru că urmează o perioadă de criză mult mai mare decât cea din 2008 şi este foarte bine ca oamenii să nu se mai împrumute.

De asemenea, este bine ca lumea să nu se mai îndatoreze pentru că deja companiile nu mai fac împrumuturi, creditarea în sectorul întreprinderilor a înregistrat o involuţie. Companiile care nu se mai împrumută nu mai fac investiţii, activitatea se diminuează. Când va veni criza, primul lucru pe care îl vor face managerii va fi să tăie salariile, oamenii vor intra în şomaj şi vor fi aceleaşi persoane care au luat anul trecut credite. Ei vor fi cei loviţi de criză. De aceea, Legea dării în plată este bună mai ales dacă va restrânge creditarea".

Într-un scenariu pesimist, punerea în aplicare a legii ar putea conduce la deficite de capital în cazul mai multor bănci, precum şi la necesitatea de adoptare a unor măsuri prudenţiale, avertizează comisarii europeni.

CE: "Investitorii străini ar putea considera că legea este o sursă de insecuritate juridică şi şi-ar putea modifica strategia de investiţii"

Proiectul de lege a fost adoptat fără să fie luate în considerare în mod corespunzător preocupările formulate de diverse părţi interesate (inclusiv de Banca Naţională a României) privind impactul negativ nejustificat pe care legea respectivă îl poate avea asupra sectorului bancar şi fără o evaluare a impactului potenţial asupra creditorilor, dar şi a debitorilor, arată CE în raportul citat.

Comisarii de la CE sunt preocupaţi şi de aspectul retroactiv pe care l-ar avea legea şi care ar provoca "un impact major asupra stabilităţii sectorului financiar".

"Larga aplicabilitate a proiectului de lege în cazul tuturor tipurilor de credite" este o altă îngrijorare exprimată în documentul Comisiei Europene, care precizează: "Deşi obiectivul proiectului de lege este protejarea persoanelor fizice, formularea generală a mai multora din dispoziţiile sale lasă deschisă posibilitatea ca legea să fie aplicată creditelor acordate întreprinderilor, dacă există un codebitor care este o persoană fizică, răspunzătoare în solidar cu entitatea care a contractat creditul. De exemplu, dispoziţiile legii s-ar putea aplica creditelor acordate întreprinderilor care sunt garantate, pe lângă alte gajuri, printr-o garanţie personală a acţionarului. Mai mult, legea este aplicabilă tuturor tipurilor de credite (şi anume, credite de consum, credite ipotecare), indiferent de statutul acestora (performante sau neperformante) şi de moneda în care au fost contractate (credite în moneda locală sau într-o monedă străină)".

Comisarii europeni sunt de părere că, dacă Legea dării în plată devine obligatorie, atunci acest lucru este susceptibil să sporească hazardul moral în sectorul bancar şi să slăbească disciplina în domeniul creditării.

În opinia acestora, "investitorii străini ar putea considera că acest act legislativ este o sursă de insecuritate juridică şi şi-ar putea modifica strategia de investiţii în ceea ce priveşte România".

CE critică deciziile instanţelor cu privire la clauzele abuzive din contractele de credit

Nu doar Legea dării în plată îi îngrijorează pe oficialii europeni, ci şi celelalte proiecte legislative din Parlament, pe această temă, dar şi unele hotărâri ale instanţelor privind clauzele abuzive din contractele de credit, care "ar putea avea un impact considerabil asupra sectorului bancar".

CE arată: "Mai multe bănci sunt în prezent implicate în cauze privind acţiuni colective iniţiate de Autoritatea Naţională pentru Protecţia Consumatorilor. Unele dintre aceste procese se află în etapele finale de judecată şi băncilor li s-ar putea solicita să îi ramburseze pe clienţi; în funcţie de valoarea sumelor respective, este posibil să se exercite o presiune semnificativă asupra rezervelor de capital ale băncilor în cauză".

Sectorul bancar continuă să fie expus unor surse interne de vulnerabilitate, afirmă Raportul CE pentru România, precizând: "Sectorul bancar este din ce în ce mai expus riscurilor generate de evoluţiile legislative interne nejustificate. Mai multe legi cu impact negativ asupra sectorului bancar au fost trimise spre reexaminare sau modificate în cursul perioadei în care s-a derulat programul de asistenţă financiară. Cu toate acestea, punerea în aplicare a unor legi deja în vigoare sau a unor proiecte de lege ar putea exercita o presiune asupra sectorului bancar. Pentru moment, elementele cele mai problematice pentru bănci par a fi actuala versiune a legii privind darea în plată şi impactul anumitor hotărâri ale instanţelor care pun în aplicare legea privind clauzele abuziv. În plus, unele iniţiative legislative privind conversia creditelor în monedă străină în credite în moneda locală cuprind dispoziţii care ar putea avea un impact negativ asupra băncilor".

ANPC a câştigat mai multe procese colective pe clauze abuzive deschise împotriva băncilor, decizia pronunţată în procesul cu OTP Bank fiind definivă.

Andreas Treichl: "Legea dării în plată nu este despre protecţia clienţilor, ci despre distrugerea consumatorilor"

Legea dării în plată nu va afecta BCR din punct de vedere financiar, dar va schimba în mod dramatic creditarea imobiliară, în sistemul bancar românesc, a spus Andreas Treichl, CEO al Erste Group Bank.

Domnia sa a declarat: "Guvernatorul BNR Mugur Isărescu a spus foarte bine. Sub ideea de protecţie a clienţilor, este vorba despre distrugerea consumatorilor. Dacă legea va trece, în această formă, atunci va schimba sistemul de creditare imobiliar din România, în mod dramatic, pentru că va însemna că nu vor mai fi posibile împrumuturile imobiliare, decât pentru cei cu venituri mari. Pentru ceilalţi, condiţiile de creditare se vor deteriora, vom cere garanţii mai mari, avansuri mai mari, dobânzile vor creşte şi va fi aproape imposibil pentru tinerii din România să construiască o casă.

Este foarte dificil pentru mine să înţeleg cum Parlamentul, într-o ţară ca România, poate să treacă o asemenea legislaţie. Este un lucru pozitiv, pe termen scurt, pentru anumite persoane, dar pe termen lung va fi un lucru extrem de negativ pentru viitorul tinerilor din România".

Iniţiativele legislative de protecţie a consumatorilor sunt văzut drept un risc de Erste Bank, în raportul anual, publicat vineri. Pe lista de riscuri se mai regăsesc: impactul negativ al ratelor dobânzilor şi riscurile geopolitice şi economice globale. (A.S.)

Bogdan Neacşu, Garanti Bank: "Legea dării în plată forţează sfârşitul relaţiei cu clientul"

Legea dării în plată forţează sfârşitul relaţiei cu clientul, eliminând consumatorul din procesul prin care are acces la alte servicii financiare, a declarat Bogdan Neacşu, directorul general adjunct al Garanti Bank, într-o întâlnire cu presa, adăugând: "Eu prefer să iau alte măsuri, să-l ajut, să-l ţin acolo în viaţă (n.r. pe împrumutat), cât poate el să plătească. Piaţa are instrumentele ei prin care poate să corecteze astfel de probleme şi nu cred că trebuie rezolvat legislativ, deoarece adaugă un obstabol concurenţei".

Oficialul Garanti Bank a continuat: "Probabil, este necesar să fie creat un cod etic, prin care să se definească ce înseamnă «settlement» ca soluţie de ultimă instanţă în momentul în care un credit are probleme financiare. De exemplu, în cazul unei persoane care şi-a luat un credit pentru a achiziţiona o singură casă, creditul are o anumită valoare. Trebuie văzut ce înseamnă acel nivel de îndatorare financiară pentru care clientul nu mai face faţă. (...) În ultimă instanţă vorbim şi de executări silite, iar dacă ne uităm la ultimele statistici, băncile nu s-au grăbit să execute silit". Bogdan Neacşu a subliniat că băncile au preferat să se uite la client şi, când acesta a avut probleme financiare, au încercat să facă o restructurare, o reeşalonare sau o convenţie de plată. (A.M.)

Opinia Cititorului ( 46 )

  1. I-auzi. Ce spui tu acolo cu ochii bulbucati si cu ceas de cateva mii de euro la mana? Pai, hai sa te intreb mai logic:Cand ai mintit?

    1. Acum 2 luni cand ziceai ca bancile santajeaza, mint, ca nu se opreste creditarea, ca nu se poate asa ceva, ca  

    faci tu reclamatie la Consiliul Concurentei ca aia au cartel? 

    2. Acum cand recunosti tacit ca se opreste creditarea, ba mai ai si tupeul sa bagi frica in oameni cu tot felul de prostii? 

    Cand ai mintit baiete, atunci sau acum, ca de "calitatea" de mincinos nu scapi? Deci, am avut dreptate ca esti un aprod mincinos care scoate pe piata 3 minciuni in mai putin de o saptamana. Toata lumea de la presedintele tarii pana la comisarii europeni, toti sunt prosti si vanduti, numai tu esti "curat" si "destept".  

    In alta ordine de idei, nu caina tu oamenii, tu ai sa te umpli de bani daca vine o criza si tu si hotii de cadavre din GCCC/AURSF/Parakletos. E mai multa marfa la prosteala si la manipulare. Voi va rugati la Dumnezeu sa vina o criza, crezi ca nu stim? :))) 

    Oricum, vorba lui Tudor Musatescu;"te-ai lins pe bot de deputatie Spirache", la cat ai mintit in ultima vreme numai un schizofrenic te mai voteaza pe tine.  

    Stii ce te rog, du-te cu gogoasa asta azi in comisia PSD, ca ai "benit-o musolini", adio lege pe veci.:))) 

    P.S. Da-i ordin escrocului GCCC-ist care se infoia ieri sa spuna ce a facut cu banii incasati de la oameni luna trecuta. Stii care, aia pentru "campania de informare". Pe ce s-au dus banii oamenilor, creduli, dar asta nu inseamna ca trebuie sa fie jecmaniti? Pe ce s-au dus banii, la leu, ca escrocul a bagat capul in pamant? Unde sunt, ca in pancarte de protest, nu, ieri erau tot alea cu "procurorii de doi lei", vanturate de un an si ceva, spatiu de antena nici pomeneala, tu esti la Antena 3 cand vrei si cand nu vrei, la fel si sotul sotiei sale, Zamfir, reclame pe net 0, in postaci, iarasi nu, au angajati cei mai prosti si analfabeti posibil. Daca sunt transparente slugile

    tale, sa spuna unde sunt banii oamenilor.  

    1. Mda, iar au ales poza nefericită a lui Piperea. Este ca și cum chiar Piperea se miră de deșteptăciunea restrângerii creditării.

      E uluit de lungimea lantului de prosti, de la bancheri, la guvernator, presedinte si comisari europeni.

      Prosti, dar ticalosi. 

      opinia cititorului??? vrei sa spui opinia bancherului corupt si puscariabil.....

      Stai linistit postacule doi-sutar ca pana sa intru eu la puscarie s-ar putea sa intre sefii tai. Sunt pline puscariile de escroci din astia ca ei care: apara impotriva abuzurilor statului, apara impotriva bancilor, apara impotriva abuzurilor de ordin rasial, vindeca blenoragia si cancerul cu ceai de castane. Asa ca....s-ar putea sa ramai tu fara sefi inainte de a vedea vreun bancher arestat.

      eu n-am sef, bancherule :))... in schimb, tu..... esti plin de sefi.

      :)))) Cel putin trei ai postacule. Aia care te platesc din bani furati/2% redirectionati:)))) Nu mai manca rahat ca nu tine figura ! Zi-i lui sefa-tu Nichifor sa spuna ce a facut banii incasati luna trecuta ca vad ca a spalat putina de cand l-am intrebat. Ieri era tare in gura, cum l-am intrebat de banii escrocati de la naivi, cum si-a inghitit limba!

      camatarule, eu chiar nu am sef :))

      sunt doar un tip realist si cu bun simt :)). tu esti foarte disperat si foarte postac. 

      n-am nici sef, n-am nici credit, n-am nici nevoie de credit.

      limbajul tau plin de "rahat" te incadreaza perfect acolo unde esti. si dupa cum vezi senatul a votat ca mine... :)))) 

      Cristi C, hotaraste-te bre, ori ne iubim or ne fredonim.

      Nu iti place poza asta treci la aia cu udrea pe plaja cind primesti banu de postac. 

      poza de astazi este una de june la nunta ... va face onoare.

      Senatul nu a votat cu tine postacule, dar esti prea...redus ca sa iti dai seama:)))))) Ce facem boss cu banii aia, mai injurati mult sau prezentati pe ce au fost cheltuiti cu dovezi? Stiu, niciunul dintre voi postacii GCCC/AURSF/Parakletos nu aveti credite, nu aveti sefi, stim asta deja:)))))) Cred ca nici voi nu va mai credeti cand spuneti astea dar le tastati ca sunt in script !

      Cap de guma! Cap de rumegus! Coada de topor! :)

    Piperea: "În prima lună din an, persoanele fizice au luat de la bănci 2,5 miliarde lei."

     

    Mă uit și eu pe statistica monetară a BNR, pe care oricine o poate citi, a creditului neguvernamental. 

     

    ian 2016, lei: 

    - gospodării ale populaţiei 52857 mil 

    dec 2015, lei: 

    - gospodării ale populaţiei 52629 mil 

     

    Sunt în plus doar 230 milioane lei, dle Piperea, nu miliarde. Să ne uităm și la creditele în valută 

     

    ian 2016, valută, exprimate în lei: 

    - gospodării ale populaţiei 54766 mil 

    dec 2015, valută, exprimate în lei: 

    - gospodării ale populaţiei 55330 mil 

     

    Diferența este de -564 milioane lei, la soldul creditelor în valută. Probabil, multe refinanțări în lei. 

    În ansamblu, creditele populației s-au MICȘORAT cu 334 milioane lei, dle Piperea. Sper că Zamfir nu face inițiative legislative pe baza informațiilor pe care i le furnizați. 

    1. Iti propun un exercitiu mult mai simplu. Alatura cuvintele "Piperea" si "Adevar". Crezi ca sunt compatibile? Tu degeaba dai date clare, oricum postacii te vor terfeli in ultimul hal si vor spune ca esti "bancher"

      Praf la logica si kaka sub plete !

      Nu ai nici o sansa cind vine ziua sa te duci dupa bancherii islandezi....sau poate nu stii cit au luat ? 

      S-ar putea sa se duca unii dintre sefii vostri pentru inselaciune mai intai. Stai tu cuminte, ca esti prea mic sa intelegi treburi de adulti.

    Piperea: "însă când va ajunge ROBOR la 3%-5%"

     

    Dl Piperea ne sperie. Este același mesaj ca al lui Zamfir de pe feisbuc, când critica opinia lui Vasilescu de la BNR. 

     

    Dar știți voi ce implicații ar avea un astfel de ROBOR? 

    Hai să ne uităm la ultimii 5 ani și să comparăm cu rata inflației: 

    2011: medie 5.8%, inflație 5.8% 

    2012: medie 5.3%, inflație 3.3% 

    2013: medie 4.2%, inflație 4.0% 

    2014: medie 2.5%, inflație 1.1% 

    2015: medie 1.3%, inflație -0.6% 

     

    Vedem că ROBOR urmărește mai târziu scăderea inflației. Dar nu băncile sunt cele responsabile de creșterea inflației care duce la creșterea ROBOR. Ci chiar Parlamentul. 

     

    Isărescu: "În schimb, pe plan intern, incertitudinile aşa cum le vedem în prezent tind să împingă traiectoria inflaţiei în sus, pentru că s-a aprobat un buget la limita de 3% (privind deficitul – n.r.), se manifestă în continuare presiuni, observăm dezbaterea publică pentru majorarea cheltuielilor bugetare. Politica veniturilor s-a înscris pe o curbă puternic ascendentă, greu de stăvilit. Nici nu cred că trebuie să ne punem problema de stăvilit, ci să o temperăm, să vedem cât poate economia să ducă" 

     

    Știți care este rezultatul unei inflații mărite? Neîndeplinirea criteriului de convergență de la Maastricht pentru adoptarea €. Rata inflației trebuie să nu fie mai mare cu peste 1.5% decât media celor mai mici rate ale inflației din zona €. 

     

    Păi nu era vorba că ne pregătim, dar nu intrăm? "Președintele Klaus Iohannis va organiza în perioada următoare consultări cu partidele politice, pentru identificarea unui consens politic național privind aderarea României la zona euro. Potrivit unui comunicat al Administraţiei Prezidenţiale, un asemenea consens va permite adoptarea unei strategii naționale de trecere la euro și a unui calendar riguros de măsuri economice, monetare, legislative și instituționale, care să asigure României un parcurs economic stabil și predictibil." 

    Știți ce pare o comedie a absurdului? Piperea și Zamfir sunt preocupați să stopeze creditarea pentru binele populației. BNR este preocupată să tempereze inflația și politica expansivă a creșterii veniturilor care duce la creșterea ROBOR. Piperea și Zamfir nu dau doi bani pe adoptarea monedei €, pe controlul inflației și altele asemenea. Problema lor este ca după ce se va alege praful de stabilitatea macro, populația să nu aibă de suferit și mai mult prin supraexpunerea la credite. Preocuparea BNR este să nu se ajungă la destabilizarea macro ca urmare a acțiunilor parlamentului. 

    1. Ii tot dai bătaie cu citate, nu reusesti sa gandesti cu capul tau!

      Ai o atitudine extatica, plina de admiratie nezdruncinata de esecurile evidente din ultimii 26 de ani, fata de Mugur isarescu si cei din gasca bancherilor.

      Citeste articolul de azi al dl. Rechea. 

      Sunteti praf si faceti spume la gura numai la gandul ca se poate si in Romania ce pentru Ungaria a fost normal ,si nu a comentat nici un tehnocrat european la falimentul persoanelor fizice si conversie.Cantati la alta masa mercenarilor.

      Articolul lui Rechea este în nota obișnuită.... când ești pornit să critici absolut orice, chiar și un pahar plin până aproape de buză ți se va părea gol. Isărescu/BNR a/au făcut greșeli dar nu prea sunt cele pe care Rechea le subliniază. Ce comentează mereu Rechea sunt filozofii impracticabile, la care el nu indică o soluție practică și eficientă de implementare.

      Oricine poate vorbi despre cât de bun ar fi un perpetuum mobile. Asta face Rechea. 

      În Ungaria, problema CHF era una sistemică - știi ce este aia, nu? În România nu.... sunt puțini și nu merită afectată toată societatea prin ldp, pentru a-i salva pe aceia.

      amice.. esti cam idiot :)

      l-ai citit pe Caragiale in liceu.. vedem asta... ce argumente ai in spatele afirmatiei?

      Ai facut tu analiza situatiei economice a Ungariei siti-a dat cu virgula.

      Unii vor fără citate, că cică nu mai gândesc cu capul meu și nu mai văd drept. Tu vrei cu citate, că nu crezi în socoteala mea.

       

      2011: "Two-thirds of Hungarian mortgages are denominated in Swiss francs and there's been a lot of chatter about officials coming to the rescue of borrowers." 

       

      Două treimi din creditele ungurilor erau în CHF. La noi, sub 10%. Asta transforma volatilitatea CHF într-o problemă sistemică în Ungaria, cu falimente totale ale debitorilor și ale sistemului bancar. 

       

       

      Dacă tot vrem ca în Ungaria, iată ce a mai făcut Orban. 

       

      "To deal with massive unemployment, the ruling Fidesz Party passed a plan through Parliament in July that would no longer give benefits to people who can work, and would instead employ them in community service jobs like picking up garbage or building stadiums" 

      Gata, a obținut bani la buget renunțând la orice ajutor social pentru oamenii care POT munci. Îi angajează ca gunoieri sau în construcții. 

      Pari un baiat cu bune intentii. Chiar aduci si niste argumente rezonabile privitoare la Robor. De asemenea aduci in discutie si problema CHF din Ungaria, relativ rezonabil..

      Ceea ce nu inteleg, tinand cont si de restul postarilor tale dar si de faptul ca cei care produc informatiile privitoare la activitatea bancara romaneasca (persoane care nu raspund in fata legii civile si penale - adica pot spune adevarul, o parte a acestuia sau chiar minciuni) cum poti sa amesteci lucruri reale relevante in problema CHF cu lucruri care nu au relevanta, ajutoarele sociale din Ungaria... 

      Pentru corecta ta informare dar si a celor care te citesc, cauta tu legea prin care conversia creditelor in CHF (dar nu numai) se face in Ungaria. Si abia posteaza informatiilor. Si ca tot vorbesti de creditarea in CHF, poate ai tu datele corecte privind creditarea in aceasta moneda, in anii 2005, 2006, 2007, 2008, pe tipuri de credite. Ca sa putem discuta despre numarul real al persoanelor afectate.

      Esti un baiat ok daca faci acest lucru si de buna credinta. 

      Căuta procentul devalorizării leului față de franc și compara devalorizarea zlotului și a forintului și apoi vedem cât de bine și în folosul populației a lucrat BNR

      Dar subiectul articolului nu era legea din Ungaria. Dacă ar fi fost și credeam că am ceva de zis, aș fi comentat. Un singur coleg comentator a menționat-o iar eu am spus că situația Ungariei și a României nu este comparabilă. La ei era o problemă de viață și de moarte a întregii țări, la noi este o problemă gravă a unei proporții mult mai mici de oameni (care nu au reușit să le refinanțeze în lei).

       

      3.4% din soldul creditelor este în CHF 

      75 de mii de oameni au credite în CHF dintr-un total de 4.5 milioane de români cu credite de la bănci.

    LDP este una cat se poate de normala si care ar trebui aplicata tuturor creditelor ipotecare, indiferent de cine sunt ele accesate, persoane fizice, juridice sau ce-or mai fi ele.

    Inversunarea cu care lupta toti cei din sistem, inclusiv lobbystii - care nu sunt de loc putini, te face sa intelegi cat de mare e miza pentru care lupta. In acelasi timp te face sa te gandesti serios daca te mai poti angaja la un credit acum sau in viitor daca nu ai garantii foarte solide ca il poti duce pana l a final. 

    1. camatarilor mai luati o pauza caci stie lumea cit de corecti si amabili sinteti cu, clientii,va-ti dus si va-ti caciulit la portile jefuitorilor occidentali,aveti grija sa nu ridice capul rominii,sa-i tineti sub papuc.

      v-ati dus

      v-ati caciulit 

      esti sigur ca ai nimenit ziarul potrivit? nu ai inteles o boaba din ce se vorbeste pe aici 

    prea se insista.

    rezulta ca sunt interese de alta natura, care nu tin seama de interesul marii mase a populatiei. 

    1. Mai, te-ai dus tu, sus, in varf de munte, sa-l intrebi pe cioban ce crede sau CUNOASTE DE LEGEA DIP? Sau ai fost la Capalna, Bragadiru, Lunca Calnicului, etc si ai aflat ce stiu acei oameni? Marea masa de oameni, asemenea tie, voteaza fara sa aiba cunostinta daramite sa mai si inteleaga... de fapt nu au ce sa inteleaga pentru ca nimic nu a fost popularizat. Asa ca voteaza ca o turma, pro sau contra.

      Despre interese este simplu. ai interes atunci cand cunosti subiectul si te afecteaza, pozitiv sau negativ. Interesul pozitiv este reprezentat in aceasta lege de faptul ca toti banditii bancari si hienele executarilor silite vor avea reduse drastic beneficiile necuvenite din sclavia din acest moment precum si explicitarea modului cum acest fenomen se aplica. Sa nu iti faci griji, banca poate depune o contestatie in instanta. Nu, debitorul nu o sa arunce cheile pe scarile de la BNR. Acolo se arunca numai maruntisul necesar pentru a-si completa acesti banditi necesarul pentru un covrig. 

      Partea negativa o reprezinta faptul ca, pentru cativa concetateni de-ai nostri, reparatia/echilibrarea vine un pic cam tarziu. 

      Despre institutiile nationale si internationale care se produc intens in aceste ultime 3 luni contra acestei initiative legislative se mentine simpla realitate: S-AU EXPRIMAT PE BAZA SINGUREI LOR SURSE DE INFORMARE, VAICAREALA BNR. 

      Poti sa cauti tu studiile ARB, CPRB, bla, bla, bla cu smiorcaielile lor anterioare adoptarii legii DIP? Ai cumva studii de impact generate in ultimele luni de catre o singura institutie? Nici macar BNR nu are decat vorbe. Iar cei care se presupune a fi in viitor afectati in mod direct la PROFITURI, sistemul bancar, a pus la dispozitie ceva? Ca doar acesti impostori au capacitatea institutionala de a face un astfel de studiu. Chiar nenea kkademicianul ar fi putut cere colegilor sai de la Academia Romana sa bage mare, ducea cateva sticle de posirca de la crama sa si se rezolva... 

      Cu barbi nu tine. Marea masa a populatiei este in capul tau ca MOTIV si nu ca SCUT LEGISLATIV. 

      Baga-ti capul in marea masa a populatiei si taci. Nu esti nici macar varza. Sunt bland si iti spun ca esti... zarva.

      Sau poate doresti ca "marea masa a populatiei" sa faca studiu de impact? 

      fii calm, lasa si pe altii sa-si zica parerea.

      impuscane atunci ca e mai simplu. 

    Ce disperat esti mai, PRAFkaletos... legea asta iti cam da insomnii

    1. Banii pe care i-ati strans de la oameni escrocilor. LA LEU spuneti ce ati facut cu ei hotilor !

      Mai, vrei banii tai inapoi? Ai cerut un pic cam tarziu. I-am lasat pe scari, la BNR. Si adunai pentru cel putin 10 postari pe ziua de astazi. Dar asa o sa te produci pe burta goala :)))

      Banii stransi luna trecuta de la amaratii de grupul vostru, de pe GRUPUL CLIENTILOR CU CREDITE IN CHF ! BANII FURATI IN SCOPUL "ACTIUNILOR DE INFORMARE CORECTA". LA LEU JUSTIFICATI-I ESCROCI NENOROCITI !!! Nu mai schimba subiectul, pune mana si fa bilantul aici, pana atunci sunteti doar niste hoti, al caror cuvant nu face nici cat un muc !

    amice... esti cam idiot :)

    1. la cine te referi acum, bre? la piperea?

    uite cum s-au strans jegosii de bancheri sa contrazica pe Pipera....exact ca mustele la [...].

    Mai [...], va este frica pt ca legea darii in plata va fi dezastru pt banci si va taie [...], lacomilor si nesimtitilor care sunteti! pierdeti prime si comisioane ordinarilor si veniti sa spuneti aici ca Piperea minte. Voi ce faceti ma [...]? spuneti adevarul asa cu l-ati spus cand am facut credite in CHF? Oameni lipsiti de scrupule, [...] umane, aia sunteti ordinarilor. Minte Piperea? Se umple de bani? Asa o fi dar cui ii pasa? Oricum nu va pagubii oamenii cum faceti voi, [...]! Ve-ti platii odata si odata pe pamantul asta, sa nu credeti ca sunteti imuni la necazuri, la boli sau in fata legii! Dracú sa va ia de ordinari !!! 

    1. Ce dezastru, ba! Se vor alege bancile cu 75 de mii de case iar debitorii afara in strada. Bancile vor infiinta o agentie de exploatare a locuintelor pe care le vor inchiria/vinde cand vor dori. Vor impacheta chiriile rezultate in asset backed securities si le vor vinde pe BVB.

      da cine sa le cumpere oare ? stai intr-un picior si gindeste-te binisor !

      Ei au soluții la orice.

      Când era să-i ia naiba în 2009, i-au pus pe români să se împrumute de la FMI 20 mld pentru eliberarea RMO. 

      Acum, la abolirea sclaviei, amenință cu DNA, BCE și TBC.

      Cel mai mare câștig este responsabilizarea creditării, motiv pentru care prețurile cloacelor se vor înjumătăți. Pot face ei pachete-pachețele cu cloace, pe BVB vă așteaptă 3 speculatori să vă plimbe chiriile împachetate, întrei ei. :)))))))))))) 

      Eu le-aș cumpăra. Toate agențiile federale americane cumpără MBS. Tot ceea ce trebuie să facă statul este să dea afară din locuință pe chiriașii rău-platnici (probabil foștii debitori CHF), să primească unii serioși și să începă să încaseze cash flow. Pe care o să-l primesc eu.

    La pret corect nu umflat cu pompa.

Cotaţii Internaţionale

vezi aici mai multe cotaţii

Bursa Construcţiilor

www.constructiibursa.ro

Comanda carte
veolia.ro
Apanova
digi.ro
aages.ro
danescu.ro
librarie.net
Mozart
Schlumberger
arsc.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

21 Noi. 2024
Euro (EUR)Euro4.9766
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.7317
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.3535
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.9743
Gram de aur (XAU)Gram de aur405.9099

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
Mirosul Crăciunului
Teatrul Național I. L. Caragiale Bucuresti
petreceriperfecte.ro
targuldeturism.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb