CSM: Traian Băsescu şi Kelemen Hunor au afectat independenţa Justiţiei

Elena Deacu
Anticorupţie / 26 mai 2015

Consiliul Superior al Magistraturii şi-a însuşit marţi concluziile Inspecţiei Judiciare şi a decis că fostul preşedinte Traian Băsescu şi deputatul UDMR Kelemen Hunor au afectat independenţa Justiţiei.

Potrivit CSM, afirmaţiile fostului preşedinte Traian Băsescu susţinute în cadrul intervenţiei telefonice din de 29 aprilie 2015 pe postul de televiziune B1 TV, referitoare la activitatea Inspecţiei Judiciare şi a Consiliului Superior al Magistraturii, dar şi la activităţi judiciare desfăşurate de judecători şi procurori, preluate de mass media, sunt de natură să aducă atingere independenţei sistemului judiciar în ansamblul său.

CSM arată că verificările au fost efectuate de Inspecţia Judiciara ca urmare a solicitării din data de 30 aprilie 2015 a preşedintelui Consiliului Superior al Magistraturii.

Inspecţia Judiciară a apreciat că afirmaţiile fostului preşedinte al ţării, prin care s-a promovat ideea că activitatea Inspecţiei Judiciare şi a Consiliului Superior al Magistraturii se desfăşoară cu părtinire în ceea ce priveşte apărarea independenţei sistemului judiciar, în sensul că susţine un sistem judiciar corupt, iar activitatea magistraţilor judecători şi procurori nu şi-a atins scopul prevăzut de lege, respectiv de înfăptuire a justiţiei, inducând-se ideea că aceasta a fost deficitară, în sensul existenţei unei justiţii discreţionare, subminează autoritatea judecătorească şi aduce atingere independenţei sistemului judiciar.

În data de 29 aprilie 2015, ca urmare a unor alte afirmaţii ale fostului Preşedinte al României, Plenul Consiliului a constatat, de asemenea, că a fost adusă atingere independenţei sistemului judiciar. În cadrul verificărilor CSM arată că s-a subliniat că atât Inspecţia Judiciară, cât şi Consiliul Superior al Magistraturii şi-au desfăşurat activitatea în limita dispoziţiilor legale care le reglementează activitatea, iar impactul declaraţiilor domnului Traian Băsescu asupra opiniei publice este unul puternic, prin prisma funcţiei deţinute anterior, cea de Preşedinte al României, a calităţii sale de formator de opinie, precum şi a modalităţii de exprimare, generală.

Plenul Consiliului a apreciat că declaraţiile lui Traian Băsescu au depăşit limitele admisibile ale discursului public politic şi ale libertăţii de exprimare, aşa cum sunt protejate de art. 10 din Convenţia europeană pentru apărarea drepturilor omului şi a libertăţilor fundamentale, aducând atingere independenţei sistemului judiciar în ansamblul său.

Totodată, CSM a stabilit că afirmaţiile publice ale lui Kelemen Hunor, membru al Parlamentului României şi preşedinte al Uniunii Democrate a Maghiarilor din România (UDMR), exprimate în data de 17 aprilie 2015 la Cluj-Napoca, în cadrul Congresului UDMR, referitoare la activitatea desfăşurată de magistraţi în instrumentarea şi soluţionarea unor cauze penale concrete, preluate de mass media, sunt de natură să aducă atingere independenţei sistemului judiciar în ansamblul său.

Potrivit CSM, verificările au fost efectuate de Inspecţia Judiciară la sesizarea preşedintelui Consiliului Superior al Magistraturii din data de 22 aprilie 2015, ca urmare a solicitării formulată de domnul judecător Nicolae Horaţius Dumbravă, membru ales al CSM.

Inspecţia Judiciară a apreciat că afirmaţiile lui Kelemen Hunor referitoare la dosarele penale în care au fost implicaţi Marko Attila Gabor, fost deputat, şi Nagy Zsolt, fost ministru, în sensul că măsurile procesuale dispuse şi hotărârile judecătoreşti pronunţate au fost nefondate şi nelegale - inducând ideea că magistraţii au acţionat în mod arbitrar, la comandă politică, cu încălcarea obligaţiei de imparţialitate, cauzele penale fiind soluţionate prin condamnarea unor persoane nevinovate - sunt de natură a submina încrederea publicului în imparţialitatea şi integritatea magistraţilor în general şi aduc atingere independenţei sistemului judiciar în ansamblul său.

Având în vedere modul de exprimare, cadrul în care au fost lansate afirmaţiile, referirea la cauze penale concrete, calitatea lui Kelemen Hunor - de reprezentant al puterii legislative şi preşedinte al unui partid politic - dar şi preluarea afirmaţiilor în presa internă şi cea din Ungaria, s-a apreciat că acestea au produs un impact negativ asupra sistemului judiciar şi a credibilităţii autorităţii judecătoreşti, transmite CSM. Mai mult, unele afirmaţii au vizat dosare aflate în curs de soluţionare, creându-se astfel o presiune asupra magistraţilor implicaţi în soluţionarea acestora.

Plenul Consiliului a apreciat că afirmaţiile negative cu privire la activitatea desfăşurată de procurori şi judecători în instrumentarea şi soluţionarea unor cauze penale concrete, nu ar trebui emise în spaţiul public, acestea încadrându-se în situaţia în care Curtea Europeană a Drepturilor Omului a afirmat constant că se impune restrângerea libertăţii de exprimare, în scopul de a asigura autoritatea şi imparţialitatea sistemului judiciar.

Comanda carte
veolia.ro
Apanova
danescu.ro
Mozart
Schlumberger
arsc.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

13 Noi. 2024
Euro (EUR)Euro4.9764
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.6879
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.3062
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.9723
Gram de aur (XAU)Gram de aur393.4124

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
Mirosul Crăciunului
thediplomat.ro
targuldeturism.ro
gustulitaliei.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb