Actualizare 21:45 Raeţchi: "Forţele pro-ruse trebuie să respecte rezultatul votului de învestire a noului Guvern de la Chişinău"
Deputatul PNL de Diaspora Ovidiu Raeţchi consideră că forţele pro-ruse care au dirijat protestul violent de miercuri seară din Chişinău trebuie să respecte rezultatul votului din Parlament de învestire a noului Guvern, iar Moscova trebuie să stea departe de Republica Moldova, potrivit unui comunicat al liberalului trimis redacţiei.
"Implicarea forţelor pro-ruse în protestul violent de ieri seară a fost evidentă, iar singurele interesate de provocarea unor manifestaţii violente sunt formaţiunile pro-ruse. «Dacă vom fi mulţi, nici ambasada SUA, nici Nuland nu vor ajuta», a spus Igor Dodon, preşedintele Partidului Socialiştilor. În actualul context din Republica Moldova şi al valului de neîncredere şi nemulţumire generat de frauda bancară imensă de 1 miliard de dolari, statul vecin necesită un guvern funcţional care să îşi asume un parcurs proeuropean şi valori occidentale. De asemenea, Republica Moldova are nevoie de stabilitate, nu doar pe fondul vecinătăţii cu Ucraina, dar şi în contextul global al actualei crize economice, precum şi pentru rodarea unor instituţii mature ale statului de drept. Statul rus trebuie însă să înţeleagă că este absolut necesar să respecte rezultatul votului din legislativ de învestire a noului Guvern", arată Ovidiu Raeţchi.
Potrivit deputatului, reformele stipulate în Acordul de Asociere cu Uniunea Europeană trebuie să fie implementate şi asumate din prima zi de mandat al noului Guvern de la Chişinău.
"Uniunea Europeană şi România au obligaţia de a urmări cu atenţie situaţia de la Chişinău, iar dialogul este unica soluţie, şi nu protestele dirijate de interese ruseşti, care degenerează în violenţe de stradă. Pe termen mediu şi lung, reformele prevăzute în Acordul de Asociere cu Uniunea Europeană trebuie să fie implementate pentru că aceasta este singura cale pe care şi-o poate permite Republica Moldova să o urmeze", precizează Raeţchi.
(S.A.)
----------
Actualizare 21:27 Băsescu: ''«Demnitate şi Adevăr» să devină partid politic şi să se alieze cu formaţiunea lui Streleţ"
Fostul preşedinte Traian Băsescu îi sfătuieşte, prin intermediul unui mesaj postat pe Facebook, pe simpatizanţii platformei ''Demnitate şi Adevăr'' să facă demersurile necesare pentru a deveni partid politic, recomandându-le totodată să se alieze cu formaţiunea condusă de Valeriu Streleţ.
''Ştiu că nu aveţi încredere în Guvernul Filip. Vă spun sincer că nici eu nu am, pentru că ştiu cine este păpuşarul domnului Filip. Dacă aş vrea să am un cuvânt de spus legat de viitorul ţării, în mod cert aş transforma Mişcarea Demnitate şi Adevăr în partid politic ca singură garanţie de reprezentare parlamentară a cetăţenilor ţării care doresc un stat democratic şi un parcurs pro-european'', scrie fostul şef de stat.
Acesta subliniază că a cere simultan cu Igor Dodon şi Renato Usatîi retragerea votului dat de majoritatea parlamentară este o greşeală şi avertizează că fără un guvern Republica Moldova se îndreaptă spre dezastru. ''Dodon şi Usatîi vor instabilitate, pentru că numai aşa pot să îşi păcălească electoratul. Trebuie înţeles că, dacă Republica Moldova poate fi împinsă în dezastru, acest lucru se poate face doar prin inexistenţa unui guvern validat de Parlament. Guvernul Filip, bun sau rău, şi eu nu cred că este soluţia pe termen lung, poate asigura stabilitatea Republicii Moldova'', consideră Băsescu.
El mai adaugă un sfat - "o alianţă cu partidul lui Streleţ, care deţine structuri puternice în teritoriu, nu ar fi cel mai rău lucru'' pentru ''Demnitate şi Adevăr''.
Potrivit fostului preşedinte, adoptarea bugetului de stat pentru 2016, restabilirea echilibrelor macroeconomice, asigurarea stabilităţii instituţionale şi reluarea contactelor legate de finanţarea ţării cu România şi finanţatorii internaţionali nu pot fi făcute decât de un guvern în funcţie.
(S.A.)
Actualizare 18:10 Dragnea: "România, alături de UE şi SUA, trebuie să sprijine eforturile Guvernului de la Chişinău"
Preşedintele Partidului Social Democrat, Liviu Dragnea, consideră că instalarea Guvernului Pavel Filip este un prim pas pe calea stabilităţii politice, sociale şi economice în Republica Moldova, România având datoria, alături de UE şi SUA, să sprijine eforturile Executivului de la Chişinău, potrivit unui comunicat de presă.
"Instalarea Guvernului Pavel Filip este un prim pas pe calea stabilităţii politice, sociale şi economice în Republica Moldova. Alegerile anticipate, dorite de forţele pro-ruse şi de o parte a participanţilor la manifestaţiile de stradă de la Chişinău, nu ar face altceva decât să adâncească şi mai mult criza politică, ceea ce ar avea drept consecinţă devierea Moldovei de la parcursul european", susţine Liviu Dragnea.
Liderul PSD arată că "guvernul actual (din Republica Moldova, n.r.) este emanaţia unei majorităţi parlamentare transparente şi legitime, fiind învestit în mod legal şi democratic".
"Mai departe este de datoria premierului Filip şi a Cabinetului său să demonstreze că suspiciunile de manipulare din partea unor grupuri de interese nelegitime sunt nefondate şi că nu există motive temeinice pentru a asocia guvernările pro-europene de ineficienţă şi corupţie, aşa cum încearcă să acrediteze adversarii aderării Moldovei la Uniunea Europeană. România are datoria, alături de Uniunea Europeană şi SUA, să acorde tot sprijinul necesar guvernului de la Chişinău în acest efort, dar şi să monitorizeze cu maximă atenţie activitatea acestuia", a precizat Liviu Dragnea.
(S.A.)
----------
Actualizare 13:32 Urmărire penală în cazul violenţelor de la Chişinău; protestele continuă
Parchetul Republicii Moldova a declanşat urmărirea penală în cazul violenţelor de miercuri seara, când sute de protestatari au forţat cu răngile intrarea în parlament, iar manifestaţia împotriva învestirii guvernului democratului Pavel Filip a degenerat în ciocniri cu scutierii, soldate cu 15 răniţi de ambele părţi, relatează joi presa din Republica Moldova, citată de Agerpres.
Într-un comunicat, Parchetul a precizat că toate persoanele implicate în acţiunile violente urmează să fie identificate. Dacă vor fi găsite vinovate, acestea riscă, potrivit legii, până la opt ani de închisoare. În cel mai scurt timp, urmează a fi constatat prejudiciul adus persoanelor care au avut de suferit şi au necesitat îngrijiri medicale, potrivit aceluiaşi comunicat.
De asemenea, vor fi evaluate pagubele materiale aduse clădirii parlamentului prin distrugerea bunurilor şi Inspectoratului General al Poliţiei, prin sustragerea şi deteriorarea echipamentelor poliţiştilor, mai precizează Parchetul.
În faţa legislativului s-au adunat între timp susţinători ai Partidului Nostru şi ai Partidului Socialiştilor, două formaţiuni de stânga proruse, transmite portalul IPN. Unii dintre ei poartă coroane funerare, afirmând că "astăzi urmează să moară regimul oligarchic".
(I.D.)
------
Actualizare 12:14 Preşedintele Nicolae Timofti face apel la calm
Preşedintele Republicii Moldova, Nicolae Timofti, a chemat populaţia la calm imediat după ce membrii noului guvern condus de premierul Pavel Filip au depus miercuri seara jurământul în cadrul unei ceremonii discrete, relatează joi presa de la Chişinău, citată de Agerpres.
Ceremonia, la care presa nu a fost admisă, s-a desfăşurat la reşedinţa oficială a preşedintelui Nicolae Timofti, sub o protecţie puternică a poliţiei, potrivit unui comunicat al cancelariei prezidenţiale.
Învestirea noului premier Pavel Filip, fost ministru al tehnologiei informaţiei, şi a cabinetului său în parlament cu 57 de voturi, a avut loc pe fondul unor manifestaţii ample de protest, care au degenerat în violenţe, aminteşte sursa citată.
"Este important să rămânem în spaţiul legal, indiferent de poziţiile politice pe care le avem", a lansat Timofti, în apelul făcut aproape de miezul nopţii, îndemnând la "evitarea violenţelor, care nu vor folosi nimănui".
Totodată, şeful statului şi-a exprimat speranţa că acest guvern, format după o lungă perioadă de instabilitate politică, va şti să administreze cu competenţă şi pricepere situaţia dificilă în care se găseşte la ora actuală Republica Moldova.
"Este vorba, în primul rând, de stabilizarea situaţiei economice şi financiare, care să permită efectuarea plăţilor sociale în regim normal. În acest sens se impune reluarea neîntârziată a dialogului cu partenerii de dezvoltare, inclusiv cu instituţiile financiare internaţionale', a menţionat Nicolae Timofti, conform aceluiaşi comunicat. 'De modul în care se va acţiona în perioada imediat următoare va depinde credibilitatea pe plan intern şi internaţional al acestui cabinet de miniştri. Susţinerea populară este un element obligatoriu pentru succesul politicilor guvernamentale", a mai afirmat preşedintele moldovean.
Vlad Ţurcanu, purtătorul de cuvânt al preşedintelui Nicolae Timofti, şi-a dat joi demisia. El a declarat într-o conferinţă de presă că a decis să demisioneze după ce a dezinformat mass-media, fără să vrea, cu referire la ceremonia de depunere a jurământului de către noul executiv, transmite IPN.
"Am făcut declaraţii pentru trei posturi de televiziune cu privire la amânarea depunerii jurământului pentru o altă zi. Aceea era poziţia oficială până la ora 22:00. După cum cunoaşteţi, s-a decis ulterior ca jurământul să fie depus în seara zilei de ieri (miercuri - n.r.)", a afirmat el, adăugând că a "dezinformat" fără să vrea.
(I.D.)
----
Actualizare 10:25 Guvernul României: "Învestirea noului Guvern al Republicii Moldova este un pas înainte în direcţia consolidării stabilităţii politice"
Guvernul României îşi exprimă speranţa că noul Executiv de la Chişinău va reconfirma, prin voinţă politică şi acţiune concretă, un angajament pro-european solid şi credibil, care să conducă la aplicarea cuprinzătoare a Acordului de Asociere cu Uniunea Europeană, aprofundarea serioasă a reformelor, precum şi la consolidarea statului de drept şi a stabilităţii macroeconomice în beneficiul tuturor cetăţenilor, potrivit unui comumincat de presă al guvernului.
"Învestirea noului Guvern al Republicii Moldova este un pas înainte în direcţia consolidării stabilităţii politice în statul vecin", scrie în comunicatul de la guvern.
Totodată, formarea Guvernului creează cadrul necesar pentru abordarea decisivă, fără răgaz, a provocărilor interne acumulate în ultima perioadă, în întâmpinarea aşteptărilor tuturor cetăţenilor Republicii Moldova, se mai arată în comunicat.
România reconfirmă deschiderea deplină pentru dezvoltarea Parteneriatului Strategic bilateral şi accelerarea proiectelor de cooperare în curs, care au ca beneficiari principali cetăţenii Republicii Moldova, precizează guvernul în comunicatul de presă citat.
De asemenea, România reafirmă voinţa de a susţine toate eforturile avute în vedere de autorităţile de la Chişinău pentru implementarea agendei europene şi de reforme, se mai arată în comunicat.
(I.D.)
-----
Actualizare 10:22 Iohannis: "Învestirea noului Guvern de la Chişinău, un pas în depăşirea crizei politice din R. Moldova"
Preşedintele Klaus Iohannis afirmă că învestirea noului Guvern în Republica Moldova reprezintă un pas important în depăşirea crizei politice de aici, punctând că stabilitatea acestei ţări este importantă pentru România şi UE.
"Prin învestirea noului Guvern, care îşi declară prioritară opţiunea proeuropeană, Republica Moldova a realizat un pas important în depăşirea crizei politice. Stabilitatea acestui stat este importantă atât pentru România, cât şi pentru Uniunea Europeană", spune şeful statului, în mesajul referitor la situaţia din Republica Moldova publicat de Administraţia Prezidenţială.
În opinia sa, noul Guvern de la Chişinău are foarte mult de lucru în perioada următoare, reforme importante fiind necesar să fie demarate şi realizate.
"Urmăresc cu atenţie evoluţia de pe scena politică de la Chişinău şi îi asigur pe partenerii noştri de întregul sprijin al României", arată Iohannis.
Parlamentul Republicii Moldova a aprobat, miercuri, programul de activitate al Guvernului şi lista Cabinetului de miniştri în frunte cu premierul Pavel Filip.
(A.L.)
------------------
Preşedintele parlamentului Republicii Moldova, Andrian Candu, i-a invitat pe liderii manifestanţilor care au protestat violent miercuri seara împotriva noului guvern învestit de către legislativ la o discuţie pentru calmarea situaţiei, relatează portalul IPN.
Candu i-a îndemnat pe moldoveni să nu se lase pradă provocărilor. "Protestele sunt bune atunci când se protestează paşnic. E un exerciţiu democratic. Cu regret, unii înţeleg greşit", a menţionat oficialul, după ce manifestanţii au încercat să ia cu asalt miercuri seara sediul parlamentului.
"Am discutat cu dl. Dodon (Igor, liderul Partidului Socialist), voi face invitaţii şi către alţi lideri ai protestatarilor. Cel mai important este dialogul, discuţiile. Astăzi a fost învestit guvernul şi este important să-i dăm posibilitatea să lucreze cu rezultate clare, indiferent de culoarea politică", a mai spus el.
"În Parlament există o majoritate de 58 de deputaţi. Există o determinare de a acorda un suport politic unui guvern pentru acţiunile care urmează să fie desfăşurate. Avem puţin timp, trebuie să ne mişcăm foarte repede pentru a recupera atât încrederea cetăţenilor în statul de drept în Republica Moldova, cât şi încrederea partenerilor noştri de dezvoltare, partenerii străini", a afirmat Candu, într-o ediţie specială a Radio Moldova.
În jur de 2.000 de manifestanţi s-a adunat miercuri seara în faţa clădirii parlamentului din Chişinău, în semn de protest faţă de învestirea noului guvern asociat cu figura controversatului oligarh Vlad Plahotniuc, despre care se spune că ar controla toate instituţiile statului din Republica Moldova, relatează Agerpres.
După învestire, ei au înconjurat sediul legislativului cu scopul de a nu le permite deputaţilor să părăsească incinta clădirii şi a impune anularea votului. Protestatarii au forţat o uşă laterală a parlamentului şi au pătruns în clădire, însă ulterior au fost scoşi afară de forţele de ordine. Mai mult de zece persoane, printre care şi patru poliţişti, au fost răniţi în urma altercaţiilor şi îmbrâncelilor, precizează agenţia citată.
Printre cei agresaţi a fost şi deputatul liberal Mihai Ghimpu, care a fost lovit cu pumnii şi căruia i-a fost spart capul, potrivit presei de la Chişinău. La ieşirea din clădirea legislativului, el a fost întâmpinat cu strigătele "Iuda" pe motiv că a votat "guvernul lui Plahotniuc", potrivit sursei citate.
Platforma "Demnitate şi Adevăr" şi-a chemat susţinătorii să revină joi dimineaţă în piaţa din centrul Chişinăului pentru a continua protestul faţă de învestirea guvernului premierului Pavel Filip, potrivit Jurnal.md.
"Chemăm mâine (joi - n.r.) toţi cetăţenii, începând cu ora 10:00 la parlament, ca să punem presiune pe guvernanţi, să le punem pe masă un proiect de lege prin care să solicităm alegeri anticipate. Mâine vom face presiune, pentru că aceasta este unica noastră şansă", a declarat miercuri seara Valentin Dolganiuc, unii din liderii platformei DA, transmite Agerpres.
La proteste se aşteaptă să vină şi simpatizanţii socialiştilor şi cei ai Partidului Nostru - ambele de stânga, proruse - care pledează de asemenea pentru alegeri anticipate, pe fondul decredibilizării actualei clase politice din Republica Moldova, precizează sursa citată.
1. fără titlu
(mesaj trimis de Cititor cotidian în data de 21.01.2016, 12:12)
O doleanta:
Domnule Make, dati va rog dispozitie redactiei, autorilor articolelor "in cascada" sa inverseze; eu cand citesc articolul doresc ca acesta sa aiba "curgere" adica sa pot citi in continuare,de la inceput la sfarsit, nu sa citesc cand incep articolul stirea de la ora 10 si sa ma trezesc ca inspre final ca nu am putut-o aprecia in context, deoarece situatia era alta (sau invers) la ora 8, asa cum constat la finele articolului.
Zau, completarea se poate face, firesc, in continuarea/nu in inceputul scrierii.
Multumesc.
1.1. Bun venit pe la Bursa (răspuns la opinia nr. 1)
(mesaj trimis de anonim în data de 21.01.2016, 19:33)
A