Consiliul Superior al Magis-traturii a dezbătut o cerere de apărare a independenţei sistemului judiciar. Solicitarea a fost formulată de peste o mie de magistraţi revoltaţi de atacurile la adresa justiţiei din discursurile de la mitingul PSD, precum şi de declaraţiile lui Liviu Dragnea, care spunea, referindu-se la plângerea formulată de Ludovic Orban împotriva premierului Viorica Dăncilă, că speră ca niciun procuror "să nu rişte atât de mult" să dea curs acestei "demenţe", afirmând că "foarte mulţi procurori riscă să plătească greu".
Solicitarea a fost inclusă pe ordinea de zi a CSM din 14 iunie, dar discutarea ei a fost amânată la cererea minis-trului Justiţiei, Tudorel Toader, care a spus că este o problemă foarte importantă, care nu trebuie discutată "la foc automat", ci trebuie pregătită în prealabil.
Dezbaterea a fost foarte aprinsă, cei mai mulţi dintre membrii CSM declarându-se nemulţumiţi de modul în care politicienii înţeleg să aibă o relaţie cu justiţia.
Judecătorul Bogdan Mateescu a spus: "Vi se pare normal ca al treilea om în stat sa atragă atenţia parchetului să nu treacă o anumită linie roşie? Care linie roşie? Nu ar trebui să fie mai responsabil? Oare premierul Româ-niei cum poate să îşi permită să spună că o sentinţă a instanţei este vindicativă?".
Luări de poziţie au avut şi ceilalţi membri ai CSM.
Cristina Tarcea, preşedintele Înaltei Curţi de Casaţie şi Justiţie, a menţionat: "Dacă un judecător şi-ar permite să adreseze unui politician invectivele pe care ei le adresează magistraţilor, oare ce s-ar întâmpla? (..) Sunt absolut de acord că trebuie echilibru din toate părţile. Nu vreau să uitaţi că sunt judecători care şi-au permis să folosească metafore în discursul public şi au fost supuşi unor proceduri disciplinare. Nu îmi aduc aminte ca în altă parte a societăţii să se fi parcurs măcar o procedură disciplinară".
Magistratul Mihai Bălan a criticat discursurile de la mitingul din 9 iunie al coaliţiei PSD-ALDE şi a declarat că participanţilor li s-a transmis că justiţia este un inamic public.
Mihai Bălan a spus: "Acest discurs, indiferent din ce zone ar proveni, a fost difuzat şi internaţional, astfel că nu ştiu cum am putea să reparăm acest rău. Discursul a continuat cu ameninţări punctuale la adresa unor magistraţi, ceea ce mi se pare foarte grav. Nu este un eveniment care s-a întâmplat într-un târg, ci în centrul Bucureştiului, lângă guvern".
Magistratul Andreea Chiş a menţionat: "E vorba despre afirmaţii de genul stat paralel, şobolani, ceea ce e mult mai grav, pentru că stat paralel înseamnă că bună parte din justiţie ar funcţiona în afara statului de drept, ceea ce este neadevărat".
În urma dezbaterilor, plenul Consiliului Superior al Magistraturii, însuşindu-şi cererea de apărare a independenţei sistemului judiciar, a hotărât admiterea acesteia cu 15 voturi "pentru", unul "împotrivă" şi un vot nul.
CSM susţine că "excesele de limbaj ale unor lideri politici, atât în discursul din cadrul întrunirii publice «Stop abuzurilor din justiţie» din data de 9 iunie, cât şi din cadrul unei emisiuni tv din data de 10 iunie, sunt de natură să afecteze independenţa sistemului judiciar".
În 11 iunie, "Forumul Judecătorilor din România" a trimis la CSM o cerere de apărare a independenţei sistemului judiciar faţă de "atacurile recente ale reprezentanţilor de seamă ai puterii legislative şi ai puterii executive", după discursurile de la mitingul PSD, dar şi în urma declaraţiilor făcute în 10 iunie de Liviu Dragnea.
De asemenea, Uniunea Naţională a Judecătorilor din România şi Asociaţia Magistraţilor din România au spus că este inacceptabil ca persoane care ocupă funcţii de conducere la vârful statului român să îşi folosească influenţa pentru a pune presiune asupra judecătorilor chemaţi să soluţioneze cauze în care aceştia sunt judecaţi.
Peste o mie de magistraţi au transmis apoi Consiliului Superior al Magistraturii o adresă în care spun că îşi însuşesc cererea de apărare a independenţei sistemului judiciar semnată Forumul Judecătorilor.
1. fără titlu
(mesaj trimis de anonim în data de 06.07.2018, 06:57)
Judecatori , vedeti-va de treaba corect , boii din politica noastra sunt trecatori, si-or umple burdihanele dar onoare si respect nu vor avea niciodata.
1.1. fără titlu (răspuns la opinia nr. 1)
(mesaj trimis de anonim în data de 06.07.2018, 14:44)
Politicienii sunt trecători, securiștii sunt veșnici.
2. fără titlu
(mesaj trimis de anonim în data de 06.07.2018, 07:00)
dna cea mai corupta institutie din romania
3. Plenul Consiliului Superior al Magistraturii,
(mesaj trimis de Pribeagul în data de 06.07.2018, 08:54)
însuşindu-şi cererea de apărare a independenţei sistemului judiciar, a hotărât admiterea acesteia si... care-s urmarile?
4. fără titlu
(mesaj trimis de anonim în data de 06.07.2018, 10:01)
Protocoalele au creat aceasta situatie.Magistratii, cu tot respectul cuvenit,
sa-si faca singuri curatenie si apoi sa se planga de comportamentul politicienilor si altor categorii socio-profsionale.Foarte multi oameni obisnuiti vad in procurori niste tortionari fara sa aiba o imagine clara despre munca acestora.
4.1. fără titlu (răspuns la opinia nr. 4)
(mesaj trimis de anonim în data de 06.07.2018, 11:36)
Tortionari? Stii ce-i aia ?Haituiala lu' nastase ,voiculescu -este opera de tortionar? Rezulta ca cei pomeniti , si altii ca ei , sunt eroii neamului?Tortionarii luau oameni din casalor ,de linga familii si-i aruncau in inchisori de unde le mai venea numele .Te joci cu vorbele ,ca toti ce au partizanat prostesc. Si ar mai fi ceva : pentru a prinde hoti de talie mondiala ca cei de mai sus in tari civilizate se folosesc protocoale , inteleger ,colaborari intre diferite organe ale statului.N-AU FOST FACUTE PROTOCOALE DE URMARIREA SI PRINDEREA GAINARILOR. Pentru sacali nu te duci la vinatoare cu arme de prinderea iepurilor
5. fără titlu
(mesaj trimis de anonim în data de 06.07.2018, 11:27)
Tot ceea ce se intampla in sistem se datoreaza faptului ca 'JUSTITIA' a speculat slabiciunile sistemului politic din Romania anilor '90 si dupa si incet, incet a santajat legislativul/ executivul.
Analizati salarizarea in sistem incepand cu anii '90, vedeti cum si unde au ajuns cu salariile si cu pensiile.
Dar tot ei se plang.
5.1. fără titlu (răspuns la opinia nr. 5)
(mesaj trimis de anonim în data de 06.07.2018, 11:47)
Dar cum poate fi santajat un om ,un legislativ , un executiv? Ce fel de oameni sunt acestia , de sunt santajabili . Gura pacatosului adevar graieste .Iar despre salarii si mai ales pensii sa nu mai vorbim -si-au tras cit sa nu ramina prea in urma justitiei
5.2. fără titlu (răspuns la opinia nr. 5.1)
(mesaj trimis de anonim în data de 06.07.2018, 14:47)
Fabricarea de probe, dosariada pe denunțuri, hărțuirea achitaților decade întregi vulnerabilizează pe oricine. De asta meritați să rămâneți sărăcani needucați.
6. PUTEREA STRÂMBĂ JUSTIŢIA
(mesaj trimis de anonim în data de 06.07.2018, 19:32)
FOREVER : CINE PUNE ,, MÂNA " PE ,, JUSTIŢIE " FURĂ ŞI DOARME LINIŞTIT ...