Criza din Siria şi cea a refugiaţilor au afectat negativ exporturile turceşti, în particular exporturile de produse textile pentru design interior, a declarat ieri vicepreşedintele Asociaţiei Exportatorilor de Textile Uludag, Osman Nuri Canik, în prima zi a Târgului internaţional EVTEKS 2016, găzduit în aceste zile de centrul expoziţional CNR Expo Istanbul.
"Înainte de criză, situaţia era diferită: de exemplu, firme din Gaziantep (sud-estul Turciei) făceau afaceri cu firme din Alep (cel mai mare oraş din Siria, situat în nordul ţării). Astăzi, acest lucru nu mai este posibil, din cauza situaţiei din zonă. În prezent, circa 3 milioane de refugiaţi sirieni se află în Turcia, care le asigură adăpost şi hrană", a spus Osman Nuri Canik, într-o întâlnire cu un grup de jurnalişti români, citat de Agerpres. El a estimat că la ediţia din acest an a EVTEKS, care se va încheia pe 21 mai, numărul vizitatorilor ar putea fi cu 10-20% mai mic decât anul trecut, când târgul a fost vizitat de 120.000 de persoane.
Evenimentul de la Istanbul, la care în anii trecuţi au fost prezente cu standuri şi câteva firme din România, este organizat de Ministerul Economiei din Turcia şi Asociaţia Industriaşilor din sectorul Textile şi Confecţii din Turcia (TETSIAD), în colaborare cu Asociaţia Exportatorilor de Textile Uludag.
Turcia a exportat anul trecut produse textile pentru interior (locuinţe şi spaţii comerciale) în valoare de 2,7 miliarde de dolari şi deţine 5% din piaţa mondială de profil, ceea ce plasează această ţară între primii patru exportatori de produse textile pentru interior, alături de China, India şi Pakistan.
În opinia vicepreşedintelui Asociaţiei Exportatorilor de Textile Uludag, una dintre explicaţiile acestei evoluţii pozitive constă în mai buna gestionare a alocării resurselor şi reducerea duratei de livrare a produselor, astfel încât cei care au de câştigat în final sunt clienţii.
La ediţia din acest an a EVTEKS participă producători din Turcia, Austria, Azerbaidjan, Belgia, China, Coreea de Sud, Egipt, Emiratele Arabe Unite, Germania, Grecia, Franţa, India, Iran, Italia, Liban, Lituania, Marea Britanie, Maroc, Olanda, Pakistan, Polonia, Portugalia, Rusia, Spania, SUA şi aşa-numita "Republică Turcă a Ciprului de Nord" (RTCN, recunoscută de Ankara).