CSM CRITICĂ ATACURILE LIDERILOR PSD Presiuni asupra justiţiei

GEORGE MARINESCU
Ziarul BURSA #Politică / 6 iulie 2018

Presiuni asupra justiţiei

Consiliul Superior al Magis-traturii a dezbătut o cerere de apărare a independenţei sistemului judiciar. Solicitarea a fost formulată de peste o mie de magistraţi revoltaţi de atacurile la adresa justiţiei din discursurile de la mitingul PSD, precum şi de declaraţiile lui Liviu Dragnea, care spunea, referindu-se la plângerea formulată de Ludovic Orban împotriva premierului Viorica Dăncilă, că speră ca niciun procuror "să nu rişte atât de mult" să dea curs acestei "demenţe", afirmând că "foarte mulţi procurori riscă să plătească greu".

Solicitarea a fost inclusă pe ordinea de zi a CSM din 14 iunie, dar discutarea ei a fost amânată la cererea minis-trului Justiţiei, Tudorel Toader, care a spus că este o problemă foarte importantă, care nu trebuie discutată "la foc automat", ci trebuie pregătită în prealabil.

Dezbaterea a fost foarte aprinsă, cei mai mulţi dintre membrii CSM declarându-se nemulţumiţi de modul în care politicienii înţeleg să aibă o relaţie cu justiţia.

Judecătorul Bogdan Mateescu a spus: "Vi se pare normal ca al treilea om în stat sa atragă atenţia parchetului să nu treacă o anumită linie roşie? Care linie roşie? Nu ar trebui să fie mai responsabil? Oare premierul Româ-niei cum poate să îşi permită să spună că o sentinţă a instanţei este vindicativă?".

Luări de poziţie au avut şi ceilalţi membri ai CSM.

Cristina Tarcea, preşedintele Înaltei Curţi de Casaţie şi Justiţie, a menţionat: "Dacă un judecător şi-ar permite să adreseze unui politician invectivele pe care ei le adresează magistraţilor, oare ce s-ar întâmpla? (..) Sunt absolut de acord că trebuie echilibru din toate părţile. Nu vreau să uitaţi că sunt judecători care şi-au permis să folosească metafore în discursul public şi au fost supuşi unor proceduri disciplinare. Nu îmi aduc aminte ca în altă parte a societăţii să se fi parcurs măcar o procedură disciplinară".

Magistratul Mihai Bălan a criticat discursurile de la mitingul din 9 iunie al coaliţiei PSD-ALDE şi a declarat că participanţilor li s-a transmis că justiţia este un inamic public.

Mihai Bălan a spus: "Acest discurs, indiferent din ce zone ar proveni, a fost difuzat şi internaţional, astfel că nu ştiu cum am putea să reparăm acest rău. Discursul a continuat cu ameninţări punctuale la adresa unor magistraţi, ceea ce mi se pare foarte grav. Nu este un eveniment care s-a întâmplat într-un târg, ci în centrul Bucureştiului, lângă guvern".

Magistratul Andreea Chiş a menţionat: "E vorba despre afirmaţii de genul stat paralel, şobolani, ceea ce e mult mai grav, pentru că stat paralel înseamnă că bună parte din justiţie ar funcţiona în afara statului de drept, ceea ce este neadevărat".

În urma dezbaterilor, plenul Consiliului Superior al Magistraturii, însuşindu-şi cererea de apărare a independenţei sistemului judiciar, a hotărât admiterea acesteia cu 15 voturi "pentru", unul "împotrivă" şi un vot nul.

CSM susţine că "excesele de limbaj ale unor lideri politici, atât în discursul din cadrul întrunirii publice «Stop abuzurilor din justiţie» din data de 9 iunie, cât şi din cadrul unei emisiuni tv din data de 10 iunie, sunt de natură să afecteze independenţa sistemului judiciar".

În 11 iunie, "Forumul Judecătorilor din România" a trimis la CSM o cerere de apărare a independenţei sistemului judiciar faţă de "atacurile recente ale reprezentanţilor de seamă ai puterii legislative şi ai puterii executive", după discursurile de la mitingul PSD, dar şi în urma declaraţiilor făcute în 10 iunie de Liviu Dragnea.

De asemenea, Uniunea Naţională a Judecătorilor din România şi Asociaţia Magistraţilor din România au spus că este inacceptabil ca persoane care ocupă funcţii de conducere la vârful statului român să îşi folosească influenţa pentru a pune presiune asupra judecătorilor chemaţi să soluţioneze cauze în care aceştia sunt judecaţi.

Peste o mie de magistraţi au transmis apoi Consiliului Superior al Magistraturii o adresă în care spun că îşi însuşesc cererea de apărare a independenţei sistemului judiciar semnată Forumul Judecătorilor.

Opinia Cititorului ( 10 )

  1. Judecatori , vedeti-va de treaba corect , boii din politica noastra sunt trecatori, si-or umple burdihanele dar onoare si respect nu vor avea niciodata.

    1. Politicienii sunt trecători, securiștii sunt veșnici.

    dna cea mai corupta institutie din romania

    însuşindu-şi cererea de apărare a independenţei sistemului judiciar, a hotărât admiterea acesteia si... care-s urmarile?

    Protocoalele au creat aceasta situatie.Magistratii, cu tot respectul cuvenit,

    sa-si faca singuri curatenie si apoi sa se planga de comportamentul politicienilor si altor categorii socio-profsionale.Foarte multi oameni obisnuiti vad in procurori niste tortionari fara sa aiba o imagine clara despre munca acestora. 

    1. Tortionari? Stii ce-i aia ?Haituiala lu' nastase ,voiculescu -este opera de tortionar? Rezulta ca cei pomeniti , si altii ca ei , sunt eroii neamului?Tortionarii luau oameni din casalor ,de linga familii si-i aruncau in inchisori de unde le mai venea numele .Te joci cu vorbele ,ca toti ce au partizanat prostesc. Si ar mai fi ceva : pentru a prinde hoti de talie mondiala ca cei de mai sus in tari civilizate se folosesc protocoale , inteleger ,colaborari intre diferite organe ale statului.N-AU FOST FACUTE PROTOCOALE DE URMARIREA SI PRINDEREA GAINARILOR. Pentru sacali nu te duci la vinatoare cu arme de prinderea iepurilor

    Tot ceea ce se intampla in sistem se datoreaza faptului ca 'JUSTITIA' a speculat slabiciunile sistemului politic din Romania anilor '90 si dupa si incet, incet a santajat legislativul/ executivul.  

    Analizati salarizarea in sistem incepand cu anii '90, vedeti cum si unde au ajuns cu salariile si cu pensiile.

    Dar tot ei se plang. 

    1. Dar cum poate fi santajat un om ,un legislativ , un executiv? Ce fel de oameni sunt acestia , de sunt santajabili . Gura pacatosului adevar graieste .Iar despre salarii si mai ales pensii sa nu mai vorbim -si-au tras cit sa nu ramina prea in urma justitiei

      Fabricarea de probe, dosariada pe denunțuri, hărțuirea achitaților decade întregi vulnerabilizează pe oricine. De asta meritați să rămâneți sărăcani needucați.

    FOREVER : CINE PUNE ,, MÂNA " PE ,, JUSTIŢIE " FURĂ ŞI DOARME LINIŞTIT ...

Cotaţii Internaţionale

vezi aici mai multe cotaţii

Bursa Construcţiilor

www.constructiibursa.ro

Comanda carte
Fix la cos
transilvaniainvestments.ro
IBC SOLAR
danescu.ro
arsc.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

17 Sep. 2024
Euro (EUR)Euro4.9738
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.4662
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.2921
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.9047
Gram de aur (XAU)Gram de aur369.6415

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
Teatrul Național I. L. Caragiale Bucuresti
hipo.ro
citiesoftomorrow.ro
govnet.ro
energyexpo.ro
thediplomat.ro
roenergy.eu
notorium.ro
rommedica.ro
prow.ro
aiiro.ro
oaer.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb