Criticii lui Putin, alarmaţi de posibilitatea şefiei ruse la Interpol

S.M.
Internaţional / 21 noiembrie 2018

Sursa foto: Twitter

Sursa foto: Twitter

Actualizare : Kim Jong-yang, preşedintele Interpol

Interpolul l-a ales pe sud-coreeanul Kim Jong-yang ca preşedinte astăzi, el învingându-l pe rusul Alexander Prokopchuk, un candidat care a stârnit îngrijorări din partea occidentului, scrie Reuters.

Cele 194 de state membre, care s-au întrunit la Dubai pentru congresul anual, l-au ales pe Kim pentru un mandat de doi ani după ce fostul preşedinte, Meng Hongwei, a dispărut în septembrie pentru ca apoi să îşi dea demisia după ce autorităţile din China au comunicat că el este investigat pentru luare de mită.

Interpolul a comunicat pe Twitter că Kim, care a ocupat rolul de preşedinte interimar, a fost ales pentru un mandat de doi ani. Preşedinţia organizaţiei, un rol mai mult formal, are de obicei un mandat de patru ani.

De asemenea, Nestor R. Roncaglia din Argentina a fost ales ca vicepreşedinte.

Afacerile de zi cu zi ale organizaţiei sunt gestionate de secretarul general, Jurgen Stock, din Germania.

Candidatura lui Alexander Prokopchuk din Rusia, un general al poliţiei ruseşti, a dus la îngrijorări în Europa şi SUA privind posibilitatea ca Rusia să abuzeze de puterile Interpolului.

(E.M.)

------

Oficialii occidentali şi criticii Kremlinului urmăresc cu îngrijorare pregătirile Interpolului pentru un vot care ar putea numi ca lider al organizaţiei un general al Ministerului de Interne al Rusiei, scrie The Guardian.

Adunarea generală a Interpolului se desfăşoară zilele acestea la Dubai iar membrii vor vota pentru un nou preşedinte astăzi. Alexander Prokopchuk, cel care a fost numit să conducă biroul din Rusia al Interpolului în 2011 şi este în prezent vicepreşedinte al organizaţiei, este considerat principalul favorit. Criticii susţin că el a coordonat o politică de a viza criticii şi disidenţii în timpul mandatului său.

Bill Browder, un om de afaceri americano-britanic, care a făcut campanie pentru ca ţările vestice să implementeze sancţiuni împotriva oficialilor ruşi acuzaţi de abuzuri ale drepturilor omului, a declarat ieri că Prokopchuk a coordonat biroul rus al Interpolului într-o perioadă în care Moscova a încercat să emită mandate de arestare pe numele său. Biroul central al Interpolului a anulat mandatele de arestare, considerându-le ca fiind motivate politic.

Browder a publicat ulterior pe Twitter o scrisoare semnată de 12 senatori americani, printre care şi liderul minorităţii din Senat, Chuck Schumer şi Dianne Feinstein în care este precizat: "Prokopchuk are un istoric de a servi serviciile de securitate ale preşedintelui Vladimir Putin şi de a încerca să abuzeze de puterile Interpolului pentru a urmări inamicii politici ai Rusiei".

Marina Litvinenko, văduva fostului disident otrăvit Alexander Litvinenko, a declarat pentru BBC că un preşedinte rus la Interpol ar duce la abuzuri în cadrul sistemului de alerte roşii (mandate de arestare internaţionale).

Opinia Cititorului ( 1 )

  1. .....fostul preşedinte, Meng Hongwei, a dispărut în septembrie pentru ca apoi să îşi dea demisia după ce autorităţile din China au comunicat că el este investigat pentru luare de mită.

    Intrebare: Interpol sau Interlop? cine face "ordine" pe planeta. 

Cotaţii Internaţionale

vezi aici mai multe cotaţii

Bursa Construcţiilor

www.constructiibursa.ro

Comanda carte
danescu.ro
arsc.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

16 Aug. 2024
Euro (EUR)Euro4.9754
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.5278
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.2123
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.8414
Gram de aur (XAU)Gram de aur358.6134

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
Teatrul Național I. L. Caragiale Bucuresti
hipo.ro
hipo.ro
energyexpo.ro
roenergy.eu
rommedica.ro
prow.ro
aiiro.ro
oaer.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb