CU 76% MAI MULT FAŢĂ DE ACEEAŞI PERIOADĂ DIN 2016 BRD a avut un profit net mai mare de 1 miliard de lei, în primele nouă luni din 2017

E.O.
Ziarul BURSA #Bănci-Asigurări / 6 noiembrie 2017

BRD a avut un profit net mai mare de 1 miliard de lei, în primele nouă luni din 2017

BRD Groupe Societe Generale a înregistrat un profit net de peste un miliard de lei, în primele nouă luni ale anului curent, cu 76% mai mult faţă de aceeaşi perioadă din 2016. Acest rezultat a condus la o rentabilitate a capitalurilor proprii de 20,5%, în comparaţie cu nivelul de 12,5% atins în perioada similară a anului trecut.

Venitul net bancar al Grupului BRD a ajuns la peste 2 miliarde lei, accelerând cu 3,4% faţă de anul trecut, dacă excludem elementele nerecurente, după cum a anunţat banca. Veniturile nete din comisioane, în scădere cu 2,4% faţă de anul precedent, au fost susţinute de creşterea veniturilor din activitatea de carduri, comisioane în creştere din serviciile financiare şi de pe piaţa de capital, precum şi din abonamente de bancă la distanţă, însă au fost influenţate de comisioane mai mici din produsele bancare de tranzacţionare, conform comunicatului băncii, care subliniază: "Cheltuielile operaţionale au crescut cu 3% faţă de anul trecut, ca urmare a creşterii moderate a costurilor cu personalul (+2,7%), a majorării contribuţiilor anuale cumulate la Fondul de Garantare a Depozitelor Bancare şi Fondul de Rezoluţie (+8,6% faţă de anul trecut) şi măririi investiţiilor pe segmentul IT, în special în legătură cu proiectele de transformare a modelului de afaceri la nivelul băncii.

Excluzând veniturile nerecurente, indicatorul cost/venit la nivel de Grup a atins 51,8% faţă de 52% în primele nouă luni ale anului trecut.

Rezultatul operaţional brut al grupului bancar a crescut cu 3,8%".

Conform cifrelor transmise de BRD, venitul net bancar, excluzând elementele nerecurente a fost mai mare cu 3,4%, iar performanţa comercială este solidă. Costul net al riscului este pozitiv, înregistrând o eliberare netă de provizion de 271 milioane lei, determinată de recuperările din portofoliile non retail depreciate, de recunoaşterea despăgubirilor din asigurări şi de câştigul din vânzarea de portofolii neperformante.

Rata creditelor neperformante a ajuns la 7,8%, la sfârşitul lunii septembrie 2017, faţă de 10,8% la finalul aceleiaşi luni din 2016. Potrivit comunicatului băncii, a fost înregistrată o creştere uşoară a gradului de acoperire a creditelor neperformante, la 75% de la 74,8%.

"Avansul creditelor brute pe piaţa românească accelerează ca urmare a intensificării ritmului de creditare a companiilor şi cererii încă semnificative din partea persoanelor fizice", arată reprezentanţii BRD, menţionând că împrumuturile brute au crescut cu 5,7%, la finalul lunii septembrie, creditele acordate persoanelor fizice fiind mai mari cu 6,2%, iar cele pentru companii - în creştere cu 5,2%. Creditele pentru locuinţe au fost principalul motor de creştere pe segmentul persoanelor fizice, mai arată sursele citate.

Acestea menţionează: "Creşterea depozitelor la nivelul sistemului bancar a depăşit nivelul de 9%, atât în cazul persoanelor fizice, cât şi pentru companii, în ciuda nivelului scăzut al ratelor de dobândă".

Soldul creditelor acordate de BRD a atins 30,7 miliarde lei

Soldul creditelor acordate de Grupul BRD a atins 30,7 miliarde lei, fiind mai mare cu 6,6% în comparaţie cu septembrie 2016, determinat de evoluţia solidă pe ambele segmente de clientelă - retail şi non-retail, conform reprezentanţilor băncii, care au adăugat: "Volumul creditelor nou-acordate către clienţi persoane fizice a continuat sa crească (cu 12,4% faţă de perioada ianuarie-septembrie 2016), până la 4,8 miliarde lei, BRD consolidându-şi poziţia de lider pe piaţa creditelor acordate persoanelor fizice, cu o cotă de piaţă de 16,9% la sfârşitul lunii septembrie 2017. Creditele acordate clienţilor non-retail au înregistrat o creştere anuală de 5,6%, determinată de creditele acordate marilor clienţi corporativi (+10,9% faţă de anul trecut), reflectând poziţia puternică a BRD pe acest segment".

Într-un context al ratelor de dobândă încă mici, depozitele în conturi curente au crescut în continuare, cu 19% comparativ cu sfârşitul lunii septembrie 2016. Indicatorul credite nete/depozite a fost 72% (+2,1 puncte procentuale faţă de septembrie 2016 şi +4,4 puncte procentuale în comparaţie cu decembrie 2016).

François Bloch, directorul general al BRD-Groupe Societe Generale, a declarat: "Primele nouă luni ale anului 2017 au fost marcate de o activitate comercială dinamică, ce a dus la accelerarea creşterii venitului net bancar din activitatea de bază. Cumulat cu elementele nerecurente pozitive privind costul riscului, această evoluţie a determinat o creştere foarte puternică a performanţei financiare. Creşterea creditelor BRD pe majoritatea segmentelor de clientelă reflectă angajamentul Grupului de a finanţa economia. Pe viitor, vom continua să intensificăm procesele de digitalizare şi inovare, pentru a optimiza în permanenţă produsele şi serviciile noastre şi pentru a îmbunătăţi experienţa clienţilor".

Numărul de clienţi activi de retail ai BRD Groupe Societe Generale a crescut cu 34.000, dintre care persoanele fizice - cu 31.000 şi micile companii - cu 3.000, a anunţat banca. Stocul de contracte de internet şi mobile banking a atins 1,3 milioane, cu 25% mai mult faţă de anul trecut.

Opinia Cititorului ( 1 )

  1. Are habar Dl Bloch ca in multe din locatiile BRD angajatilor li s-a taiat ratia de apa, de detergent, de servetele, etc?

    Poate ca din aceasta cauza a crescut profitul atat de mult,  

    In Bucuresti de exemplu in retea venim cu hartia igienica de acasa :(

    Oricum profitul se duce in Franta 99%, in Romania ramane praful de pe toba!  

Cotaţii Internaţionale

vezi aici mai multe cotaţii

Bursa Construcţiilor

www.constructiibursa.ro

Comanda carte
danescu.ro
arsc.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

16 Aug. 2024
Euro (EUR)Euro4.9754
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.5278
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.2123
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.8414
Gram de aur (XAU)Gram de aur358.6134

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
Teatrul Național I. L. Caragiale Bucuresti
hipo.ro
hipo.ro
energyexpo.ro
roenergy.eu
rommedica.ro
prow.ro
aiiro.ro
oaer.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb