CU DOAR DOUĂ SĂPTĂMÂNI ÎNAINTE DE FINALUL ANULUI, BET s-a întors la nivelul din ianuarie 2017

Andrei Iacomi
Ziarul BURSA #Piaţa de Capital / 18 decembrie 2017

BET s-a întors la nivelul din ianuarie 2017

Mihai Căruntu, BCR: "Investitorii instituţionali străini nu au o contrapartidă solidă din partea celor români"

"Scăderea acţiunilor face titlurile locale mai tentante pentru investitorii de dividend", apreciază analistul

Indicele BET, principalul coş de acţiuni al Bursei de Valori Bucureşti (BVB), a avut parte de un parcurs descendent în ultima perioadă, cotaţia încheind în scădere şapte din penultimele zece şedinţe de tranzacţionare, cuprinse în perioada 29 noiembrie - 14 decembrie.

Pe data de 13 decembrie, BET a atins un minim de 7.413,95 de puncte, nivel pe care indicele nu l-a mai cunoscut de la sfârşitul lunii ianuarie 2017, când cotaţia sa se afla în urcare.

De altfel, comportamentul coşului de acţiuni a fost diferit în cele două părţi ale anului curent. Dacă în prima jumătate a lui 2017, BET a avut parte de creşteri semnificative, marcând un avans de 22,9%, în perioada 30 decembrie 2016 - 6 iunie 2017, (procentaj calculat pe baza preţurilor de închidere), ulterior, cotaţia principalului indice al bursei a început să scadă, astfel încât, în prezent, acesta mai afişează un avans de doar 7,09% faţă ce începutul anului (procentaj calculat pe baza preţurilor de închidere din perioada 30 decembrie 2016 - 14 decembrie 2017).

Din punctul de vedere al domnului Mihai Căruntu, Şef Departament Cercetare Piaţa de Capital în cadrul Băncii Comerciale Române (BCR), scăderile preţurilor acţiunilor se înregistrează în condiţiile unor vânzări mai intense ale investitorilor instituţionali străini, care nu au o contrapartidă într-o cerere solidă de titluri din partea investitorilor instituţionali români.

Fondurile de pensii sunt doar investitori pe termen lung, nefiind activi în tranzacţionare, în timp ce alţi investitori instituţionali români nu există, a spus domnul Căruntu, explicând: "Valoarea activelor fondurilor mutuale plasate în acţiuni la BVB este foarte redusă, de sub 200 de milioane de euro şi, ca atare, nu influenţează tranzacţiile".

Cu toate acestea, scăderile generalizate din ultimul timp nu trebuie dramatizate, ţinând cont de profilul pieţei autohtone, de acţiuni de dividend, a precizat analistul BCR, completând: "Această depreciere face titlurile locale mai tentante pentru investitorii de dividend, în condiţiile în care estimăm o valoare medie a acestuia spre 7%, calculată pe baza celor din 2017".

Potrivit domnului Căruntu, pe termen mediu, ne putem aştepta ca, în următorii 4 - 5 ani, piaţa să nu îşi piardă atractivitatea din punctul de vedere al randamentului mediu anualizat, care se va situa între 7% şi 10%, mai mult de jumătate din această valoare fiind dată de dividende.

Analistul BCR a mai apreciat: "În linii mari, după 2008, bursa noastră nu a fost afectată de zgomotul politic şi, în general, după acest an (n.r. 2008), fotografia macro s-a îmbunătăţit continuu.

Ţinând cont de acestea, cel puţin deocamdată, nu avem condiţii concrete pentru a putea vorbi de deteriorarea riscului de ţară care să justifice scăderile preţurilor acţiunilor din ultima perioadă, în pofida unor riscuri mai mari în ceea ce priveşte echilibrul bugetar.

Pe de altă parte, bursa a fost susţinută de un trend de scădere a dobânzii cheie şi a inflaţiei, de la jumătatea anului 2013. Acum, ne aflăm pe o inversare de trend. Există o percepţie privind creşterea dobânzilor pe piaţa interbancară şi a randamentului la obligaţiunile guvernamentale, ceea ce nu susţine piaţa bursieră.

Cu toate acestea, un randament al dividendelor acţiunilor de 7% este destul de mare pentru ca acestea să rămână atractive".

De asemenea, fundamentele pieţelor externe rămân pozitive, deci nu ar trebui să existe temeri privind o influenţă negativă venită din afară, a mai menţionat Mihai Căruntu, conchizând: "În aceste condiţii, preţurile actuale ar putea constitui o oportunitate de cumpărare, astfel încât este posibil să vedem scăderile oprite şi chiar o revenire a cotaţiilor".

Ovidiu Şerdean, IFB Finwest: "Piaţa noastră este decorelată de cele externe"

Domnul Ovidiu Şerdean, broker în cadrul IFB Finwest, ne-a explicat cauzele pentru care asistăm la deprecierea indicelui. Ovidiu Şerdean a apreciat: "Din punctul meu de vedere, putem să ne dăm seama de motivele scăderii preţului acţiunilor dacă privim comportamentul avut de BET, în comparaţie cu cel avut de alţi indici din pieţele externe. Practic, suntem decorelaţi cu ceea ce se întâmplă în alte pieţe, care cresc, în timp ce la noi indicii scad.

Este clar că avem o problemă internă, care, în opinia mea, ţine de incertitudinea în care se află ţara noastră din punct de vedere politic, economic şi în special fiscal. Acestea nu oferă condiţii prielnice investitorilor, ceea ce se vede în piaţă".

Situaţia apare tot mai bine conturată cu cât fundamentele companiilor sunt, în mare parte, bune, a spus brokerul, explicând: "Sigur că există şi excepţii, cum este cazul acţiunilor Electrica, al căror preţ coboară din cauza rezultatelor financiare slabe, cotaţia tranzacţionându-se, în prezent, în apropierea minimului istoric, deci sub preţul de listare (n.r. 11 lei/unitate). În acest caz scăderea este justificată. Totuşi, pentru majoritatea celorlalţi emitenţi preţul nu ar trebui să se deprecieze".

Este clar că avem investitori instituţionali care au decis să-şi mai lichideze din poziţii, tocmai din cauza acestor incertitudini, a apreciat Ovidiu Şerdean, încheind: "De asemenea şi unii investitori de retail ies, în special din acţiunile pentru care, încă, au profit".

Potrivit domnului George Brande, analist în cadrul societăţii Interfinbrok, scăderea din data de 13 decembrie a indicelui BET apare şi pe fondul anunţului conform căruia Raiffeisen Bank se retrage de la BVB.

Pe lângă aceasta, deprecierea din ultima perioadă a principalului indice al bursei este dată şi de marcarea de profituri efectuată de investitori, în apropierea sfârşitului de an, ce a beneficiat, în prima parte a sa, de creşteri şi dividende însemnate, ne-a transmis analistul, adăugând: "Slăbiciunea avută de BET în comparaţie cu indicii externi poate fi explicată de un cumul de factori care ţin de politică economică, schimbări fiscale şi reglementări europene referitoare la pieţele de capital. Toate acestea, contrabalansează rezultatele financiare preponderent pozitive din trimestrul al treilea pentru emitenţii importanţi din componenţa indicelui".

Privit din punctul de vedere al analizei tehnice, indicele BET se află pe o tendinţă descendentă pe termen scurt, mediu şi lung, cotaţia tranzacţionându-se sub mediile mobile simple (instrumente de analiză tehnică, ce identifică trendul unui instrument financiar) de 20, 50 şi 200 de zile, ce definesc aceste orizoturi de timp.

Mai mult decât atât, media de 50 de zile se situează sub cea de 200 de zile, ceea ce reprezintă un alt semnal negativ pentru evoluţia indicelui.

Săptămâna trecută, BET a închis decisiv sub suportul (nivel sau zonă de preţ ce acţionează ca o potenţială barieră în faţa scăderii cotaţiei), acum devenit rezistenţă (nivel sau zonă de preţ ce acţionează ca o potenţială barieră în faţa creşterii cotaţiei) situat la 7.760 de puncte, prag de preţ ce marca şi graniţa inferioară a triunghiului descendent (formaţiune grafică de scădere) pe care indicele a început să-l formeze în cea de-a doua parte a acestuia an.

Pe de altă parte, pe graficul zilnic, oscilatorul Indicele Puterii Relative de paisprezece zile (indicator ce evaluează gradul de accelerare/decelerare a tendinţei cotaţiei) a format o divergenţă pozitivă cu preţul (configuraţie în care preţul face o serie de minime în scădere, în timp ce oscilatorul face o serie de minime în creştere), în zona de supravânzare situată sub valoarea de 30 (regiune ce indică faptul că vânzările au fost excesive, cotaţia coborând prea mult), ceea ce indică faptul că există o probabilitate ridicată ca BET să îşi oprească scăderea sau chiar să îşi inverseze direcţia.

Vineri, cotaţia indicelui BET a închis la nivelul de 7.603,31 puncte, în creştere cu 0,21% faţă de închiderea din şedinţa precedentă.

Notă: Mediile mobile de 10 şi 40 de săptămâni pe graficul săptămânal reprezintă echivalentul mediilor mobile de 50 şi 200 de zile pe graficul zilnic.

Opinia Cititorului ( 4 )

  1. O fi piata de la noi ahtiata dupa dividende,dle Caruntu,dar uitati ce e mai important,ca ,de exemplu ,anul cesta ,societatile de stat au acordat dividende mai mari din cashul acumulat in trecut.Asta inseamna ca ,in general, companiile nu prea au fost performante ,ma refer la rezultatele contabile,piata confirmandu-mi spusele.Ca daca erau profitabile,credeti-ma,BET-ul zbura!Deci ,investitorii nu sunt multumiti,cel putin pana acum,de rezultatele pe anul acesta.

    In ceea ce priveste analiza tehnica,pe termen scurt ,sunt sanse de oaresce aprecieri,eventual testarea mediiei mobile de 50 simpla pe daily,undeva,in jur de 7800pts,insa pe termen mediu,si ma refer la weekly,nu cred ca scaderile s-au terminat.Pragurile de suport le vad la : 7000 si,respectiv 6000 de puncte,la ultimul fiind si retragerea fib de 0,5,care e mai importanta decat cea de 0,382,unde e pragul de 7000 puncte.MACD -ul pe weekly e in teren negativ,RSI ,la fel,sub 40...Trendul e deja descendent ,daca trasam linia ce uneste maximele din ultimele luni...Trend is your frend,e o vorba.Latura de jos a Benzilor Bollinger pe monthly e undeva la 6000 pts,ele putand fi folosite si ca suport si rezistenta sau chiar de urmarie a trendului.Graficul daily pe BET mai are si un pattern ce nu ar trebui trecut cu vedrea,acelasi pe care il vedem si la TLV,anume head and shoulders,colac peste pupaza,confirmat.

    Concluzia,s unt sanse pentru unele reveniri pe termen scurt,dar pe urmatoarele luni,cuvantul de ordine ramane : depreciere. 

    "Investitorii instituţionali străini nu au o contrapartidă solidă din partea celor români"

    De ce se pune mereu in termenii astia orice miscare de grafice? De ce nu: strainii care ies nu si-au gasit contraparte in straini care intra? Adica mereu strainii ies si romanii trebuie s-o tina sau cum? Si cand ies romanii trebuie s-o tina strainii? Sau romanii nu ies niciodata? 

    1. Iti raspund eu,ca suntem vazuti ca fiind mai prosti decat strainii?Cam asta ar vrea sa spuna analistii.Gandeste te ca ei traiesc,in.mare parte , din comisioanele strainilor,ca romanii sunt cantitate neglijabila pe bvb.

      Adica institutionalii romani nu vor sa o ia peste bot de la straini. E si ei destepti !

Comanda carte
fngcimm.ro
danescu.ro
chocoland.ro
arsc.ro
leonidas-universitate.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

17 Ian. 2025
Euro (EUR)Euro4.9759
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.8284
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.2980
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.8939
Gram de aur (XAU)Gram de aur419.8038

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

erfi.ro
oaer.ro
greenenergyexpo-romenvirotec.ro
Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
solarenergy-expo.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb