CRIZA REFUGIAŢILOR Ponta: "Dacă sunt ţări care îşi închid graniţele sau construiesc garduri, avem dreptul să ne apărăm în timp util"

Alexandru Costea
Internaţional / 25 octombrie 2015

Ponta: "Dacă sunt ţări care îşi închid graniţele sau construiesc garduri, avem dreptul să ne apărăm în timp util"

Şeful statului nu este, însă, de acord cu afirmaţiile premierului

------------

Actualizare 17:05 Stroe (PNL): "Politica externă a României nu e subiectul frivolităţii balcanice, Ponta încalcă Constituţia"

PNL îi cere lui Victor Ponta, prin intermediul unui comunciat de presă remis redacţiei, "să lase angajamentele de politică externă în seama preşedintelui care, conform Constituţiei României, este singurul ce poate reprezenta şi angaja statul român în relaţiile externe".

PNL crede că mesajul premierului Ponta de la Sofia, acela "al închiderii graniţelor, al autoizolării, poate reprezenta un aspect extrem de important prin severitatea şi consecinţele neplăcute pe care le poate avea".

Purtătorul de cuvânt al PNL subliniază că "problema migraţiei este una comună întregii Europe, însă, în acest moment Romania nu se găseşte în niciuna din situaţiile de dificultate în care sunt alte ţări partenere (ţări de tranzit sau de destinaţie). De altfel, graniţele noastre sunt pe deplin securizate şi au controlul fluxului la frontiere".

"Lăsând la o parte lipsa de mandat din partea Administraţiei Prezidenţiale, încălcare gravă a drepturilor şi atribuţiilor constituţionale, declaraţiile lui Victor Ponta sunt pur şi simplu lipsite de logică sau raţiune. Ce graniţe închideţi domnule prim-ministru? Graniţele României nu sunt în regim de liberă trecere, nu suntem parte a acordului Schengen. Situaţia României nu este similară cu a Germaniei sau Austriei, noi nu avem graniţe Schengen şi, implicit, nici graniţe deschise. Germania a introdus controale temporare la frontiera cu Austria, conform reglementărilor Schengen, pentru cazuri de urgenţă, după măsuri similare adoptate la graniţa austriaco-ungară. Scopul acestor măsuri este să limiteze afluxul curent de imigraniţi către Germania şi să reinstaureze procedurile obişnuite, legale, pentru oamenii care intră în ţară", atrage atenţia purtătorul de cuvânt al PNL, Ionuţ Stroe.

PNL îl avertizează pe şeful Executivului că declaraţiile sale hazardate, încurajate de atitudinile superficiale ale partenerilor săi de discuţii din cadrul întâlnirii de la Sofia, au nu doar un caracter populist, dar sunt neconforme cu normele constituţionale creând un deficit major de imagine în plan extern.

"Domnul Victor Ponta ar trebui să nu se mai trezească vorbind, pentru că rolul Guvernului în politica externă este, conform Deciziei Curţii Constituţionale nr. 784/2012, unul tehnic, de execuţie", subliniază Ionuţ Stroe.

(A.L.)

----

Actualizare 13:30 Iohannis, despre declaraţiile lui Ponta de la Sofia: "Nu s-a consultat cu mine, s-a plimbat la Sofia"

Preşedintele Klaus Iohannis a declarat astăzi la Arad, despre afirmaţiile premierului Victor Ponta privind o poziţie comună a României, Bulgariei şi Serbiei în cazul închiderii frontierelor, că prim-ministul nu l-a consultat, că acesta nu a avut mandat să angajeze România şi că s-a "plimbat până la Sofia", transmit surse din presă.

"Domnul prim-ministru nu s-a consultat cu mine, s-a plimbat până la Sofia, s-a întâlnit cu alţi prim-miniştri, chestiune care este interesantă ca preocupare de weekend. Domnul Ponta nu a avut niciun mandat să angajeze România în vreun fel. Aceste declaraţii pe care le-a făcut sunt total neangajante pentru mine", a declarat Klaus Iohannis.

Întrebat de jurnalişti dacă va discuta cu premierul Victor Ponta privind declaraţiile făcute de acesta la Sofia, Iohannis a răspuns: "Da, cu siguranţă! După ce mă voi întoarce de la Bruxelles vom avea o discuţie pe această temă".

(S.A.)

-------------

Actualizare 10:56 Juncker solicită statelor din Balcani să abandoneze "politica permisului de trecere"

Preşedintele Comisiei Europene, Jean-Claude Juncker, a cerut astăzi statelor din Balcani, aflate în prima linie a crizei refugiaţilor, să renunţe la "politica permisului de trecere", conform unui interviu apărut în cotidianul german Bild, citat de AFP.

"Statele care se află de-a lungul rutei Balcanilor de Vest", devenită una dintre principalele căi de pătrundere a migranţilor spre Europa, "trebuie să vegheze la garantarea procedurilor şi condiţiilor de respectare a regulilor", a declarat Jean-Claude Juncker publicaţiei germane în ajunul unui mini-summit european destinat să promoveze o "abordare colectivă" a acestei crize, prevăzut astăzi la Bruxelles.

"Comisia se aşteaptă ca fiecare să respecte regulile jocului, dacă nu vrem să punem sub semnul întrebării spaţiul Schengen", a adăugat Jean-Claude Juncker, cerând statelor din Balcani "să pună capăt politicii permisului de trecere".

În opinia sa, este urgent să se găsească o soluţie crizei: "Fiecare zi contează. În caz contrar, vom ajunge să vedem familii murind mizerabil în râurile reci din Balcani". Ieri, Amnesty International a atras atenţia asupra unei "crize umanitare care vine în Balcani", odată cu apropierea iernii.

Mini-summitul prevăzut pentru astăzi la Bruxelles se înscrie într-un context de tensiuni tot mai mari între ţări europene limitrofe, care fac faţă cu greu unui val de mii de refugiaţi, cum este între Slovenia, Croaţia şi Ungaria.

(S.A.)

------------

Premierul Victor Ponta a declarat ieri, după o întâlnire cu omologii săi bulgar şi sârb la Sofia, pe tema crizei refugiaţilor, că "dacă sunt ţări care îşi închid graniţele sau construiesc garduri, avem dreptul să ne apărăm în timp util", potrivit Reuters.

"Ne îndeplinim obligaţiile, suntem solidari cu toată Europa, dar responsabilitatea nu poate fi pusă doar în sarcina unor ţări", a afirmat Ponta. Prim-ministrul a precizat că aceasta va fi poziţia comună a celor trei ţări la reuniunea organizată astăzi, la Bruxelles, de Comisia Europeană pe tema migraţiei în regiunea Balcanilor de Vest.

Ţara noastră va fi reprezentată la summit-ul acesta de preşedintele Klaus Iohannis.

La reuniune vor mai participa şefi de stat şi de guvern din Austria, Bulgaria, Croaţia, Macedonia, Germania, Grecia, Ungaria, Serbia şi Slovenia.

În cadrul reuniunii urmează să fie abordate aspecte concrete legate de provocările generate de fluxurile de refugiaţi cu care se confruntă statele din regiune. Vor fi analizate nevoile de sprijin pentru aceste ţări, precum şi posibilităţile de sprijin atât din partea Uniunii Europene, cât şi în plan bilateral, şi în corelare cu agenţiile europene şi internaţionale din domeniu.

Victor Ponta a participat, ieri în capitala Bulgariei, la cea de-a două reuniune a Grupului de la Craiova - întâlnirea trilaterală a şefilor de guverne din Bulgaria, România şi Serbia. Prima întâlnire formală a acestui Grup a avut loc la Craiova, la 24 aprilie 2015, în marja şedinţei comune de Guvern România-Bulgaria, potrivit unui comunicat al Guvernului nostru.

Premierul bulgar Boiko Borisov a declarat, la finalul întâlnirii, că "Bulgaria, România şi Serbia îşi vor închide frontierele pentru refugiaţi, dacă Germania şi Austria vor face acest lucru".

"Nu vom expune ţările noastre la presiunea devastatoare a milioanelor de oameni care vor veni. Nu vom permite ca ţările noastre să devină o zonă-tampon", a declarat Borisov, citat de Reuters.

Miniştrii de Interne ai statelor UE au aprobat, la reuniunea din 22 septembrie, un plan al Comisiei Europene privind distribuirea a 120.000 de refugiaţi în statele UE. Ţara noastră, care s-a opus cotelor obligatorii, urmează să primească, potrivit deciziei JAI, 4.837 de imigranţi.

Germania, care a reintrodus temporar, la mijlocul lunii septembrie, controale la frontieră în contextul fluxului masiv de refugiaţi, le va menţine până pe 31 octombrie. De asemenea, mai multe state au anunţat că intenţionează să construiască garduri la frontieră, în încercarea de a opri fluxul de refugiaţi.

Opinia Cititorului ( 4 )

  1. Pontea sa stea calm ca nici macar sirienii care fug de razboi nu sunt interesati sa vina in romanika. Sa ne amintim de singurii 2 refugiati care au ajuns aiurea la granita noastra si au plans de tristete?

    bai ponta, ii mai critici pe unguri ca fac gard ?

    1. Ai perfecta dreptate "anonimule". Acest asa zis prim ministru Ponta este ca...........,cand vireaza pe dreapta cand pe stanga. Este un diversionist si cu o bogata ipocrizie pe care el o debiteaza in fiecare zi.

      domnul Ponta nu este un diversionist, ci un iluzionist. La fel cum a facut si la Oltchim cu data pentru aprobarea transformarii datoriilor in actiuni. Nu este nici ipocrit , ci hipocrit, adica o persoana care dandu-si doctoratul ulterior nu a mai avut nevoie de el si a renuntat. vezi originea cuvantului HAHALEHRER

Cotaţii Internaţionale

vezi aici mai multe cotaţii

Bursa Construcţiilor

www.constructiibursa.ro

Comanda carte
danescu.ro
arsc.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

16 Aug. 2024
Euro (EUR)Euro4.9754
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.5278
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.2123
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.8414
Gram de aur (XAU)Gram de aur358.6134

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
Teatrul Național I. L. Caragiale Bucuresti
hipo.ro
hipo.ro
energyexpo.ro
roenergy.eu
rommedica.ro
prow.ro
aiiro.ro
oaer.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb