La televiziunea fiicelor sale cu care nu are nici o legătură, auzind ieri că DNA a anunţat că este urmărit penal pentru spălare de bani, liderul Partidului Consevator Dan Voiculescu a calificat acuzaţiile drept "aberaţii, cretinisme, tâmpenii, prostii".
De dimineaţă, Dan Voiculescu ţinuse o conferinţă de presă în care se plânsese că ar fi hărţuit şi şantajat prin presiuni asupra familiei sale de către DNA, care ar fi cerut la SRI informaţii despre legăturile personale şi de afaceri şi numerele de telefoane fixe şi mobile, folosite de el şi de fiicele sale, Camelia şi Corina.
Voiculescu a spus că a sesizat Comisia senatorială pentru cercetarea abuzurilor. Voiculescu s-a plâns că "poliţia politică" a cerut societăţii sale "Grivco" o serie de documente despre unele operaţiuni comerciale, pe care le-a predat ieri, şi că nu a făcut şi nu va face nimic ilegal, nici el şi nici familia sa.
Dan Voiculescu a folosit noţiunea de "poliţie politică" pentru că hărţuirea sa ar fi început la 6 martie, după data la care Comisia parlamentară privind suspendarea din funcţie a preşedintelui Traian Băsescu i-a aprobat Raportul.
Problema este că Raportul Comisiei a fost finalizat la 21 martie, iar acţiunea DNA a început cu cincisprezece zile mai devreme. De altfel, la prezentarea Raportului, Dan Voiculescu deja se plângea de "poliţia politică".
Cazul
Acelaşi Raport consemnează că firma lui Dinu Patriciu, Alpha SA a încasat unsprezece milioane de dolari pentru construirea sediului central al
Să consemnăm că Dinu Patriciu şi Camelia Voiculescu mai sunt legaţi şi într-un alt dosar în care sunt acuzaţi de spălare de bani - cazul manipulării acţiunilor "Rompetrol" cu prilejul operaţiunilor de bursă, din aprilie 2004. În acea ocazie, câştigul Cameliei Voiculescu s-a cifrat la aproximativ cinci milioane de euro.
Dan Voiculescu a exclamat ieri: "Trăim într-o societate bolnavă!"
Suntem totalmente de acord. Doar că DNA îl suspectează că este unul dintre viruşi.
COMUNICAT DNA
La solicitarea mai multor reprezentanţi ai mass-media, ca urmare a declaraţiilor făcute de preşedintele Partidului Conservator Dan Voiculescu la o conferinţă de presă susţinută în data de 3 aprilie 2007, în legătură cu anumite acte procedurale efectuate de procurorii anticorupţie, Biroul de Informare şi Relaţii Publice este abilitat să comunice următoarele:
Procurorii din cadrul Direcţiei Naţionale Anticorupţie au început urmărirea penală, în data de 30 martie 2007, faţă de DAN VOICULESCU pentru săvârşirea infracţiunii de spălare de bani.
În acelaşi dosar s-a dispus începerea urmăririi penale şi faţă de următorii învinuiţi:
VOICULESCU CAMELIA - RODICA - fiica lui Dan Voiculescu şi MIHAI LAZĂR - preşedintele Consiliului de administraţie al SC Grivco SA pentru săvârşirea infracţiunilor de spălare de bani şi fals în înscrisuri sub semnătură privată,
COPOS GHEORGHE - asociat majoritar al SC Ana Holding SA, ROZA GIULIO-GIUSEPE, preşedintele Consiliului de administraţie al SC Ana Holding SA pentru săvârşirea infracţiunilor de participare la o licitaţie cu strigare cu oferte trucate, înşelăciune, fals în înscrisuri sub semnătură privată şi spălare de bani,
CRISTEA ADRIAN, pentru săvârşirea infracţiunilor de participare la o licitaţie cu strigare cu oferte trucate.
Din probele administrate până în prezent a rezultat că, în perioada 2000 - 2004, învinuitul Copos Gheorghe a spălat o parte a sumelor de bani obţinute ilicit din valorificarea către Loteria Română a unui număr de 38 de spaţii comerciale transferând banii prin conturile personale ale învinuiţilor Voiculescu Camelia - Rodica şi Voiculescu Dan, precum şi ale societăţii Grivco SA.
Sumele obţinute ilicit de învinuitul Copos Gheorghe au provenit pe de-o parte din profitul rezultat din însuşirea de la FPS a activelor Fast Service Electronica SA (firmă care avea în patrimoniu 38 de spaţii comerciale situate în zone ultracentrale din principalele oraşe ale ţării) la preţuri mult mai mici decât cele reale şi valorificarea lor ulterior la preţul de piaţă, iar pe de altă parte din sustragerea societăţii Ana Electronic SA de la plata obligaţiilor fiscale, în perioada octombrie - decembrie 2004, folosind documente justificative false. Acest dosar s-a constituit la data de 13.02.2006, prin disjungere din dosarul "Loteria" - dosar penal finalizat la data de 6.06.2006 cu soluţia de trimitere în judecată a inculpatului Copos Gheorghe şi a altor patru coinculpaţi, în legătură cu o evaziune fiscală de peste un milion de euro.
Precizăm că celor şase învinuiţi li s-au comunicat, potrivit art.228 alin. 6 C.p.p. acuzaţiile pentru care sunt cercetaţi. (Biroul de informare şi relaţii publice)
Surse judiciare au explicat mecanismul presupusei fraude de evaziune fiscală. Ana Electronic a încheiat acte de vînzare-cumpărare pentru cele 38 de spaţii comerciale cu trei persoane fizice şi mai multe microîntreprinderi. Aceste vînzări nu au existat însă decît în documente, pentru că Ana Electronic nu a încasat în realitate niciun leu. Scopul era altul. Legislaţia fiscală din 2004 prevedea că tranzacţiile imobiliare realizate de persoane fizice nu sunt impozitate.
La rîndul lor, microîntreprinderile beneficiau de un impozit de 3% pe profit, spre deosebire de o companie mare, cum este Ana Electronic, care plăteşte un impozit pe profit de 20%. Noii "proprietari" ai spaţiilor Ana Electronic le-au vîndut aproape imediat către Loterie, la preţuri uneori de trei-patru ori mai mari decît preţul de achiziţie. Impozitele plătite de aceştia au fost însă mult mai mici decît cele pe care adevăratul beneficiar al tranzacţiei, Ana Electronic, le-ar fi plătit dacă ar fi încheiat afacerea direct cu Loteria. Potrivit procurorilor, directorul Loteriei, Nicolae Cristea, a fost la curent cu aranjamentele lui Copos şi le-a sprijinit.