CSM, încă o amânare în cazul Kovesi

G.M.
Ziarul BURSA #Politică / 28 iunie 2018

Secţia pentru procurori din cadrul Consiliului Superior al Magistraturii a avut, ieri, o ordine de zi foarte încărcată.

În primul rând, CSM a amânat din nou, pentru a patra oară, pentru 11 iulie, pronunţarea în legătură cu abaterile dis­ciplinare pe care Inspecţia Judiciară le-a constatat în dreptul Laurei Codruţa Kovesi, procuror-şef al Direcţiei Naţionale Anticorupţie (DNA). În acest caz, şefa DNA este acuzată că nu a dat curs solicitării comisiei parlamentare de anchetă cu privire la alegerile prezidenţiale din anul 2009. Este vorba despre celebrul caz "Sufrageria", în care mai mulţi politicieni, şefi de instituţii, şefi de servicii şi... procurorul-şef al DNA ar fi avut o întâlnire în vila fostului vicepremier Gabriel Oprea, în noaptea de după alegerile prezidenţiale din 2009.

Laura Codruţa Kovesi nu s-a prezentat la audieri, încălcând astfel o decizie a Curţii Constituţionale care stipula că şefa DNA trebuia să dea curs solicitării comisiei parlamentare de anchetă.

Secţia pentru procurori din cadrul CSM a respins, ieri, solicitarea Inspecţiei Judiciare de sancţionare disciplinară a procurorului DNA Florentina Mirică. În cazul acesteia, Inspecţia Judiciară susţine că procurorul nu a res­pectat secretul deliberării sau a confidenţialităţii lucrărilor care au acest caracter, precum şi a altor informaţii de aceeaşi natură de care a luat cunoştinţă în exercitarea funcţiei, cu excepţia celor de interes public, în condiţiile legii. Florentina Mirică a fost judecată pentru abateri disciplinare, după ce Inspecţia Judiciară a declanşat o anchetă disciplinară la plângerile făcute de fostul ministru de interne, chestorul Petre Tobă, şi de fostul şef DIPI, Rareş Văduva, pentru diseminarea fără drept de informaţii clasificate secret de stat.

În acest caz, Inspecţia Judiciară poa­te formula recurs, în termen de 15 zile de la comunicare, la completul de 5 judecători ai Înaltei Curţi de Casaţie şi Justiţie.

Un alt dosar greu aflat pe ordinea de zi a CSM a fost cel privind neregulile de la DNA Ploieşti şi în care învinuiţi sunt procurorii Gabriel Onea, Mircea Negulescu şi Virgiliu Savu, care au instrumentat defectuos şi abuziv mai multe dosare de corupţie, printre care şi cel al celebrei familii Cosma.

Conform raportului întocmit de Inspecţia Judiciară la 5 aprilie 2018, acţiunea disciplinară împotriva celor trei a fost pornită pentru mai multe fapte.

Astfel, Gabriel Onea, procuror-şef la Serviciul Teritorial Ploieşti al DNA şi-ar fi exercitat funcţia cu rea-credinţă. În motivarea acţiunii s-a reţinut că procurorul a solicitat arestarea preventivă a unui inculpat în baza unui probatoriu care cuprindea, printre altele, înscrisuri pretins transmise de o persoană din afara ţării deşi cunoştea că acestea au fost depuse, conform unei înţelegeri prealabile, de o altă persoană.

În privinţa procurorului Mircea Negulescu care a activat la Parchetul de pe lângă Judecătoria Câmpina şi care este suspendat din funcţie şi procurorul Alfred Virgiliu Savu care activează la Serviciul Teritorial Ploieşti al DNA sunt acuzaţi de nerespectarea secretului deliberării sau a confidenţialităţii lucrărilor care au acest caracter şi exercitarea funcţiei cu gravă neglijenţă.

Inspecţia Judiciară a reţinut că procurorii, prin discuţii purtate cu mai multe persoane, în afara cadrului legal, au creat premisele divulgării măsurilor de protecţie a martorilor ameninţaţi şi a conţinutului probatoriului.

Procurorul Mircea Negulescu a depus o cerere de demisie din magistratură. Dar CSM nu a acceptat-o, pentru că acesta se află în procedura de anchetare şi sancţionare disciplinară.

La finalul şedinţei de ieri a CSM, cercetarea disciplinară a fostului şef al DNA Ploieşti, Lucian Onea, a fost sus­pendată până la soluţionarea dosarului aflat pe rolul Parchetului General, în care acesta este cercetat. În legătură cu cercetarea efectuată de Secţia pentru Procurori în materie disciplinară în cazul procurorilor Alfred Savu şi Mircea Negulescu, din cauză că pe numele celor doi sunt depuse la parchet mai multe plângeri, CSM a suspendat procedura până la soluţionarea sesizărilor penale.

Cotaţii Internaţionale

vezi aici mai multe cotaţii

Bursa Construcţiilor

www.constructiibursa.ro

Comanda carte
fngcimm.ro
danescu.ro
chocoland.ro
arsc.ro
leonidas-universitate.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

17 Ian. 2025
Euro (EUR)Euro4.9759
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.8284
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.2980
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.8939
Gram de aur (XAU)Gram de aur419.8038

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

erfi.ro
oaer.ro
greenenergyexpo-romenvirotec.ro
Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
solarenergy-expo.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb