Comisia de Supraveghere a Asigurărilor (CSA) a dispus unele sancţiuni şi a propus un program de remediere a deficienţelor constatate la compania Unita, dar nu se pune problema impunerii unui regim de supraveghere sau a suspendării conducerii, a spus pentru NewsIn Dan Constantinescu, membru în CSA.
"În urma controlului sunt stabilite modalităţi de remediere, termene de remediere şi un responsabil din partea conducerii, iar dacă acestea nu sunt respectate, conducătorii societăţii de asigurări urmează să fie sancţionaţi", a spus Constantinescu.
El a precizat că la Unita este vorba despre un control de fond, care se referă la toată activitatea companiei din ultimii doi ani. "O parte din deficienţe au fost deja rezolvate în timpul controlului, iar neregulile întâlnite nu sunt de natură să conducă la supraveghere sau administrare specială a societăţii. A fost un control ca oricare altul, care s-a încheiat cu observaţii, sancţiuni şi un program de măsuri care trebuie respectat. Sancţiunile nu sunt atât de dramatice încât să conducă la suspendarea conducerii", a continuat Constantinescu.
Reprezentantul CSA a mai spus că anual sunt efectuate peste 20 de controale de fond la societăţile de asigurări, care au în vedere întreaga activitate a acestora.
Acţionarii majoritari ai Unita SA Bucureşti este societatea românească Omniasig SA cu o participaţie de 55,0013% din acţiuni şi societatea austriacă Wiener Stadtische Versicherung AG Viena Insurance Group, care deţine 44,9979% din acţiuni.
Unita este membră a Vienna Insurance Group, ca şi Omniasig, Omniasig Asigurări de Viaţă şi Agras. Grupul austriac deţine 99,99% din acţiunile Unita. Compania a înregistrat, în 2005, un profit net de 283.641 lei şi venituri totale de 381,19 milioane lei.