CSM respinge impozitarea pensiilor magistraţilor

G.M.
Ziarul BURSA #Politică / 5 august 2019

CSM respinge impozitarea pensiilor magistraţilor

Plenul Consiliului Superior al Magistraturii a avizat negativ, cu unanimitate de voturi, vineri, dispoziţiile ce privesc activitatea autorităţii judecătoreşti din proiectul de ordonanţă a guvernului privind reglementarea unor măsuri fiscale-bugetare.

Practic, CSM se opune oficial impozitării pensiilor de serviciu ale magistraţilor. Decizia de la sfârşitul săptămânii trecute vine în completarea poziţiei exprimată joi, prin intermediul unui comunicat de presă, prin care membrii CSM susţin că nu vor tolera "afectarea statutului magistratului" şi "încălcarea independenţei" prin eliminarea pensiei de serviciu.

Precizările intervin în contextul în care în spaţiul public a apărut un proiect de ordonanţă de urgenţă privind reglementarea unor măsuri fiscal-bugetare prin care se doreşte, printre altele, taxarea pensiilor care nu se bazează pe contributivitate.

CSM aminteşte că şi-a exprimat "în mod ferm" poziţia în mai multe rânduri cu privire la imperativul respectării de către puterea legislativă şi puterea executivă a obligaţiei de rang constituţional de a garanta judecătorilor şi procurorilor, la încetarea funcţiei, plata unei pensii al cărei nivel să fie cât mai apropiat posibil de nivelul ultimei remuneraţii, adăugând că statutul magis­tratului impune acordarea pensiei de serviciu ca o componentă a independenţei Justiţiei, garanţie a statului de drept, prevăzut de articolul 1 alineatul 3 din Legea fundamentală.

"Ignorând aceste garanţii constituţionale şi opinia constant exprimată de Consiliu, puterea executivă a înaintat proiectul de act normativ privind reglementarea unor măsuri fiscal-bugetare prin care se elimină în mod flagrant, prin mijloace fiscale mascate sub forma unei suprataxe pe veniturile din pensii şi indemnizaţii pentru limită de vârstă, pensia de serviciu a judecătorilor şi procurorilor, încălcând astfel fără reţinere independenţa obiectivă a magistraţilor din această perspectivă", preciza CSM.

Potrivit CSM, proiectul de act normativ încalcă jurisprudenţa constantă a instanţei constituţionale ce a stabilit fără echivoc că independenţa Justiţiei, ca garanţie constituţională, include securitatea financiară a magistraţilor, care presupune şi asigurarea unei garanţii sociale, cum este pensia de serviciu.

Opinia Cititorului ( 3 )

  1. Normal, am ajuns ca pe vremea otomanilor, când agii si judecătorii erau toti de-ai lor.

    Era o vorba: Turcul te bate, turcul te judeca si la urma tot el "te iartă". 

    1. În toată lumea civilizata pensiile magistraților sunt garantate constitutional

    Niciodată cât aceasta tara va avea pretentia de țară democratică, de a avea cheful de a mentine un stat de drept și de una care isi respecta Constituția, nu va atenta la drepturile magistraților pentru ca aici nu te joci cu focul cu cu mai mult decât atât! Își poate imagina cineva ce tsumami social va declanșa o astfel de măsură? O contramasura care va veni prompt din partea puterii judecătorești care pentru cei mai multi este inimaginabilă și care la randu-i va genera o reacție total imprevizibilă potențatoare de haos social într-un moment in care societatea noastră atât de bulversată astazi are cea mai puțină nevoie. Dancila/Teodorovici/USR și desigur Dragoș Bogdan inițiatorul acestei mizerii nu cred ca realizeaza ce este pe cale sa se întâmple dacă te joci astfel cu drepturile acestei categorii pe care doar cei putini la minte nu o inteleg.

Comanda carte
veolia.ro
Apanova
rpia.ro
danescu.ro
Mozart
Schlumberger
arsc.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

18 Oct. 2024
Euro (EUR)Euro4.9724
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.5865
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.2949
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.9815
Gram de aur (XAU)Gram de aur399.9201

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
Teatrul Național I. L. Caragiale Bucuresti
citiesoftomorrow.ro
cnipmmr.ro
thediplomat.ro
hipo.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb