CU 25% PESTE PREŢUL DIN PLASAMENTELE PRIVATE Acţiunile Holde încheie prima zi pe AeRO la 1,4 lei/titlu

A.I.
Ziarul BURSA #Piaţa de Capital / 2 octombrie 2020

Acţiunile Holde încheie prima zi pe AeRO la 1,4 lei/titlu

Iulian Cîrciumaru: "Cu siguranţă vom mai apela la mecanismele pe care le oferă piaţa de capital"

Acţiunile Holde Agri Invest (HAI) au încheiat prima zi de tranzacţionare în Piaţa AeRO a Bursei de Valori Bucureşti (BVB) la preţul de 1,4 lei, cu 25,7% peste cel la care s-au realizat cele două plasamente private premergătoare intrării la bursă, de 1,1135 lei, ceea ce duce valoarea pachetului de acţiuni listat la aproape 52,14 milioane de lei.

Este o valoare peste cea minină anticipată în memorandum-ul de admitere la bursă, de 41,5 milioane de lei, care ia în calcul titlurile ordinare clasa A, ce sunt listate pe AeRO.

Valoarea tranzacţiilor s-a ridicat la 2,37 milioane de lei, cel mai mare rulaj înregistrat ieri în Sistemul Alternativ de la BVB, fiind transferate 1,62 milioane de acţiuni, echivalentul a 4,35% din totalul titlurilor tranzacţionate la bursă.

Iulian Cîrciumaru, preşedinte Holde Agri Invest, a spus ieri, în cadrul evenimentului ce a marcat intrarea la tranzacţionare a acţiunilor HAI la BVB: "Suntem o companie tânără, însă poate în cel mai vechi domeniu din lume. Suntem într-o industrie care are încă extrem de mult potenţial în România. Am venit în piaţa de capital şi cu siguranţă vom mai apela la mecanismele pe care piaţa ni le oferă. Avem în continuare planuri de extindere şi de atragere de capital, atât sub formă de equity (n.r. capital) cât şi sub formă de debt (n.r. datorie), prin emisiuni de obligaţiuni".

Practic, conducerea Holde îşi propune să aducă cât mai multe premiere în piaţa noastră, inclusiv achiziţii de companii şi extinderea terenului arabil prin schimb de acţiuni şi majorări de capital prin aport în natură.

Holde Agri Invest este a doua companie din domeniul agriculturii care intră la tranzacţionare prin piaţa AeRO a Bursei de Valori Bucureşti după ce, la începutul lunii martie a acestui an, Norofert şi-a făcut debutul pe Sistemul Alternativ al bursei noastre.

Liviu Zăgan, director general Holde Agri Invest, a spus: "Simt că este un moment important în viaţa companiei. Este sfârşitul unei perioade de început, în care am construit foarte mult. În care ne-am zbătut foarte mult pentru agricultură, pentru investitori şi pentru planurile noastre şi, cu siguranţă, de acum înainte va urma o perioadă de consolidare şi de maturizare a companiei. Agricultura şi orice afacere are nevoie de capital şi, pe de altă parte, capitalul are nevoie de afaceri care să producă profit şi care să mişte economia mai departe. În momentul de faţă, Holde Agri Invest în cifre înseamnă doi-trei ani de activitate, înseamnă 10.000 de hectare şi zece milioane de euro deja investiţi în companie".

Activitatea de bază a Holde Agri Invest constă în exploatarea terenurilor agricole pe care le deţine în proprietate sau pe care le are contractate sub forma de arendă, prin intermediul societăţilor pe care le controlează. Modelul de business al societăţii prevede cumpărarea de ferme agricole vegetale existente, uneori sub-performante sau cu deficit de capital, în scopul transformării acestora în exploatări operaţionale moderne şi eficiente. Holde Agri Invest vizează cu precădere ferme de aproximativ 2.000 de ha., dar şi ferme mai mici, pentru consolidarea operaţională a celor existente.

"Pe lângă achiziţia de ferme, sunt două zone extrem de importante pe care le urmărim. Investiţiile în irigaţii, care vor începe de anul viitor şi se vor derula, mai mult ca sigur pe o perioadă destul de lungă de timp", a spus ieri Iulian Cîrciumaru, adăugând că firma are în vedere şi finanţare prin fonduri europene, pentru acest tip investiţii.

"Şi, la fel de important, capacităţile de depozitare, care ne permit să avem o protecţie faţă de volatilitatea preţurilor pe termene scurte", a completat preşedintele Holde.

Holde Agri Invest îşi propune ca, până la finalul anului 2020 să aibă în exploatare o suprafaţă de teren de aproape 10.000 de hectare. La ferma Roşiori, din judeţul Teleorman, totalul terenului lucrat este de 2.870 de hectare (2.746 ha. în arendă şi 124 ha. teren în proprietate) la care se adaugă extinderea fermei din 2019 cu 500 de hectare. La ferma Agromixt Buciumeni din judeţul Călăraşi, totalul terenului lucrat este de 3.650 hectare (3.270 ha. în arendă şi 380 ha. teren în proprietate) şi ferma Teleorman, în curs de achiziţie, cu teren de 2.500 hectare (integral în arendă).

Obiectivul Holde este de a deveni unul dintre cei mai importanţi jucători români din piaţa agricolă locală, atingând minim 20.000 hectare de teren operat în următorii şapte ani. Pentru a atinge acest obiectiv, Holde va investi peste 50 de milioane de euro în achiziţii de terenuri, utilaje noi, instalaţii de depozitare, precum şi sisteme moderne de irigaţii, se arată în memorandum-ul de listare.

Anul trecut, Holde Agri Invest a avut, la nivel consolidat, venituri din exploatare de 9,74 milioane de lei şi o pierdere de 4,5 milioane lei, conform datelor publicate în memorandum.

Compania se aşteaptă ca, în acest an, să atingă o cifră de afaceri de 40 de milioane lei şi o marjă EBIT de 17%.

Conducerea societăţii susţine că, pe parcursul anilor, va încerca să păstreze raportul de unu la unu între capitalul propriu şi cel împrumutat, iar randamentul dividendului acţiunilor listate să fie de peste 8%, sau chiar de două cifre, de 10-11%.

Pentru anul al zecelea de funcţionare se estimează venituri din exploatare de 156,29 milioane lei şi cheltuieli de exploatare de 89,69 milioane de lei, respectiv o marjă EBIT de 32,6%.

De menţionat că, la BVB se tranzacţionează doar acţiunile de clasă A (ordinare) ale Holde Agri Invest, care reprezintă 86,47% din capitalul social al companiei, diferenţa de 13,53% din acţiuni fiind reprezentată de titluri de clasa B (preferenţiale), care nu sunt listate.

Vertical Group Seven deţine 14,66% din toate acţiunile Holde Agri Invest, iar diferenţa de acţiuni este deţinută de mai multe persoane fizice (62,76%) şi persoane juridice (22,58%). Societatea Vertical Seven Group este deţinută de către Iulian-Florentin Cîrciumaru - 50% şi Andrei Dan Creţu - 50%.

Compania a fost înfiinţată în 2018, dar indeea proiectului a fost concepută în 2016 de către Liviu Zăgan, Robert Maxim, Matei Georgescu şi Alexandru Covrig, iar în 2017 fondatorii s-au asociat cu Eugen Voicu (fondator Certinvest).

Opinia Cititorului ( 9 )

  1. Nu multumesc. Văd că este unul de la Certinvest si in spatele lui poate Bilteanu, Drăgoi, Lakis. De ce sa-mi bat cuie in talpă si cu picioarele goale să " lucrez" în agricultură?

    1. Mare adevar graiesti.

      Uite ca ai scapat porumbelul. 

    Citiți, va rog Memorandumul de listare! Unul mai slab nu am citit .Clara e doar împărțirea "prazii" pentru cei cu acțiuni cu dividend prioritar care ,practic,i-au tot ! Merită mai ales pentru CVurile lor impresionante ! Ce școli de prestigiu ( un minus ar putea fi că nu au menționat Academia lui Oprea),ce funcții deținute în timp! Rămâne o întrebare: pot împărți acești ilustri mizilicul de până acum??

    Bineinteles că nu! Vor cere la infinit bani pentru majorări si ne vor lăsa cu ochii in soarele de Videle! 

    1. Corect punctat.

      Asta EUGEN GHEORGHE VOICU nu cel ce a fost sanctionat de ASF? 

      O noua schema de aceasta data? În 1994, Eugen Gheorghe Voicu a lansat primul fond de investiţii al Certinvest - Credit Fond (astăzi Certinvest Prudent). Credit Fond a fost printre primele fonduri de investiţii înfiinţate în România.

      La înfiinţarea fondului a luat parte şi Ioana Maria Vlas, care ulterior s-a desprins de afacere pentru a conduce SOV Invest, societatea care administra FNI şi FNA. 

      Primii clienţi în Credit Fond au fost strânşi cu ajutorul Credit Bank, bancă ce a dat faliment în 1996. Din cauza falimentului băn­cii-depozitar, fondul a avut probleme, iar Eugen Voicu a primit în 1996 interdicţie de cinci ani de a mai activa pe piaţa de capital.

      ....... 

    Dlor, "HAI " să sabotam prostia asta de acțiune!!!

    1. Cu actionar fondator Certinvest se va sabota singura! Nu m-ar mira ca in spatele afacerii sa fie Lakis si Bilteanu! Numai astia au in cap astfel de scheme cu actiuni ordinare si preferentiale cu un singur tel: actionarii mici sa ia praful de pe toba!

    Ati gandit prost cu doua categorii de actiuni dragilor o sa o dati de parchet actiunea un actionar trebuie sa aiba sanse egale la profit si pierdere.

    Actiunea este varza , reevaluati repede situatia astfel ideea este buna dar nu pacaliti oamenii ca dati cu oistea in gard. 

    Ce vizionari? Să lucrezi în agricultură, se pare cultură mare ,să spui că peste 10 ani vei avea exact, dar exact venituri din exploatare de 156,29 mil,cheltuieli exploatare de 89,69 mil !

    Surpriză însă, nu spun BVC ul pe următorii 3 ani,deși la listare toată lumea îl spune !! 

Cotaţii Internaţionale

vezi aici mai multe cotaţii

Bursa Construcţiilor

www.constructiibursa.ro

Comanda carte
fngcimm.ro
danescu.ro
chocoland.ro
arsc.ro
leonidas-universitate.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

17 Ian. 2025
Euro (EUR)Euro4.9759
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.8284
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.2980
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.8939
Gram de aur (XAU)Gram de aur419.8038

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

erfi.ro
oaer.ro
greenenergyexpo-romenvirotec.ro
Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
solarenergy-expo.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb