Pieţele din Europa şi Statele Unite au fost lovite, ieri, de efectul de contagiune al crizei din ce în ce mai adânci în care se găseşte China Evergrande Group, unul din cei mai mari dezvoltatori imobiliari din China, al cărui colaps este comparat de unii analişti cu cel al băncii americane de investiţii Lehman Brothers.
• London Stock Exchange
- Indicii europeni au scăzut per total la cel mai redus nivel din luna iulie încoace în şedinţa de ieri pe fondul aversiunii la risc.
- Acţiunile companiilor ce produc bunuri de lux au scăzut pe fondul preocupărilor privind încetinirea economiei chineze, printre companiile afectate fiind Luois Vuitton (-2,7%) şi Kering (-1,9%).
- Totodată, acţiunile AstraZeneca au înregistrat ieri cea mai bună evoluţie zilnică din luna aprilie, o creştere de peste 4%, după ce grupul farmaceutic a anunţat rezultate pozitive ale cercetărilor sale pe un tratament al cancerului de sân,
- Pe fondul evoluţiei pozitive a acţiunilor AstraZeneca, indicele FTSE 100 a coborât cu 1,05%, la 6.890 puncte, la ora României 17:14, evoluţie mai bună comparativ cu cea a restului indicilor europeni.
• Deutsche Börse
- Operatorul aerian german Lufthansa a crescut ieri cu peste 7% după ce a anunţat că intenţionează să atragă de la investitori 2,14 miliarde de euro pentru a plăti o parte din sumele acordate de guvernul german pentru salvarea companiei, sume acordate în 2020 pe fondul impactului economic al pandemiei.
- De asemenea, restul acţiunilor din sectorul aerian european au crescut ieri pe fondul unui raport al Financial Times ce anunţa că Statele Unite au ajuns la un acord cu UE şi Marea Britanie pentru a permite turiştilor vaccinaţi intrarea în SUA începând cu luna noiembrie.
- Indicele DAX a scăzut cu 2,4%, la 15.119 puncte, la ora 17:20, în timp ce indicele CAC 40 al bursei din Paris a coborât cu 2,1%.
• New York Stock Exchange
- Pieţele americane au fluctuat puternic în prima parte a zilei de ieri, pe fondul crizei Evergrande. La deschiderea pieţei investitorii au intrat la cumpărare pe fondul scăderii de circa 2% a indicilor principali, iar la ora 17:20 indicii principali continuau tendinţa de scădere cu deprecieri de circa 1,6%.
- În contextul dat, acţiunile Apple scădeau la o oră de la deschiderea pieţei cu 2,4%, la 142,6 dolari, iar cele ale Facebook coborau cu 2,3%, la 356,12 dolari.
- Preţurile la petrol au scăzut şi ele puternic ieri, cotaţia ţiţeiului WTI cu 2% la puţin peste 70 de dolari.
- În acelaşi timp, dolarul s-a apreciat pe fondul aversiunii la risc.
- Astăzi începe o şedinţă de două zile a consiliului guvernatorilor Federal Reserve (Fed), oficialii băncii centrale americane fiind aşteptaţi să anunţe mâine o reducere a sprijinului acordat economiei sub forma achiziţiilor de active financiare. Reducerea ar trebui să se aplice începând cu luna noiembrie, conform semnalelor oficialilor Fed.
- Indicele Nasdaq Composite înregistra o scădere 2%, la 15.14,740 puncte, la ora 17:32, ora României.
- Rata de dobândă pe 10 ani din SUA a coborât de asemenea cu 3,7% ieri, înainte de deschiderea pieţei americane, la 1,319%. Investitorii s-au refugiat în titlurile americane ce sunt considerate active "sigure".
• Tokyo Stock Exchange
- Bursele asiatice şi în special cele chineze au fost cele care au dat tonul scăderilor mari de ieri, pe fondul problemelor Evergrande. Bursa japoneză a fost printre puţinele care au înregistrat o evoluţie pozitivă ieri pe fondul fugii capitalului din China.
- În contextul dat, titlurile constructorului auto japonez Toyota Motor Corp. au stagnat, în timp ce acţiunile rivalului Honda Motor Co. au urcat cu 1%.
- Acţiunile producătorului de aparate foto Canon Inc. au crescut cu 0,9%, iar cele ale producătorului de electronice Sony Corp. - cu 0,4%.
- Indicele Nikkei 225 a urcat cu 0,6%, la 30.500,05 puncte.
• Hong Kong Stock Exchange
- Hang Seng, indicele bursei de la Hong Kong, s-a prăbuşit ieri cu 3,3% în condiţiile în care în această săptămână Evergrande are scadenţe la împrumuturi de 83,5 milioane de dolari şi de 232 milioane de yuani, dintr-un total de datorii pe 1 an de 52 de miliarde de dolari şi a unui stoc de datorie total de peste 300 de miliarde de dolari faţă de 128 de bănci şi alte 121 instituţii non-bancare.
Sub-indicele sectorului imobiliar de la bursa din Hong Kong a colapsat şi el cu încă 7% în şedinţa de ieri, indicele respectiv marcând o evoluţie negativă de peste 13% în doar câteva sesiuni de tranzacţionare.
- Acţiunile Sinic, alt dezvoltator imobiliar mare din China, au colapsat cu 86% în şedinţa de ieri de la bursa din Hong Kong.
- În acelaşi timp, credit default swap-urile pe China au crescut cu 44%.