CSM ÎI DĂ "O PALMĂ" LUI TUDOREL TOADER: Prevederile OUG privind legile justiţiei nu sunt retroactive

GEORGE MARINESCU
Ziarul BURSA #Politică / 18 octombrie 2018

Prevederile OUG privind legile justiţiei nu sunt retroactive

Secţia pentru procurori a Consiliului Superior al Magistraturii (CSM) a stabilit, ieri, că prevederile ordonanţei de urgenţă 92/2018 prin care s-au operat noi modificări la legile justiţiei, se vor aplica doar pentru viitor. CSM a decis că în acest moment, din Direcţia Naţională Anticorupţie şi din Direcţia de Investigare a Infracţiunilor de Criminalitate Organizată şi Terorism vor pleca doar procurorii care au ajuns prin delegare în posturile respective. Procurorii care au intrat în DNA şi DIICOT pe bază de concurs sau interviu vor rămâne pe posturi, chiar dacă nu au cei 10 ani de experienţă, stabiliţi prin OUG 92/2018.

Referitor la delegările procurorilor, CSM a decis menţinerea procurorilor delegaţi pe funcţiile de conducere prevăzute de art. 54 şi 55 din Legea nr. 303/2004, la Parchetul de pe lângă Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie, DNA şi DIICOT, care îndeplinesc condiţiile de vechime prevăzute de lege. Totodată, sunt menţinute delegările la Parchetul General a procurorilor numiţi la structurile specializate (în acest loc se încadrează şi Laura Codruţa Kövesi, fostul procuror şef al DNA). CSM a menţinut delegările pe funcţie de execuţie în cadrul DNA şi DIICOT a procurorilor care îndeplinesc condiţiile de vechime prevăzute de lege şi a decis încetarea delegărilor la Parchetul General, la parchetele de pe lângă curţile de apel şi parchetele de pe lângă tribunale a procurorilor care nu îndeplinesc condiţiile de grad.

Actul normativ adoptat luni dimineaţă de Guvern a iscat o serie de opinii controversate din toate părţile spectrului politic şi ale societăţii civile. Dispoziţiile prin care cabinetul Dăncilă, la iniţiativa ministrului Justiţiei, Tudorel Toader, stabilea renunţarea la practica detaşărilor procurorilor şi introducerea de noi condiţii de vechime în funcţie pentru procurorii din cadrul DNA, DIICOT şi din cadrul Parchetului General, ar fi urmat să depopuleze aceste instituţii cu aproape 90 de magistraţi, dacă ar fi fost aplicate retroactiv.

Mulţi dintre contestatarii OUG 92/2018 au susţinut că actul normativ a fost dat cu dedicaţie pentru Liviu Dragnea, pentru ca acesta să scape de procurorul Alexandra Lăncrăjan, care instrumentează la DNA dosarul Tel Drum. Referitor la această acuzaţie, şeful PSD a declarat ieri: "După propaganda asta, orice lege şi OUG se dau doar pentru mine. Nu mă interesează dacă acea procuroare rămâne sau nu la DNA. Acel procuror chiar nu mă interesează. Fiecare e liber să atace acea ordonanţă. Dosarul meu nu se aruncă în aer fără procuror. Eu consider că procurorii de la DNA şi DIICOT trebuie să aibă o experienţă mai mare. Nu am vorbit cu Tudorel Toader duminică seara. Întrebaţi Guvernul de ce s-au făcut modificări duminică seara. Am văzut textul final al ordonanţei publicat în Monitorul Oficial. Cu domnul Toader n-am făcut texte de ordonanţă, ci despre raportul preliminar al Comisiei de la Veneţia, urmând ca dumnealui să meargă la întâlnirea cu ei şi să vină cu o propunere de ordonanţă".

Înainte ca membrii CSM să ia decizia cu privire la OUG 92/2018, ei au discutat şi cu ministrul Justiţiei. După întâlnire, Tudorel Toader a afirmat: "Procurorii din secţia CSM sunt oameni cu experienţă care ştiu să interpreteze şi să aplice legea corect. Am avut o discuţie foarte bună (...). În momentul acesta avem 2.700 de procurori în schemă, 2.500 efectiv. Ştim că procurorii putem să-i împărţim în mai multe categorii: detaşaţi din cadrul Ministerului Public la alte autorităţi, cam 23, care vor urma regimul legal al detaşărilor, sunt delegaţi de la o unitate la alta în cadrul MP, altă categorie, cea mai numeroasă, care sunt numiţi pe bază de concurs, şi o altă categorie, cei care sunt numiţi pe bază de interviu. (...) Eu ce pot să vă spun este următorul lucru: legea este lege şi trebuie respectată de toată lumea. Ştiţi deosebirile dintre o lege civilă şi o lege penală".

Opoziţia vrea demiterea lui Tudorel Toader

Reprezentanţii opoziţiei parlamentare au solicitat, ieri, premierului Viorica Dăncilă demiterea lui Tudorel Toa-der din fruntea Ministerului Justiţiei. Ei îl acuză pe Tudorel Toader că s-a folosit de o şmecherie ca să paralizeze activitatea DNA şi DIICOT, prin introducerea unei vechimi mai mari obligatorii pentru ocuparea funcţiilor de procuror în aceste direcţii.

Prim-vicepreşedintele PNL Raluca Turcan a spus: "Totul a ajuns în Româ-nia să fie despre o singură persoa-nă, pentru o singură persoană. Agenda publică este confiscată de agenda personală a lui Liviu Dragnea. Instituţiile lucrează, rând pe rând, pentru Liviu Dragnea. Până la dictatură, mai sunt doar câţiva paşi".

Parlamentarii PNL şi USR susţin că OUG 92/2018 nu respectă cele nouă recomandări ale Comisiei de la Veneţia şi că ministrul Tudorel Toader nu ia în considerare avizele CSM.

Raluca Turcan a mai spus: "Tudorel Toder a demonstrat că este, fără îndoială, avocatul tuturor infractorilor din România şi protectorul corupţilor. Pentru că-i place funcţia, s-a agăţat cu două mâini de fotoliul de ministru şi execută tot ceea ce-i impune Liviu Dragnea".

Liberalii şi cei de la USR solicită Avocatului Poporului să atace la Curtea Constituţională ordonanţa de urgenţă de modificare a legilor Justiţiei, adoptată luni dimineaţa de Guvern.

Preşedintele USR Dan Barna a afirmat că efectul cel mai grav al OUG 92/2018 este că "s-a tras oblonul peste lupta anticorupţie din România".

Avocatul Stelian Ion, deputat USR, a enumerat câteva dintre cele mai grave motive de neconstituţionalitate ale ordonanţei: "În primul rând, printr-o ordonanţă de urgenţă se afectează funcţionarea unei instituţii fundamentale a statului român, care este Ministerul Public. De asemenea, ar fi trebuit să se justifice necesitatea acestor modificări adoptate prin OUG, dar nu este justificat. Nu se justifică nici urgenţa unei asemenea măsuri. Această OUG, la articolul VII, prevede o aplicare retroactivă, în sensul că se aplică şi mandatelor procurorilor care îşi desfăşoară în prezent funcţia şi care au fost numiţi să îşi desfăşoare funcţia la aceste parchete în mod legal la momentul respectiv".

Avocatul Poporului este singurul care poate invoca la momentul actual o excepţie de neconstituţionalitate cu privire la OUG 92/2018. Singura posibilitate ar mai fi ca preşedintele Klaus Iohannis sau preşedintele CSM să sesizeze Curtea Constituţională cu un conflict juridic între puterea executivă şi autoritatea judecătorească.

Ministerul Public a anunţat, ieri, că procurorul general al Parchetului de pe lângă Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie, Augustin Lazăr, i-a transmis lui Victor Ciorbea, Avocatul Poporului, spre analiză, solicitarea de a sesiza Curtea Constituţională, în temeiul dispoziţiilor art. 146 lit. d) teza finală din Constituţia României şi art. 13 alin. (1) lit. f) din Legea nr. 35/1997, republicată, cu excepţia de neconstituţionalitate a articolului VII din Ordonanţa de urgenţă a Guvernului nr.92/2018 pentru modificarea şi completarea unor acte normative în domeniul justiţiei.

Solicitarea procurorului general a fost făcută în considerarea rolului constituţional al Ministerului Public stabilit prin dispoziţiile art. 131 din Constituţia României, de a reprezenta interesele generale ale societăţii, de a apăra ordinea de drept, precum şi drepturile şi interesele cetăţenilor.

Conform sesizării întocmite de Augustin Lazăr, OUG prin care s-au modificat legile justiţiei încalcă art.1 alin. 5, art.15 alin. 2, art.16, art. 21 şi art. 115 alin. 4 şi alin. 6 din Constituţia României.

---

Deputaţii USR s-au deplasat, ieri, la sediul Avocatului Poporului pentru a depune sesizarea privind neconstituţionalitatea OUG 92/2018. Numai că în acest moment nu are cine să atace actul normativ la CCR.

Dan Barna, preşedintele USR, a declarat: "Am avut surpriza să aflăm că Victor Ciorbea tocmai a plecat într-un concediu, despre care se spune că a fost programat. Elementul cu adevărat problematic nu este că Victor Ciorbea avea un concediu. Ci faptul că nu a delegat atribuţiile pentru sesizare de constituţionalitate, ceea ce înseamnă că, timp de două săptămâni, instituţia Avocatului Poporului în statul român are obloanele trase. Timp de două săptămâni, Româ-nia nu are acest instrument constituţional de supraveghere a unui Guvern iresponsabil. Aflăm că Avocatul Poporului este o instituţie care func-ţionează după programul de deplasări şi concedii al lui Victor Ciorbea. Ba chiar există un ordin intern dat pe 15 octombrie prin care, în mod explicit, spune că atributul de a ataca la Curtea Constituţională îi revine Avocatului Poporului şi nu este delegat intern, astfel încât adjuncţii domniei sale să nu aibă această posibilitate. Vorbim, practic, de o confiscare a instituţiei Avocatului Poporului de către persoana care îndeplineşte temporar acest rol".

Mai mult, PNL a anunţat că va depune o moţiune simplă împotriva ministrului justiţiei Tudorel Toader, pe care îl consideră "o unealtă politică a lui Liviu Dragnea".

Opinia Cititorului ( 5 )

  1. Felicitari dl.Ministru.Se vede clar cine a pus mai mule proptele sau isi apara odraslele.Multi oameni pleaca din tara din lipsa statului de drept,tocmai datorita nesimtitilor din majoritatea partidelor(angajari pe pile politice etc.)

    Procurorii cinstiti dadeau examen,asteptau promovarea ,dar coloana a v a fara vechime si fara examen ,cu partipriuri in politica(PDL) si probabil angajamente semnate la servicii le suflau toate functiile.Sa traiti domnul Barna ./

    E asa prost dragnea asta, ca un copil spune ca "nu a facut" tot ce, de fapt, a facut. "Nu am discutat sa schimbam textul ala de la aliniatul 55 paragraf 2, nu, nici nu stiu ca se refera la XYZ..." LOL

    licuriciu TT în pană de ,, curent " ....

    .....Pur si simplu iti vine sa razi...dar din nefericire te si inervezi in acelasi timp. ...Cat TUPEU la acest CORUPT si MAFIOT Dragnea.. Auzi d-le ..ca el nu stie nimic de OUG...doar a aflat din intamplare.... cand a fost comunicatul din Monitorul Oficial.

    Chiar asa de fraieri ne crede 

Cotaţii Internaţionale

vezi aici mai multe cotaţii

Bursa Construcţiilor

www.constructiibursa.ro

Comanda carte
veolia.ro
Apanova
digi.ro
aages.ro
danescu.ro
librarie.net
Mozart
Schlumberger
arsc.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

21 Noi. 2024
Euro (EUR)Euro4.9766
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.7317
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.3535
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.9743
Gram de aur (XAU)Gram de aur405.9099

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
Mirosul Crăciunului
Teatrul Național I. L. Caragiale Bucuresti
petreceriperfecte.ro
targuldeturism.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb