CRIZA EUROPEANĂ Barroso califică drept "naive" cererile Germaniei de modificare a Tratatului UE

Ancuţa Stanciu
Ziarul BURSA #Internaţional / 26 mai 2010

Preşedintele Comisiei Europene, Jose Manuel Barroso, a apreciat că intenţiile Germaniei de a solicita modificarea Tratatului (privind funcţionarea UE - n.red.) pentru a consolida guvernanţa economică în zona euro sunt "naive" şi a acuzat Berlinul că a manifestat lipsă de leadership în timpul actualei crize din eurozonă. Potrivit cotidianului german Frankfurter Allgemeine Zeitung, Barroso afirmă că nu vor fi posibile schimbări ale Tratatului numai pentru a înăspri regulile în zona euro. El a explicat că alte ţări în afara Germaniei doresc poate modificarea altor aspecte ale documentului. "Ar fi şi naiv să se creadă că cineva poate reforma Tratatul numai în domenii pe care Germania le consideră importante", explică şeful executivului comunitar.

Mesajul lui Barroso este în mod evident o mustrare la adresa cancelarului german Angela Merkel, care a avansat ideea unei schimbări a Tratatului pentru a spori disciplina bugetară în zona euro afectată de criza financiară şi bugetară din Grecia din ultimele luni.

Referitor la ideile cancelarului german de consolidare a regulilor bugetare în UE prin penalităţi mai dure, Barroso a accentuat că statele membre iau deja în considerare o corelare a acordării fondurilor europene de respectarea disciplinei bugetare. În acelaşi timp, preşedintele CE a pus sub semnul întrebării validitatea juridică a propunerii germane ca ţările care încalcă în mod repetat regulile bugetare să fie penalizate prin suspendarea dreptului de vot în Consiliu. "Există deja proceduri prin care statele cu deficite excesive nu votează. Potrivit normelor constituţionale, ar fi imposibil să se facă mai mult, în opinia mea", a mai spus şeful executivului comunitar. El i-a acuzat pe politicienii germani, indiferent de apartenenţa politică, că nu au acordat atenţia cuvenită ajutorării Greciei. "Procesul nostru de decizie a durat pur şi simplu prea mult. Pieţele au văzut prea multe semnale contradictorii. (...) Germania a fost până acum marele câştigător de pe urma euro. Cred că mai mulţi politicieni germani ar trebui să spună clar acest lucru", a afirmat Barroso, citat de Agerpres. În legătură că surplusul comercial al Germaniei de 134 miliarde euro, preşedintele CE s-a întrebat: "Cunoaşte publicul german că aproape 86% din aceste 134 miliarde euro, adică 115 miliarde euro, provin din comerţul în Uniunea Europeană?". Replicând criticilor la adresa monedei unice, mai ales celor din Germania, preşedintele executivului european i-a ironizat amintind că "euro nu a fost o invenţie a Greciei, Irlandei sau Spaniei, ci a fost un proiect franco-german".

Cotaţii Internaţionale

vezi aici mai multe cotaţii

Bursa Construcţiilor

www.constructiibursa.ro

Comanda carte
danescu.ro
arsc.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

14 Aug. 2024
Euro (EUR)Euro4.9761
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.5124
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.2344
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.7993
Gram de aur (XAU)Gram de aur358.8318

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
Teatrul Național I. L. Caragiale Bucuresti
hipo.ro
hipo.ro
energyexpo.ro
roenergy.eu
rommedica.ro
prow.ro
aiiro.ro
oaer.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb