CSM va sesiza Inspecţia Judiciară în cazul declaraţiilor lui Băsescu, Ponta şi Vosganian

V.B.
Politică / 9 octombrie 2014

Actualizare 16:17 Băsescu îl acuză pe judecătorul Dumbravă că "minte"

Băsescu: "E un abuz care se face împotriva preşedintelui României"

Băsescu atacă la CC abrogarea articolului 276 din CP privind presiunile la adresa justiţiei

Preşedintele Traian Băsescu l-a acuzat, azi, pe judecătorul Horaţius Dumbravă că "minte", el precizând că îşi menţine integral declaraţia pe care a făcut-o atunci când a dat avizul de începere a urmării penale faţă de cinci foşti miniştri.

"Se pare că sunt magistraţi care ţin neapărat să facă politică şi au ajuns să o facă mai prost decât o facem noi, politicienii. Un domnn magistrat a considerat că în conferinţa mea de presă am afectat justiţia că am dat acte din dosar. Îmi pare rău, domnul magistrat minte. Îmi menţin integral declaraţia pe care am făcut-o când am anunţat cererea de urmărire penală pentru cinci foşti miniştri", a declarat Băsescu.

Băsescu a precizat că l-a sunat pe preşedintele CSM pentru a-i spune punctul său de vedere, el adăugând că dacă e vreun magistrat în CSM care vrea să facă politică, atunci să intre cinstit în politică şi să se lase de calitatea de magistrat.

"L-am sunat pe preşedintele CSM, l-am informat asupra punctului meu de vedere. Dacă este vreun magistrat în CSM sau vreun procuror prin altă parte care vrea să facă politică, intră, frate, în politică şi te laşi de calitatea de magistrat şi n-ai decât să faci politică", a afirmat Traian Băsescu.

Şeful statului a spus că astfel de atitudini nu fac decât să discrediteze CSM, instituţie pe care el a apărat-o.

Preşedintele a mai spus că nu putea să treacă peste acest incident, pe care îl consideră de nedorit.

Totodată, Preşedintele a anunţat că atacă la Curtea Constituţională proiectul de abrogare a articolului 276 din Codul Penal privind presiunile la adresa justiţiei.

Preşedintele a amintit că a retrimis proiectul la Parlament, cerând ca articolul 276 din Codul Penal să nu fie abrogat, însă Legislativul a votat din nou proiectul.

Şeful statului a spus că, de aceea, atacă proiectul la Curtea Constituţională.

Preşedintele Băsescu susţine că, în opinia sa, ceea ce s-a întâmplat la CSM este "un abuz la adresa preşedintelui României", el avertizând că dacă se mai repetă va reacţiona de fiecare dată, pentru că nu vrea să fie pus pe picior de egalitate cu Victor Ponta privind presiuni pe justiţie.

"Consider că s-a făcut un abuz împotriva preşedintelui României. Nu este prima oară când acelaşi magistrat mă atacă. Dacă o va mai face, voi reacţiona de-acum de fiecare dată. Nu am nicio plăcere să văd mari dezbateri pe televiziuni în care tot soiul de politruci îl pun pe preşedintele României pe picior de egalitate cu Victor Ponta în exercitarea de presiuni asupra justiţiei", a declarat Traian Băsescu.

Acesta a adăugat că nu spune el ce să facă Consiliul Superior al Magistraturii, dar susţine că acesta ar fi trebuit să fi cerut "măcar o argumentaţie".

"Să fi cerut DNA şi să vadă că informaţiile mele nu aveau nicio legătură cu dosarul, ci proveneau dintr-o altă sursă", a mai spus Băsescu.

---------

Actualizare 14:07

Consiliul Superior al Magistraturii (CSM) a decis, în şedinţa de astăzi, sesizarea Inspecţiei Judiciare pentru a analiza toate declaraţiile politice despre justiţie aduse în discuţie: ale lui Victor Ponta despre Lukoil, ale lui Traian Băsescu despre dosarul Microsoft şi ale lui Varujan Vosganian despre condamnarea lui Sorin Roşca Stănescu, scriu surse din presă, citând anunţul procurorului general al României, Tiberiu Niţu.

Plenul CSM a discutat azi despre apărarea independenţei justiţiei, a mai spus Niţu, adăugând că "acest instrument prevăzut de lege" (sesizarea Inspecţiei Judiciare - n.r.) este ineficient".

Întrebat ce alte instrumente propune, Tiberiu Niţu a replicat că are în vedere "un spot prin care ar trebui să educăm populaţia că justiţia este una dintre cele mai importante instituţii ale statului şi trebuie apărată de fiecare cetăţean în parte".

---

Consiliul Superior al Magistraturii (CSM) analizează dacă este necesară sesizarea Inspecţiei Judiciare cu privire la afirmaţiile făcute de preşedintele Traian Băsescu în cazul Microsoft şi ale lui Varujan Vosganian în legătură cu condamnarea senatorului PNL Sorin Roşca Stănescu, în plus faţă de sesizarea referitoare la declaraţiile premierului Victor Ponta, scriu surse din presă.

Propunerile au fost făcute în şedinţa de astăzi a plenului CSM, de către judecătorul Horaţius Dumbravă şi vicepreşedintele Consiliului, procurorul Gheorghe Muscalu.

În discuţiile referitoare la necesitatea sesizării IJ în cazul declaraţiilor făcute de premierul Victor Ponta despre ancheta în dosarul Lukoil, Horaţius Dumbravă a spus că Inspecţia Judiciară ar trebui sesizată şi în cazul afirmaţiilor preşedintelui Traian Băsescu din 3 octombrie, când acesta a emis avizele pentru urmărirea penală a unor foşti miniştri, în dosarul Microsoft.

Dumbravă a mai spus că în ultima perioadă s-au înmulţit atacurile nefondate la adresa justiţiei din partea politicienilor, adăugând că, în acest context, membrii CSM ar trebui să emită un "avertisment clar" politicienilor, sesizarea Inspecţiei Judiciare nefiind suficientă, în opinia judecătorului.

Magistratul a explicat: "Contextul din zilele acestea, în care apar declaraţii ale Preşedintelui României, domnul Traian Băsescu, în care sunt devoalate date şi informaţii din dosare penale sau declaraţii ale primului ministru, domnulVictor Ponta, prin care sunt atenţionaţi procurorii cum trebuie în mod concret să-şi facă ancheta, impun ca CSM să ia atitudine împotriva oricărui act care ştirbeşte independenţa justiţiei şi erodează încrederea publicului în justiţie. În această perioadă, în care se multiplică atacurile la adresa justiţiei, nu este îndeajuns ca, punctual, să fie sesizată Inspecţia Judiciară, după care să aşteptăm săptămâni la rând până când Inspecţia Judiciară va analiza şi propune Plenului concluziile verificărilor făcute, ci este nevoie de un Apel sau un Avertisment categoric pe care Plenul CSM să-l facă la adresa tuturor politicienilor".

În ceea ce priveşte sesizarea Inspecţiei Judiciare ca reacţie la declaraţia lui Băsescu din 3 octombrie, Dumbravă a punctat că urmărirea penală este confidenţială şi că toţi cei implicaţi în actul de justiţie trebuie să respecte acest lucru: "După studiul dosarelor, spune în declaraţie domnul Preşedinte, rezultă că unele persoane care fac obiect al anchetei penale nu au primit bani, că sunt conturi blocate în străinătate, că declaraţiile de martor luate în dosar de procurori nu sunt acoperite cu probe, că anumite persoane nu au făcut denunţul la DNA. Urmărirea penală este nepublică, confidenţială. Toţi actorii care contribuie la înfăptuirea actului de justiţie, inclusiv Preşedintele României, Senatul sau Camera Deputaţilor, trebuie să respecte aceste coordonate procesuale".

La începutul şedinţei, vicepreşedintele CSM a propus ca Inspecţia Judiciară să fie sesizată şi în cazul afirmaţiilor lui Varujan Vosganian. Senatorul PNL a afirmat miercuri, la un post TV, privind condamnarea lui Sorin Roşca Stănescu, că "un procuror cere, un procuror judecă... Curtea de Apel e, de fapt, o prelungire a celor care acuză. E un fel de pluton de execuţie... Înalta Curte este cazul cel mai explicit".

În replică, procurorul Gheorghe Muscalu a declarat: "Eu nu găsesc o vinovăţie nici postului de televiziune, nici presei, căci acesta este rolul lor, să informeze opinia publică, dar ca om politic, ca parlamentar, nu poţi să vii să spui că meseria de procuror este ceva jos de tot şi că tot ce este rău în această societate se întâmplă din cauza unui procuror".

Magistraţii CSM vor analiza atât acele două propuneri făcute joi, cât şi posibilitatea sesizării IJ cu privire la afirmaţiile premierului Victor Ponta. Prim-ministrul a spus luni, despre dosarul Lukoil, că procurorul este suveran şi independent în cercetarea cazului, dar Guvernul speră într-o soluţie legală care să permită sancţionarea celor vinovaţi şi recuperarea prejudiciului, precum şi continuarea normală a activităţii şi plata salariilor către angajaţi.

Ponta s-a referit şi la sechestrul asupra unor bunuri ale companiei, comentând: "Bănuiesc că cei care au comis fapte penale nu fugeau cu conductele în Rusia sau nu ştiu unde şi nici rafinăria nu o mutau mâine din România. Îmi exprim speranţa ca, fără a interfera în niciun fel în activitatea suverană şi independentă a procurorului, să avem grijă că e vorba de 3.500 oameni şi de nişte interese economice de funcţionare a altor companii extrem de importante şi sper doar în înţelepciunea şi responsabilitatea celor care anchetează de a găsi soluţia legală. Totuşi, aici nu e vorba că am prins pe cineva furând o maşină şi indisponibilizăm maşina, aici să indisponibilizezi conducte...bănuiesc că cei care au comis fapte penale nu fugeau cu conductele în Rusia sau nu ştiu unde şi nici rafinăria nu o mutau mâine din România. Dar justiţia este independentă îşi face datoria şi bănuiesc că, dacă se întâmplă ceva rău, cei 3.500 de oameni o să vină la mine, că aşa e cu justiţia. Eu doar sper şi ne dorim să se găsească soluţia legală prin care, pe de-o parte, să fie sancţionaţi cei vinovaţi, să se recupereze prejudiciul fără să aruncăm în aer acea chestie cu < Fiat Justitia Pereat Mundi > (< Să se facă dreptate chiar dacă moare lumea > - n.r.)... Eu sper să fie doar cu < Fiat Justitia >, fără să piară şi lumea numai din asta".

Sechestrul pe conturile bancare şi stocurile comerciale de produse ale Petrotel-Lukoil, dispuse ca măsuri asiguratorii zilele trecute, au fost ridicate, a anunţat marţi compania, adăugând că rafinăria începe procedurile de pregătire în vederea pornirii normale a instalaţiilor tehnologice.

Comanda carte
fngcimm.ro
danescu.ro
raobooks.com
boromir.ro
Mozart
Schlumberger
chocoland.ro
arsc.ro
domeniileostrov.ro
leonidas-universitate.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

20 Dec. 2024
Euro (EUR)Euro4.9764
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.7908
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.3538
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.9910
Gram de aur (XAU)Gram de aur401.4137

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

erfi.ro
Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
petreceriperfecte.ro
novaplus.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb