CRITICI LA PROIECTUL DE MODIFICARE LEGISLATIVĂ SUSŢINUT DE BVB Ceocea calcă pe mândria lui Sobolewski

ADINA ARDELEANU
Ziarul BURSA #Piaţa de Capital / 9 mai 2014

Ceocea calcă pe mândria lui Sobolewski

SIF Moldova nu este de acord cu propunerea grupului de lucru iniţiat de BVB privind modificarea procedurii de participare şi vot la AGA

SIF2 propune prag de 33% la burse, iar ca pragul la SIF-uri să fie stabilit de acţionari

Comunitatea pieţei de capital tace deşi, de două luni, a fost înaintat primului ministru un proiect de modificare a legislaţiei, venit, cel puţin oficial, din partea lui Ludwik Sobolewski, a lui Florin Pogonaru şi a lui Steven van Groningen, uniţi ca şefi într-o asociaţie autointitulată "Pentru Dezvoltarea României".

Proiectul a fost precedat de un material lansat de Bursa de Valori Bucureşti privitor la aşa-numitele "cele 8 bariere" care stau în calea dezvoltării tranzacţiilor bursiere, despre care s-a şoptit că reprezintă o selecţie a dificultăţilor pe care le întâmpină investitorii străini, elimininându-le pe acelea în care ar fi fost interesaţi investitorii autohtoni să fie înlăturate.

Totuşi, o critică publică a acestui document nu a fost formulată.

Cu o acceleraţie uimitoare, ilustrând faptul că, aşa cum el însuşi o susţine, Ludwik Sobolewski lucrează şi în week-enduri, a fost întocmit un proiect de modificare a legii 297 a pieţei de capital şi 31 a societăţilor comerciale, cu intenţia să elimine "cele 8 bariere". Proiectul este masiv şi ilustrează o muncă ce nu poate fi prestată în week-end, ci presupune contribuţia unui grup de specialişti care, de altfel, este cunoscut în piaţa de capital.

În mod normal, o iniţiativă de modificare legislativă este justificată când în spatele ei se găseşte o strategie de dezvoltare a pieţei, dar toată lumea din piaţa de capital ştie, de altfel şi autorii "barierelor" au spus-o, că acel document nu reprezintă o strategie de dezvoltare, ci doar observaţii punctuale care să amelioreze cadrul de desfăşurare a tranzacţiilor.

În pofida acestei inadvertenţe, nimeni nu s-a încumetat să ia proiectul de modificare legislativă la puricat, până acum.

Costel Ceocea, preşedintele SIF2 Moldova, sfâşie această delăsare. În materialul de mai jos, Costel Ceocea critică propunerea.

SIF Moldova susţine menţinerea actualelor proceduri privind modalităţile de participare şi proceduri de vot în Adunările Generale, nefiind de acord cu propunerile Grupului de lucru Pieţe de Capital (din cadrul Coaliţiei pentru Dezvoltarea României) din documentul "Great Barriers Shift", potrivit unei adrese transmise de SIF2 către Autoritatea de Supraveghere Financiară (ASF).

Grupul de specialişti care s-a ocupat cu identificarea a opt bariere care stăteau în cale dezvoltării pieţei de capital propusese ca acţionarii să poată participa şi vota în adunarea generală prin reprezentare, în baza unei împuterniciri.

Potrivit propunerii de modificare a legii societăţilor comerciale prezentată de Grupul de lucru, împuternicirea poate fi de mai multe tipuri. De exemplu "împuternicire generală" ar putea fi dată în vederea exercitării a unora sau a tuturor drepturilor pe care le deţine acţionarul în adunarea generală, limitată sau nu în timp, valabilă pentru una sau mai multe societăţi.

Grupul de lucru motivează propunerea prin faptul că emiterea unei împuterniciri pentru fiecare adunare generală implică timp şi costuri suplimentare şi îngrădeşte totodată posibilitatea acţionarilor de a reacţiona în funcţie de schimbările de moment intervenite în cadrul adunării generale a acţionarilor, ceea ce încalcă Directiva 2007/36/CE.

SIF Moldova arătă însă că textul directivei europene este utilizat trunchiat, contrar spiritului Directivei: Directiva 2007/36/CE utilizează sintagma de «Votul prin reprezentare» şi precizează explicit: «reprezentantul ar trebui deci obligat să respecte toate eventualele instrucţiuni primite de la acţionar, iar statele membre ar trebui să poată institui măsuri adecvate în vederea garantării faptului că reprezentantul nu urmăreşte alte interese decât cele ale acţionarului».

SIF Moldova susţine că procura specială trebuie să fie acordată pentru fiecare adunare generală şi trebuie să cuprindă opţiunile de vot pentru fiecare punct de pe ordinea de zi.

SIF2 mai precizează că votul electronic înlătură orice costuri: "Participarea prin reprezentant nu este singura formă de participare accesibilă pentru acţionarii care nu pot participa direct, votul prin corespondenţă (scris sau electronic) este cu mult mai facil şi nu implică participarea unui reprezentant".

Pragurile de deţinere, cvorumurile pentru AGA SIF-urilor şi tranzacţiile "deal" - subiectele fierbinţi ale SIF Moldova

Adresa transmisă de SIF Moldova către ASF conţine 15 puncte referitoare la legislaţia incidentă societăţilor de investiţii financiare.

SIF2 propune creşterea pragului de deţinere la operatorii de piaţă, progresiv (10%, 20%, 33%), în etape, într-o perioadă de 3 ani SIF2 precizează că niciun stat european nu are praguri de deţinere la burse.

În ocazia prezentării în Parlament a amendamentelor la ordonanţa de Urgenţă 32 privind organismele de plasament colectiv şi societăţile de administrare a investiţiilor, Mircea Ursache, vicepreşedintele ASF pentru piaţa de capital, a susţinut creşterea pragului limită de deţinere la operatorii de piaţă - Bursa de Valori Bucureşti şi Sibex - la 20%.

Reprezentanţii SIF-ului mai propun eliminarea prevederilor referitoare la incompatibilităţile pentru administratori şi directori la instituţii ale pieţei de capital (operatori de piaţă/sistem şi depozitari centrali).

Recent, acţionarii Bursei de Valori Bucureşti au desemnat printre candidaţii pentru conducerea Depozitarului Central patru persoane incompatibile în acest moment - Ludwik Sobolewski, directorul general al Bursei de Valori Bucureşti, şi administratorii Stere Farmache, Robert Pană şi Adrian Lupşan. Cumulul de funcţii este interzis printr-o dispunere a CNVM, actualmente Autoritatea de Supraveghere Financiară. Autoritatea are pe masă un proiect care ar putea elimina interdicţiile.

Prin modificările la OUG 32, SIF Moldova ar mai dori şi alinierea actelor constitutive ale SIF-urilor la prevederile legii societăţilor comerciale 31/1990, referitoare la cvorumul de şedinţă la AGA, respectiv ca adunările extraordinare să poată fi ţinute cu un cvorum de o pătrime, la prima convocare, şi o cincime, la a doua. Patru dintre cele cinci SIF-uri nu pot să facă acest lucru, deoarece au alte limite trecute în actele lor constitutive.

La finalul anului trecut, Mircea Ursache ne-a declarat că cvorumurile din actele constitutive al SIF-urilor sunt bariere nefireşti, neproductive.

O poziţie similară cu SIF Moldova a avut, anul trecut, şi SIF Banat Crişana, a cărei conducere a solicitat reducerea cvorumului pentru AGEA, însă cererea a fost respinsă de ASF, întrucât nu exista bază legală.

Dragoş Bîlteanu, preşedintele SIF Banat Crişana, ne-a declarat, în luna octombrie a anului trecut, că pentru SIF-uri este nevoie de o actualizare în principal a legislaţiei secundare CNVM/ASF şi apoi de o actualizare a legislaţiei pieţei de capital, astfel încât să nu mai existe o discriminare a acestor societăţi comparativ cu alte societăţi de investiţii şi/sau fonduri închise din România sau din Europa.

SIF Moldova mai doreşte modificarea reglementărilor BVB privind tranzacţiile de tip "deal", astfel încât vânzătorul şi cumpărătorul să poată negocia direct, fără mijlocirea unui broker. Totodată, SIF2 propune eliminarea limitei de variaţie a preţului, pe segmentul "deal": "Este necesar să nu existe nicio limită maximă de variaţie zilnică, altfel, există în permanenţă riscul formulării unor acuzaţii privind manipularea pieţei de capital împotriva părţilor antecontractului care au decis să-şi îndeplinească obligaţiile contractuale.

La începutul anului, avocatul Cristian Duţescu, preşedintele Organizaţiei Profesioniştilor Pieţei de Capital, ne-a spus că a cerut, încă de anul trecut, o schimbare în Codul Bursei, astfel încât, în cazul "deal"-urilor pe piaţa reglementată, să fie eliminată restricţia care interzice negocierea între vânzător şi cumpărător. Domnia sa ne-a explicat, atunci: "Prevederea este aberantă. Trebuie puse în concordanţă realitatea cu reglementarea. Nu te poţi aştepta ca, la o tranzacţie negociată, să vorbească doar brookerii între ei şi nu cumpărătorul cu vânzătorul".

SIF2 vrea clarificări privind concertarea acţionarilor

SIF Moldova consideră că sunt necesare clarificări privind acţiunea concertată. Reprezentanţii companiei arată că, potrivit legii europene, obligaţiile privind acţiunea concertată există în ipoteza dobândirii controlului asupra unui emitent admis la tranzacţionare pe o piaţă reglementată, iar dreptul intern a exstins sfera de incidenţă a normelor restrictive şi în cazul limitelor legale de deţinere la capitalul social.

Un at subiect propus de SIF Moldova este şi fuziunea pieţelor administrate de BVB, OPCOM, Sibex pentru realizarea unui operator unic, puternic şi specializat, care să administreze toate pieţele spot şi pentru produsele derivate.

Anul trecut, pe piaţă, au existat discuţii despre posibilitatea unei fuziuni a BVB cu OPCOM, administratorul bursei noastre de energie, deţinut integral de Transelectrica.

Opinia Cititorului ( 22 )

  1. In afara de vinderea activelor la sif 2 nu s-a facut nimic. Dl Ceocea plecati acasa ca sunteti foarte slab. Tocmai dvs va dati cu parerea ?

    1. Esti Cioaca, criminalul? de ce nu-ti place, nu esti mandru ca "plaiesul" doboara "lesul"? ar trebui sa-ti salte inima-n piept. 

    domnilor de la ziarul Bursa nu vad unde este diferenta de opinie

    in ambele cazur e vorba de majorarea pragului la Bursa si la SIF

    azi a fost o zi foarte importata la BVB si-au discutat multe lucruri despre viitorul pietei de capital la focus Investitori ?

    Ziarul Bursa de ce nu da nici o stire de la acest eveniment, mai ales ca Soboleski a facut precizari despre trecerea la piata emergenta ? 

    Putem intra pe lista scurtă a pieţelor emergente în 2015 

    „În acest moment îndeplinim două dintre cele trei condiţii necesare upgrade-ului, Listarea Electrica din iunie alături de implementarea măsurilor de creştere a lichidităţii ne fac eligibili pentru a intra pe lista de monitorizare în vederea promovării la categoria pieţelor emergente la jumătatea anului 2015. Va mai dura cel puţin încă un an pentru ca promovarea să aibă loc efectiv“, a spus executivul BVB în cadrul celei de-a şasea ediţii a eveni­mentului lunar BVB Focus Investitori.

    1. a fost intr-adevar interesanta intalnirea. iar a mai taiat din obiective. initial a zis ca depasim cehia si ajungem la 30 mil eur pe zi, acum a coborat la 20. la inceput era sigur ca trecem la emergente, acum e cu poate. sau poate am tradus eu gresit

    Frectii la picior de lemn...in afara de majorarea pragurilor de detinere si fuzionarea pietelor, restul nu prea conteaza. Ce e important nu discuta nimeni: drepturile actionarilor MINORITARI !!! daca s-ar porni "reformele" din aceasta perspectiva, atunci s-ar mari lichiditatea si increderea in piata-emitenti, dar atat timp cat investitorii sunt luati la bascalie de management/majoritari intr-o forma sau alta, nefiind priviti ca si actionari cu drepturi egale si ASF/cnvm se face ca nu vede...degeaba visam...

    1) raportari corespunzatoare-punerea lor la dispozitia actionarilor la timp 

    2) vot facil in AGA-electronic 

    3) posibilitatea de a cere explicatii conducerii 

    4)posibilitatea blocarii de catre minoritari a contractelor intragrup paguboase, sau a celor care favorizeaza in mod discriminatoriu majoritarii 

    5) sanctiuni semnificative in caz de nerespectare a drepturilor actionarilor

    Degeaba listam companii de stat, daca nu devin mai transparente raman tot ineficiente. Si facut lobby la guvern sa aduca posta, loteria, romtelecom, salrom si altele pe bursa ca fara emitenti bursa moare. Acestea sunt problemele vitale ale pietei. 

    1. Bine punctat. Facem comparatie intre polonezi si noi si ne vaitam ca au peste 1 million de conturi active iar noi doar cateva mii. Ce incredere pot avea potentialii actionari minoritari in piata asta atat timp cat managerii unor emitenti (in special ai SIFurilor) comit abuzuri evidente iar ASF tace? Avand in vedere situatia speciala a SIF-urilor, reglementate de stat prin pragul impus politic, ar trebui ca efectul legii privind acordarea a cel putin 50% din profit pt dividende, in cazul societatilor de stat, sa fie extins si asupra SIF-urilor pana in momentul eliminarii pragurilor. Ridicarea in trepte a pragurilor face posibila achizitionarea in trepte a SIF-urilor cu banii SIF-urilor (sifonati in trepte fara jena - a se vedea cazul SIF1 - sub atenta supraveghere inexistenta a ASF), in detrimentul actionarilor minoritari. O etapizare in functie de viteza cu care are loc sifonarea (spirala sifonare-majorare prag - achizitie actiuni, apoi iarasi sifonare - majorare - achizitie pana la dobandirea controlului scriptic). Imediat dupa acordarea permisiunii achizitiilor incrucisate la SIFs am spus ca astfel se face posibila constituirea unui cartel al SIF-urilor prin care conducerile isi vor sustine reciproc "programele" precinstite, in detrimentul minoritarilor - si asa a fost iar cel mai bun exemplu este chiar SIF2. Domnul Ceocea nu a explicat inca de ce a cumparat SIF4 pe maxime ca sa voteze impotriva dividendului care i-ar fi revenit SIF2? Nu este sufficient de clar ce se intampla - a folosit banii SIF2 ca sa cumpere dreptul de a vota in AGA ca SIF2 sa nu primeasca bani prin acordarea de dividende. A utilizat banii SIF-ului impotriva SIF-ului!! Nu aveti nevoie de bani la SIF2 d-le Ceocea de ati votat impotriva dividendului SIF4? Daca aveti prea multi bani si nu va trebuie altii, de ce nu ati propus dividende mai mari la SIF2? Ceocea nu a cumparat in interesul SIF2 ci in interesul SIF4 controlat de bilteanu prin SIF1. Altfel spus, Ceocea a folosit banii SIF2 pentru interesul altui emitent si este liber in continuare si mai mult chiar, este citat in presa de specialitate!!! Asta este piata pe care o avem si o modelam punand incompetentii (daca nu chiar infractorii) pe piedestal!! In alta ordine de idei, nu inteleg de ce nu inchideti piata ca actionarii minoritari pleaca pe capete iar cei potenti cumpara si vand prin deal-uri negociate direct si la ce sume doresc!? Si care este cotatia actiunii in acest caz - cea din piata spot unde se tranzactioneaza 1000 actiuni sau cea la care s-a incheiat deal-ul si unde s-au tranzactionat 1 mil actiuni? Pana la urma unde este piata si care mai este rostul ei - ca volumele oricum se fac in afara ei?

      Sa se elimine din legislatie toate exceptiile care nu se aplica primilor cumparatori ai capitalului statului vandut cu multi ani in urma de FPS

      (ex nu sunt obligati sa faca OPC catre actiona rii minoritari ) 

      Societatile de pe piata Rasdaq fie ca se retrag fie raman pe o forma de tranzactionare sa fie obligate a aplica IFRS pentru ca toate activele sa fie reflectate in ofertele de cumparare la VALOAREA REALA din present

      nu ca "Investitie financiara " facuta cu multi ani in urma (este cazul unor companii profitabile care au cumparat de la FPS alte companii si care uneori acele companii au ajuns mai valoroase decat compania cumparatoare 

      subscriu in totalitatea.

      Sifuri-le sunt conduse nu de actionari ci de grupuri de interese.... Daca ar fi un actionar mai serios si alti actionari ma mici totul ar fi altfel... In nici o companie din lumea asta un director nu ocupa functia 20 de ani.... Numai la noi sunt oameni de neinlocuti de exemplu si smorcaitul de guvernator al bancii centrale Isarescu....

    Cand masacrul financiar de la Harinvest a fost orchestrat de BVB, Depozitar, ASF in avantajul BCR, cand Fondul de compensare nu a fost accesat nici pana acum, la 6 luni, cand pagubitii au fost expediati prin tribunale sa-si caute dreptatea, cand insasi BVB n-a fost transparenta si nu a anuntat imediat intreruperea accesului la tranzactionare a Harinvest putem vorbi de credibilitate ? Ce reputatie mai au cei sanctionati din Depozitar, cei anchetati din BCR, institutiile in sine ? Cand a fost mai convenabil sa fie devalizate conturile clientilor Harinvest cu ASF de fata?

    1. Pai cum sa actioneze BVB impotriva BCR cand BCR are doi membri in CA la BVB? Doar nu crezi ca nu-si fac mendrele pe acolo cum facea Dorulet pe vremea Gelsor!

    cum adica calca Ceocea pe mandria lui Sobolewski ?

    de parca Sobolewski a propus la ASF modificarile pentru cvorum la SIF-uri sau eliminarea pragului 

    ce-l bagati pe Sobo in treaba asta ? oare vreti doar scandal ?  

    asta e mandria lui Sobolewski, sa se majoreze pragul la SIF si BVB ? astea tin de ASF nu de bvb

    1. Este mana, stilul lui Make. 

    ce sifuri?poate SIFOANE!maine le-as desfiinta si as da banii actionarilo!niste vai de mama lor conduc fara sa aiba habar de investitii, niste diletanti...iar shobo asta e ca politrucu roman...bine ca si-a gasit fraieri sa ii plateasca mega salariu...

    1. daca firme grele s-au delistat pe capete, au ramas sifuri de care sa ne batem capul...unde mai exista sifuri in lume?sau fp al retrocedatilor care a devenit un sif 6?greg si-a bagat pluta in 80 mil din banii altora pe banci austriece...dar sunt buni strainii????numai sa cotropeasca [...] de romani...romania= tara pe contrasens!

    Da...sobo Lucreaza si in wknd...la varsovia...vine la Bucuresti si deconteaza cheltuielile ....restaurante ..hotel !!!!!....etc

    Are tupeu extraordinar...daca ar face publice deconturile si total cheltuieli ne am ingrozi...basescu sau ponta nu deconteaza cat sobo....si as vrea sa vad beneficiile actionarilor bvb ... 

    Bravo lor, ca incearca sa miste ceva in ce priveste piata de capital. Dar sa nu cumva sa fie iar o modalitate de motivare a existentei si platii retributiilor. Sa nu uitam principiile principale ale unei piete de capital naturale si functionale: societati comerciale care vor sa atraga bani pentru dezvoltarea afacerilor lor, prin intermediul bursei, investitori care vor sa "riste" o parte din economii si sa le investeasca direct in societatile cotate la bursa, in ideea unui dividend viitor mai mare ca dobanda bancara, o protectie a investitorilor/actionarilor minoritari fata de potentialele abuzuri ale conducerii societatilor si a actionarilor majoritari, transparenta informatiei si lipsa pericolului delistarii abuzive sau a insolventei "mascate". Reglementarile romanesti sunt destul de moderne, mai degraba modul de incurajare a pietei de capital lipseste cu desavarsire. Daca s-ar vrea o dezvoltare economica antreprenoriala atunci s-ar micsora impozitele pe venitul de capital si s-ar da posibilitatea emitentilor de actiuni pentru dezvoltare sa-si deduca cheltuielile provenind din operatiunile din piata de capital. Incurajarea naturala a pietei este fundamentala, restul nu conteaza. Daca romanii vor investi in bursa 20 mil.euro pe zi, atunci strainii vor veni si ei cu 20 mil.euro, adica la paritate.

    Problemele tehnice ale pietei de capital sunt mai putin importante decat cele descrise mai sus. Se realizeaza de catre specialisti, pe cand incurajarea dezvoltarii economice prin intermediul pietei de capital este o decizie politica. Iar conducatorii SIF-urilor sunt implicati politic pana-n gat, finantandu-si protectia la nivel politic. Nu SIF-urile sunt importante la nivel national, ci capacitatea de dezvoltare economica. Sunt anumite burse in strainatate specializate doar pe anumite domenii economice locale, dezvoltandu-le pe acelea. Asta am putea face si noi, la nivelul Romaniei. Dar, serviciile vor asta? Dar angajatii lor, politicienii vor asta? Dar toti acestia "cunoaste" astea? Poate "le cunoaste", dar nu "le vrea", c-asa o fi fost intelegerea in 1989, la "revolutie". Si mai e si dl.Isarescu care parca le face pe toate impotriva dezvoltarii economice, nu stiu de ce, ca n-ar pierde nimic, decat ca i-ar fi mai greu cu acordul fin al masei monetare si rata dobanzii. Dar BNR are acum 24 de ani de experienta, ar trebui sa treaca si un test de patriotism si specializare, nu? Adica sa se ia putin la tranta cu Europa, asa cum a facut Ungaria, Polonia, Cehia, Slovenia, etc. Dar vrea BNR asta, ori ba? Vrea dl.Isarescu sa-si complice viata fiind putin mai activist in ce priveste dezvoltarea economica a Romaniei, putin mai patriot? Dar noi oare vrem asta?  

    hai sa vedem si eliminarea pragului la sifuri .sa puna mana pe ele cine trebuie,micii actionari sa vanda pe pret de nimic!!!!!!!!!!! va urma o scadere de pret la sifuri ca sa vanda prostimea iar ce destepti sa acumuleze.cam cu a fost cand s-a ridicat pragul a 5%.hai paa-pa!!!!!!!!!!!

    1. draga EU,

      citeste te rog ce spune regulamentul 1121/2006 si apoi priveste ce a votat AGA a SIF1, SIF2,SIF3,SIF4,SIF5 si FP. Daca vei gasi o situatie financiara consolidata a respectivelor a respectivelor firme, atunci este OK. Daca nu ,atunci expresia HOUSTON WE HAVE A PROBLEM ar fi cea mai buna prezentare a situatiei contextuale. Mai ales pentru domnul dr. Mobius va fi extrem de interesant cum va reusi sa lamureasca investitori pe baza caror sisteme de raportare a luat deciziile de investitii: pe baza standardelor romanescti sau al celor internationale? Un weekend placut si tine aproape, poate baga pui :-) 

      FP si SIF4 au situatii financiare IFRS consolidate de ani buni, dar tu esti prea prost sa-ti dai seama :))

      si SIF 2 are!

Cotaţii Internaţionale

vezi aici mai multe cotaţii

Bursa Construcţiilor

www.constructiibursa.ro

Comanda carte
Fix la cos
IBC SOLAR
rpia.ro
danescu.ro
arsc.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

26 Sep. 2024
Euro (EUR)Euro4.9759
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.4629
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.2641
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.9642
Gram de aur (XAU)Gram de aur382.8727

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
Teatrul Național I. L. Caragiale Bucuresti
citiesoftomorrow.ro
energyexpo.ro
cnipmmr.ro
roenergy.eu
notorium.ro
rommedica.ro
prow.ro
aiiro.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb