CSM: "Instanţele vor fi supraîncărcate cu trei acte normative pe domeniul bancar"

F.A.
Ziarul BURSA #Bănci-Asigurări / 11 martie 2016

Judecătorii şi instanţele se vor confrunta, de anul viitor, cu o supraîncărcare privind cazurile pe domeniul financiar-bancar, având în vedere că aceştia va trebui să rezolve speţe pe insolvenţa persoanelor fizice, darea în plată şi transpunerea Directivei 17/2014, a spus Alina Ghica, judecător în cadrul Consiliul Suprem al Magistraturii (CSM).

Domnia sa a adăugat, citată de Mediafax: "Suntem într-o situaţie în care noi, ca administrator al sistemului judiciar, va trebui să-l gestionăm pornind de la următoarele aspecte: avem darea în plată, va intra în vigoare insolvenţa persoanelor fizice şi este obligatorie transpunerea Directivei 17. De la anul, judecătorii care vor fi sesizaţi de persoanele fizice, în mod special, cu o procedură vor avea de ales între Directiva 17 - pentru noi prevalează legislaţia europeană -, insolvenţa persoanelor fizice sau darea în plată. Va fi o provocare pentru instanţe, având în vedere că legiuitorul s-a gândit ca prima instanţă să fie judecătorul".

Prezentă la o conferinţă pe tema relaţiei cu consumatorul de servicii financiare, domnia sa a punctat că instanţele mai trebuie să lucreze ca să asigure coerenţa între diverse acte normative.

În ceea ce priveşte legea dării în plată, Ghica a precizat că parlamentarii nu au cerut avizul CSM pe proiectul de act normativ, însă Consiliul a transmis un punct de vedere din proprie iniţiativă.

"Noi suntem obligaţi să dăm avizele în toate actele normative care privesc activitatea instanţelor sau parchetelor. În drept, la emiterea unui act normativ trebuie respectate trei principii: al egalităţii, echităţii şi al oportunităţii, din care doar ultimul a fost respectat", a subliniat fostul şef al CSM.

Ea a atras atenţia că, deşi Consiliul nu interferează cu activitatea puterii legislative, principiul egalităţii în acest proiect de lege a fost abandonat.

CSM a transmis în punctul de vedere către Parlament că procedura de urgenţă instituită de proiectul legislativ trebuie să asigure garanţiile unui proces echitabil şi că un termen redus pentru soluţionarea contestaţiilor ar putea produce disfuncţionalităţi în activitatea instanţelor de judecată.

Consiliul apreciază că proiectul de lege nu prevede în ce măsură sunt aplicate dispoziţiile Codului de procedură civilă referitoare la îndeplinirea procedurii de verificare şi regularizare a cererii.

Opinia Cititorului ( 1 )

  1. Ne punem frumos la coada la instanta, platim toate taxele care trebuiesc si analizati contractele cu banca Mot-a.

Cotaţii Internaţionale

vezi aici mai multe cotaţii

Bursa Construcţiilor

www.constructiibursa.ro

Comanda carte
veolia.ro
Apanova
rpia.ro
danescu.ro
Mozart
Schlumberger
arsc.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

18 Oct. 2024
Euro (EUR)Euro4.9724
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.5865
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.2949
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.9815
Gram de aur (XAU)Gram de aur399.9201

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
Teatrul Național I. L. Caragiale Bucuresti
citiesoftomorrow.ro
cnipmmr.ro
thediplomat.ro
hipo.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb