Crucea Roşie din Israel, acuzată de rasism

F.A.
Internaţional / 12 decembrie 2013

Magen David Adom (MDA), echivalentul Crucii Roşii în Israel, a refuzat, miercuri, să accepte o donaţie de sânge de la un deputat al ţării, cu origini din Etiopia, din cauza suspiciunilor de SIDA legate de statul african, relatează AFP.

Scena a fost filmată în curtea parlamentului israelian. Un reprezentant al MDA a refuzat recoltarea de sânge de la Pnina Tamano-Shata, invocând directive ale ministerului sănătăţii din Israel.

Pentru a reduce riscul contractării şi răspândirii HIV, ministerul interzice donaţii de la 80 de mii dintre cei peste 120.000 de etiopieni care trăiesc în prezent în statul evreu. Cei vizaţi în acest sens s-au născut în Africa şi au imigrat, în principal, în 1984 şi 1991.

Criticii spun că interdicţia nu are justificări medicale, ci marchează rasismul evreilor la adresa minorităţii etiopiene, mai arată AFP.

Pnina Tamano-Shata, deputat în coaliţia de guvernare din partea partidului de centru Yesh Atid, a declarat că refuzul este un afront la adresa întregii comunităţi etiopiene din Israel, pe baza culorii pielii. Domnia sa a adăugat: "Am 32 de ani, am sosit în Israel la vârsta de trei ani, mi-am satisfăcut stagiul militar şi sunt mamă a doi copii. Nu există niciun motiv să fiu tratată în acest fel".

Deputatul şi-a amintit scandalul din urmă cu 16 ani, când presa a dezvăluit că autorităţile israeliene se debarasau, în secret, de sângele donat de evreii etiopieni. Domnia sa a precizat că a luat parte personal la protestele de atunci, dar lucrurile nu s-au schimbat.

Premierul Benjamin Netanyahu a felicitat-o telefonic şi i-a promis revizuirea directivelor guvernamentale pe această temă.

Conducerea MDA a decis, în cele din urmă, să recolteze sânge de la deputatul de origine etiopiană, urmând să îl congeleze, nu să îl pună în circulaţie.

Cotaţii Internaţionale

vezi aici mai multe cotaţii

Bursa Construcţiilor

www.constructiibursa.ro

Comanda carte
danescu.ro
arsc.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

16 Aug. 2024
Euro (EUR)Euro4.9754
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.5278
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.2123
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.8414
Gram de aur (XAU)Gram de aur358.6134

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
Teatrul Național I. L. Caragiale Bucuresti
hipo.ro
hipo.ro
energyexpo.ro
roenergy.eu
rommedica.ro
prow.ro
aiiro.ro
oaer.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb