CSM a respins cererea ministrului Justiţiei de a lua în discuţie Dosarul 10 august

J.P.
Anticorupţie / 4 martie 2021

CSM a respins cererea ministrului Justiţiei de a lua în discuţie Dosarul 10 august

Consiliul Superior al Magistraturii a respins joi solicitarea ministrului Justiţiei, Stelian Ion, de a lua în discuţie în şedinţa plenului apărarea independenţei sistemului judiciar în legătură cu suspiciunile apărute în percepţia publică conform cărora a lipsit o anchetă efectivă în Dosarul 10 august, conform Agerpres.

"Plenul Consiliului Superior al Magistraturii a hotărât, cu majoritate, respingerea solicitării de suplimentare a ordinii de zi a Plenului, formulată de ministrul Justiţiei, privind apărarea independenţei sistemului judiciar în ansamblul său faţă de percepţia publică vizând lipsa unei anchete efective în dosarul intitulat generic 10 august, respectiv a unor audieri efective în faţa procurorilor şi judecătorilor, în temeiul art. 35 lit. a) raportat la art. 30 din Legea nr. 317/2004", se arată în minuta deciziei, potrivit Agerpres.

Ministrul Justiţiei, Stelian Ion, a solicitat, joi, Consiliului Superior al Magistraturii să ia o poziţie privind apărarea independenţei sistemului judiciar în legătură cu suspiciunile apărute în percepţia publică conform cărora a lipsit o anchetă efectivă în Dosarul 10 august.

"Am o solicitare de apărare a independenţei, libertăţii, imparţialităţi sistemului judiciar în ansamblul său legat de o percepţie care se conturează în spaţiul public vizând suspiciuni de lipsa unei anchete efective, astfel cum a fost definită prin jurisprudenţa CEDO în dosarul generic denumit "10 august". Cred că este foarte important ca sistemul judiciar să aibă un răspuns la aceste discuţii din spaţiul public şi să aibă o reacţie, bineînţeles după o analiză foarte atentă, pentru că o astfel de percepţie poate afecta reputaţia întregului sistem judiciar în ansamblul său şi nu este corect şi nu este de dorit să se întâmple acest lucru", a declarat Stelian Ion, în cadrul şedinţei de plen a CSM.

El a adăugat că lumea aşteaptă un răspuns din partea sistemului judiciar.

"Nu mă găsesc aici pentru a critica o anumită soluţie, nu voi face aste lucru. Repet, este rolul CSM şi, eventual, al Inspecţiei Judiciare să facă anumite verificări, dacă veţi aprecia şi dumneavoastră acest lucru. Sunt chestiuni legate în principal de dreptul la apărare din perspectiva persoanelor vătămate, audierea acestora. Trebuie să se facă verificări sub acest aspect", a spus ministrul Justiţiei.

Preşedintele Klaus Iohannis i-a cerut joi ministrului Justiţiei să explice public cum s-a ajuns ca Dosarul 10 august să fie clasat. Preşedintele spune că a cerut ministrului Justiţiei şi ministrului de Interne să găsească soluţii pentru ca adevărul să fie găsit şi responsabilii să răspundă.

"Solicit ministrului Justiţiei să explice public de urgenţă cum s-a ajuns în situaţia ca dosarul vizând evenimentele din 10 august 2018 să fie clasat. Românii au tot dreptul să ştie cine sunt cei vinovaţi de actele de violenţă împotriva manifestanţilor paşnici. Lucrurile nu se pot încheia aici şi de aceea am cerut ministrului Justiţiei şi ministrului de Interne să găsească soluţiile pentru ca adevărul în legătură cu 10 august să fie aflat, iar cei responsabili să răspundă", a scris preşedintele într-o postare pe Facebook.

La rândul său, premierul Florin Cîţu s-a declarat "dezamăgit" de soluţia în Dosarul 10 august.

"Este o decizie a tribunalului şi nu pot să comentez decât ca cetăţean. Sunt dezamăgit să văd că în România nimeni nu a tras în noi la Revoluţie, nimeni nu răspunde pentru mineriade şi avem iar un eveniment unde e foarte greu să găsim responsabili. În ceea ce mă priveşte, mă voi asigura că niciodată cetăţenii României nu vor mai avea de suferit de pe urma unui stat abuziv, cum au fost astfel de situaţii", a declarat Florin Cîţul.

Tribunalul Bucureşti a răspuns acuzaţiilor în legătură cu clasarea dosarului. Potrivit precizărilor, judecătorii sunt independenţi, iar hotărârea judecătorească este adoptată pe baza dispoziţiilor legale, nu pe bază de emoţii şi sentimente.

"Hotărârea judecătorească este adoptată pe baza dispoziţiilor legale incidente cauzei şi pe baza probatoriului administrat pe parcursul fazelor procesuale specifice, nu pe bază de emoţii şi sentimente", a comunicat Tribunalul.

Şi Secţia pentru judecători a Consiliului Superior al Magistraturii a condamnat, miercuri, "derapajele" de limbaj din spaţiul public în urma deciziei Tribunalului Bucureşti prin care s-a respins solicitarea DIICOT de redeschidere a anchetei împotriva foştilor şefi ai Jandarmeriei în dosarul "10 august", apreciind că afirmaţiile acestea reprezintă "un veritabil atac la adresa independenţei judecătorului".

Opinia Cititorului ( 2 )

  1. Sluga USRista se crede pe maidan.Vorbesc despre asazisul ministru al justitiei ,un papa lapte care dupa ce balalau de la cotroceni i-a cerut sa o demita pe judecatoarea care a dat verdictul in dosarul 10 august , spelbul matelot de constanta s-a dus imediat la CSM si a cerut cercetari asupra procurorului care a instrumentat dosarul si a judecatoarei care a dat sentinta. Asa facea si Hitler,il trimitea pe Himmler sa ucida asazisii dusmani ai germaniei. Fereasca dumnezeu sa stea astia prea mult la guvernare ca romanii,se vor trezi judecati dupa indicatiile lui iohannis.la romania tv,am vazut un mare idiot al politicii romanesti ,unu di mezzo,care canta si el la flautul lui iohannis care spunea ca decizia judecatoarei este o mizerie.Tot penibilul asta spunea ca el a fost in piata pe 10 august si a fost gazat din 15 in 15 minute.Al dracu rezistent este la gaze,ma gandesc ca daca totusi traieste dupa atatea gazari,jandarmii l-au gazat cu basini. Iohannis,se pisa inca odata pe Constituie.!

    1. Daca mai apar multi pnl usr isti pe la televizor sa ne spuna ca ei au fost in piata o sa realizam ca a fost o mare lovitura de stat data chiar de opozitie nu un miting "pasnic"diaspora

Cotaţii Internaţionale

vezi aici mai multe cotaţii

Bursa Construcţiilor

www.constructiibursa.ro

Comanda carte
danescu.ro
arsc.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

16 Aug. 2024
Euro (EUR)Euro4.9754
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.5278
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.2123
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.8414
Gram de aur (XAU)Gram de aur358.6134

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
Teatrul Național I. L. Caragiale Bucuresti
hipo.ro
hipo.ro
energyexpo.ro
roenergy.eu
rommedica.ro
prow.ro
aiiro.ro
oaer.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb